• Genel Muhasebe 1 Deneme Ara Sınavları – Deneme 2

Genel Muhasebe 1
Ara Sınav - Deneme 2
1.
Ülkemizde aşağıdaki tarihlerden hangisi itibariyle işletmeler için “Tek Düzen Hesap Planı” kullanılma zorunluluğu getirilmiştir?
Doğru Cevap: "A" 01-01-94
Soru Açıklaması
2.

İlk kez yazılı muhasebe kurallarını geliştiren ve muhasebenin başlangıcı olarak tanımlanmasını sağlayan kimdir? 

Doğru Cevap: "B" Luca Paciolo
Soru Açıklaması

Muhasebe uygulamalarının gelişmelerinin büyük bir kısmını, İtalyan matematikçi ve papaz olan Luca Paciolo yazılı hâle getirmiştir. Luca Paciolo 1494 yılında Venedik’te yayımladığı ‘Summa De Aritmetica, Geometrie, Proportioni et Proportionalite’ (Aritmetik, Geometri, Oran ve Orantı Hakkında Özet) adlı eserinin ilk bölümünde, muzaaf (çift taraflı) kayıt tutma sisteminin ilkelerini yazılı hâle getirmiştir. Bu çalışma ile ilk kez yazılı muhasebe kurallarını geliştiren Luca Paciolo, muhasebenin başlangıcı olarak tanımlanmaktadır. Paciolo, ileri sürdüğü kayıt sisteminde ajanda, günlük defter ve büyük defter olmak üzere üç deftere yer verir. Bunlar arasında bağlantıların ne şekilde kurulacağını belirtir.

3.
Aşağıdakilerden hangisi işletmenin sahip olduğu ekonomik değerleri ifade etmektedir?
Doğru Cevap: "E" Varlıklar
Soru Açıklaması
Varlık tanımı yapılmıştır.
4.

Aşağıdakilerden hangisi varlıklara ilişkin bilanço ilkeleri içerisinde yer alır?

Doğru Cevap: "C" İşletmenin bir yıl veya normal faaliyet dönemi içinde paraya dönüştürülebilecek varlıkları
Soru Açıklaması

İşletmenin bir yıl veya normal faaliyet dönemi içinde vadesi gelen borçları yabancı kaynaklara ilişkin ilkelerdendir. İşletme sahip ve ortaklarının işletme varlıkları üzerindeki hakları ve bilanço tarihindeki ödenmemiş sermayesi ile çeşitli adlar altındaki işletmelerde bırakılan karlar ve ödenmiş sermaye, sermaye yedekler, kar yedekleri öz sermayeye ilişkin ilkelerdendir. İşletmenin bir yıl ya da normal faaliyet dönemi içerisinde paraya dönüştürülebilen varlıkları varlıklara ilişkin ilkelerdendir.

5.
Her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak saptanması, hangi temel kavramın bir gereğidir?
Doğru Cevap: "D" Dönemsellik
Soru Açıklaması

Dönemsellik kavramı, işletmenin sürekliliği kavramı uyarınca sınırsız kabul edilen ömrünün, belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak saptanmasını ifade etmektedir. Gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmesi; hasılat, gelir ve kârlarn aynı döneme ait maliyet, gider ve zararlarla karşılaştırılması bu kavramın gereğidir. Doğru cevap D'dir.

6.
I. Sıra no II. Borç ve alacak kalanı III. Madde çizgisi IV. Hesap adı V. Borç ve alacak tutarı Yukarıdaki bilgilerden hangileri mizan çizelgesinde yer alır?
Doğru Cevap: "E" I, II, IV, V
Soru Açıklaması
Bir mizan çizelgesinde "Sıra no", "Hesap adı", "Borç ve alacak kalanı" ve "Borç ve alacak tutarı" bilgileri yer alır. Madde çizgisi yer almaz.Sorunun doğru cevabı E seçeneğidir.
7.
Bayan A ve Bay B, Üniversite caddesinde bir çay evi açmışlar ve müşteri çekebilmek için çay fiyatını rakiplerinden düşük tutmaya karar vermişlerdir. Ancak kâr edebilmek için de çay fiyatının çayın maloluş fiyatından yüksek olması gerektiğini düşünmektedirler. Bu durumda çayın maloluş fiyatını takip edebilmek için hangi muhasebe sistemine gereksinimleri vardır?
Doğru Cevap: "A" Maliyet muhasebesi
Soru Açıklaması
Üretilen ürün ya da hizmetin maliyetinin hesaplanması için maliyet muhasebesi sistemine ihtiyaç duyulmaktadır.
8.
Aşağıdakilerden hangisi hesap kavramının tanımıdır?
Doğru Cevap: "A" Farklı işlemlerin sınıflandırılarak zaman içerisinde azalma ve artışların izlendiği çizelgedir.
Soru Açıklaması
9.
Yevmiye defterinden büyük deftere aktarımların matematiksel doğruluğunu test etmek için muhasebe süreci içerisinde hangi işlem yapılmaktadır?
Doğru Cevap: "C" Geçici Mizanlar Düzenlenir
Soru Açıklaması
Mizan, yevmiye defterinden büyük deftere rakamların matematiksel olarak doğru aktarıldıklarını belirlemek için düzenlenen çizelgedir. Her ay sonu düzenlenirse aylık mizan veya geçici mizan adı verilir. Bütün işletmeler, 31 Aralık’ta mutlaka bir mizan düzenler. Bu mizana, genel geçici mizan denir. Dönem sonu envanter ve düzeltici kayıtlardan sonra düzenlenecek mizana ise, kesin mizan denir.
10.
Aşağıdakilerden hangisi finansal tablolarda sunulan bilgilerin gerçeğe uygun şekilde sunulabilmesi için sunulan bilgilerin sahip olması gereken özelliklerden biridir?
Doğru Cevap: "E" Tam
Soru Açıklaması
11.
5786 sayılı Meslek Yasası’na göre Yeminli Mali Müşavir olabilmek için en az kaç yıl serbest muhasebeci mali müşavirlik yapmış olmak gerekir?
Doğru Cevap: "D" 10
Soru Açıklaması
5786 sayılı Meslek Yasası’na göre Yeminli Mali Müşavir olabilmek için; en az 10 yıl serbest muhasebeci mali müşavirlik yapmış olmak, yeminli mali müşavirlik sınavını vermiş olmak ve yeminli mali müşavir ruhsatını almış olmak gerekir. Sorunun doğru cevabı D seçeneğidir.
12.
1. İşletmenin döner sermayesinde 1000 TL artış olmuştur.2. İşletmenin mallarında 10000 TL azalış olmuştur.3. İşletmenin kasasında 11000 TL artış olmuştur.İşletmenin 10000 TL değerindeki malını 11000 TL’ye satması ile ilgili olarak yukarıdaki ifadelerden hangi yorumlar yapılabilir?
Doğru Cevap: "E" 1, 2 ve 3
Soru Açıklaması
13.

Aşağıdakilerden hangisi maliyet, gelir ve gider hesaplarının özelliklerinden birisi değildir?

Doğru Cevap: "A" Maliyet, gider ve zarar hesaplarında dönem içi ilk hareket her zaman alacak tarafına kaydedilir.
Soru Açıklaması

Maliyet, gider ve zarar hesaplarına dönem içinde ilk hareket alacak tarafına değil borç tarafına kaydedilir. Dolayısıyla sorunun doğru yanıtı "A" seçeneğidir.

14.
Aşağıdakilerden hangisi muhasebenin temel fonksiyonları arasında yer almaz?
Doğru Cevap: "D" Analiz etme
Soru Açıklaması
Muhasebe, bir işletmede para ile ifade edilen mali olaylara ait belgeleri toplamakta, kayıt etmekte, sınıflandırmakta ve özetlemektedir. Bu işlemler, muhasebenin temel işlevidir. Para ile ifade edilen ve belgelendirilen mali olayların tarih, miktar ve tutarı, muhasebe defterine belirli kurallar dahilinde kaydedilir. Farklı tarihlerde gerçekleşen işlemlere ait bilgiler, belirlenen bir gruplandırma ve sistematik dahilinde sınıflandırılır. Belli bir zaman diliminde gerçekleşen, kaydedilen ve sınıflandırılan tüm işlemler; muhasebe bilgisine dönüştürülmek amacı ile mali tablolar ile özetlenir ve raporlanır. Özetlenen mali tablolar kullanılarak işletmenin finansal performansına ilişkin değerlendirme yapılır. Amaç, işletmenin geçmiş dönemdeki performansını analiz etmek ve buna ilişkin yorum ve değerlendirmeler yapmaktır. Analiz, yorum ve değerlendirme yapmak; muhasebenin ikincil işlevidir.
15.
Hesaplarla ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "E" Alacak taraf toplamının borç tarafı toplamından büyük olması durumunda aradaki fark, alacak kalanı şeklinde ifade edilir.
Soru Açıklaması
Hesapların temel nitelikleri ve hesaplarda yapılan işlemlerin genel özellikleri aşağıda açıklanmaktadır: 1. Finansal tablo kalemleri ile ilgili her unsura ait, ismini taşıyan bir hesap kullanılır. 2. Kullanılan hesaplar, borç ve alacak taraf olmak üzere çift taraşı çalışır. 3. Mali olay üzerindeki tutar, muhasebe kurallarına uygun bir şekilde ilgili hesabın borç veya alacak tarafına kayıtlanır. 4. Herhangi bir hesabın borç veya alacak tarafına ilk kez kayıt yapılması, ilgili hesabın açılması anlamındadır. 5. Herhangi bir hesabın borç tarafına kayıt yapılmasına hesabın borçlandırılması, alacak tarafına kayıt yapılmasına, hesabın alacaklandırılması denir. 6. Herhangi bir hesabın herhangi bir zamanda borç ve alacak taraf toplamları alındığında, a) Borç ve alacak tutarları birbirine eşit olduğu durumda muhasebe dilinde hesap kapalı ifadesi kullanılır. b) Borç tarafı toplamının alacak tarafı toplamından büyük olması durumunda aradaki fark, borç kalanı şeklinde ifade edilir. c) Alacak taraf toplamının borç tarafı toplamından büyük olması durumunda aradaki fark, alacak kalanı şeklinde ifade edilir.
16.
Aşağıdakilerden hangisi finansal tabloların niteliksel özelliklerinden, "temel özellikler " sınıfına girer?
Doğru Cevap: "D" Gerçeğe uygun sunum
Soru Açıklaması
Niteliksel özellikler, temel ve destekleyici özellikler olarak sınıflandırılmaktadır. ihtiyaca uygunluk ve gerçeğe uygun sunum özellikleri temel özellik; karşılaştırılabilirlik, doğrulanabilirlik, zamanında sunum ve anlaşılabilirlik özellikleri ise destekleyici özellik olarak sınıflandırılmaktadır. Sorunun doğru cevabı D seçeneğidir.
17.
Maddi duran varlıklar ve hesap kodlarından hangisi yanlış eşleştirilmiştir?
Doğru Cevap: "B" 251. Binalar
Soru Açıklaması
Binalar hesabı 25 maddi duran varlıklar grubunda 252 kodlu hesaptır. Doğru cevap B seçeneğidir.
18.

Vergi Usul Kanunu’na göre defterlerin tasdik işlemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "D" Aynı defteri ertesi yıl da kullanmak isteyenler, bulundukları yılın aralık ayı içinde defterlerini tasdik ettirmek zorundadır.
Soru Açıklaması

Vergi Usul Kanunu, yukarıda ifade edildiği gibi zorunlu defterlerden yevmiye ve envanter defteri için tasdik zorunluluğunu getirmiştir. İşletmeler, Vergi Usul Kanunu’na göre defterlerin tasdik işlemini aşağıda belirtilen tarihlerde notere yaptırmak zorundadır:1. Öteden beri işine devam etmekte olanlar ertesi yıl kullanacakları defterleri içinde bulundukları yılın aralık ayı içinde,2. Yeniden işe başlayanlar, sınıf değiştirenler ve yeni bir mükellefiyete girenler; işe başlama, sınıf değiştirme ve yeni mükellefiyete girme tarihinden önce; vergi mükellefiyeti kalkanlar ise muaflıktan çıkma tarihinden başlayarak on gün içinde,3. Defterlerin dolması hâlinde veya diğer nedenlerle bir yıl içinde defter kullanmak zorunda kalanlar, kullanmadan önce,4. Aynı defteri ertesi yıl da kullanmak isteyenler, kullanacağı yılın ocak ayı içinde defterlerini tasdik ettirmek zorundadır.

19.

Aşağıdakilerden hangisi Kasım 2011' de kurulan Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun amaçlarından birisi değildir?

Doğru Cevap: "A" Vergi yasalarının uluslararası vergi mevzuatıyla uyumlu hale getirilmesi için çalışmalar yapmak
Soru Açıklaması

Vergi yasalarının uluslararası vergi mevzuatıyla uyumlu hale getirilmesi için çalışmalar yapmak, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun  amaçları arasında yer  almaz. Doğru yanıt "A" seçeneğidir.

20.
Aşağıdakilerden hangisi işletme faaliyetlerinde kullanılacak varlıklardan birisidir?
Doğru Cevap: "A" Demirbaşlar
Soru Açıklaması

İşletmelerdeki varlıklar, paraya dönüştüren ve işletme faaliyetlerinde kullanılan olarak iki gruba ayrılırken işletme kasa ve bankalardaki paraları, ticari mal ve mal stokları kısa zamanda paraya dönüşecek varlıkları oluştururken bina, makine ve demirbaşlar; işletme faaliyetlerinde kullanılacak varlıkları oluşturmaktadır.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories