• Genel Muhasebe 1 Deneme Ara Sınavları – Deneme 5

Genel Muhasebe 1
Ara Sınav - Deneme 5
1.
A İşletmesinin X Bankasında, Y Bankasında ve Z Bankasında ticari mevduat hesabı vardır. A İşletmesinin her bir bankadaki mevduatının izlenmesi aşağıdakilerden hangisi ile mümkün olur?
Doğru Cevap: "A" Yardımcı defterler de yer alacak yardımcı hesaplar
Soru Açıklaması
Bankalar hesabı, bir ana hesaptır. Ancak işletme, hacmine göre birden çok banka ve bu bankaların birden çok şubesi ile çalışıyorsa her bir banka ve şubesindeki varlıkların izlenmesi yardımcı defterlerde takip edilen yardımcı hesaplar ile mümkün olacaktır. Sorunun doğru cevabı A seçeneğidir.
2.
Borsa İstanbul'da işlem gören X şirketinin 2015 yılına ait finansal tabloları dönem sonu itibari ile şirket tarafından yayınlanmıştır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi X şirketine yatırım yapmak isteyen bir yatırımcının, şirketin finansal tablolarından yararlanarak şirket hakkında öğrenebileceği bir bilgi değildir?
Doğru Cevap: "C" Şirketin 2014 Yılında Gerçekleştirdiği Yatırımlar
Soru Açıklaması
3.
Yevmiye defterinden büyük deftere rakamların matematiksel olarak doğru aktarıldıklarını belirlemek için düzenlenen çizelgeye ne denir?
Doğru Cevap: "B" Mizan
Soru Açıklaması
Mizan, yevmiye defterin den büyük deftere rakamların matematiksel olarak doğru aktarıldıklarını belirlemek için düzenlenen çizelgedir.
4.
I. En az 10 yıl serbest muhasebeci mali müşavirlik yapmış olmakII. Yeminli mali müşavirlik sınavını vermiş olmakIII. Yeminli mali müşavir ruhsatını almış olmak Yukarıdakilerden hangileri yeminli mali müşavir olabilmek için aranan şartlardandır?
Doğru Cevap: "E" I, II ve III
Soru Açıklaması

5786 sayılı Meslek Yasası’na göre Yeminli Mali Müşavir olabilmek için a) En az 10 yıl serbest muhasebeci mali müşavirlik yapmış olmak, b) Yeminli mali müşavirlik sınavını vermiş olmak, c) Yeminli mali müşavir ruhsatını almış olmak gerekir.

5.
Mali tabloların, bunlardan yararlanacak kişilerin doğru karar vermelerine yardımcı olacak ölçüde yeterli, açık ve anlaşılır olması aşağıdakilerden hangi kavram ile ifade edilir?
Doğru Cevap: "A" Tam açıklama
Soru Açıklaması
6.

Aşağıdakilerden hangisi 5786 sayılı meslek yasasında serbest mali müşavir olabilmenin özel şartlarından birisidir?

Doğru Cevap: "B" En az 3 yıl staj yapmış olmak
Soru Açıklaması

TC vatandaşı olmak, ceza ve disiplin soruşturması sonucu memuriyetten çıkartılmamış olmak, kamu haklarından mahrum bulunmamak ve medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak serbest mali müşavir olabilmek için aranan genel şartlar iken en az 3 yıl staj yapmış olmak aranan özel şartlar içerisinde yer alır.

7.
İşletmenin cari dönemde veya on iki aydan kısa sürede geri ödenecek borçlarla ilgili mali olaylar hangi hesap sınıfında yer alan hesaplara kaydedilir?
Doğru Cevap: "B" Kısa vadeli yabancı kaynak
Soru Açıklaması

Cari dönemde veya on iki aydan kısa bir sürede geri ödenecek borçlarla ilgili mali olaylar, kısa vadeli yabancı kaynak hesap sınıfında yer alan hesaplara; on iki aydan uzun sürede olanlar ise, uzun vadeli yabancı kaynak hesap sınıfında yer alan hesaplara kaydedilir. Doğru cevap B'dir.

8.
Bir hesap planında yer alan üç basamaklı bir hesap kodunda ilk rakam neyi gösterir?
Doğru Cevap: "A" Hesap sınıfı
Soru Açıklaması

Bir hesap planında yer alan üç basamaklı bir hesap kodunda ilk rakam hesap sınıfını, ikinci rakam hesap grubunu ve üçüncü rakam hesabın adını kodlamak için kullanılır. Doğru cevap A'dır.

9.
Muhasebe sürecinde Açılış kaydından sonraki ilk aşama aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "E" Dönem içi mali işlemlerin kayıtları
Soru Açıklaması

Muhasebe sürecinin aşamaları şunlardır: Açılış kayıtları, Dönem içi mali işlemlerin kayıtları, Ara mizanlar, Genel geçici mizanlar, Envanter ve envanter kayıtları, Kesin mizan, Finansal tabloların düzenlenmesi, Kapanış kayıtları. Dolayısıyla açılış kaydından sonra dönem içi mali işlemlerin kaydedilmesi gerekmektedir. Doğru cevap E'dir.

10.
Aşağıdakilerden hangisi muhasebe kayıt sürecinde düzenlenecek fişlerden biri değildir? 
Doğru Cevap: "E" Stok fişi 
Soru Açıklaması
11.
İşletmelerin varlıklarında veya kaynaklarında artış veya azalış meydana getirmeyen ancak takip edilmesi gereken olaylar hangi hesap sınıfında incelenir?
Doğru Cevap: "E" Nazım hesapları
Soru Açıklaması
İşletmelerin varlıklarında veya kaynaklarında artış veya azalış meydana getirmeyen; ancak karar alıcılar için önem arz ettiği için takip edilmesi gereken bazı olaylar vardır; örneğin bankadan ipotek karşılığı nakit kredinin çekilmesi. Bu olayda, işletmenin gayrimenkulü üzerinde al›nan kredi karşılında ipotek tesis ettirilmiştir ve işletmenin kredi borcu bitinceye kadar ipotek tesisi de devam edecektir. İpotek tesisi mevzusu gayrimenkulün satışına engeldir. Bu olay, karar alıcı için önemlidir. Bankadan çekilen kredi karşılığında sadece gayrimenkul ipoteklenmiş; varlıklarda herhangi bir azalış meydana gelmemiştir. Bunun gibi önemli olaylar Nazım Hesaplarda izlenir.
12.
I – Azalışlar için ilgili hesabın alacak tarafına kayıt yapılır. II – Dönem sonunda borç kalanı veren aktif hesaplar, finansal durum tablosunun pasifini oluşturur. III – İlgili dönem sonunda ya hiç kalan vermez ya da verecekse borç kalanı verir. Varlık hesapları için yukarıdaki açıklamalardan hangisi/hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: "D" I-III
Soru Açıklaması
Varlık hesaplarında artışlar için ilgili hesabın borç tarafına, azalışlar için ise alacak tarafına kayıt yapılır. Bu hesaplar ilgili dönem sonunda ya hiç kalan vermez ya da verecekse borç kalanı verir.
13.
İşletmelerin faaliyetlerini yerine getirebilmek için gereksinim duydukları kaynakların işletme sahipleri veya ortaklarından sağlanan kısmına ne ad verilir?
Doğru Cevap: "A" Öz kaynak
Soru Açıklaması
İşletmelerin faaliyetlerini yerine getirebilmek için gereksinim duydukları kaynakların işletme sahipleri veya ortaklarından sağlanan kısmına öz kaynak denilir. Başka bir deyişle, öz kaynaklar işletme sahiplerinin işletme üzerindeki haklarını gösterir.
14.

Saymak, ölçmek, tartmak, değerlemek suretiyle işletmenin varlık ve kaynaklarının doğru belirlenmesine ne ad verilir?

Doğru Cevap: "A" Envanter
Soru Açıklaması

İşletmenin varlık ve kaynaklarını ölçmek, tartmak, saymak ve değerleme yoluyla belirlenmesi envanter olarak adlandırılır. Mizan yevmiye defterinden büyük deftere kayıtları geçirirken matematiksel olarak doğruluğunu kontrol eden bir çizelgedir.

15.
Yevmiye defteri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "C" Birden çok hesap borçlu birden çok hesap alacaklı ise tam maddedir.
Soru Açıklaması
16.
Aşağıdakilerden hangisi yasal düzenlemelere tabi belgeler arasında yer almaz?
Doğru Cevap: "D" Çek alındı verildi makbuzları
Soru Açıklaması
Yasal düzenlemelere tabi belgelere; fatura, sevk irsaliyesi, irsaliyeli fatura, yazar kasa fişi, perakende satış fişi, çek, gider pusulası, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, taşıma belgeleri, adisyonlar, senetler ve çekler örnek verilebilir.
17.
Aşağıdakilerden hangisi finansal faaliyetlerdeki nakit akımlarını oluşturan kalemlerden biri değildir?
Doğru Cevap: "C" Verilen Krediler
Soru Açıklaması
Finansal faaliyetlerdeki nakit akımlarını oluşturan kalemler: 1. Ödenen faiz 2. Ödenen temettü 3. Alınan krediler 4. Ödenen krediler'dir.
18.
Can İşletmesi kredili olarak 2 ay vadeyle aldığı 30.000 liralık malı yine kredili olarak 2 ay vadeli şekilde 35.000 liraya satmıştır. İşletme, bu durumu bilançoda kredili alıştan doğan borç 30.000 lira; kredili satıştan doğan alacak 35.000 lira olarak ayrı ayrı göstermiştir. İşletmenin borç ve alacak tutarlarını bilançoda ayrı ayrı göstermesi aşağıdakilerden hangisi gereğidir?
Doğru Cevap: "A" Mahsup etme
Soru Açıklaması
Bir işletmenin toplam alacaklarının 35.000 TL ve toplam borcunun da 30.000 TL olduğunu düşünelim. Alacak ve borcun birbirleri ile karşılaştırılması sonucu, alacak fazlasının 5.000 TL olduğu bir gerçektir. Ancak, finansal tablo varsayımlarından mahsup etme (netleştirme) varsayımına göre bilançoda, alacaklarını ve borçlarını, gelirlerini ve giderlerini ayrı şekilde göstermelidir. Dolayısıyla işletmenin bilançosunda alacak ve borç farkı olan tutar (5.000 TL) değil alacaklar 35.000 TL ve borçlar da 30.000 TL olarak gösterilmelidir.
19.

Aşağıdakilerden hangisi duran varlıkların özelliklerinden birisi değildir?

Doğru Cevap: "A" İşletmenin normal faaliyet döngüsü içinde paraya çevrilmesinin, satılmasının veya tüketilmesinin beklenmesi
Soru Açıklaması

Sorunun doğru yanıtı "A" seçeneğidir. Diğer seçeneklerde belirtilen özellikler duran varlıkların özellikleri iken, A seçeneğinde belirtilen özellik duran varlıkların özelliklerinden birisi değildir.

20.

İşletme kredili olarak 40.000 liralık mal almıştır. Alacaklandırılması gereken hesap aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Satıcılar Hesabı
Soru Açıklaması

Kredili olarak (veresiye) 40.000 liralık ticari mal alınmıştır. Ticari mal, bir varlık hesabıdır ve yapılan alımla artış meydana gelmiş; ancak karşılığında satıcıya herhangi bir ödeme yapılmamış; dolaysıyla borçlanılmıştır. Bir varlık hesabında artış, bir borç hesabında da artışla sonuçlanmıştır. Bu nedenle Ticari Mallar hesabı 40.000 lira borçlandırılırken Satıcılar hesabı 40.000 lira alacaklandırılmıştır.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories