Olumsuz fikirlerin sürekli tekrarlanmasına ne ad verilmektedir?
Olumsuz fikirlerin sürekli tekrarlanmasına ruminasyon adı verilmektedir.
Hangisi tutumların oluşmasında etkisi olan çevresel faktörlerden biri değildir?
Kişilerin aile bireylerinin, arkadaş gruplarının, okulda aldıkları eğitimin, içinde yetiştikleri toplumun kültürel değerlerinin onların tutumları üzerinde önemli bir etkisi vardır. Tecrübe bireylerin zaman içerisinde kazandığı tutumu etkileyen bir öğedir.
Julian Rotter’in öğrenme kuramı hangi kavram üzerine kurulmuştur?
Öğrenme kavramıyla kişilik gelişimini açıklamaya çalışan Rotter, kuramını -beklenti- üzerine kurmuştur. İnsanların davranışları, o davranışların sonucunda alacakları ödülün varlığına inanmalarına bağlıdır. Örneğin sınava ne kadar çok çalışırsak, sınav sonucunda yüksek not alabileceğimize inan-mamız gibi. Ama burada hatırlatılması gereken nokta, yüksek not almanın bizim için önemli olması; bir diğer ifadeyle davranışın oluşabilmesi ve devam edebilmesi için karşılığında alacağımıza inandığımız ödülün bizim için değerli olması gerekir. Bir diğer nokta ise daha önceki deneyimlerimiz beklentilerimizi etkiler. Bir diğer ifadeyle, daha önceki sınavlarda çok çalışınca yüksek not almadıysak, yüksek not alma beklentisinin oluşması ve çok çalışma davranışının ortaya çıkma olasılığı zayıf olacaktır. Bu şekilde beklentiler, kararlı davranış kalıplarına yani kişiliğe dönüşür.
Probleme çözüm bulma olasılığı ve problem çözümünün hızını etkileyen en önemli faktör aşağıdakilerden hangisidir?
Probleme çözüm bulma olasılığını ve problem çözümünün hızını etkileyen en önemli faktör problemi anlamaktır. Problemi anlamak, büyük ölçüde probleme ilişkin bir bakış açısı geliştirmek anlamına gelir. Bir kez problem belirli bir bakış açısından anlamlandırıldığında (temsil edildiğinde), artık verili bilgi otomatik olarak bu bakış açısına göre yapılandırılır. Bu ise çoğu kez kişinin problemi farklı bakış açılarından anlama olasılığını yok eder. Paradoksal olarak, bir problem ne kadar hızlı ve kesin yorumlanırsa onu çözme çabası o kadar fazla engellenmiş olabilir.
Aşağıdakilerden hangisi zeka ölçekleri arasında yer almaz?
Zeka ölçekleri arasında; Binet-Simon, Stanford-Binet, Wechsler ve Grup zeka ölçekleri yer almaktadır.
Kişilerin çocukluktan itibaren çevrelerini gözlemleyerek ve taklit ederek öğrenmesine ne ad verilir?
Gözlemleyerek ve taklit ederek öğrenmeye sosyal öğrenme adı verilmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi birincil duygulardan değildir?
Onay ikincil duygu sınıfına girmektedir.
Söz konusu kuruluşlar, ülkelerin kültürel diplomasi çalışmasını sürdürmekte ve ana olarak kültür alanında uygulamalarda bulunmaktadırlar. Bu kuruluşlar diğer alanlarda da etkinliklerde bulunabilir ancak temel vurgu kültürdür.
“Ödül, öğrenme üzerinde doğrudan etkili değildir. Sadece öğrenilmiş davranışın hızını ve sıklığını etkiler” diyen kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?
Edward Tolman (1886-1959), fareler ve labirentler kullanarak yaptığı deneyler nedeniyle davranışçılara yakın görülmekle birlikte, yorumları açısından bilişsel kuramcıdır. Tolman’a göre farenin labirentte yolunu bulması basit zincirleme uyaran-tepki bağlantıları kurmakla değil, bilişsel süreçler yoluyla gerçekleşir. Tolman’ın en önemli çalışması gizil öğrenme olarak ifade edilir. Bu deneyde iki kontrol ve bir deney grubu oluşturan fareler, değişik pekiştirme durumlarında gözlenmiştir. Birinci kontrol grubu, labirentin çıkışına her ulaştığında yiyecek bulmuş, diğer kontrol grubu ise hiçbir zaman yiyecek bulmamıştır. Deney grubundakiler, 11 gün hiç yiyecek almadıkları hâlde 11. günde labirent çıkışında yiyecek bulmuşlardır. Bu aşamada çıkışa en hızlı ulaşanlar ödül alan birinci gruptur. Ancak 11. gün ödül alan deney grubunun, sonraki denemelerde hep ödül alan grupla aynı sürede çıkışa ulaştığı ve ortalama hata sayısının onlardan farklı olmadığı saptanmıştır. Özetle ödül, öğrenme üzerinde doğrudan etkili değildir. Sadece öğrenilmiş davranışın hızını ve sıklığını etkiler.
Aşağıdakilerden hangisi koşullu ve koşulsuz uyaranın birlikte sunulmasıyla gerçekleşen tepkidir?
Koşullu ve koşulsuz uyaranın birlikte sunulmasıyla gerçekleşen tepkiye koşullu tepki denir.
Bir hayvanın “kuş” olarak tanımlanabilmesi için kanatlarının olması ve uçabilmesi gerektiğini savunan kavram oluşturma modeli aşağıdakilerden hangisidir?
Özellikler modeline göre bir nesnenin, bir canlının, bir kişinin, bir olayın ya da bir niteliğin kavramın içine girmesi için belirli birtakım özellikleri taşıması gerekir. Bazı araştırmacılar, kavramların, bellekte muğlak olmayan bir özellikler dizisi hâlinde saklandığına inanmaktadır. Örneğin “kuş” kavramının birkaç özelliği barındırması gerektiği düşünülebilir: Kanatlarının olması, uçabilmesi gibi. Yani, bir hayvanın “kuş” olarak tanımlanabilmesi için bu özelliklere sahip olması gerekir. Ancak, bu durumda, özellikler modeline göre, uçamadıkları için “devekuşu” ya da “tavuk” kuş olarak tanımlanamayacaktır.
Davranışçı yaklaşımın ilk temsilcisi aşağıdakilerden hangisidir?
İlk davranışçının John Locke (1632-1704) olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Davranış, çevreden öğrenilmiş uyaran-tepki bağlantılarından ibarettir ve davranışı anlamak için bu ilişkinin kurallarını ortaya çıkarmak yeterlidir. Yanlış bir davranış varsa, yanlış öğrenilmiş bir davranış vardır ve bu da psikanalizde olduğu gibi kişinin bastırılmış, bilinçdışı güdü- lerini incelemeyi değil, çevre koşullarını yeniden düzenleyerek bu kez doğru bir uyaran- tepki bağı kurmayı gerektirir.