Aşağıdaki seçeneklerde tutumların ölçümünde kullanılan ölçek ve ölçek türü eşleştirmesinden hangisi doğrudur?
Bogardus’un Toplumsal Mesafe Ölçeği sınıflamalı türünden bir ölçektir ve ölçekte yer alan ‘cevap seçenekleri arasındaki uzaklıkların birbirine eşit olma’ varsayımını taşımaz. Dolayısıyla elde edilen cevaplar % ve frekansa göre değerlendirilmektedir.
Sigara içme davranışını hangi seçenekte yer alan açıklama temelinde şekillenmesi beklenir?
Davranışın altında yatan şey tutumdur. Diğer seçeneklerde bu tutuma etki edecek bazı unsurlar yer almaktadır. Kişinin sigara içmeye karşı tutumu değişirse, sigara içe davranışı da değişir. Bu tutumun hangi yaptırım ya da bilgilerle değişebileceği o kişinin tutum örüntüleriyle ilintilidir.
Düşünme denilen zihinsel faaliyetin en üst düzeyde gerçekleştiği alan olarak görülen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Problem çözme, düşünme denilen zihinsel faaliyetin en üst düzeyde gerçekleştiği alan olarak görülebilir. Problemden kast edilen bir kimya problemi olabileceği gibi kişiler arası bir iletişim problemi de olabilir.
“Transaksiyonel Model’de, hayal kurma, kaçınma ve kendini suçlama, vb. stratejilere verilen ad hangi seçenekte yer almaktadır?
Cevabınız doğru değilse, Transaksiyonel Model başlığını yeniden okuyunuz.
Freud, kişiliğin kaç aşamalı gelişimini öne sürmüştür?
Freud, kişiliğin, beş temel psikoseksüel aşamadan geçerek geliştiğini öne sürmüştür.
Kişi örneğin fiziksel egzersiz yaptığında fizyolojik uyarılma yaşar ama korku, öfke ya da başka bir duygu hissetmez. Bilişsel kurama göre bu durum neyin kanıtıdır?
Kuramcılar, James-Lange kuramı gibi fizyolojik uyarılmanın duygudan önce geldiğini varsayarlar. Ancak, bu kuramdan farklı olarak fizyolojik uyarılmanın doğrudan duyguya yol açmadığını, insanların fizyolojik uyarılmayı bağlam içinde değerlendirerek, bir anlam yüklediklerini iddia ederler. Diğer bir deyişle kişi örneğin fiziksel egzersiz yaptığında fizyolojik uyarılma yaşar (kalp atım hızı artar, solunum sıklaşır vb.) ama korku, öfke ya da başka bir duygu hissetmez. O hâlde bir duyguyu deneyimlemek için fizyolojik uyarılmadan daha fazlası gereklidir.
Aşağıdakilerden hangisi “gözlem ve taklit yoluyla öğrenme” süreçleri arasında sayılamaz?
Gözlem ve taklit yoluyla öğrenme kuramında şu süreçler yürürlüktedir: 1. Dikkat etme: Birey gözlediği kişinin, yani modelin davranışlarına ve sonuçlarına dikkat eder. Bu öğrenmeyi başlatan en önemli basamaktır. 2. Bilgiyi saklama: Birey sonradan gerektiğinde kullanmak üzere bunları zihnine kaydeder ve saklar. 3. Davranış oluşturma: Öğrenilen bilgi gerektiğinde performansa dönüşür. Ancak bireyin kimi psikomotor becerileri yeterli değilse davranış ortaya çıkmaz. 4. Güdülenme veya pekiştirme: Modelin davranışının pekiştirilmiş olması bireyin bu davranışı tekrar etme olasılığını arttıracaktır. 5. Modelin özellikleri: Davranışının sonucunun yanı sıra modelin özellikleri de gözlem ve taklit yoluyla öğrenmeyi etkilemektedir. Modelin özelliklerinin bireyin özelliklerine benzemesi taklit davranışını arttırmaktadır. Ancak bireyin pozisyonundan daha yüksek statüde ve daha güçlü modelin taklit edilme olasılığı çok daha yüksektir.
Aşağıdakilerden hangisi kişilik gelişimini etkileyen faktörler arasındadır?
Kişilik gelişimini etkileyen faktörler; kalıtım, yetenek ve aile olarak ifade edilmektedir.
Stres konusunda zihin ve beden arasındaki etkileşimin incelenmesi konusunda hangi seçenekte yer alan isim öncülük yapmıştır?
Stres hakkında psikoloji alanında yapılan çalışmalar organizmanın strese nasıl tepkiler verdiğinin araştırılması ile başlamıştır. Stres konusunda zihin ve beden arasındaki etkileşimin incelenmesi konusunda Walter Canon öncülük yapmış ve Hans Selye ile bu konudaki çalışmalar devam etmiştir.
Kişinin sürekli olarak olumsuz fikirleri tekrarlamasına ne ad verilir?
Olumsuz fikirlerin sürekli olarak tekrarlanmasına ruminasyon adı verilir.
Kişilik gelişiminde bireysel faktörler, çevresel uyarıcılar ve davranış arasındaki karşılıklı etkileşime dikkat çeken bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?
Sosyal öğrenme yaklaşımının güçlü savunucularından olan Bandura, kişilik gelişiminde bireysel faktörler, çevresel uyarıcılar ve davranış arasındaki karşılıklı etkileşime dikkat çeker.
Adler’e göre iki tip ebeveyn tarzı çocuğun ileriki yaşlarda kişilik sorunu yaşamasına sebep olur. Birincisi çocuğa aşırı özen göstermek ve aşırı korumak. İkincisi ise çocuğa özen göstermemek ve ihmal etmektir.Birinci tip ebeveyne sahip bir çocukta ileriki dönemlerde hangi davranışın görülmesi daha muhtemeldir?
Çocuğun şımartıldığı aile ortamında çocuğun bağımsızlığı elinden alınır ve bu durum aşağılık duygusunu artırabilir. Hiçbir sınır ve kural olmadan aşırı bir sevgi ortamında büyüyen çocuk, ancak bir iki kişiye bağlanmakta ve onlardan ayrılmak istememektedir. Bütün hayatı boyunca başkalarının sevgisini kazanmak ve dikkatini çekmek için çırpınıp duracaktır. Örneğin, bazen aşırı yaramaz ya da tembel olarak bazen de çok çalışarak anne-babasının ilgisini çekmeye çalışabilir.