• Genel Muhasebe 2 Deneme Final Sınavları – Deneme 11

Genel Muhasebe 2
Deneme Final Sınavları - Deneme 11
1.
Giderin kaydedilebilmesi için aşağıdakilerden hangisi gereklidir?
Doğru Cevap: "A" Gerçekleşmiş olması
Soru Açıklaması
Giderin kaydedilebilmesi için giderin döneme ait olması ve gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
2.

Mal ve hizmet satışı, üretim dışı işletme faaliyetleri ve işletmenin asıl faaliyeti dışındaki işlemleriyle ilgili ortaya çıkan ve gelirlerle karşılaştırılan faydası tükenmiş maliyetler aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Gider
Soru Açıklaması

Mal ve hizmet satışı, üretim dışı işletme faaliyetleri ve işletmenin asıl faaliyeti dışındaki işlemleriyle ilgili ortaya çıkan ve gelirlerle karşılaştırılan faydası tükenmiş maliyetlere giderler denir.

3.

Piyasadaki arz ve talep koşullarına göre belirlenen ve borsa mevcutsa genellikle borsa fiyatı ile eş anlamlı olarak kullanılan fiyat aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Piyasa değeri
Soru Açıklaması

Çıkarılış yani ihraç aşamasında belirlenen değere ihraç değeri denilmektedir. Piyasa değeri; piyasadaki arz ve talep koşullarına göre belirlenen ve borsa mevcutsa genellikle borsa fiyatı ile eş anlamlı olarak kullanılan fiyattır. Tasfiye değeri; işletmenin tasfiyesi yani işletmenin faaliyetlerinin sona ermesi durumunda, işletmenin tüm varlıklarının satılması ve tüm borçlarının ödenmesinden sonra kalan tutarın, hisse senedi sayısına bölünmesi sonucu bulunan değerdir. Gerçek değer; işletmenin gelir yaratma potansiyeli ve yatırımcıların bu hisse senedinden bekledikleri kazanç oranına göre bir takım teknikler kullanılarak hesaplanan ve yatırımcıların o hisse senedi için ödemeye hazır oldukları değerdir.

4.
Net kârın dağıtılmayarak işletmede bırakılan kısmı bilançoda hangi grupta yer alır?
Doğru Cevap: "B" Kâr yedekleri
Soru Açıklaması
kar yedekleri
5.
Aşağıdakilerden hangisi sermaye yedeklerinden biridir?
Doğru Cevap: "E" Hisse senedi iptal kârları
Soru Açıklaması
hisse senedi iptal karları, bir sermaye hareketi sonucu ortaya çıktığı için sermaye yedeğidir. Diğer dört seçenek kardan ayrılan yedekleri kapsamaktadır.
6.

İştirakin ana ortaklıkla olan finansal ilişkisinden kaynaklanan uzun vadeli bir borç kısa vadeli hale dönüştürüldüğünde izlendiği hesaptan hangi hesaba aktarılır?

Doğru Cevap: "C" 332 İştiraklere Borçlar
Soru Açıklaması

İştirakin ana ortaklıkla olan finansal ilişkilerinden kaynaklanan kısa vadeli borçlar “332. İştiraklere Borçlar hesabında” ve uzun vadeli borçlar ise “432. İştiraklere Borçlar” hesabında izlenir.  432 İştiraklere Borçlar hesabında izlenmekte olan uzun vadeli bir borç, kısa vadeli hale dönüştüğünde 332 İştiraklere Borçlar hesabına aktarılır.

7.
İştirak ilişkisinden söz edebilmek için en çok sahip olunabilecek oy ve yönetim hakkı oranı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "E" %50
Soru Açıklaması
İştirak edilen ortaklıklarda iştirak ilişkisinden bahsedebilmek için sermaye payı dikkate alınmaksızın sahip olunan oy hakkı veya yönetime katılma hakkının en az %20 en fazla %50 oranında bulunması gerekir.
8.

Aşağıdakilerden hangisi Tekdüzen Hesap Planında Uzun Vadeli Diğer Borçlar grubuna ait bir hesaptır?

Doğru Cevap: "E" Kamuya Olan Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Borçlar
Soru Açıklaması

Ortaklara Borçlar, İştiraklere Borçlar, Bağlı Ortaklara Borçlar, Diğer Çeşitli Borçlar hem Kısa hem de Uzun vadeli Diğer Borçlarda bulunan hesapladır. Kamuya Olan Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Borçlar ise sadece Uzun vadeli Diğer Borçlar grubuna ait bir hesaptır.

9.
Hasılat sağlamak amacı ile yapılan aktif tükenmelere ne ad verilir?
Doğru Cevap: "B" Gider
Soru Açıklaması
Hasılat sağlamak amacı ile yapılan aktif tükenmelere Gider denir. Soruda giderin tanımı verilmiştir. Öğrencinin giderin tanımını bilerek doğru şık olan gider seçeneğini işaretlemesi gerekmektedir.
10.
Aşağıdakilerden hangisi ana faaliyet konusu dışındaki gelir hesapları kapsamında değildir?
Doğru Cevap: "B" 602. Diğer Gelirler
Soru Açıklaması
Gelir tablosunda gelirler iki ana bölümde kayıt altına alınmaktadır. Bunlar, ana faaliyet konusu ile ilgili gelirler ve ana faaliyet konusu dışındaki gelirlerdir. Seçenekler incelendiğinde 602. Diğer Gelirler dışındaki seçenekler ana faaliyet konusu dışındaki gelirler arasında yer alırken 602. Diğer Gelirler seçeneği ise ana faaliyet konusu ile ilgili gelirler arasında yer almaktadır. Doğru seçenek B'dir.
11.
Aşağıdakilerden hangisi bir işletmenin ana faaliyet konusu ile ilgili gelirler arasında yer alır?
Doğru Cevap: "C" Brüt Satışlar
Soru Açıklaması
Brüt satışlar hesabı ana faaliyet konusu ile ilgili işlemler arasında yer almaktadır.
12.

Tek şahıs işletmelerinde sermaye hesabının kalanı aşağıdakilerden hangisini gösterir?

Doğru Cevap: "A"
Soru Açıklaması

Tek şahıs işletmelerinde, sermaye taahhüdü işlemi olmadığından, bu tür işletmelerde sermaye hesabının kalanı aynı zamanda ödenmiş sermayeyi gösterir.

13.
Bir kira gelirinin peşin olarak tahsil edilmesi durumunda söz konusu kira gelirinin döneme ait olan kısmı dönem geliri olarak hangi hesapta izlenir?
Doğru Cevap: "C" 649. Diğer Olağan Gelir ve Karlar
Soru Açıklaması
Bir kira gelirinin peşin tahsil edilmesi durumunda tahsil edilen kiranın gelecek döneme/dönemlere ait bölümü, bu dönemin geliri olmadığından ve bir anlam da da işletmenin kiralayana borcu olduğundan pasif karakterli bilanço hesapları olan “380.Gelecek Aylara Ait Gelirler” ve “480.Gelecek Yıllara Ait Gelirler” hesaplarının alacağına kaydedilir. Söz konusu kira gelirinin döneme ait kısmı ise dönem geliri olarak “ 649.Diğer Olağan Gelir ve Kârlar” hesabına kaydedilir. Doğru cevap C seçeneğidir.
14.

İşletmelerin elinde belirli dönemlerde nakit fazlası oluşur. İşletmeler bunları çeşitli şekillerde yatırıma dönüştürebilirler. Bu nakit fazlasının süreklilik arz etmesi durumunda yapılan yatırım hangi hesap grubunda yer alacaktır?

Doğru Cevap: "B" Mali Duran Varlıklar  
Soru Açıklaması

Nakit fazlasının süreklilik arz etmesi durumunda kaydedileceği yer Mali Duran Varlıklar hesap grubu altındadır.

15.
Sermaye ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "D" Sermaye, işletme sahibi ya da ortakların şirketin kuruluşunda koymayı taahhüt ettikleri sermaye payları toplamının parasal ifadesidir.
Soru Açıklaması
D seçeneğindeki ifade sermayeyi doğru bir biçimde tanımlamaktadır. Bu sebeple doğru seçenek D şıkkıdır.
16.
Finansal varlıkların sınıflandırılması ve bilançoda raporlanması ile ilgili kurallar hangi düzenlemeler içerisinde yer almaktadır?
Doğru Cevap: "D" Tekdüzen Muhasebe Sistemi ve Türkiye Muhasebe Standartları
Soru Açıklaması
Finansal varlıkların sınıflandırılması ve bilançoda raporlanması ile ilgili kurallar ticari kârın tespitine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı Tekdüzen Muhasebe Sistemi ve Türkiye Muhasebe Standartları içinde bulunmaktadır. Dolayısıyla doğru seçenek D'dir.
17.
Aşağıdakilerden hangisi işletmenin gelecek dönemlere ait yaptığı tahsilata örnek olamaz?
Doğru Cevap: "D" Ortağın, işletmenin finansman ihtiyacını karşılamak için verdiği paralar
Soru Açıklaması
Bir yıllık kira gelirinin sözleşme anında tahsil edilmesi, bakım hizmetinin peşin olarak tahsil edilmesi veya peşin tahsil edilen komisyon gelirleri bu kapsamdadır. Özel okulların taksitlerini veya dergi yayımcılarının aboneliklerini peşin olarak yıllık olarak tahsil etmesi de gelecek aylara ait gelirler hesabında gösterilir.
18.

İşletmenin döneme ait Ticari kârı ¨500.000 vergiden muaf gelirleri ¨80.000 ve kanunen kabul edilmeyen giderleri ¨60.000’dir Bu işletmenin dönem ait mali kârı ne kadardır?

Doğru Cevap: "A" ¨480.000
Soru Açıklaması

Ticari kârdan vergi matrahını oluşturacak olan mali kârı hesaplamak için döneme ait vergiden muaf gelirler ticari kârdan indirilirken, kanunen kabul edilmeyen giderler ilave edilir. Bu nedenle işletmenin mali kârı;(500.000-80.000) + 60.000 = ¨480.000 olacaktır

19.
Dönem sonu bilançosunda yer alan cari dönem karı, yeni yılın açılışında hangi hesaba aktarılır?
Doğru Cevap: "B" Geçmiş Yıllar Karları Hesabı
Soru Açıklaması
590.Dönem net karı, hesabının kalanı dönem sonu bilançosunda gösterilir. Bu hesaptaki kalan yeni yılın açılış maddesinde "570 Geçmiş Yıllar Karları" hesabına devredilir.
20.
Üretim miktarları ya da hizmet saatleri esas alınarak duran varlığın ömrü boyunca üretilecek birim ya da kullanılacak saat tahmin edilir. Duran varlığın maliyeti bu birim veya saate bölünerek bir sayı bulunur. Daha sonra her faaliyet döneminde üretilen miktar ya da kullanılan saat bu sayıyla çarpılmak suretiyle her dönemin yıllık amortisman payı hesaplanır ifadesi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: "D" Değişen paylı amortisman yöntemleri
Soru Açıklaması
Değişen paylı amortisman yöntemlerinde üretim miktarları ya da hizmet saatleri esas alınarak duran varlığın ömrü boyunca üretilecek birim ya da kullanılacak saat tahmin edilir. Duran varlığın maliyeti bu birim veya saate bölünerek bir sayı bulunur. Daha sonra her faaliyet döneminde üretilen miktar ya da kullanılan saat bu sayıyla çarpılmak suretiyle her dönemin yıllık amortisman payı hesaplanır. Doğru seçenek D seçeneğidir.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories