Haksız fiil sorumluluğu ile ilgili doğru ifade hangisidir?
Yapamama, hareketsiz kalma şeklinde bir eylem de haksız fiil teşkil edebilir.
Aşağıdakilerden hangisi ifa yardımcısının eylemlerinden sorumluluğun koşulları arasında sayılamaz?
Yardımcı kişiye bırakılabilir bir borcun ifası, 2) Borcun ifasına ya da hakkın kullanımına katılımı sağlanmış olan bir yardımcı kişinin varlığı, 3) Yardımcı kişinin borcun ifası sırasında alacaklıya zarar vermiş olması 4) Yardımcının eyleminin hukuka aykırı olması 5) Borç bizzat borçlu tarafından ifa edilmiş olsaydı dahi, borçlunun ortaya çıkan bu zarardan sorumlu tutulabilir olması koşulları aranmaktadır.
Resmi şekle ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğru bir ifade değildir?
A, B, C ve D şıklarında yer alan bütün ifadeler, resmî şekle ilişkin doğru ifadelerdir. Ancak, taşınmaz satış vaadi, imza tasdiki şeklinde gerçekleştirilen değil resmî şekli noterlerin düzenleyeceği şekilde gerçekleştirilen resmî şekle bağlı bir sözleşmedir.
Para borcuna ilişkin olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
İfa sırasında anaparayla birlikte anapara faizinin ifası istemi ileri sürülmemiş ya da bu istem saklı tutulmamış ise bu faizi sonrada istemek mümkün değildir.
I) Yenilik doğuran bir haktır.
II) İki taraflıdır ve taraflar arasında bir uyuşum gerektirir.
III) Yeni bir borç yaratmaz; herhangi bir borç kaynağından doğmuş mevcut borçları tasfiye eder.
Yukarıdakilerden hangileri takasın özelliklerindendir?
Takas, yenilik doğuran bir haktır. Yenilik doğuran hakların hükümlerine tabidir. Trampa ise bir sözleşmedir ve sözleşmelerin hükümlerine tabidir. Takas, tek taraflı varması gereken bir irade açıklaması ile kullanılmaktadır böylelikle de karşı tarafın kabul ya da reddine bağlı değildir. Trampa ise her sözleşme gibi iki taraflıdır ve taraflar arasında bir uyuşum gerektirir. Bu yüzden trampada bir tarafın önerisi diğer tarafça kabul edilmedikçe sözleşme kurulmaz. Takas, borcu sona erdiren bir sebeptir. Bu anlamda takas, yeni bir borç yaratmaz; herhangi bir borç kaynağından doğmuş mevcut borçları tasfiye eder. Oysa trampa borç doğuran bir kaynaktır. Böylelikle trampada taraflar arasında herhangi bir ilişki ve borç yok iken trampa sözleşmesini akdettikleri anda taraflar arasında bir borç ilişkisi kurulur ve borç doğar.
“Alacaklı ile borçlu arasında kurulan ve amacı borçluyu ifası mümkün borcundan tam ya da kısmen kurtarmak olan sözleşmeye … denir.” Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki kavramlardan hangisi getirilmelidir?
Alacaklı ile borçlu arasında kurulan ve amacı borçluyu ifası mümkün borcundan tam ya da kısmen kurtarmak olan sözleşmeye ibra denir. İbra yolu ile borcun ortadan kaldırılması için taraflar bu konuda bir sözleşme yapmalıdırlar. Alacaklının tek taraflı iradesi ile borcu ibra etmesi mümkün değildir.
Borcun sona ermesi ile ilgili olarak aşağıda yer alan bilgilerden hangisi yanlıştır?
Halefiyet doğuran üçüncü kişi tarafından ifada, ifa, alacaklı yönünden sona ermiş görünse de borcu kökten sona erdirmez. Borç alacaklı yerine geçen (halef) üçüncü kişiye karşı devam eder. Bunun bir sonucu olarak üçüncü kişi, asıl borçluya rücu edebilir. Bu durum, borcun ifa ile sona ermesi kuralının bir istisnasıdır. Dolayısıyla C seçeneğinde verilen bilgi yanlıştır.
Bir hakkın amaçlarına ve dürüstlük kurallarına aykırı olarak kullanılması aşağıdaki ifadelerden hangisi ile açıklanabilir?
Bir hakkın amaçlarına ve dürüstlük kurallarına aykırı olarak kullanılmasına hakkın kötüye kullanılması adı verilir. Gerçekten de TMK 2/II’ye göre, “Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.
Yürürlükte olan Türk Borçlar Kanunu’nda haksız fiilden doğan tazminat davalarının tabi olduğu kısa zamanaşımı süresi aşağıdakilerden hangisidir?
Yürürlükte olan Borçlar Kanunu’nda haksız fiilden doğan tazminat davalarının tabi olduğu kısa zamanaşımı iki yıldır.
Aşağıdakilerden hangisi Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen açıklamada yanılma hâllerinden biri sayılmaz?
A, B, D ve E şıklarında yer alan hâller, Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen açıklamadaki yanılma hâllerinderdir. Ancak ‘sözleşmenin amacında yanılma’ bu haller arasında değildir.
Aşağıdakilerden hangisi müteselsil borçluluğun kaynaklarından birisi değildir?
Müteselsil borcun kaynağı kanun, taraf iradeleri ya da yargı kararı olabilir. Müteselsil borçluluk, daha çok sözleşmesel kaynaklı olarak doğmaktadır.İdarenin düzenleyici işlemleri bunlardan birisi değildir.
Aşağıdakilerden hangisi TBK 31 de belirlenen açıklamada yanılma halleri dışında kalmaktadır?
TBK 32 de geçen Saikte Yanılma: Saikte yanılma, esaslı yanılma sayılmaz. Yanılanın, yanıldığı saiki sözleşmenin temeli sayması ve bunun da iş ilişkilerinde geçerli dürüstlük kurallarına uygun olması hâlinde yanılma esaslı sayılır. Ancak bu durumun karşı tarafça da bilinebilir olması gerekir.
Aşağıdaki şıklardan hangisinde kesin vade bulunmaktadır?
Borç, en geç 12 Mart 2020’de borç ödenecektir ifadesi kesin vadedir.
Aşağıdakilerden hangisi borcun sona ermesinin etkilerinden değildir?
Asıl borç sona erince ona bağlı olan faiz, kefalet, rehin, ceza koşulu gibi fer’i hak ve borçlar da kendiliğinden sona erer (TBK 131/II).