• Borçlar Hukuku Deneme Final Sınavları – Deneme 18

Borçlar Hukuku
Deneme Final Sınavları - Deneme 18
1.

İki kişinin herhangi bir hukuki sebep veya ilişkiden doğan alacaklarını teker teker ve ayrı ayrı istemekten karşılıklı olarak vazgeçip bunları kalem kalem alacak ve borç şekline çevirerek hesabın kesilmesinden sonra çıkacak artan tutarı isteyebileceklerine ilişkin sözleşme nedir?

Doğru Cevap: "D" Cari hesap sözleşmesi
Soru Açıklaması

Cari hesap sözleşmesi, Türk Ticaret Kanununun 89. maddesinin birinci fıkrasında şu şekilde tanımlanmıştır: iki kişinin herhangi bir hukuki sebep veya ilişkiden doğan alacaklarını teker teker ve ayrı ayrı istemekten karşılıklı olarak vazgeçip bunları kalem kalem alacak ve borç şekline çevirerek hesabın kesilmesinden sonra çıkacak artan tutarı isteyebileceklerine ilişkin sözleşme cari hesap sözleşmesidir.

2.

Gerçekleşmesiyle birlikte alacaklı, alacağını borçludan talep ve dava yetkilerini kaybeder. Ancak alacak halen devam etmektedir. Şayet alacaklının açtığı davada borçlu ilgili defi’yi ileri sürmez ve borcunu öderse bu geçerli bir ödeme olacaktır. Hâkim borçlu tarafından ileri sürülmeyen defi’yi kendiliğinden dikkate alamaz. 

Yukarıda anlatılan borcun sona erme hali aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Zamanaşımı
Soru Açıklaması

Zamanaşımının alacaklı yönünden, onun alacağını borçludan talep ve dava yetkisini kaybetmesi hükmü vardır. Zamanaşımı alacak hakkını değil, sadece talep ve dava yetkilerini ortadan kaldırdığından alacak devam eder. Ne var ki bu durumda borçlu zamanaşımı def’ini kullanarak borcu ifadan kaçınma yetkisi kazanmaktadır. Bu def’i niteliğinden dolayı borçlu zamanaşımını ileri sürmezse yargıç kendiliğinden göz önüne alamaz (TBK 161).

3.

Doğru yerde ifa ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru Cevap: "E" Aksi kararlaştırılmamışsa parça borcu, sözleşme kurulduğu anda borcun konusunun bulunduğu yerde ifa edilir.
Soru Açıklaması

Aksi kararlaştırılmamışsa parça borcu, sözleşme kurulduğu anda borcun konusunun bulunduğu yerde ifa edilir.

4.

I)  İşlem koşula bağlanabilir bir işlem olmalıdır.

II) Koşul, hukuka ve ahlâka aykırı olmamalıdır.

III) Koşul imkânsız olmamalıdır.

Yukarıdakilerden hangileri koşulun geçerlilik koşullarını kapsamaktadır?

Doğru Cevap: "E" I, II ve III
Soru Açıklaması

Her işlem koşula bağlanamaz. O yüzden, koşulun etkisini gösterebilmesi için İşlem koşula bağlanabilir bir işlem olmalıdır. Koşul, hukuka ve ahlâka aykırı olmamalıdır. Koşul imkânsız da olmamalıdır.

5.

Aşağıdakilerden hangisi misli eşyadır?

Doğru Cevap: "A" Pirinç
Soru Açıklaması

Sayı, tartı ve ölçü ile belirlenebilen taşınır eşyaya misli eşya denir.

6.

Aşağıdakilerden hangisinde iptal edilebilirlik yaptırımı uygulanamaz?

Doğru Cevap: "A" Satılan bir tablonun sözleşmenin yapıldığı esnada yanmış olmasında.
Soru Açıklaması

Satılan bir tablonun sözleşmenin yapıldığı esnada yanmış olmasında, iptal edilebilirlik yaptırımı uygulanamaz.

7.

Borçlunun irade açıklamasını ve imzasını içeren ve gelecekte onu imzalayan aleyhine delil teşkil eden belge aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Senet
Soru Açıklaması

Senet: Borçlunun irade açıklamasını ve imzasını içeren ve gelecekte onu imzalayan aleyhine delil teşkil eden belgedir.

8.

Vadeli ticari satış sözleşmelerinde alacaklının sessiz kalması hâlinde karine olarak hangi seçimlik hakkını tercih ettiği kabul edilir?

Doğru Cevap: "C" Aynen ifa ve gecikme zararının tazmini
Soru Açıklaması

Vadeli ticari satış sözleşmelerinde alacaklının sessiz kalması hâlinde karine olarak aynen ifa ve gecikme zararının tazminini tercih ettiği düşünülür.

9.
I. Yapma II. Verme III. Yapmama Yukarıda verilen edimlerden hangisi ya da hangileri için alacaklının temerrüde düşürülmesi mümkündür?
Doğru Cevap: "C" I ve II
Soru Açıklaması
Borçlanılmış olan edim, ancak olumlu, yani yapma veya verme ise alacaklı temerrüde düşürülebilir. Buna karşılık, yapmama, yani kaçınma veya katlanma türünden bir edimi borçlanan borçlu alacaklısını alacaklı temerrüdüne düşüremez.
10.
Ahmet Kocaeli’nde ikamet etmekte olup, İstanbul’daki galerisinde bulunan Nuri İyem’in Üç Güzeller isimli tablosunu Eskişehir’de ikamet eden Salih’e bir bedel karşılığında satmıştır. Taraflar sözleşmeyi Bilecik’te yapmışlar ancak tablonun teslim edileceği yeri tespit etmemişlerdir. Buna göre borçlu tabloyu nerede ifa etmelidir?
Doğru Cevap: "D" İstanbul
Soru Açıklaması
Nuri İyem’in Üç Güzeller isimli tablosu bir parça borcudur. İfa yeri taraflarca kararlaştırmamış ve işin özelliğinden anlaşılmıyorsa parça borcu, sözleşme kurulduğu sırada borcun konusunun bulunduğu yerde ifa edilmelidir. Bu nedenle doğru cevap İstanbul.
11.

“Birbirine karşılıklı ve aynı cinsten muaccel borçları bulunan iki kişiden birinin diğerine tek taraflı irade açıklamasıyla borçların az olan tutarında sona erdirilmesine …. denir.” Yukarıdaki metinde yer alan boşluğa aşağıdaki kavramlardan hangisi getirilmelidir?

Doğru Cevap: "A" Takas
Soru Açıklaması

Birbirine karşılıklı ve aynı cinsten muaccel borçları bulunan iki kişiden birinin diğerine tek taraflı irade açıklamasıyla borçların az olan tutarında sona erdirilmesine takas (ödeşme) denir. Takas, yenilik doğuran bir haktır. Yenilik doğuran hakların hükümlerine tabidir. Takas, tek taraflı varması gereken bir irade açıklaması ile kullanılmaktadır böylelikle de karşı tarafın kabul ya da reddine bağlı değildir. Takas, borcu sona erdiren bir sebeptir. Bu anlamda takas, yeni bir borç yaratmaz; herhangi bir borç kaynağından doğmuş mevcut borçları tasfiye eder.

12.

Borcun ifa edilmiş olduğunu gösteren ve alacaklı tarafından hazırlanarak borçluya verilen belgeye makbuz denilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi makbuzda yer almaz?

Doğru Cevap: "E" Borçlunun imzası
Soru Açıklaması

Borcun ifa edilmiş olduğunu gösteren ve alacaklı tarafından hazırlanarak borçluya verilen belgeye makbuz denilmektedir. Öyleyse bu, 1) ifa edilen borç (Ocak 2013 kirası), 2) Borcun ifa edildiği ve ifa miktarı (tam ya da kısmi) 3) Borçlunun kimliği ile ilgili açıklamaların yer aldığı 4) Alacaklının imzaladığı bir belgedir.

13.

I) Borca aykırılık meydana gelmiş olmalıdır.

II) Alacaklı bir zarara uğramış olmalıdır.

III) Borca aykırılık ile zarar arasında nedensellik bağı bulunmalıdır.

IV) Zarar, ödenmiş ceza koşulunu aşan miktarda olmalıdır.

V) Alacaklı kusurlu olmalıdır.

Alacaklının borca aykırılıktan doğan ve ceza koşulunun miktarını aşan bir zararı varsa yukarıdaki koşullardan hangilerinin alacaklı tarafından kanıtlanması hâlinde aşkın zararının tazminine hükmedilebilecektir?

Doğru Cevap: "C" I, II, III ve IV
Soru Açıklaması

Ceza koşulu, gerçi bir tür zararın giderimidir ama istenebilmesi, alacaklının zarara uğramasını gerektirmez (TBK 180/I). Alacaklı ceza koşulunu istemişse ayrıca zararının tazminini isteyemez. Bununla birlikte, alacaklının borca aykırılıktan doğan ve ceza koşulunun miktarını aşan bir zararı varsa bundan dolayı tazminat istemi, alacaklının, aşkın (munzam) zararını ve ayrıca borçlunun kusurunu ispatlamasına bağlıdır (TBK 180/II). Yalnız dönme cezası söz konusu olduğunda aşkın zarar istenemez. Öyleyse şu koşulların alacaklı tarafından kanıtlanması hâlinde aşkın zararının tazminine hükmedilebilecektir.

Borca aykırılık meydana gelmiş olmalıdır.

Alacaklı bir zarara uğramış olmalıdır.

Borca aykırılık ile zarar arasında nedensellik bağı bulunmalıdır.

Zarar, ödenmiş ceza koşulunu aşan miktarda olmalıdır.

Borçlu kusurlu olmalıdır.

14.
Para borcunda ifa yeri, taraflarca kararlaştırılmadığında ve kanunda aksine bir düzenleme yoksa aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "B" Ödeme zamanında alacaklının yerleşim yeri
Soru Açıklaması
-
15.
Borca aykırılık halinde alacaklının ifadan beklemeye haklı olduğu menfaatlerinin kaybını ifade eden zarar türü aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Olumlu zarar
Soru Açıklaması
Olumlu zarar alacaklının ifadan beklemeye haklıolduğu menfaatlerinin kaybını ifade etmektedir.
16.

Temerrüde düşmede hiçbir kusuru söz konusu olmayan mütemerrid borçlu için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Doğru Cevap: "B" Borçlu gecikme tazminatı ödemez
Soru Açıklaması

Borçlu kusuru olmadığını ispatladığı müddetçe gecikme tazminatı ödemekle yükümlü değildir.

17.

Para borçlarının Türk Borçlar Kanunu’nda öngörülen yasal ifa yeri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Alacaklının ifa zamanındaki yerleşim yeri
Soru Açıklaması

Para borçlarının Türk Borçlar Kanunu’nda öngörülen yasal ifa yeri alacaklının ifa zamanındaki yerleşim yeridir.

18.

Çeşit borçlarında, sözleşmede açıklık yoksa borç konusu şeyin en az hangi nitelikte olması gerekir?

Doğru Cevap: "C" Orta vasıfta
Soru Açıklaması

Çeşit borçlarında taraflar, borç konusu şeyin niteliği üzerine anlaşmamışlarsa borç konusu şeyin en az orta vasıfta olması gerekir.

19.
Aşağıdakilerden hangisi kusurlu ifa imkânsızlığının koşullarından biri değildir?
Doğru Cevap: "B" Sübjektif imkânsızlık bulunmalı
Soru Açıklaması
Subjektif imkânsızlık, borçlunun kusuru ile borcun tam ya da k›smen ifa edilme imkânının ortadan kalkmasıdır. Subjektif imkansızlık kusurlu ifa imkânsızlığının koşullarından biri değildir.
20.

Aşağıdaki sözleşmelerden hangisi ya da hangileri sürekli borç ilişkisi niteliğindedir?

Vekâlet sözleşmesi

Kira sözleşmesi

Hizmet sözleşmesi

Elden bağışlama sözleşmesi

Doğru Cevap: "C" I-II-III
Soru Açıklaması

Âni ifalı sözleşme kavramı ile “elden satış” veya “elden bağışlama” olarak adlandırılan sözleşmeleri karıştırmamak gerekir. Elden satış veya elden bağışlamada borçlandırıcı işlem ile tasarruf işleminin aynı anda gerçekleşmesi söz konusudur.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories