İbra ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
İbra sözleşmesi, borcu doğuran işlem bir şekle bağlı olsa bile herhangi bir şekle uyulmaksızın yapılabilir.
B, C ve D’nin sırasıyla 1/6, 3/6 ve 2/6 oranında sorumlu oldukları 600 TL borç yasadan, tarafların iradesinden ve borcun niteliğinden aksi anlaşılmadıkça kural olarak aşağıdakilerden hangi niteliğe sahip bir borçtur?
Türk hukukunda, kural olan paylı borçluluktur. Yani, açık bir anlaşma yok ve borcun niteliği de engellemiyorsa birden çok borçlunun her biri kendisine düşen payı ifa etmekle borçtan kurtulur. Olayımızda da örneğin borçlu C, sadece 300 TL’lik kısımdan sorumludur. Alacaklı sadece 300 TL için borçlu C’ye başvurabilir ve C bu kısmı ödeyince alacaklıya karşı olan borcu sona erer. Diğer kısımlara ilişkin alacaklıya karşı herhangi bir borcu yoktur.
Sözleşmenin hiç ya da gereği gibi ifa edilmemesi hâli için bir ceza koşulu kararlaştırılmışsa alacaklı tarafından ya borcun ifası ya da borcun ifası yerine ceza koşulu ödenmesi istenebilir. Alacaklı için bir seçim olanağı yaratan bu tip ceza koşuluna, seçimlik ceza koşulu denilmektedir.
Sözleşme kurulurken bir tarafça diğerine verilmiş olan bir miktar para eğer tarafların bağlanma niyetini göstermek için verilmişse buna ne ad verilir?
Sözleşme kurulurken bir tarafça diğerine verilmiş olan bir miktar para eğer tarafların bağlanma niyetini göstermek için verilmişse buna bağlanma parası (pey akçesi) denilmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi kusura dayanan haksız fiil sorumluluk unsurlarından biri değildir?
A, B, D ve E şıklarında belirtilen unsurlar, kusura dayanan haksız fiil sorumluluk unsurlarındandır. Ancak, hakkaniyet, kusura dayanan haksız fiil sorumluluk unsurlarından biri değildir.
Bir kimsenin saikte yanılmaya düşürülmesini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Aldatma, bir kimsenin yanıltılarak sözleşme yapmasının sağlanmasıdır. Diğer ifadeyle, aldatma bir kimsenin iradesinin aldatma sonucu oluşturulmasını, yani saikte yanılmaya düşürülmesini ifade eder.
Soruda verilen bilgiler, üçüncü kişiyi koruyucu etkili sözleşme kavramını gündeme getirmektedir. Borçlu bu yükümlülüğü ihlal etmedikçe, kendisine karşı ifa istemiyle dava ve icra takibi yürütülemez. Ne zamanki bu yükümlülük ihlal edilir -aslında bu gereği gibi ifada bulunmama hâlidir-, o zaman üçüncü kişi borçludan istemde bulunabilir hâle gelir. Doğru cevap C'dir.
Yasaya veya tarafların iradelerine göre ya da niteliği gereği bölümlere ayrılarak ifası mümkün olmayan borcu ne denir?
Borç bölünemez nitelikte ise borcun bu niteliği paylı borçluluğun ortaya çıkmasına engeldir. Bölünemez borç, yasaya veya tarafların iradelerine göre ya da niteliği gereği bölümlere ayrılarak ifası mümkün olmayan borcu ifade eder.
Hayvan bulunduranın sorumluluğu için aşağıdaki şartlardan hangileri bir arada olmak zorundadır?
I-Hayvanı başka kişinin ürkütmüş olması zorunludur.
II-Egemenlik altında bulunan hayvanın hareketinden üçüncü kişi zarara uğramış olmalıdır. Zarar ile hayvanın hareketi arasında uygun illiyet bağı bulunmalıdır
III-Hayvan bulunduran kurtuluş kanıtı getirmemiş olmamalıdır
IV-Hayvan bulunduranın sorumlu tutulabilmesi için kusurlu olmasına gerek yoktur.
II-Egemenlik altında bulunan hayvanın hareketinden üçüncü kişi zarara uğramış olmalıdır. Zarar ile hayvanın hareketi arasında uygun illiyet bağı bulunmalıdır
III-Hayvan bulunduran kurtuluş kanıtı getirmemiş olmamalıdır
IV-Hayvan bulunduranın sorumlu tutulabilmesi için kusurlu olmasına gerek yoktur.
şartları, hayvan bulunduranın sorumluluğu için bir arada olmalıdır.
Bölünebilir edimin konu edildiği bir ve aynı borçtan dolayı birden fazla borçlunun bulunduğu, alacaklının bu borçlulardan dilediğince seçtiği birinden ya da tümünden birden alacağın tamamen ya da kısmen ifasını isteyebileceği birlikte borçluluk ilişkisine ne ad verilir?
Paylı borçluluk kuralının istisnası olan müteselsil borçluluk, bölünebilir edimin konu edildiği bir ve aynı borçtan dolayı birden fazla borçlunun bulunduğu, alacaklının bu borçlulardan dilediğince seçtiği birinden ya da tümünden birden alacağın tamamen ya da kısmen ifasını isteyebileceği birlikte borçluluk ilişkisidir.
Kişi bakımından doğru ifa ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Kişisel olarak ifası zorunlu bir edim üstlenilmiş olmadıkça borcun, borçlu tarafından ifasında bir zorunluluk yoktur.