Aşınan sermaye miktarını yerine koymak için yapılan yatırımlara ne ad verilir?
Sermaye stokunun fiziksel veya teknolojik olarak eskiyen veya kullanılamaz hale gelen kısmına amortisman denir. Aşınan sermaye miktarını yerine koymak için yapılan yatırımlara amortisman yatırımları veya yenileme yatırımları denir.
A ülkesinde mevcut üretim faktörlerinin bir kısmı üretime katılamamaktadır. A ülkesinin yaşadığı sorun aşağıdakilerden hangisidir?
Bir ülkede mevcut üretim faktörlerinin bir kısmının üretime katılamamasına eksik istihdam adı verilir.
GSYH’sının yatırım harcamaları 308 milyar TL, kamu harcamaları 180 milyar TL, net ihracat ise -114 milyar TL olduğunda göre tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı ne kadardır?
GSYH’nın harcamalar yöntemi ile hesaplanmasında tüketim harcamaları C, yatırım harcamaları I, kamu harcamaları G, ihracat X ve ithalat M olarak gösterilir. GSYH=C+I+G+(X-M) dir. Buna göre tüketim harcamaları (C) 921 milyar TL olup GSYH içindeki payı %71’dir.
Aşağıdaki durumlardan hangisi tasarruf açığının olmasına sebep olur?
Tasarruf / GSYH oranı < Yatırım / GSYH oranı olması durumunda tasarruf açığı; Tasarruf / GSYH oranı > Yatırım / GSYH oranı durumda tasarruf fazlası vardır.
Ülkelerarasındaki fiyat düzeyi farklılaşmasını ortadan kaldıran bir çeşit düzeltilmiş döviz kuru olan kavramın kısaltılmış ifadesi aşağıdakilerden hangisidir?
Satın alma gücü paritesi (SGP), ülkelerarasındaki fiyat düzeyi farklılaşmasını ortadan kaldıran bir çeşit düzeltilmiş döviz kurudur. Satın alma gücü paritesi belirli bir mal ve hizmet sepetinin satın alınabilmesi için gerekli ulusal para tutarlarının birbirine oranıdır. Başka bir ifadeyle SGP, farklı para birimlerinin satın alma gücü- nü eşitleyen bir değişim oranıdır. Eğer T1’nin satın alma gücü Türkiye’de de yurtdışında da aynı ise o zaman iki ülke parası arasında reel döviz kurunda aynı olması gerekir. SGP’ye göre iki ülke parası arasındaki nominal döviz kuru bu ülkeler arasındaki fiyat farkını yansıtmalıdır.