İGE endeksi aşağıdaki unsurlardan hangilerini göz önünde bulundurur?
Ülkeler arasında daha doğru bir refah karşılaştırması yapabilmek için Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından geliştirilen İnsani Gelişme Endeksine (İGE) bakmak gerekebilir. Birleşmiş Milletlerin hazırladığı bu endeks, insan refahını belirleyen üç temel unsuru göz önünde bulundurmaktadır: Gelir, eğitim ve sağlıklı yaşam süresi.
Bir A ülkesinde marjinal tüketim eğilimi artmıştır. Bu durumda A ülkesinin tüketim fonksiyonunu gösteren doğrudaki gelişme aşağıdakilerden hangisi olur?
Marjinal tüketim eğiliminin artması tüketim fonksiyonu doğrusunu dikleştirecektir.
Bir ülkedeki üretim faktörlerinin bir kısmının üretime katılmaması durumu aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilir?
Üretim faktörlerinin tümünün üretime katılması tam istihdam, bir kısmının katılmaması eksik istihdam olarak ifade edilir.
Aşağıdakilerden hangisi mikro iktisadın alanına giren bir konudur?
Mikro iktisat, iktisadın mikro birimleri olan bireyler ve firmaların davranışlarını inceler. Maliyetler de firmaları ilgilendiren bir konudur. Ancak diğer seçenekler olan enflasyon, işsizlik vs. tüm toplumu ilgilendiren konulardır.
Toplam tüketim harcamalarının harcanabilir gelir dışındaki faktörler tarafından belirlenen kısmına ne ad verilir?
Toplam tüketim harcamalarının harcanabilir gelir dışındaki faktörler olan bekleyişler, servet ve faiz oranı tarafından belirlenen kısmına otonom tüketim harcamaları denir.
Phillips Eğrisi aşağıdakilerden hangisini açıklamaktadır?
Phillips Eğrisi enflasyon- işsizlik arasındaki teorik ilişkiyi açıklamaktadır ve enflasyon ile işsizlik arasındaki ters orantıya dikkat çekmektedir.
Bir ekonomide,2016 yılı reel GSYH 155 TL2017 yılı reel GSYH 180 TLBuna göre bu ekonomide büyüme oranı yüzde kaçtır?
Büyüme Oranı= GSYHt – GSYHt-1 x 100 GSYHt-1
=180-155 x 100 155
= 25 x 100 = 16,1 155