Susuz kalmış bir insanın yorumladığı resimlerdeki nesneleri içeceğe benzetmesi aşağıdakilerden hangisine örnektir?
Susuzluktan dolayı içecek algılanması ihtiyacın algıyı yönlendirmesine örnek olabilir.
Adrenalin bezlerinin uyarılarak epinefrin ve norepinefrin hormonlarının salgılanması neyin işaretidir?
Duygusal yaşantının temel bileşeni olan biyolojik uyarılma, duyguların güdüler gibi insanı nasıl harekete geçirdiğini çok iyi gösterir. İnsanlar herhangi belirgin bir duygu hissetmedikleri durumda, bedenleri, enerji depolamak, besinleri sindirmek ve atıkları ayırmak yoluyla homeostazı sürdürür. Ancak belirli bir duygusal yaşantıda, özellikle de korku gibi hoş olmayan duygusal yaşantıda bu homeostaz bozulur ve beden biyolojik olarak uyarılır. Bu uyarılma sırasında gerçekleşen fizyolojik değişikliklerden otonom sinir sisteminin sempatik bölümü sorumludur. Bu bölüm, adrenalin bezlerini uyararak epinefrin ve norepinefrin hormonlarının salgılanmasına yol açar. Bu mekanizma sonucu oluşan fizyolojik değişiklikler kalp atım hızının, solunum hızının, terlemenin ve kan şekeri düzeyinin artışını, göz bebeklerinin büyümesini ve derideki tüylerin dikenleşmesini kapsar. Bütün bu değişiklikler bedeni acil duruma hazırlar; bedenden enerji çıkışı için organizmayı düzenler.
Davranışı ve davranışın altında yatan fizyolojik ve zihinsel süreçleri inceleyen bilim dalına verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
Psikoloji, davranışı ve davranışın altında yatan fizyolojik ve zihinsel süreçleri inceleyen bir bilim dalıdır.
Çocuğunu okula götürmek isteyen bir kadını düşünün. İçinde bulunduğu durumla olmak istediği durumu karşılaştırdığında engel, ev ile okul arasındaki mesafedir. Bu mesafeyi hangi yolla ortadan kaldırması gerekir? Diyelim ki kendi arabasıyla. Ama arabası çalışmıyor. Arabanın çalışması için ne yapmak gerekiyor? Diyelim ki aküsü bitmiş, aküyü doldurması gerekiyor. Bunun için ne yapması gerekiyor? Araba tamircisine gitmesi gerekir. Böylece amaca ulaştıracak araçlar belirlenmiş olur.Bu örnek olayda problemin çözümü için kullanılan yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
İnsanlar bazen problemlerin çözümünde kestirme birtakım yollar kullanırlar ve hemen sonuca varabilirler. Vardıkları sonuç bazen doğru olur. Pratik deneyimlerden çıkarılmış bu kestirme yollar, problemi basitleştirmeye ve çözmeye yararlar. Kestirme yollardan bir tanesi “araçlar ve amaç analizi”dir. Bu analiz, amaca ulaşmayı engelleyen en önemli faktörü saptamayı ve onu ortadan kaldırmak için gerekli araçları bulmayı içerir. Amacı engelleyen en önemli faktör ve bu faktörü ortadan kaldırma kararı, içinde bulunan durumla ulaşılmak istenilen durum arasında karşılaştırma yapılarak verilir.
Zihinsel süreçlerle ilgilenen ve kavramların kullanımı, problem çözme gibi unsurları içinde barındıran kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Bilişsel yaklaşım, zihinsel süreçlerle ilgilendiğinden temel zihinsel faaliyetler olan kavramların kullanımı, problem çözme ve dil bu yaklaşımın içinde ele alınmaktadır.
Çevresel koşulların davranışı nasıl ve ne kadar belirlediğini ortaya koymayı amaçlayan uzmanlık alanı aşağıdakilerden hangisidir?
Deneysel psikoloji, çevresel koşulların davranışı nasıl ve ne kadar belirlediğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda deneysel psikologlar; duyu, algı, duyum, öğrenme, motivasyon gibi süreçleri incelemek için laboratuar ortamında genellikle insan olmayan deneklerle çalışmaktadırlar.
Aşağıdakilerden hangisi bilişsel değerlendirme kuramının tanımıdır?
İnsanlar, sadece nasıl davranacaklarını değil nasıl hissedeceklerini bilmek için sürekli çevrelerinde ipuçları ararlar.