Aşağıdakilerden hangisi dış ticaret dengesini ifade eder? (X= İhracat, M= ithalat, NX= Net İhracat)
Bir ülkenin ihracatı ile ithalatı arasındaki fark, o ülkenin dış ticaret dengesini gösterir ve NX=XM’dir. Eğer; X>M ise, NX>0’dır ve dış ticaret fazlası vardır. Eğer; X<M ise, NX<0’dır ve dış ticaret açığı vardır. Eğer; X=M ise, NX=0’dır ve dış ticaret dengesi vardır.
Aşağıdakilerden hangisi, uzun dönemli ekonomik büyümenin itici gücü olarak nitelendirilebilir?
Uzun dönemli ekonomik büyümenin itici gücü yatırımlardır. Yatırımlar; bina, makine ve teçhizat gibi sermaye stokunu artırdığı için ekonominin üretim kapasitesini de arttırır ve büyümeyi de sağlayabilir.
A ülkesinde toplam faktör büyüme oranı % 8, iktisadi büyüme oranı % 12 dir. Bu ülkede üretim faktörlerinin büyüme oranı aşağıdakilerden hangisidir?
İktisadi Büyüme Oranı = Toplam Faktör Büyüme Oranı + Üretim Faktörlerinin Büyüme Oranı’dır. Bu durumda, %12 = % 8 + Üretim faktörlerinin Büyüme Oranı eşitliğinden üretim faktörleri büyüme oranını % 4 olarak buluruz.
Gelirdeki %1’lik artışın reel para talebinde % kaçlık artışa sebep olacağını gösteren katsayıya ne ad verilir?
Gelirdeki %1’lik artışın reel para talebinde % kaçlık artışa sebep olacağını gösteren katsayıyı para talebinin gelir esnekliği; faiz oranındaki %1’lik artışın para talebinde % kaç azalmaya sebep olacağını gösteren katsayıya para talebinin faiz esnekliği gösterir.
Başarılı bir ekonomi politikası uygulaması için aşağıdakilerden hangisi gerekli temel şartlar içinde yer almaz?
Ekonomi politikaları siyasi çıkarlara göre değil, ülkenin ekonomik anlamda yararı için oluşturulmalıdır.
Durgunluk dönemlerinde ekonominin çıktı miktarı azalır ve bu azalma işsizlikte artış anlamını taşır. Bir başka ifadeyle GSYH’da meydana gelen değişimlerin, işsizlik oranında meydana gelenlerle ters ilişkili olduğu söylenebilir. Durgunluk dönemleri işsizliğin ciddi boyutlarda yukarı yönlü ivme kazandığı dönemlerdir.