Tüketici tarafından satın alınan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimleri ölçen parametre aşağıdakilerden hangisidir?
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Tüketici tarafından satın alınan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimleri ölçen endekstir. TÜFE hesaplanırken ilk olarak ülkenin genelini temsil eden bir örnek kitlenin bir yıl içinde hangi mal ve hizmete ne kadar para harcadığı hesaplanmaktadır. Bu hesaplamadan çıkan sonuca göre harcama gruplarına endeks içerisinde farklı ağırlıklar verilmektedir. Böylelikle bu örnek kitle tarafından yüksek oranda tüketilen mal ve hizmetler daha yüksek bir ağırlığa sahip olurken daha az tüketilenler daha düşük bir ağırlığa sahip olmaktadır. Yılın her ayının belirli günlerinde ve belirli alışveriş merkezlerinden alınan mal ve hizmet fiyatlarındaki değişim, bu ağırlıklara göre ölçülerek o ayın tüketici enflasyon rakamına ulaşılmaktadır.
I. Sıkı para politikasıII. Kamu açıklarının azaltılması, kamu gelirlerinin arttırılması III. Döviz kurunun devalüasyonuIV. Fiyat kontrollerinin kaldırılması ve ücret kontrolleriV. Sübvansiyonların kaldırılmasıYukarıdakilerden hangisi/hangileri Ortodoks istikrar programlarının ödemeler dengesini iyileştirmek ve enflasyonu kontrol altına alabilmek için genellikle kullanılan araçlardandır?
Ortodoks istikrar programlarının ödemeler dengesini iyileştirmek ve enflasyonu kontrol altına alabilmek için genellikle kullanılan araçlar şunlardır: sıkı para politikası, kamu açıklarının azaltılması ile kamu gelirlerinin arttırılması, döviz kurunun devalüasyonu, fiyat kontrollerinin kaldırılması ile ücret kontrolleri ve sübvansiyonların kaldırılması.
Otoritenin döviz kuru piyasasının sınırlı bir esneklikle çalışmasına izin vermeleri şeklinde ortaya çıkan döviz kuru sistemi aşağıdakilerden hangisidir?
Otoritenin belirlediği alt ve üst bantlar arasında döviz kurunun piyasa tarafından oluşumuna izin verdiği, bu bantların dışına çıkılması durumunda piyasaya müdahalede bulunması durumunda oluşan döviz kuru sistemi gözetimli döviz kuru sistemidir.
Devletin maliye politikasına hangi politika girmez?
Maliye politikası denildiğinde devletin vergi politikası, borçlanma politikası, harcama politikası, teşvik politikası gibi alt başlıklar karşımıza çıkmaktadır.
Bir ülkedeki işgücü 1000.000 kişi, işsiz sayısı 500.000 kişi ise ülkedeki işsizlik oranı yüzde kaçtır?
İşsizlik oranı = (İşsizlerin sayısı / İşgücü) x 100 formülünden bulunur.
İşsizlik oranı = (500.000 / 1.000.000) x 100
= 0,50x100
= 50