Türkiye GSYH’sı Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hangi dönemsellikte ölçülmekte ve açıklanmaktadır?
GSYH belirli bir zaman periyodu için ölçülür. Zaman periyodu genelde üç ay ve/veya bir yıldır. Türkiye GSYH’sı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 1987’den beri üç aylık dönemler için ölçülmekte ve açıklanmaktadır.
Planlanan yatırımlardaki artış, dolayısıyla ekonominin tüketim düzeyinin artması demektir. Bu durumda, gıda maddeleri, giyim eşyaları, ev eşyaları gibi nihai tüketim mallarını üreten firmaların da planlanmamış stoklarında azalma olur ve bu firmalar da üretimlerini artırırlar.
Herhangi bir kişinin güvenli saklama yeri olarak bankaya yatırdığı durumda banka bunu kabul edecek ve kabul ettiği mevduatı rezerv olarak elinde tutacaktır. Bankanın kasasında tuttuğu mevduata rezerv ve mevduatların rezerv olarak tuttuğu sisteme %100 rezerv bankacılığı adı verilir.
I. Bankacılık sisteminin riskinin azaltılmasıII. Para arzını ayarlamak,III. Likidite yönetimiIV. Senyoraj geliri elde etmekYukarıdakilerden hangisi/hangileri zorunlu karşılıkların temel fonksiyonları arasındadır?
Zorunlu karşılıkların temel fonksiyonları: bankacılık sisteminin riskinin azaltılması, para arzını ayarlamak, kısa vadeli faiz oranlarının istikrarına yardımcı olmak, likidite yönetim ve senyoraj geliri elde etmek.
Aşağıdakilerden hangisi zorunlu karşılıkların temel fonksiyonlarından biri değildir?
Zorunlu karşılıkların temel fonksiyonları; bankacılık sisteminin riskinin azaltılması, para arzını ayarlamak, kısa vadeli faiz oranlarının istikrarına yardımcı olmak, likidite yönetimi ve senyoraj geliri elde etmek şeklindedir. Anlaşılacağı üzere zorunlu karşılıklar uzun vadeli değil, kısa vadeli faiz oranları ile ilgilenir.
I. Paranın devalüasyonuII. Sıkı para politikasıIII. Ticaretin serbestleştirilmesiIV. Ücretlerin kontrolüV. Piyasa faiz oranlarının yükseltilmesiYukarıdakilerden hangisi/hangileri IMF tipi istikrar programlarının içeriğinde yer alan unsurlar arasındadır?
IMF tipi istikrar programlarının içeriğinde: Paranın devalüasyonu, sıkı para politikası, maliye politikası, ticaretin serbestleştirilmesi, ücretlerin kontrolü ve piyasa faiz oranlarının yükseltilmesi yer almaktadır.
I. Gelir vergisiII. Kurumlar vergisiIII. Ürün fiyatlarına karıştırılan vergilerIV. Emlak vergisiV. Taşıt vergisiYukarıdakilerden hangi/leri dolaysız vergilerdir?
Gelir vergisi, kurumlar vergisi, emlak vergisi ve taşıt vergisi doğrudan vergi dairelerine yatırılırken, ürün fiyatlarına karışmış durumda olan vergiler dolaylı vergilerdir.