Faaliyetlerin coğrafik bölgelere göre gruplandırılmasına ne ad verilir?
Faaliyetlerin coğrafik bölgelere göre gruplandırılmasıdır. C¸oğunlukla fiziksel birimlerin geniş bir coğrafik alana yayıldığı ve her bir bölgedeki kuruluşun aynı ya da benzer mal ve hizmetleri sunduğu örgütler için gidilen bir yoldur.
Bir ticari malı, herhangi bir nesneyi tanıtmaya, benzerinden ayırmaya yarayan özel isim veya işarete ne ad verilir?
Marka kelimesi dilimize İtalyanca “Marca” sözcüğünden girmiştir. Marka, Türk Dil Kurumu Sözlüğü’nde “bir ticari malı, herhangi bir nesneyi tanıtmaya, benzerinden ayırmaya yarayan özel isim veya işaret” olarak tanımlanmaktadır (TDK Sözlüğü). Bir başka tanıma göre marka; “üretici ya da satıcı işletmenin ürünlerinin kimliği, rakip mallardan ayırt edici simgesi ve ismidir”.
Hangisi çatışma yönetimi stratejilerinden birisi değildir?
Beş çatışma yönetimi stratejisi şunlardır:
İşbirliği
Uzlaşma
Güç Kullanma
Uyum
Kaçınma
Aşağıdakilerden hangisi örgüt kültürünün özelliklerinden birisi değildir?
Örgüt kültürünün özellikleri aşağıdaki gibi özetlenebilir: (Özalp, 2004: 95)
• Örgüt kültürü organizasyon üyelerince paylaşılır. Örgüt kültürü organizasyonüyeleri tarafından oluşturulur ve diğer bireylerle etkileşime geçereköğrenilir.
• Örgüt kültürü öğrenilir. Örgüt kültürü, organizasyon üyelerince, organizasyonagirdikleri andan itibaren ve diğer bireylerle etkileşime geçerek öğrenilir.
• Örgüt kültürü çeşitli ihtiyaçları giderme özelliğine sahiptir. Örgüt kültürüorganizasyon üyelerinin maddi ve manevi ihtiyaçlarını giderir. Yani örgütkültürü organizasyon üyelerinin psikolojik gereksinmelerini karşılayarak,bireylerin daha verimli olmasını dolayısıyla da maddi olarak daha fazla tatminolmasını sağlar.
• Örgüt kültürü değişebilir. Organizasyonun iç ve dış çevresinde meydanagelen değişim zamanla örgüt kültürünün de değişmesine neden olur. Ancakzaman alır
• Örgüt kültürü soyut bir kavramdır. Örgüt kültürü, organizasyonu bir aradatutan bir sistemdir. Gözle görülüp, elle tutulamaz, soyuttur. Ancak yansımalarıgörülebilir.
Doğru cevap A'dır.
Aşağıdakilerden hangisi bilimsel yönetim yaklaşımının izleyicilerinden değildir?
Tom Burns bürokrasi yaklaşımının izleyicilerindendir.
İletişim sürecinde; düşüncelerin ve fikirlerin somut olarak formüle edildiği ifadeye ne ad verilir?
KOORDİNASYON VE İLETİŞİM
İletişim Süreci
Gönderici, mesajlarını alıcının anlayabileceği şekilde kodlar ve iletişim kanalı vasıtasıyla alıcıya ulaştırır. Alıcı mesajı çözümler ve göndericiye geribildirimde bulunur. İletişim sürecinde yer alan unsurlar şunlardır (Mirze, 2010: s.154):
1- Gönderici: Belirli bir alıcıya gönderilecek bir düşünce veya fikri olan ve bunları bir mesaj biçimine dönüştüren kişi ya da kurum.
2- Kodlama: Düşüncelerin ve fikirlerin gönderici tarafından, mesajlarında kullanacağı anlaşılabilir ifadelere çevrilmesi.
3- Mesaj: Düşüncelerin ve fikirlerin somut olarak formüle edildiği ifade.
4- Kanal: Mesajların göndericiden alıcıya doğru aktığı ortam.
Bir örgütün kendi paydaşları tarafından nasıl algılandığı açıklayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
İtibar, Arapça kökenli bir kavramdır ve saygı görme, değerli ve güvenilir olma, prestij ve saygınlık anlamlarına gelmektedir. Örgüt açısından itibar; örgütün kendi paydaşları (çalışanlar, müşteriler, hissedarlar vb.) tarafından nasıl algılandığıdır. İtibar kavramı özünde güven ve inanç unsurlarını içermektedir.
Örgüt yapılanmasında hiyerarşik kaynağı açısından “ast ve üstleri arasındaki koordinasyona”a ne ad verilir?
KOORDİNASYON FONKSİYONU
Koordinasyon fonksiyonu, örgüt yapılanmasındaki hiyerarşik kaynağı açısından dikey, yatay ve merkezi olmak üzere üçe ayrılır. Bir işletmede ast ve üstleri arasındaki koordinasyona dikey koordinasyon adı verilmektedir. Genel müdür ile yardımcıları, üretim müdürü ile şefler arasındaki iletişim bağlantısı dikey koordinasyona bir örnektir. Aynı seviyedeki kişilerin arasındaki koordinasyon ise yatay koordinasyon olarak adlandırılır.