• İşletme Yönetimi Deneme Final Sınavları – Deneme 5

İşletme Yönetimi
Deneme Final Sınavları - Deneme 5
1.

Aşağıdakilerden hangi seçenekte tek kullanımlık planlar doğru olarak verilmiştir?

Doğru Cevap: "A" Program - Proje - Bütçe
Soru Açıklaması

Tek kullanımlık bir plan, gelecekte tekrarlanma olasılığı oldukça düşük faaliyetler için uygulanır. Program, proje ve bütçe tek kullanımlık planların en yaygın üç uygulanma biçimidir.

2.
Hangisi dengeli başarı göstergesinin boyutlarından biri değildir?
Doğru Cevap: "A" Bürokratik Kontrol Boyutu
Soru Açıklaması

Dengeli başarı göstergesinin boyutları şunlardır: Finansal boyut, Müşteri Boyutu, İçsel Süreçler Boyutu ve Öğrenme ve Gelişme Boyutu.

3.

Hangisi iletişim sürecini daha iyi ve etkin hale getirmek için kullanılan tekniklerden biri değildir?

 

Doğru Cevap: "D" Tek bir iletişim kanalı
Soru Açıklaması

Belli bir organizasyon yapısı içinde faaliyet gösteren yöneticiler, çeşitli teknikler yardımı ile iletişim sürecini daha iyi ve etkin hale getirmeye çalışmaktadırlar. Bu teknikler arasında aşağıdakiler vardır: Sonucu izleme, Haber akışının yönetimi, Empati, Tekrar, Sade dil ve İletişim kanallarının arttırılması.

4.

Aşağıdakilerden hangisi "Yöneltme" fonksiyonu ile ilgili olarak doğru değildir?

Doğru Cevap: "B" Yöneltme, planlama ve örgütleme fonksiyonlarının statik olma özelliğini taşır.
Soru Açıklaması

Bu özelliği ile yöneltme, planlama ve örgütleme fonksiyonlarının statik olma özelliğinden ayrılmakta ve örgütün çeşitli basamaklarına yerleştirdiği kişilerle karşı karşıya gelip ilişki kurduğu için dinamik bir süreci bünyesinde barındırmaktadır. Yöneltme fonksiyonunun önemi ve zorluğu insanlarla iletişime geçmesinden ileri gelmektedir.

5.

Aşağıdakilerden hangisi başkalarını amaçlara doğru yönlendirmek ve onlara iş yaptırabilmek için yöneticinin sahip olduğu bir haktır?

Doğru Cevap: "B" Yetki
Soru Açıklaması

Yetki, başkalarını amaçlara doğru yönlendirmek ve onlara iş yaptırabilmek için yöneticinin sahip olduğu bir haktır.

6.
Faaliyetlerin coğrafik bölgelere göre gruplandırılması aşağıdaki bölümlendirme sistemlerinden hangisi kapsamında düşünülebilir?
Doğru Cevap: "C" Coğrafi
Soru Açıklaması
7.

Aşağıdakilerden hangisi iyi bir plan ve kararın uygulamaya aktarılabilmesinin ilk koşuludur?

Doğru Cevap: "E" İletişim
Soru Açıklaması

Bir işletme yöneticisi en iyi planını yapabilir veya kararını verebilir ancak bu uygulamaya aktarılmadığı sürece anlamsızdır. Uygulamaya aktarmanın ilk şartı ise iletişimdir.

8.
Aşağıdakilerden hangisi iletişim sürecinin unsurlarından biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Aktarıcı
Soru Açıklaması

Aktarıcı, iletişim sürecinin unsurlarından biri değildir. Doğru yanıt E seçeneğidir.

9.
Aşağıdakilerden hangisi koordinasyon ilkelerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "D" Koordinasyonun sağlanmasında hiyerarşik örgüt yapısı oluşturulmalıdır.
Soru Açıklaması
Bir işletmede koordinasyonun sağlanması için bir takım ilkelere göre hareket etmek gerekir. Bu ilkeleri dört başlık altında toplamak mümkündür (Hatiboğlu, 1986’dan akt. Ertürk, 2010): 1- İlgili sorumlu kişiler arasında doğrudan görüşmeler yapılmalıdır. İşletmedeki birimler ve yöneticileri, üzerlerine düşen görevleri yerine getirirken tek başlarına, bağımsız bir şekilde hareket edemezler. Bir işin başarılması için bir sorun hakkında diğer yöneticilerin ne düşündüklerini anlamadıkça, onların davranı ş ve çabalarının kendilerini ilgilendiren yönünü bilmedikçe; aynı şekilde, kendi davranış ve çabalarının diğer kişiler üzerindeki etkilerini kavramadıkça işbirliğinin ve uyumlaştırmanın sağlanması zordur. İlgili sorumlu kişiler arasındaki doğ- rudan görüşmenin temin edilmesi için sadece üst düzey yöneticileri değil, örgüt hiyerarşisinde yer alan tüm düzeylerdeki yöneticiler anlaşılmalıdır. Alt basamaklarda uyumlaştırmayı sağlamak amacıyla üst yöneticinin astına gerekli yetkiyi devretmesi gerekir. 2- Koordinasyon, planlama yapılırken ve politikalar oluşturulurken daha başlangıçta temin edilmelidir. Bir planın hazırlanmasında veya politikaların belirlenmesinde, yöneticilerin ilgili konularda kararlara ulaşılabilmesi için daha başı ndan başlayarak gerekli çalışmalara katılmaları gerekir. Böylece, bir arada yerine getirilmeleri imkânsız veya birbirine zıt düşünceler, istekler ve iddialar ortaya çıkarı labilir ve bu durumlara ilişkin gerekli önlemler zamanında alınmış olur. 3- Bir sorun ile ilgili bütün faktörlerin karşılıklı olarak birbiri üzerindeki etkileri göz önüne alınarak koordinasyon yapılmalıdır. İşletmenin bir birimindeki faaliyetlerin öteki birimlerdeki faaliyetler üzerindeki etkisi sebebiyle, bu faaliyetlerde yapılan her bir düzenleme yeni bir durum ortaya çıkarttığından, öteki birimlerdeki faaliyetler de bu yeni duruma uyacak bir düzenlemeye ihtiyaç gösterir. Farklı departmanlardaki yöneticiler, sorunları sadece kendi departmanları bakı mından değil, departmanlar arası etkileri açısından da düşünüp değerlendirmeye alınmalıdır. Örneğin satış hedeflerinin yıl ortasında iki katına çıkartılması, yalnı zca pazarlama departmanını değil, üretimi yapacak, hammadde siparişini verecek, gerekli fonları sağlayacak departmanları da derinden etkileyecektir. 4- Koordinasyon sürekliliği olan bir işlem olarak düşünülmelidir. İşletmenin bölümleri arasında ortaya çıkmış bir sorun için bir çözüm bulunduğunda, daha sonra ortaya çıkabilecek benzer sorunlar için de aynı çözüm yolu ve harekât tarzı uygulanır.
10.

Örgütlerde aynı konuda yapılan çalışmaların bir araya getirilerek yeniden kazanılması hangi dönüşüm sürecinin bir örneğidir?

 

Doğru Cevap: "C" Açık bilgiden açık bilgiye
Soru Açıklaması

Kayıtlı herhangi bir bilginin başka bir biçimde kaydedilmesine açık bilgiden açık bilgiye dönüşüm adı verilir.

11.

Aşağıdakilerden hangisi bölümlere ayırmada göz önünde tutulacak unsurlardan biri değildir?

Doğru Cevap: "E" Bütçenin belirlenmesi
Soru Açıklaması

Bölümlere ayırmada göz önünde tutulacak unsurlar ise;

  • Benzer işlerin bir araya getirilmesi,
  • Uzmanlaşmadan yararlanılması,
  • Denetimin kolaylaştırılması,
  • Koordinasyonun kolaylaştırılması,
  • Giderlerin azaltılması olmalıdır.

Doğru cevap E'dir.

12.
Aşağıdakilerden hangisi işletme organizasyonlarında amaç belirlemenin temel nedenlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "C" Organizasyonun sektördeki konumunun belirlenebilmesi
Soru Açıklaması
13.

Birleştirme nedir?

Doğru Cevap: "B" Kayıtlı herhangi bir bilginin başka bir biçimde kaydedilmesidir
Soru Açıklaması

Açık Bilgiden Açık Bilgiye (Birleştirme): Kayıtlı herhangi bir bilginin başka bir biçimde kaydedilmesidir. Örneğin, örgütlerde aynı konuda yapılan farklı çalışmaların biraraya getirilerek yeniden kazanılmasıdır

14.

Hangisi taraflarına göre çatışmalardan biridir?

 

Doğru Cevap: "A" İç çatışma
Soru Açıklaması

Taraflarına göre çatışmalar; kişinin kendi kendine çatışması şeklinde tanımlanan iç çatışma; iki ya da daha fazla kişi arasındaki duygu, düşünce, amaç ve görüş farklılıklarından kaynaklanan anlaşmazlıkları ifade eden kişilerarası çatışma; genelde kişinin grup amaçlarını ve değerlerini benimsememesinden kaynaklanarak kişiye yapılan baskı nedeniyle ortaya çıkan kişi ve gruplararası çatışma; örgüt içinde faaliyet gösteren gruplar arasında çeşitli nedenlerle ortaya çıkan yönetilmesi zor anlaşmazlıklar şeklinde ifade edilen gruplararası çatışma ve iki veya daha fazla örgüt arasındaki anlaşmazlık ve uyumsuzlukları gösteren örgütlerarası çatışma olmak üzere dört grupta toplanmaktadır.

15.
Aşağıdakilerden hangisi örgütlerde uygun yapıyı tasarlarken dikkat edilmesi gereken faktörlerden biri değildir ?
Doğru Cevap: "E" Verimlilik
Soru Açıklaması
E şıkkı dışındaki tüm seçenekler örgüt yapısının belirlenmesinde önemli rol oynarlar.
16.
Aşağıdakilerden hangisi sistem tanımında olmazsa olmaz kavramlardan birisi değildir?
Doğru Cevap: "D" Alt parçaların sadece sistemin bütünüyle ilişki içerisinde olması
Soru Açıklaması
83. sayfada ayrıntılı vermektedir. buna göre Sistem, bir bütünü oluşturan parçaların uyumlu şekilde faaliyette bulunmasını sağlayan işemler bütünüdür. Bu parçalar sistemin alt sistemlerini ifade etmektedir. Bu durumda sistem tanımında olmazsa olmaz birtakım kavramlar yer almaktadır. Bunlar: Sistemin bir amacı olması; Alt parçaları (alt sistemleri) olması , bu alt parçaların birbirleriyle ve sistemin bütünüyle ilişki içerisinde olması, Bu parçaların ve parçalardan oluşan bütünün dışçevreyle ilişkisi olması olarak sıralanmaktadır.
17.
İşletmede üretim, pazarlama, finansman ve insan kaynakları olarak bir bölümlendirme yapılması durumunda hangi tür bölümlendirme yapılmış olur?
Doğru Cevap: "A" İşlevsel
Soru Açıklaması

İşlevsel (Fonksiyonlara Göre) Bölümlendirme: Bu bölümlendirme biçimi en çok kullanılan bölümlendirme türüdür. Mal ya da hizmet üretmek için gerekli işlevler örgütün bölümlerini oluşturur. İşletmede temel olan bu işlevler; üretim, pazarlama finansman ve insan kaynaklarıdır.

18.
Aşağıdakilerden hangisi çatışma yönetimi stratejilerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Geribildirim
Soru Açıklaması
•İşlbirliği: Bireyin, hem kendisi hem de karfl› taraf için endiflelendi¤inde kul- land›¤› bir stratejidir. ‹ki taraf›n da kabul etti¤i etkin bir çözüme ulaflmada; aç›kl›¤›n, karfl›l›kl› fikir al›flverifllerinin ve bilginin paylafl›ld›¤›, farkl›l›klar›n dikkate al›nd›¤› bir yöntemdir. Bu strateji sorun çözmeye ve kazan-kazan yaklafl›m›na dayal› iflbirli¤i yöntemine odakl› yaklafl›md›r. Bu strateji ile ça- t›flmay› yöneten birey, hem kendisinin hem de baflkalar›n›n gereksinimleri- ne odakl› olarak sorunlara yeni ve yarat›c› çözümler bulmaya çal›fl›r • Uzlaflma: Her iki taraf›n da kendi ç›karlar›ndan vazgeçerek ortak ç›karlar do¤rultusunda birleflmeleridir. Dolay›s›yla her iki taraf da bir fleylerden vaz- geçmektedir. Sendika ile iflveren aras›nda yap›lan anlaflmalar bu stratejiye örnek olarak verilebilir (O¨zkalp, 2010, s.357). • Güç Kullanma: Bu strateji çat›flmalar›n, yöneticinin gücünün ve otoritesinin kullan›larak çözümlenmesini ifade etmektedir. Yöneticinin verdi¤i karar ta- raflardan birisinin lehine olabilir. Karar taraflar aras›nda anlaflma sa¤lamaya- bilir, fakat genellikle her iki tarafça da kabul edilecektir. Yaln›z s›k s›k bu yola baflvuran bir yönetici iflgörenin motivasyonu ve morali üzerinde önem- li olumsuz etkiler yaratabilecektir (Koçel, 2011, s.656). • Uyum: Güç kullanma stratejisinin tersi olan bu stratejide kifli baflkalar›n› da- ha fazla kendisini ise daha az önemsemektedir. C¸at›flma yönetimi davran›fl- lar›n›n bu biçimi düflük öz sayg›y› yans›tmakta ve kiflisel fedaka^rl›k unsuru içermektedir (Bankole, 2010, s.212). • Kaç›nma: Sorunun daha fazla büyümesini engellemek ya da taraflar›n so- runu kendi aralar›nda çözmelerine imkan tan›mak için yöneticinin taraf ol- mad›¤› ve çat›flmaya do¤rudan girmedi¤i bir stratejidir. C¸al›flanlar›n daha et- kin bir çözüm bulmas›n›n mümkün oldu¤u durumlarda uygulanabilmekte- dir (Saruhan ve Y›ld›z, 2009, s. 291).
19.
Aşağıdakilerden hangisi lider özelliklerinden birisidir?
Doğru Cevap: "A" Yenilikçi olmak
Soru Açıklaması
Sayfa 172 Tablo 6.1 Yönetici ve Lider Karşılaştırması
20.
Aşağıdakilerden hangisi işlevsel bölümlendirmenin zayıf yanlarındandır ?
Doğru Cevap: "B" Örgütsel hedeflerin sınırlı görünümü
Soru Açıklaması
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories