Çevresiyle ya da çevresinde bulunan sistemlerle ilişkide olan, onlarla iletişim kuran ve etkileşen sistemler aşağıdakilerden hangisidir?
Açık Sistem
Aşağıdakilerden hangisi bilginin elde edildiği kaynağa göre sınıflandırılmasıdır?
Edildiği kaynağa göre bilgi, dış kaynaklı bilgi ve iç kaynaklı bilgi olmak üzere iki çeşittir. Dış bilgi işletmenin çevresinden sağlanan her türlü bilgiyken, işletmenin içinden elde edilen bilgiler iç kaynaklı bilgilerdir.
Aşağıdakilerden hangisi alternatif sistem kurma yaklaşımları arasında değildir?
Alternatif sistem kurma yaklaşımları arasında, geleneksel sistem geliştirme yaşam döngüsü, prototipleme, uygulama yazılım paketleri, son kullanıcı geliştirme, bilgisayar destekli yazılım mühendisliği (CASE- Computer Aided Software Engineering) ve nesne yönelimli yaklaşım bulunmaktadır.
Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.
“Kişisel anlamda düzenlenmiş enformasyondur.”
Yukarıdaki tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?
Bilgi
İşletim sistemleri sistem yazılımlarına örnektir. Doğru cevap A'dır.
Aşağıdakilerden hangisi bilgi sistemlerinde veri tabanı yönetim sistemlerinin kullanılmasının sağlayacağı üstünlüklerden değildir?
Bilgisayarı hızlandırması veri tabanı yönetim sistemlerinin avantajlarından birisi değildir. Veri tabanı yönetim sistemi son kullanıcının işlerini kolaylaştırır ve hızlandırır, ancak bilgisayarı hızlandırması söz konusu değildir.
Bilgisayar destekli yazılım mühendisliğinde (CASE), diyagramlar, formlar ve raporlardaki eksik, tutarsız ya da doğru olmayan tanımlamaları otomatik olarak kontrol eden araçlar aşağıdakilerden hangisidir?
Analiz ve kontrol araçları adından da anlaşılacağı üzere diyagram, form ve raporlardaki hataları otomatik olarak kontrol eden araçlardır.
Aşağıdakilerden hangisi bilgi kaynaklarının belirlenmesi ve tanımlanması için gerekli adımlardan biri değildir?
İşletmelerde bilgi kaynaklarının belirlenmesi ve tanımlanması bilginin sınıflandırılmasını içermektedir. Bu ilk adımı izleyen adımlarsa bilginin çeşitli yaklaşımlarla edinilmesi, depolanması, yayılması, kullanılması, uygulanması, son olarak bilginin değerlendirilmesi ve ölçülmesi biçimindedir. Ancak bilginin satılması işletme için yanlıştır ve zararlı olacaktır.
Genellikle işletme içinde tanımlanmış, sınıflanmış, düzenlenmiş, farklı ortamlarda ve yerlerde bulunan bilgiye nasıl ulaşılacağını ortaya koymak amacıyla hazırlanan; bilginin bulunduğu yeri gösteren, fakat bilgiyi içermeyen; bilgi deposu değil, bilgininin nerede olduğunu gösteren bir rehber olan; tipik olarak, bilgileri ve veritabanlarını olduğu kadar, bilgiyle ilişkili insanları da gösteren, bu nedenle örtülü bilgiye erişimi sağlayan en önemli araç olan; işletmelerdeki bireylere, bir konuda uzmanlığa ihtiyaç duyduklarında gidecekleri yeri gösteren araç aşağıdakilerden hangisidir?
Bilgi haritaları, çeşitli metinler, rakamlar, şekiller, semboller kullanılarak hazırlanan, bilgi kaynaklarıyla bilgiye ihtiyaç duyanlar arasındaki bağlantıyı sağlayan bir erişim aracıdır.
İşletmenin bilgi kaynaklarının bir haritasının çıkarılması işi, bilgi kaynaklarını düzenleme sürecinin en önemli parçasını oluşturur. Bilgi haritaları, genellikle işletme içinde tanımlanmış, sınıflanmış, düzenlenmiş, farklı ortamlarda ve yerlerde bulunan bilgiye nasıl ulaşılacağını ortaya koymak amacıyla hazırlanır. Bilgi haritaları, bilginin bulunduğu yeri gösterir, fakat bilgiyi içermez. Bilgi haritası, bilgi deposu değil, bilgininin nerede olduğunu gösteren rehberdir. Bilgi haritaları, tipik olarak, bilgileri ve veritabanlarını olduğu kadar, bilgiyle ilişkili insanları da gösterir. Bu nedenle bilgi haritaları, örtülü bilgiye erişimi sağlayan en önemli araçtır. İşletmelerdeki bireylere, bir konuda uzmanlığa ihtiyaç duyduklarında gidecekleri yeri gösterir.
Bilgi haritası işletmede hangi bilginin var olduğunu, nerede bulunduğunu gösterdiği için, işletmedeki bilgi birikimini değerlendirmede yararlanılabilecek güçlü yönleri, giderilmesi gereken boşlukları açığa çıkarmak için, bir araç olarak da kullanılabilir.
Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.
Klavye
Fare
Mikrofon
Tarayıcı
Kamera
Yukarıdaki seçenekler bilgisayarın hangi bileşenlerine aittir?
Çözüm: Dış ortamdan verilerin alınmasını ve bilgisayara aktarılmasını sağlayan donanımlar, girdi aygıtları olarak tanımlanır. Klavye, fare, mikrofon, tarayıcı, kamera, parmak izi okuyucu ve benzeri aygıtlar, günlük hayatta hepimizin sıkça kullandığı girdi aygıtları olarak sıralanabilir. Günlük hayatta yaygın olarak kullanılan çıktı aygıtları arasında monitör, yazıcı, hoparlör ve çizici örnek verilebilir. Merkezi işlem birimleri, diyot, transistör gibi elektronik elemanlarla bunların birbirine bağlandığı karmaşık devrelerden oluşan elektronik yongalardır. Depolama aygıtları dâhili belleğin aksine, kalıcı olarak veri saklama amacıyla kullanılan donanımlardır. Genellikle bilgisayarın içinde kullandığımız sabit disk, katı hal cihazlar (solid state device) ikincil bellek olarak da adlandırılırlar. Günlük hayatta sıkça kullandığımız diğer depolama aygıtlarıysa taşınabilir bellekler ve cihazlardır. Bunlara CD, DVD ve Blu-ray disk ortamları ve bunları okumakta ve yazmakta kullandığımız aygıtlar, USB flash sürücüler örnek verilebilir. Bilgi sistemlerinde büyük verileri yedeklemek için manyetik bant ve sürücüler depolama aygıtı olarak kullanılmaktadır. Birincil bellek olarak da adlandırılan dâhili bellek birimi, fiziksel olarak, merkezi işlem birimine yakın olarak konumlandırılır. Merkezi işlem biriminde işlenecek bilgi ve komutlar bellekte saklanır. Dâhili belleğin büyük bir kısmı rastgele erişimli bellek olarak adlandırılan, veri ve komutların depolandığı, silinip yeniden yazılabilen bellek biriminden oluşur. Dâhili belleğin nispeten küçük bir bölümünü oluşturan, açılışta bilgisayarın ihtiyaç duyduğu komutları barındıran, silinemez bilgileri içeren bellek bölümüne sadece okunabilir bellek adı verilir. Merkezi işlem birimi ve dâhili bellek birimleri, bilgisayarların tüm hayati parçalarının yer aldığı anakart adı verilen merkezi devre kartı üzerinde yer alırlar.
Sistem geliştirmede kullanılan ve sistemin grafiksel olarak gösterimine imkan sağlayan araçlara ne ad verilir?
Veri akış diyagramları, sistem geliştirmede kullanılan ve sistemin grafiksel olarak gösterimine imkan sağlayan çok yaygın bir araçtır.