• Tedarik Zinciri Yönetimi Deneme Final Sınavları – Deneme 16

Tedarik Zinciri Yönetimi
Deneme Final Sınavları - Deneme 16
1.

Aşağıdakilerden hangisi satın alma süreci müzakerelerinde yer alan önemli değişkenlerdendir?

Doğru Cevap: "E" Hepsi
Soru Açıklaması

Satın alma sürecindeki müzakereler, teslim günü, imalat zamanı, kalite, miktar ve indirimler gibi çok sayıdaki önemli alım değişkeninden oluşmaktadır.

2.
Tedarik zinciri yönetimi; bağımsız örgütlerin bütünleştirilmesidir. Bu bütünleştirilmenin meydana getirdiği birinci aşama (Temel Çizgi Aşaması) aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: "C" Satın alma, Malzeme kontrolü, Üretim, Satışlar, Dağıtım
Soru Açıklaması
...
3.
Aşağıdakilerden hangisi demiryolu taşımacılığının avantajlarındandır?
Doğru Cevap: "B" Düşük birim maliyeti
Soru Açıklaması
Yüksek kapasite, düşük birim maliyet, güvenilirlik, uzun taşıma mesafeleri ve diğer taşıma modları ile bağlantı kurabilme demiryolu taşımacılığının avantajlarıdır.
4.
Aşağıdakilerden hangisi lojistik trendlerden biridir?
Doğru Cevap: "B" Dış kaynak kullanımı
Soru Açıklaması
Başlıca lojistik trendler; küreselleşme, 3PL (3. Parti Lojistik) işletmelerinin öneminin artması, İnternet ve teknolojinin etkisi, lojistik maliyetlerin artan önemi, dış kaynak kullanımı, müşteriye özel çözümler sunulması, e-lojistik, büyük şirketlerin ana hedeflerine odaklanma, artan rekabet sonucu düşen kâr ve tedarik zinciri entegrasyonu olarak verilmektedir. Buna göre doğru yanıt b şıkkında yer alan dış kaynak kullanımı olacaktır.
5.
Ürün, malzeme ve hizmetlerin kimden ve nereden tedarik edileceği konusunda kararların alındığı sürece ne ad verilir?
Doğru Cevap: "D" Kaynak kullanımı
Soru Açıklaması
***
6.
Aşağıdakilerden hangisi, gelecek dönemlerde meydana gelebilecek olayların sonuçlarının önceden hesaplanmasını sağlamaktadır?
Doğru Cevap: "B" Tahmin
Soru Açıklaması
Tahmin, gelecek dönemlerde meydana gelebilecek olayların sonuçlarının önceden hesaplanmasını sağlamaktadır. Diğer bir ifadeyle; tahmin, geçmiş dönemlerde meydana gelmiş olay/olayların sonuçlarını değerlendirerek gelecek dönem/dönemlerde meydana gelebilecek olayların sonuçlarını önceden görebilmeyi hedeflemektedir.
7.
Aşağıdakilerden hangisi doğru ifade edilmiştir?
Doğru Cevap: "A" Başarılı bir tedarik zinciri yönetimi için insan, süreç ve teknoloji boyutlarının bir arada ele alınması gerekmektedir.
Soru Açıklaması
b seçeneğindeki ifadede lojistiğin daha kapsamlı olduğu ifade edilmiştir fakat tedarik zinciri kavramı daha kapsamlıdır. c,d ve e seçenekleridndeki ifadeler ise tedarik zinciri kavramını değil lojistik kavramını ifade etmektedir.
8.

Aşağıdakilerden hangisinde tedarik zincirinin lojistiğe göre farkıyla ilgili verilen bilgi doğrudur?

Doğru Cevap: "A" Tedarik zinciri lojistiğe göre daha kapsamlıdır.
Soru Açıklaması

Lojistik ürünleri olması gereken yere ulaştırır ancak tedarik zinciri yönetimi bu süreci, tüm şirket faaliyetlerini organize ederek daha ileri aşamalara götürür. Tedarik zinciri düşünülenden daha kapsamlı bir faaliyet alanına sahiptir. Tedarik zinciri yönetimi, etkin ve verimli bir şekilde ürün/hizmet üretebilmek için gerekli olan tedarikçilerden son tüketiciye kadarki tüm üretim, lojistik ve servis faaliyetlerinin yönetimidir.

9.
Aşağıda yer alan tedarik zinciri türlerinden hangisi, hızlı ve sürekli olarak değişen küresel pazarlara dinamik ve büyüme odaklı olarak hızlı bir şekilde yanıt vererek kâr elde eden tedarik zinciri türü olarak ifade edilmektedir?
Doğru Cevap: "C" Çevik Tedarik Zinciri
Soru Açıklaması
Soruda yer alan tanım C seçeneğinde verilen çevik tedarik zincirinin tanımına karşılık gelmektedir.
10.

Hangisi satın alma sürecindeki müzakerelerde önemli bir değişkendir?

Doğru Cevap: "E" Hepsi
Soru Açıklaması

Satın alma sürecindeki müzakereler, teslim günü, imalat zamanı, kalite, miktar ve indirimler gibi çok sayıdaki önemli alım değişkeninden oluşmaktadır.

11.
Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin tedarik zinciri yönetimlerinin etkin bir şekilde yönetilip tasarlanması ile amaçladıkları unsurlardan biri değildir?
Doğru Cevap: "D" Tek bir tedarikçinin seçilip, kontrol mekanizmasının güçlendirilmesi.
Soru Açıklaması
İşletmelerin tedarik zinciri yönetimlerinin etkin bir şekilde yönetilip tasarlanması ile amaçladıkları unsurlar; 1. Üretimin düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli olan malzeme, servis ve bilgi akışının kesintisiz bir şekilde gerçekleşmesi, 2. Stok maliyetlerinde ve stok kayıplarında azalma, 3. Ürün kalitesini en iyi şekilde koruyabilmek, 4. Güvenilir tedarikçiler bulmak, bu tedarikçiler ile ilişkileri geliştirmek ve korumak, 5. Tedarik edilen hammadde, yardımcı madde, parça ve servislerde bir standart elde edebilmek, 6. İhtiyaç duyulan hammadde, yardımcı madde, parça ve hizmetleri en düşük maliyet ile elde edebilmek, 7. İşletmenin pazarlık ve rekabet gücünü arttırabilmek, 8. İşletme içi ilişkileri geliştirmek, 9. Yönetim giderlerini en alt seviyede tutabilmektir Tedarikçilerin sayısı ile ilgili bir madde yer almamakta tedarikçiler ile güvenirliğin ön plana çıktığı bir madde yer almaktadır.
12.

Aşağıdakilerden hangisi tüketici davranışları ile şekillenen talep türlerinden biri değildir?

Doğru Cevap: "E" Evlenme talebi
Soru Açıklaması

Tüketici davranışları ile şekillenen talep türleri şunlardır: negatif, sıfır, gizli, azalan, düzensiz, tam, aşırı ve sağlıklı olmayan taleplerdir.

13.
Aşağıda verilenlerden hangisi ya da hangilerin lojistik trendlerdendir?I-E lojistikII-Dış kaynak kullanımıIII-Tedarik zinciri entegrasyonuIV-KüreselleşmeV-ToplumsallaşmaVI-Sipariş işlemeVII-Satın alma
Doğru Cevap: "C" I-II-III-IV
Soru Açıklaması
Lojistik Trendler aşağıda verildiği gibi sıralanmıştır. Küreselleşme, 3 Parti Lojistik işletmelerinin artması, internet ve teknoloji etkisi, Lojistik maliyetlerin artan önemi, Dış kaynak kullanımı, Müşteriye özel çözümler sunulması, E- Lojistik, Büyük şirketlerin ana hedeflerine odaklanma, Artan rekabet sonucu düşen kar, Tedarik zinciri entegrasyonu.
14.
Pazar analizi kapsamındaki pazar potansiyelini saptamak içinaşağıdaki yöntemlerden, hangisi ya da hangileri kullanılmaktadır?I-Bölgesel talep fonksiyonları yöntemi,II-Araştırma yöntemleri,III-Pazar indeksleri,IV-Depo mal çıkış verileri
Doğru Cevap: "E" Hepsi
Soru Açıklaması
Son adım pazar potansiyelinin tespitidir. Pazar analizi kapsamındaki pazar potansiyelini saptamak için Bölgesel talep fonksiyonları yöntemi, Araştırma yöntemleri, Pazar indeksleri (satın alma gücü indeksi, satış faaliyeti indeksi, kalite indeksi, satış noktasıanalizleri) ve Depo mal çıkış verileri kullanılmaktadır.
15.

Aşağıdakilerden hangisi küreselleşme sürecinin temel özellikleri arasında yer alır?

Doğru Cevap: "D" Üretim faaliyetlerinin coğrafik olarak tüm dünyaya dağılmış olması.
Soru Açıklaması

Küreselleşme sürecinin temel özellikleri; tüketici davranışlarının giderek daha homojen bir yapıya sahip olması; üretim faktörlerinin dünya ölçeğinde değerlendirilerek üretim, dağıtım ve tüketimde kullanılması; üretim faktörlerinin dünya bazında ekonomik, teknolojik ve hatta hukuki bakımlardan sıkı bir bütünleşmeye girmeleri şeklinde sıralanmalıdır.

16.

I. Daha az sabit sermeye yatırımı ya da borçlanma ihtiyacı II. Firma dışından mal/hizmet sağlayanlar daha verimlidirIII. Maliyet TasarrufuIV.Yasal düzenlemelere uyum yükünü hafifletmeYukarıda verilen bilgilere göre Dış Kaynak Kullanımı için gösterilen temel nedenlerden biridir?

Doğru Cevap: "E" Hepsi
Soru Açıklaması

Firma dışından mal/hizmet sağlayanlar daha verimlidir.Kendi ürünlerine (temel yeteneklerine) ve büyümeye odaklanma. Maliyet tasarrufu. Daha az sabit sermeye yatırımı ya da borçlanma ihtiyacı.Yasal düzenlemelere uyum yükünü hafifletme.

17.
Aşağıdakilerden hangisi RFID uygulamalarının endüstri alanında kullanımının düşük olmasının ana başlıklarından biridir?
Doğru Cevap: "A" Maliyet
Soru Açıklaması
RFID uygulamalarının endüstri alanında kullanımı tam anlamıyla oturmamıştır ve düşüktür. Bunun birkaç önemli sebebi vardır: Maliyet, Hatalar, standartlaştırma, güvenlik ve diğer endişeler.
18.

I. Stok maliyetlerinin artmasıII. Talebe cevap verilememesi III. Pazar kaybıGüvenilir olmayan tahminler bir işletmede üsttekilerden hangilerine yol açabilir? 

Doğru Cevap: "E" Hepsi
Soru Açıklaması

İşletmeler, geleceğe yönelik kararlar verirken, doğru ve güvenilir tahminlere ihtiyaç duymaktadırlar. Çünkü doğru olmayan tahminler işletmelerin gelecekteki hedeflerini olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuzluklar sonucunda stok maliyetlerinin artması ve talebe cevap verilememesi gibi nedenler şirketin pazar kaybına neden olabilmektedir.

19.
Aşağıdakilerden hangisi karar özelliklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "C" Rekabetçi kapasitelerin ölçülememesi
Soru Açıklaması
?
20.
Aşağıdakilerden hangisi lojistiğin yedi doğrusundan biri değildir?
Doğru Cevap: "D" Doğru araç
Soru Açıklaması
Yedi doğru tanımına göre; doğru ürünün, doğru miktarda, doğru şartlarda, doğru yerde, doğru zamanda ve doğru tüketici için doğru fiyatla elde edilebilirliğini sağlama faaliyetlerinin bütünü, “lojistik” olarak adlandırılmaktadır.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories