• Ticaret Hukuku 2 Deneme Ara Sınavları – Deneme 8

Ticaret Hukuku 2
Ara Sınav - Deneme 8
1.
Aşağıdakilerden hangileri halka açık anonim şirketlere ait özelliklerindendir? I. Esas sözleşmede hükmü bulunması şartıyla kâr payı imtiyazı sağlayan fakat oy hakkından yoksun hisse senedi çıkartabilirler. II. Kâr payı dağıtmakla yükümlüdürler. III. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından belirlenecek olan kurumsal yönetim ilkelerine uymalıdır.
Doğru Cevap: "E" I, II, III
Soru Açıklaması
Halka açık anonim şirketkler soruda belirtilen tüm özelliklere sahiptir. Doğry Yanıt (E)'dir.
2.

Sermaye, ancak alacaklılara verilen sürenin sona ermesinden ve beyan edilen alacakların ödenmesinden veya teminat altına alınmasından sonra azaltılabilecektir ifadesi Türk Ticaret Kanunun hangi maddesinde belirtilmektedir?

Doğru Cevap: "B" m. 475
Soru Açıklaması

m. 475’de belirtilmektedir.

 

3.
Bir anonim şirkette pay sahiplerinin, yeni çıkarılan payları, mevcut paylarının sermaye oranına göre alma hakkına ne ad verilir?
Doğru Cevap: "D" Rüçhan hakkı
Soru Açıklaması
Bir anonim şirkette pay sahiplerinin, yeni çıkarılan payları, mevcut paylarının sermaye oranına göre alma hakkına rüçhan hakkı denir.
4.

Anonim şirketin, esas sözleşmeyle atanmış veya genel kurul tarafından seçilmiş, en az kaç kişiden olu­şan bir yönetim kurulu bulunur?

Doğru Cevap: "A" 1
Soru Açıklaması

Anonim şirket, yönetim kurulu tarafından yö­netilir ve temsil olunur (TTK m.365). Anonim şirketin, esas sözleşmeyle atanmış veya genel kurul tarafından seçilmiş, bir veya daha fazla kişiden olu­şan bir yönetim kurulu bulunur (TTK m.359/1). Yönetim kurulu kanunen kendisine tanınan yetki­ler çerçevesinde, şirketin işletme konusu içerisinde kalmak koşuluyla kural olarak her konuda yöneti­me yetkilidir.

5.
Anonim şirketlerde sözleşmenin ortaklarca imzalanıp noterde onaylanmasından itibaren ticaret siciline tescil edilinceye kadar geçen döneme ne ad verilir?
Doğru Cevap: "E" Ön Şirket
Soru Açıklaması
6.

İptal davasının genel kurul kararının alındığı tarihten itibaren kaç ay içinde açılması gerekir?

Doğru Cevap: "C" 3
Soru Açıklaması

 

İptal davasının genel kurul kararının alındığı tarihten itibaren kaç 3 içinde açılması gerekir.

7.

Aşağıdakilerden hangilerinde anonim şirketlerde pay sahipliğinin aslen kazanılması mümkündür?

Doğru Cevap: "D" Satım- Trampa,
Soru Açıklaması

Anonim şirketlerde pay sahipliğinin aslen veya devren kazanılması mümkündür. Aslen Kazanma: Kuruluşta veya sermaye artırımında sermaye taahhüdünde bulunma yoluyla pay sahipliği sıfatı aslen kazanılmaktadır. Birleşme ve tür değiştirme sonucu çıkarılan payların da aslen kazanıldığı kabul edilmektedir. Devren Kazanma: Anonim şirket payının bir başkasından satım, trampa, bağışlama gibi işlemlerle devralınması halinde devren kazanma söz konusudur. Miras, cebri icra, evlilikte mal rejimleri uyarınca pay edinilmesi de devren kazanma kapsamındadır.

8.
Aşağıdakilerden hangisi anonim şirketin kuruluşunda adı geçen “Kurucular Beyanı”nın amacı değildir?
Doğru Cevap: "E" Kuruluş denetçileri ve sicil memurlarının kötüye kullanımına engel olmak
Soru Açıklaması
9.
Aşağıdakilerden hangisi Türk Ticaret Kanunu’nda anonim şirketler için öngörülen sermaye artırımı yöntemlerinden birisi değildir?
Doğru Cevap: "E" Ayni sermaye artırımı
Soru Açıklaması
10.

I. İtibari değeri olmayan pay

II. Oy hakkı olmayan pay

III. İmtiyazlı pay

Yukarıda sayılan pay türlerinden hangisi ya da hangilerinin çıkarılması Türk hukuku bakımından mümkün değildir?

Doğru Cevap: "D" I ve II
Soru Açıklaması

Ülkemizde yürürlükte olan mevzuata göre oy hakkından yoksun pay mümkün değildir. Ayrıca sistemde itibari değerden yoksun pay kabul edilmemiştir.

11.

Aşağıdakilerden hangisi bağımsız denetime tabi olacak şirketleri belirleme yetkisi verilen kurumdur?

Doğru Cevap: "C" Bakanlar Kurulu
Soru Açıklaması

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun (TTK) ilk halinde anonim şirketlerin tamamı bağımsız dene­time tabi tutulmuştu. Ancak 6335 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle her şirketin bağımsız denetime tabi olması zorunluluğu kaldırıldı. Bunun yerine bağımsız denetime tabi olacak şirketleri belirleme yetkisi Bakanlar Kuruluna verildi (TTK m.397/4). Bakanlar Kurulu da kendisine tanınan yetki çerçe­vesinde Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar ile hangi sermaye şirket­lerinin bağımsız denetime tabi olacağını belirledi. Karar kapsamına giren şirketler bağımsız denetim yaptırmakla yükümlü kılındı. Karar kapsamı dışın­da kalan anonim şirketler ile tarım satış koopera­tifleri ve tarım satış kooperatifleri birlikleri de yine TTK’da 2013 yılında 6455 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle denetim yaptırmakla yükümlü kılındı.

12.

Kapalı anonim şirketlerde sermayenin en az yüzde kaçını oluşturan pay sahipleri azınlık olarak değerlendirilmektedir?

Doğru Cevap: "B" %10
Soru Açıklaması

Kapalı anonim şirketlerde sermayenin en az onda birini (%10), halka açık şirketlerde sermayenin en az yirmide birini (%5) oluşturan pay sahipleri azlık ya da azınlık olarak kabul edilmektedir.

13.

Türk Ticaret Kanunu’na göre bir anonim şirket yönetim kurulu en az kaç üyeden oluşur?

Doğru Cevap: "A" 1
Soru Açıklaması

 

Yönetim kurulu bir veya daha fazla kişiden oluşabilir. TTK üye sayısının üst sınırını belirtmemiştir.

14.

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri Esas Sözleşme Değişikliklerinde Yapılacak İşlemlerdendir?

 I. Teklif

II. İlgili Kurumların İzni

III. Genel Kurul Kararı

IV. Tescil ve İlan

Doğru Cevap: "E" I,II,III,IV
Soru Açıklaması

Yukarıdaki ifadelerin tümü hangileri Esas Sözleşme Değişikliklerinde Yapılacak İşlemlerdendir.

 

15.

Aşağıdakilerden hangisi anonim şirketlerde yönetim kurulunun devredilmez ve vazgeçilmez yetkilerinden biri değildir?

Doğru Cevap: "E" Önemli miktarda şirket varlığının toptan satışı
Soru Açıklaması

Önemli miktarda şirket varlığının toptan satışı genel kurulun devredilemez yetkilerindendir.

16.
Anonim şirketlerde asgari sermaye tutarı en az ne kadar olmak durumundadır?
Doğru Cevap: "E" 50000 TL
Soru Açıklaması
Anonim şirketlerde asgari sermaye tutarının en az elli bin TL olması gerekir. Doğru Yanıt (E)'dir.
17.
Aşağıdakilerden hangisi anonim şirketin unsurlarından biri değildir?
Doğru Cevap: "E" İşletme adı
Soru Açıklaması
Anonim şirketin unsurları ticaret unvanı, amaç ve konu, sermaye, ortak sıfatı ve ortakların sınırlı sorumluluğu ile tüzel kişiliktir.
18.

Kanunda yasaklanmış bir hususu, konu ile ilgili bulunmayan başka bir hükümle çözme çabasına ne ad verilir?

Doğru Cevap: "C" Kanuna karşı hile
Soru Açıklaması

Kanunda yasaklanmış bir hususu, konu ile ilgili bulunmayan başka bir hükümle çözme çabasına kanuna karşı hile adı verilir.

19.

Bir anonim veya limited şirket, şirket sözleşmesinin ortaklarca imzalanıp noterde onaylanmasından itibaren ticaret siciline tescil edilinceye kadar geçen dönemde nasıl adlandırılır?

Doğru Cevap: "C" Ön şirket
Soru Açıklaması

Şirket sözleşmesinin ortaklarca imzalanıp noterde onaylanmasından itibaren ticaret siciline tescil edilinceye kadar geçen dönem ön şirket olarak ifade olunmaktadır. Ön şirket anonim şirketin (TTK m. 335/1,2) ve limited şirketin (TTK m. 585/1,2) kuruluşunda söz konusu olabilir.

20.
Mehmet bey kardeşleriyle birlikte bir anonim şirket kurmak istemektedir. Şirketlerine verecekleri ticaret unvanıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisini dikkate almaları gerekmektedir?
Doğru Cevap: "A" İşletme konularının şirket isminde geçmesine
Soru Açıklaması
Tüzel kişi tacir olan anonim şirketin ticaret unvanı kullanması zorunludur. Unvan çekirdek ve ekten oluşmaktadır. Anonim şirketin ticaret unvanının çekirdek kısmı, işletme konusu ve “Anonim Şirket” kelimelerinden oluşur. Buna göre “Süt Ürünleri Anonim Şirketi” kelimeleri bir ticaret unvanının zorunlu kısımlarını göstermektedir. Anonim şirketin unvanındaki çekirdek kısma çeşitli ekler getirilebilir. Ek, bazen zorunluluktan kaynaklanırken bazen de isteğe bağlı olarak yapılabilir. Bir ticaret unvanına, Türkiye’nin herhangi bir sicil dairesinde daha önce tescil edilmiş bulunan diğer bir unvandan ayırt edilmesi için gerekli olduğu takdirde, ek yapılmalıdır (TTK m.45). Örneğin “Süt Ürünleri Anonim Şirketi”ni daha önce tescil edilen diğer bir unvandan ayırt etmek için başına “Çukurova” kelimesi ilave edilebilir. Böylece “Çukurova Süt Ürünleri Anonim Şirketi” şeklinde oluşturulan ticaret unvanında “Çukurova” kelimesi ek, diğer kelimeler ise unvanın çekirdeğini oluşturmaktadır. Ticaret unvanına yapılacak ilavenin, tacirin kimliği, işletmesinin genişliği, önemi ve Şnansal durumu hakkında, üçüncü kişilerde yanlış bir görüşün oluşmasına sebep olacak nitelikte bulunmaması, gerçeğe ve kamu düzenine aykırı olmaması gerekir. Bir yasa hükmüyle de ticaret unvanında bazı eklerin bulunmasının zorunlu kılındığı hâller söz konusudur. Örneğin menkul kıymet işletmeciliği yapmak üzere kurulan anonim şirketlerde “Yatırım Ortaklığı” ibaresinin bulunması zorunludur (SerPK m.36/I.d). Ayrıca anonim şirketin şubelerinin bulunması hâlinde şube, merkezin ticaret unvanına şube olduğunu belirten bir ek yaparak unvanı kullanır. Ticaret unvanında yer alan “Anonim Şirket/Ortaklık” ifadelerinin kısaltılarak AŞ ve AO şeklinde yazılması da mümkündür. Ancak unvanda bir gerçek kişinin adının ve soyadının yer alması hâlinde AŞ ve AO kısaltması kullanılamaz. “Türk”, “Türkiye”, “Cumhuriyet” ve “Millî” kelimelerinin anonim şirketin ticaret unvanında kullanılabilmesi Bakanlar Kurulu kararıyla mümkündür. Doğru Yanıt (A)'dır.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories