“Herhangi bir sorun ya da problem çıkması durumunda bile bilginin erişilebilir olması” bilgi güvenliği kavramlarından hangisi ile ilgilidir?
İşletmelerde Güvenlik Kavramı
Bilgi güvenliği temelde aşağıdaki üç öğeyi hedeşer:
Kullanılabilirlik, bilginin her ihtiyaç duyulduğunda kullanıma hazır durumda olması demektir. Herhangi bir sorun ya da problem çıkması durumunda bile bilginin erişilebilir olması kullanılabilirlik özelliğinin bir gereğidir. Bu erişim kullanıcının hakları çerçevesinde olmalıdır (Önel, Dinçkan; 2007).
Aşağıdaki aşamalardan hangisi, yöneticinin birinci iş sorumluluklarını belirleme amacıyla ilgilidir?
Yöneticinin birinci iş sorumluluklarını belirleme,
Bilgi İhtiyaçlarını Belirleme ile ilgilidir.
Hesap kodu 4321722 olan bir müşteri kodunun sağlama sayısı kaçtır?
Girdi Kontrolleri
Örneğin, hesap kodu 2141350 olan bir müşteri kodunun sağlama sayısı şu şekilde hesaplanacaktır:
zisiyle) çarpılarak çarpımların toplamları alınır.
Sorunun çözümü:
39/11=33 kalan 6
11-6= 5 tir.
Sağlama sayısı yöntemi aşağıdaki hangi kontrollerde kullanılır?
Veri Kodlama Kontrolleri: Müşteri hesap kodları, stok kalemlerinin kodları gibi Muhasebede yürütülen uygulamaların birçoğu, bir tanıtım kodunu (numarasının girilmesini gerektirir. Bu tür girişlerde yanlışlıkla farklı bir kod vererek yanlış hesaplara veya alanlara giriş yapılmasını yani kodlama hatalarını önlemek için çok etkin bir yöntem olan sağlama sayısı yöntemi kullanılır. Doğru yanıt A’dır.
Oluşturulan veri tabanında; bire-bir; bire-çok; çok-çok ilişkiler kurularak, tüm veri elemanlarının, satır ve sütunlardan oluşan basit tablolarda yer aldığı veri modeli aşağıdakilerden hangisidir?
İlişkisel veri tabanı modelinde, oluşturulan veri tabanında; bire-bir; bire-çok; çok-çok ilişkiler kurularak, tüm veri elemanları, satır ve sütunlardan oluşan basit tablolarda yer alır.
Aşağıdakilerden hangisi veri tabanı yönetim sistemi unsurlarından biri değildir?
Veri Tabanı Yönetim Sisteminin Ögeleri
Genel olarak Veri Tabanı Yönetim Sistemi Şekil 6.6’da da görüldüğü üzere donanım, yazılım, veri, prosedürler ve insanlar olmak üzere beş ögeden oluşur.