İlişkisel veri tabanı yönetim sistemlerinin avantajları : Karmaşık bilgi ilişkilerinin açık ve kolay bir şekilde temsil edilmesini sağlaması, güçlü bilgi becerilerinin ve soru dillerinin üzerlerine işlem yapmalarını sağlaması, iş odaklı kullanıcılar için veri tabanı, verinin doğal bir temsili olarak bir tablo şeklinde sağlanabilmesi, soru dilleri söz konusu tablo şeklinde işletimi için geliştirilebilmesi, bilgiye değer ve koşullar vasıtasıyla ulaşılabilir ve veri tabanına herhangi bir noktadan erişilebilmesi, erişim yolları veri tabanı kullanıcıları tarafından görülmemesi olarak sıralanabilir. İlişkisel veri tabanı yönetim sistemleri, ağ ve hiyerarşik modellere nazaran çok daha fazla bilgisayar hafızası ve işlem süresi ister. Bu da bir dezavantajıdır. Doğru yanıt A’dır.
Aşağıdakilerden hangisi veri tabanı tasarımının ilk aşamasıdır?
Veri Tabanı Tasarımı
Veri tabanı tasarımı amaçların belirlenmesi çalışmaları ile başlayan ve normalizasyon çalışmaları ile sonlanan karmaşık aşamalardan oluşur.
Veri Tabanın Amacını Saptama
Yararlı bir veri tabanı oluştururken en önemli adım, tabloları uygun bir şekilde tasarlamaktır. Veri tabanının ne amaçlarla kullanılacağı, hangi tabloların, raporların ve hesaplamaların olacağı, kimler tarafından kullanılacağı, kimin hangi verilere erişebileceği, ne tür raporlar alınacağı gibi bilgilerin veya bu bilgileri özetleyen ifadelerin bir kâğıda yazılı olarak dökülmesi ile veri tabanının amacı belirlenmiş olur. Bu sayede sonraki aşamalarda tutarlı bir amaç doğrultusunda ilerlenir.
I. Denetim kalite kontrol sürecine daha fazla önem verilmesi
II. Denetim standartları ve düzenlemelerin güçlendirilmesi
III. Yönetim kurulunun, şirket yönetimi üzerindeki gözetimininin asgari düzeyde tutması
Yukarıdakilerden hangisi/hangileri raporlamada güvenin sağlanabilmesi için alınacak önlemler arasında yer alır?
“Bilginin yetkisiz kişilerce değiştirilmesi, silinmesi ya da herhangi bir şekilde tahrip edilmesi tehditlerine karşı içeriğinin korunması” bilgi güvenliği kavramlarından hangisi ile ilgilidir?
İşletmelerde Güvenlik Kavramı
Bilgi güvenliği temelde aşağıdaki üç öğeyi hedeşer:
Bu kavramları biraz daha açacak olursak; gizlilik, bilginin yetkisiz kişilerin erişimine kapalı olması şeklinde tanımlanabilir. Bir diğer tarif ile gizlilik bilginin yetkisiz kişilerce açığa çıkarılmasının engellenmesidir. Bütünlük, bilginin yetkisiz kişilerce değiştirilmesi, silinmesi ya da herhangi bir şekilde tahrip edilmesi tehditlerine karşı içeriğinin korunmasıdır. Bütünlük için kısaca kazara veya kasıtlı olarak bilginin bozulmaması diyebiliriz.
Aşağıdakilerden hangisi Muhasebe bilgi sisteminin planlamasının amaçlarından birisidir?
Diğer seçenekler bu amaç doğrultusunda sistem plan ve fizibilite analizi aşamalarını içerir içerir.
I. Tasarım Alternatiflerini Değerlendirme
II. Tasarım Özelliklerini Hazırlama
III. Sistem Tasarım Özelliklerini Sunma
Yukarıdakilerden hangisi/hangileri sistem tasarımının basamakları arasında yer alır?