• Uluslararası İşletmecilik Deneme Ara Sınavları – Deneme 1

Uluslararası İşletmecilik
Ara Sınav - Deneme 1
1.

İşletmenin mevcut ürün-pazar stratejisini terk etmeksizin satışlarını artırmaya çabaladığı strateji aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Pazara nüfuz etme stratejisi
Soru Açıklaması

Pazara Nüfuz Etme StratejisiBu stratejiye göre işletme mevcut ürün-pazar stratejisini terk etmeksizin satışlarını artırmaya çabalar. İşletme performansının geliştirilebilmesi için mevcut müşterilere yapılan satış miktarının artırılması ya da mevcut ürünler/hizmetler için yeni müşterilerin bulunması pazara nüfuz etme stratejisi kapsamında düşünülebilir.

2.
Aşağıdakilerden hangisi yabancı pazar alternatiflerinin değerlendirilmesinde analiz edilen etkenlerden biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Lisans anlaşmaları
Soru Açıklaması

Yabancı pazar alternatiflerinin değerlendirilmesinde analiz edilen etkenler: piyasa potansiyeli, rekabet yoğunluğu, yasal ve siyasal çevre ile sosyo-kültürel etkenlerdir. Lisans anlaşmaları ise uluslararası pazarlara giriş yöntemlerinden birisidir.

3.

Aşağıdakilerden hangisi ekonominin değerlendirilmesinde kullanılan değişkenler arasında yer almaktadır?

Doğru Cevap: "D" Müşteri son kullanıcı güdüleri
Soru Açıklaması
4.

İşletmelere sorunsuz kredi tedariki ile sanayi ve ticaretin hareketlenmesini hedefleyen tüm aktivite ve müdahaleleri içine alan ekonomi politikası hangisidir?

Doğru Cevap: "C" Para politikası
Soru Açıklaması

Para politikası; İşletmelere sorunsuz kredi tedariki ile sanayi ve ticaretin hareketlenmesini hedefleyen tüm aktivite ve müdahaleleri içine almaktadır.

5.

Aşağıdakilerden hangisi özleşmeye dayalı uluslararası faaliyetler arasında yer alır?

Doğru Cevap: "A" Franchising
Soru Açıklaması

Sözleşmeye dayalı uluslararası faaliyetler; lisans antlaşması, franchising, üretim sözleşmesi, yönetim sözleşmesi ve anahtar teslim projelerdir.

6.

I. ÖğrenmeII. EtkinlikIII. VerimlilikIV. EsneklikYukarıdakilerden hangisi uluslararası işletmelerin stratejik amaçları arasında yer almaktadır?

Doğru Cevap: "E" I, II ve IV
Soru Açıklaması

Uluslararası işletmeler, mevcut faaliyetleri için küresel ölçekte etkinlik elde etmek durumundadırlar. Farklı ülkelere özgü riskleri ve fırsatları yönetebilecek uluslararası esnekliğe ihtiyaç duyarlar. Deneyimlerinden dersler çıkarır ve öğrendikleri bilgileri yine uluslararası ölçekte uygularlar. Bu durumda ifade edilen etkinlik, esneklik ve öğrenme kavramlarından her biri uluslararası işletmelerin küresel ölçekte rekabet edebilmesi için son derece önemli kavramlardır.

7.

İşletmenin kontrolü altında olmayan güçlerden oluşan ve işletme üzerinde güçlü bir etkiye sahip olan çevre aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" Genel çevre
Soru Açıklaması

GENEL ÇEVRE

İşletmenin faaliyetlerini, performansını, karar verme mekanizmalarını ve stratejilerini aynı anda etkileyen çevreye genel çevre adı verilmektedir. Genel çevre, dinamik olduğun- dan dolayı sürekli bir değişim içerisindedir. Genel çevre faktörleri, işletmenin kontrolü altında olmayan güçlerden oluşur ve işletme üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.

8.

Uluslararası işletmelerin içerisinde faaliyet gösterdiği dinamik koşulların barındırdığı fırsatların değerlendirilmesi ve işletmenin deneyimlerinden dersler çıkartması, aşağıdaki uluslararası işletme stratejilerinin temel kavramlarından hangisini ifade etmektedir?

Doğru Cevap: "C" Öğrenme
Soru Açıklaması

Öğrenme

Çevresel koşulların değişkenliği ve çeşitliliği, özellikle uluslararası işletmeler için önemli deneyimlerin yaşanmasına neden olmaktadır. Bu deneyimlerin tamamı, olumlu ya da olumsuz olmalarından bağımsız olarak aslında bir öğrenme fırsatı olarak değerlendirilmelidir. Özellikle uluslararası işletmelerin içerisinde faaliyet gösterdiği dinamik koşullar, çok özel öğrenme fırsatlarını barındırmaktadır. Bu fırsatların değerlendirilmesi ve işletmenin deneyimlerinden dersler çıkartarak öğrenmesi, ileride karşılaşılabilecek fırsatların daha iyi değerlendirilebilmesi için ve yukarıda ifade edilen bağlamda örgütsel kaynakların daha etkin kullanılabilmesi için son derece önemlidir.

9.

Bir işletme sürecinin ya da bütün bir imalat tesisinin yabancı bir ülkeye taşınmasına ne ad verilir?

Doğru Cevap: "D" Offshoring
Soru Açıklaması

1800’lü yıllarda yaşanan buharlı makinelerin icadı ve Endüstri Devrimi’yle beraber işletmeler, demiryolu ve deniz yolu aracılığıyla yabancı ülkelerdeki müşterilere ekonomik açıdan daha elverişli koşullarda ürün teslim etmeye başlamışlardır. Buna karşılık imalat, genellikle olabildiğince çok faaliyetin tek bir çatı altında gerçekleştirilmeye çalışıldığı çok büyük fabrikalar aracılığıyla hayata geçmiştir. Özellikle, 1990’lardan başlayarak yaşanan büyük dönüşüm ile hem tüketim üretimden tamamen ayrılabilmiş, hem de üretim parçalanmaya başlamıştır. Çin, Hindistan ve diğer Güneydoğu Asya ülkelerinde emek ücretlerinin gelişmiş ülkelere göre düşük olması bu hızlanmaya katkı sağlamıştır. Bir işletme sürecinin ya da bütün bir imalat tesisinin yabancı bir ülkeye taşınmasına offshoring denilmektedir. Doğru cevap D'dir.

10.

Aşağıdakilerden hangisi Franchising yönteminin kritik başarı faktörlerinden biridir?

Doğru Cevap: "D" Operasyonel kalite kontrol
Soru Açıklaması

Operasyonel kalite kontrol Franchising yönteminin kritik başarı faktörüdür. Doğru cevap D'dir.

11.

Aşağıdaki uluslararası işletmelerin strateji tercihlerinden hangisinde işletme, aynı anda hem mevcut ürün/hizmet karmasını hem de mevcut pazarını değiştirir?

Doğru Cevap: "C" Çeşitlendirme stratejisi
Soru Açıklaması

Çeşitlendirme Stratejisi

Matris içerisindeki en riskli strateji olarak kabul edilen çeşitlendirme stratejisinde işletme, aynı anda hem mevcut ürün/hizmet karmasını hem de mevcut pazarını değiştirir. Bu iki temel değişikliğin eşzamanlı olarak gerçekleştirilmesi bu strateji tercihinin riskli olarak algılanmasının temel nedenidir.

12.

Aşağıda verilenlerden hangisi hangisi keşfedici (exploratory) öğrenme ile ilgili kavramlardandır?

Doğru Cevap: "D" Deneysellik
Soru Açıklaması

Arayış, risk alma, deneysellik, esneklik, keşif ve inovasyon keşfedici öğrenme modelinin temel kavramlarıdır. Doğru cevap D'dir.

13.

İşletmeyi ve faaliyetlerini dolaylı yoldan etkileyen çevresel faktörlerden oluşan çevre aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Dış çevre
Soru Açıklaması

Dış çevre, işletmeyi ve faaliyetlerini dolaylı yoldan etkileyen çevresel faktörlerden oluşan çevredir ve işletme yönetiminin bu faktörleri kontrol etme konusunda yapabilecekleri kısıtlıdır.

14.

İlgili doğal kaynakların varlığı, taşıma ve iletişim altyapısının gelişmişliği yabancı pazara giriş yöntemine ilişkin kararlarda belirleyici olan etmenlerden hangisini açıklamaktadır?

Doğru Cevap: "D" Bölgesel üstünlükler
Soru Açıklaması

İlgili doğal kaynakların varlığı, taşıma ve iletişim altyapısının gelişmişliği yabancı pazara giriş yöntemine ilişkin kararlarda belirleyici olan etmenlerden bölgeye özel üstünlükleri açıklamaktadır.

15.

Aşağıdakilerden hangisi yabancı pazara giriş kararının tetikleyicilerinden proaktif etkenler arasındadır?

Doğru Cevap: "E" Teknolojik üstünlük
Soru Açıklaması

Yabancı pazara giriş kararı içerisinde yer alan proaktif etkenler; kar avantajı, özellikli ürün üretimi, teknolojik üstünlük, olumlu bilgi asimetrisi, vergi avantajları ve ölçek ekonomisidir.

16.

PEST Analizi'nde aşağıdaki faktörlerden hangisi bulunmaz?

Doğru Cevap: "E" İşgücü
Soru Açıklaması

PEST Analizi içinde politik, ekonomik, sosyo-kültürel faktörler ve teknolojik faktörler bulunmaktadır. İşgücü PEST Analizi içinde yer alan faktörlerden değildir. Doğru cevap E seçeneğidir.

17.
Aşağıdakilerden hangisi coğrafi temele göre bölümlere ayırma sisteminin sağladığı üstünlüklerden birisi değildir?
Doğru Cevap: "A" Farklı coğrafi bölgelerin bağımsız hareket etmesi
Soru Açıklaması

Coğrafi temele göre bölümlere ayırma sisteminin en önemli üstünlüğü farklılaşan bölgesel ihtiyaç ve beklentilere hızlı cevap verilebilmesine olanak sağlamasıdır. Ayrıca bu sistem farklı coğrafyalardaki yerel pazarların sunduğu fırsatların değerlendirilebilmesini sağlar. Yetki zinciri son derece açık ve belirgindir. Bu sistem sayesinde belirli bir bölgedeki tüm işletme faaliyetlerine bütüncül bir bakış açısı geliştirilebilir. Bölgesel bilgi birikimi elde edilebilir ve bu bilgi birikimi rekabet üstünlüğü elde edilebilmesi için kullanılabilir. Farklı coğrafi bölgeler birbirinden bağımsız birimler gibi hareket etmeye başladıklarında koordinasyon zayıflaması ve örgütsel hedeflerin gözden kaçması ise sistemin getirdiği zayıflıkların başında gelmektedir.

18.

Karar verme yetkisinin merkezileşme eğilimi uluslararası işlemelerde ......., küresel işletmelerde ........., çokuluslu işletmelerde ..........., uluslarüstü işletmelerde .......  Yukarıdaki boşluklara gelmesi gereken en uygun ifadeler aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak sıralanmıştır?

Doğru Cevap: "A" Yüksek-Yüksek-Düşük-Orta
Soru Açıklaması

Uluslararası işletme türleri çeşitli karar kararlara çeşitli eğilimler sergilemektedirler. Karar verme yetkisinin merkezileşme eğilimi açısından 

19.

İşletmenin varlıklarını başka bir ülkeye aktarması veya başka bir ülkeden varlıkları satın almasıdır.İşletmenin varlıklarını başka bir ülkeye aktarması veya başka bir ülkeden varlıkları satın almasıdır.Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir? 

Doğru Cevap: "A" Uluslararası yatırım
Soru Açıklaması

İşletmenin varlıklarını başka bir ülkeye aktarması veya başka bir ülkeden varlıkları satın almasına ‘uluslararası yatırım’ denir. Uluslararası işletme, uluslararası ticaret ve/veya yatırım yapan işletmedir. Uluslararası ticaret, ürünlerin sınırlar ötesi değişimidir. Küresel doğan işletme, kurulur kurulmaz uluslararası işletmeciliğe başlayan ve hızlı bir şekilde yabancı pazarlara açılan genç bir KOBİ ve çok uluslu işletme de birden çok ülkede işletmecilik faaliyetlerine sahiplik yoluyla katılan işletmedir.

20.

Üretim faktörlerinin maliyet ve kalitede ülkeler arası farklılıklardan yararlanmak için dünyanın her yerinden ürün temin etmek demektir.Aşağıdaki seçeneklerden hangisi tanıma ait doğru cevaptır?

Doğru Cevap: "B" Üretmin küreselleşmesi
Soru Açıklaması

Üretmin küreselleşmesi, üretm faktörlerinin maliyet ve kalitede ülkeler arası farklılıklardan yararlanmak için dünyanın her yerinden ürün temin etmek demektir.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories