Bir ürün için tasarımından son kullanıma kadar gereken tüm faaliyetlerin ve bu faaliyetlerin coğrafi alanda ve uluslararası sınırlar arasında dağıtılmasını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Bir ürün için tasarımından son kullanıma kadar gereken tüm faaliyetlerin ve bu faaliyetlerin coğrafi alanda ve uluslararası sınırlar arasında dağıtılmasını ifade eden kavram küresel değer zinciridir.
Aşağıdakilerden hangisi küresel değer zinciriyle ilgili değildir?
Yalnızca imalat sektöründe gözlenir ifadesi küresel değer zinciriyle ilgili değildir.
İşletmenin bilgi ve becerilerini kullanarak örgütsel amaçlarını sürekli olarak optimize etmek suretiyle çevresel belirsizliklerle başa çıkabilme becerisini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Stratejik esneklik, işletmenin bilgi ve becerilerini kullanarak örgütsel amaçlarını sürekli olarak optimize etmek suretiyle çevresel belirsizliklerle basa çıkabilme becerisini ifade eder.
Tüketici gelir seviyesi ve dağılımı, altyapı özellikleri, doğal, finansal ve insan kaynaklarının temin maliyeti ve kalitesi ile işletmecilik normları arasındaki farklar iki ülke arasındaki iktisadi uzaklık olarak adlandırılmaktadır. Piyasa potansiyelinin değerlendirilmesi açısından iktisadi uzaklık önemli bir değişkendir.
Aşağıdakilerden hangisi faaliyetler sonucunda işletme hem uluslararası faaliyetler üzerindekidenetim yetisini arttırmakta, hem de kâr elde etme potansiyelini yukarı çekmektedir?
Doğrudan yabancı yatırım faaliyetleri sonucunda işletme, hem uluslararası faaliyetler üzerindeki denetim yetisini arttırmakta hem de kâr elde etme potansiyelini yukarı çekmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi genel çevre unsurlarından biridir?
İşgücü piyasası, tedarikçiler, rakipler ve tamamlayıcı ürün üreticileri iş çevresi kapsamındaki unsurlardır. Ekolojik faktörler genel çevre unsurlarından biridir.
Küreselleşme, bileşenlerinin birbirleriyle daha fazla bütünleştiği ve karşılıklı bağımlılıklarının arttığı bir dünya ekonomisine doğru yönelimdir. Kürselleşmenin iki alt boyutu pazarların ve üretimin küreselleşmesidir.
Faaliyet gösterilemeyen veya faaliyet geçiş zamanı ertelenen pazarlardan elde edilebilecek kâr ne olarak adlandırılır?
Faaliyet gösterilemeyen veya faaliyet geçiş zamanı ertelenen pazarlardan elde edilebilecek kâr fırsat maliyeti olarak adlandırılmaktadır. Bu nedenle uluslararası işletmelerde planlama fonksyonuyla uğraşanlar hem doğrudan hem de fırsat maliyetlerini dikkate almalıdır. Doğru cevap B'dir.
Aşağıdakilerden hangisi, örgütün hedeflerine ulaşmak üzere çabalarken kaynaklarını nasıl kullandığı ile ilgili bir kavramdır?
Etkinlik, örgütün hedeflerine ulaşmak üzere çabalarken kaynaklarını nasıl kullandığı ile ilgili bir kavramdır. Doğru cevap D’dir.
İşletmenin tepe yönetim ekibinin ve o ekibi destekleyen çalışanların bulunduğu ülkeye ne ad verilir?
ULUSLARARASI İŞLETME, TİCARET VE YATIRIM
Yönetimle ilgili derslerinizden hatırlayacağınız gibi, bir işletmenin yöneticilerini alt, orta ve üst düzey yöneticiler olmak üzere üç gruba ayırmak mümkündür. Alt düzey yöneticiler, işletmenin ürünlerinin (mal ve/veya hizmetlerinin) üretimine dâhil olan ve yönetici olmayan çalışanları yönetirler. Orta düzey yöneticiler, alt düzey yöneticileri yönetirler. Üst düzey yöneticiler ise işletmenin tamamını kapsayan kararları alan ve işletmenin tamamını etkileyen plan ve hedefleri belirleyen yöneticilerdir. İşletmenin üst düzey yönetim ofislerinin ve üst düzey yönetimi doğrudan destekleyen çalışanlarının bulunduğu ülkeye ana ülke denir. İşletmenin araştırma-geliştirme (Ar-Ge), tedarik, üretim ve pazarlama gibi işletmecilik faaliyetlerinin gerçekleştiği yabancı ülkeye ev sahibi ülke denir.
Ana ülke, işletmenin tepe yönetim ekibinin ve o ekibi destekleyen çalışanların bulunduğu ülkedir.
“Competitive Advantage (Rekabet Üstünlüğü)” isimli kitabında işletmelerin kullanabileceği üç temel rekabet stratejisi olduğunu belirten yönetim düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?
Rekabet stratejileri tartışıldığında en çok referans verilen çalışmalardan biri Michael Porter tarafından geliştirilen stratejilerdir. Porter (1980), “Competitive Advantage (Rekabet Üstünlüğü)” isimli kitabında işletmelerin kullanabileceği üç temel rekabet stratejisinden bahsetmektedir. Bu rekabet stratejilerinin her birinin amacı işletmeye rekabet üstünlüğünün kazandırılmasıdır. Bu üç temel stratejiyi maliyet liderliği stratejisi, farklılaşma stratejisi ve odaklanma stratejisi olarak sıralamak mümkündür. Doğru cevap A'dır.
Farklılaşma stratejisinin temelinde hangi iki temel unsur bulunmaktadır?
Farklılaşma stratejisinin temelinde inovasyon ve yüksek katma değer yaratılması bulunmaktadır. Doğru cevap D'dir.
______________ aynı sektör içinde aynı müşteri grubu için mal ve hizmetler üreten diğer işletmeler kişi ve kuruluşlardır. Boş bırakılan yere hangisi gelmelidir?
Rakipler aynı sektör içinde aynı müşteri grubu için mal ve hizmetler üreten diğer işletmeler kişi ve kuruluşlardır.
Dünya genelinde tüketici tercihlerinde görülen eşbiçimlileşme eğilimi, Çin ve Endonezya gibi üretken ve düşük maliyetli emeğe dayalı ekonomilerin gelişmesi, finans, teknoloji, iletişim ve ulaştırma alanındaki ilerlemeler ve Hindistan ve Çin gibi gelişmekte olan ülkelerdeki orta sınıfın gelir düzeyindeki artış küreselleşmeyi çekici kılan etkenlerdir. NAFTA (Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması) ise çokuluslulaşmayı çekici kılan bir etkendir.
Uluslararası işletmecilikte, işletmenin tepe yönetim ekibinin ve o ekibi destekleyen çalışanların bulunduğu ülke nasıl adlandırılır?
Uluslararası işletmecilikte ülkeler ev sahibi ülke ya da ana ülke durumundadır. Ev sahibi ülke, işletmenin işletmecilik faaliyetlerini gerçekleştirdiği yabancı ülkedir. Soruda verilen ülke tanımı ise ana ülkedir.
Gerek küreselleşme gerekse de yerelleşme baskısının düşük olarak hissedildiği çevre türü aşağıdakilerden hangisidir?
Gerek küreselleşme gerekse de yerelleşme baskısının düşük olarak hissedildiği ortamlar uluslararası çevre olarak anılmaktadır. Doğru cevap C'dir.
Aşağıdakilerden hangisi ürün-pazar stratejileri arasında değildir?
Ürün-pazar stratejileri denildiğinde akla ilk olarak Igor Ansoff tarafından 1957 yılında geliştirilen strateji matrisi gelmektedir. Matris içerisinde yer alan stratejiler aslında temel olarak farklı büyüme alternatifleri sunmaktadır. Matrise göre işletmeler, pazara nüfuz etme, pazar geliştirme, ürün geliştirme ya da çeşitlendirme çabaları ile rekabetçi üstünlük elde edebilirler. Farklılaşma stratejisi rekabet stratejileri içerisinde yer alan stratejiler arasındadır. Doğru yanıt A seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi, Doğrudan Yabancı Yatırımı Teşvik Edici Yöntemler'den biridir?
Vergi indirimleri, Doğrudan Yabancı Yatırımı Teşvik Edici Yöntemler'den biridir.
Yöneticilerin işletmeyle ilgili ön görülen değişimleri yapabilmesi için gerekli yetenek, anlayış ve bilgilerini güncellemek için motive olmaları hangi kavramla açıklanabilir?
Çevrenin analizi, yöneticilerin zorluklarla başa çıkmasında yöneticilerin işlerini kolaylaştırır. Yöneticilerin işletmeyle ilgili ön görülen değişimleri yapabilmesi için gerekli yetenek, anlayış ve bilgilerini güncellemek için motive olmaları da sürekli öğrenme kavramı ile açıklanmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi, Sosyo-kültürel etkenlerin analizinde dikkat edilmesi gereken konulardan biridir?
Sosyo-kültürel etkenlerin analizinde dikkat edilmesi gereken bir başka konu ülkeler arasındaki psikolojik uzaklıktır.