Aşağıdakilerden hangisi, işletmelerle ilgili önemli yasa ve düzenlemelerden biri değildir?
İşletmelerle ilgili en önemli yasa ve düzenlemeler; ticaret, vergi, tüketici, istihdam, rekabet, sağlık ve güvenlik, ürün ve hizmetler, tekel oluşumu ve patent ihlalleridir. Hazine yardımları ise politik konular kapsamında örnek verilebilecek konulardan biridir. Doğru cevap A'dır.
I- Etkinlik
II- Esneklik
III- Büyüme
IV- Sektör Liderliği
V- Öğrenme
Yukarıda verilenlerden hangileri uluslararası işletmelerin stratejik amaçları arasındadır?
küresel ölçekte rekabetçi güç elde etmek isteyen uluslararası işletmelerin çeşitli stratejik amaçları olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu amaçlar etkinlik, esneklik ve öğrenmedir. Bu kavramlarından her biri uluslararası işletmelerin küresel ölçekte rekabet gücü elde edebilmesi için son derece önemlidir.
Doğru yanıt C seçeneğidir.
Gelenek ve görenekler, değerler, inançlar, açlık, okuryazarlık, ortalama yaşam süresi gibi faktörler işletmenin hangi çevre faktörleri içinde yer alır?
Bir toplumun benimsediği sosyal yapı ve değerler işletmelerin işlevlerini yerine getirmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Gelenek ve görenekler, değerler, inançlar, açlık, okuryazarlık, ortalama yaşam süresi gibi faktörler işletmenin sosyo kültürel çevresini oluşturan unsurlardır.
2010 yılında İrlanda’da Eyjafjallajökull volkanı patladığında Japonya’da Nissan Motor fabrikasında üretim durmuştur. Bu aşağıdakilerden hangisine bir örnektir?
İşletmenin kontrolü altında olmayan güçlerden oluşup işletmenin faaliyetlerini, performansını, karar verme mekanizmalarını ve stratejilerini etkileyen faktörlere genel çevre adı verilir. Burada verilen örnek genel çevre kapsamına girmektedir.
KOBİ’lerin uluslararasılaşmasının önündeki engellerden biri olan piyasaya ilişkin bilgininin yokluğu veya analiz edilememesi ne tür bir engeldir?
Piyasaya ilişkin bilgininin yokluğu veya analiz edilememesi erişim eksikliğidir. Doğru cevap D'dir.
Uluslararası pazarlara giriş yöntemlerinden hangisinin kritik başarı faktörü operasyonel kalite kontroldür?
İhracatın kritik başarı faktörleri; dağıtımcı seçimi, nakliye giderleri, gümrük vergileri ve kotalardır. Lisans anlaşmasının kritik başarı faktörleri; lisansiyenin kalitesi ve güvenilirliği, ürünün taklit edilebilirliği, ev sahibi ülkenin uyguladığı royalte sınırlarıdır. Franchisingin kritik başarı faktörü; operasyonel kalite kontrolüdür. Üretim sözleşmesinin kritik başarı faktörleri; yerel üreticinin güvenilirliği ve kalite algısı, operasyonel denetim, insan hakları ihlalleridir. Yönetim sözleşmesi kritik başarı faktörü; uzun dönemli istihdamdır. Doğru cevap C'dir.
Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin dış çevre unsurlarından biridir?
İnsan kaynakları, liderlik, finansal güç ve örgüt kültürü işletmenin iç çevre unsurlarıdır. Politik, ekonomik koşullar ve teknolojik gelişmeler dış çevre koşulları arasında bulunmaktadır. Doğru cevap B seçeneğidir.
Bir işletmenin ürünlerinin yerini alabilecek veya onların yerine kullanılabilecek, benzer olmayan mal ve hizmetlere ne denir?
İkame ürünler bir işletmenin ürünlerinin yerini alabilecek veya onların yerine kullanılabilecek, benzer olmayan mal ve hizmetlerdir (örneğin gözlük üreten işletmeler için ikame ürünler lens, hizmet ise göz ameliyatları olabilir). Doğru cevap D'dir.
Aşağıdakilerden hangisi ikame ürünlere örnektir?
İkame ürünler bir işletmenin ürünlerinin yerini alabilecek veya onların yerine kullanılabilecek, benzer olmayan mal ve hizmetlerdir (örneğin gözlük üreten işletmeler için ikame ürünler lens, hizmet ise göz ameliyatları olabilir).
Genel çevre denildiğinde genellikle dört unsurun (Politik, Ekonomik, Sosyo-kültürel ve Teknolojik faktörler) işletme üzerindeki etkileri dile getirilmektedir. Bu faktörlerin dışında kalan çevresel (ekolojik), yasal faktörlerin de aslında PEST içinde yer alan ana faktörler kapsamında ele alınabileceği ifade edilmektedir. Doğru cevap C'dir.
Ürüne yeni özellikler eklenmesi ya da o ürünün tasarımının değiştirilmesi gibi çabalar, aşağıdaki uluslararası işletmelerin strateji tercihlerinden hangisinin kapsamında değerlendirilebilir?
Ürün Geliştirme Stratejisi
Ürün geliştirme stratejisine göre işletme mevcut pazarında kalmaya devam ederken, bir taraftan da yeni ürünler ve hizmetler geliştirmeye çalışır. Böylece aynı pazar içerisinde mevcut olan müşterilere yeni ürün ve hizmetlerin sunulması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda ürüne yeni özellikler eklenmesi ya da o ürünün tasarımının değiştirilmesi gibi çabalar ürün geliştirme stratejisi kapsamında değerlendirilebilir.
Aşağıda verilen kavramlardan hangisi, emek, enerji, toprak, sermaye vb.nin maliyet ve kalitede ülkeler arası farklılıklardan faydalanmak için dünya çapında ürün tedariki gerçekleştirmek anlamına gelmektedir?
Pazarların küreselleşmesi, birbirinden ayrı ve farklı ulusal pazarların bir büyük küresel pazar altında birleşmesidir. Uluslararası ticaret, ürünlerin ülkeler arasında değişimidir. İthalat, yabancı ülkelerdeki işletmelerden ürün satın alınmasıdır. Offshoring, bir işletme sürecinin ya da bütün bir imalat tesisinin yabancı bir ülkeye taşınmasıdır. Soruda verilen tanım üretimin küreselleşmesi kavramına karşılık gelmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi yabancı pazarlara giriş kararını etkileyen reaktif etmenlerden biridir?
Yabancı pazarlara giriş kararını etkileyen reaktif etmenler;
Yoğun rekabet
Üretim fazlası
Fazla/atıl kapasite
Doymuş iç pazar
Durağan/düşen satış hacmi
Hedef pazara/limanlara yakınlık
Aşağıdakilerden hangisinde küreselleşme ile tek bir küresel pazar altında birleşmesine rağmen ulusal pazarların farklılaştığı alanlardandır?
I. Tüketici zevk ve tercihleriII. Dağıtım kanallarıIII. DeğerlerIV. İş sistemleri ve yasal düzenlemeler
Ulusal pazarların tümünün, tek bir küresel pazar altında birleştiğini iddia etmek doğru değildir. Ulusal pazarlar arasında tüketici zevk ve tercihleri, dağıtım kanalları, değerler, iş sistemleri ve yasal düzenlemeler gibi pek çok boyutta halâ anlamlı farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıklar, işletmelerin sıklıkla pazarlama stratejilerini, ürün özelliklerini ve faaliyetlerini hedeflenen ülkelerin koşullarına uyarlanmasını gerektirmektedir.
I. Hükümet dönemleriII. Mevsimsellik konularıIII. Piyasa döngüleriIV. Araştırma fonlarıYukarıdakilerden hangileri bir işletmeyi etkileyen ekonomik faktörlerin değerlendirilmesinde kullanılan değişkenlerdendir?
Mevsimsellik konuları ve piyasa döngüleri bir işletmeyi etkileyen ekonomik faktörlerin değerlendirilmesinde kullanılan değişkenlerdendir. Hükümet dönemleri politik faktörlere, araştırma fonları ise teknolojik faktörlere örnek değişkenlerdir.
Aşağıdakilerden hangisi iş çevresi faktörleri arasında yer almaz?
İş çevresi, işletmenin genel çevresinin altında ve onun bir parçası olarak işletmelere daha yakın olan ve genel çevreye göre işletmenin performansı üzerinde daha doğrudan bir etkiye sahip olan çevredir. İş çevresinin önemli faktörleri arasında tüketiciler, müşteriler, tedarikçiler, rakipler, ikame ürünleri üreten işletmeler, tamamlayıcı ürün üreten işletmeler ve işgücü piyasaları sayılabilir. Bakanlıklar, vb. ekonomik ve politik faktörleri etkiledikleri için genel çevre kapsamında yer alırlar.
Demir-çelik sektörü, aşağıdaki sektörlerden hangisi ile aynı çevrede yer almaktadır?
Gerek küreselleşme gerekse de yerelleşme baskısının düşük olarak hissedildiği ortamlar uluslararası çevre olarak anılmaktadır. Tekstil, kâgıt, demir-çelik gibi sektörler bu şekilde betimlenen ortamlardır.
İki bölümlere ayırma sisteminin kullanıldığı bölümlere ayırma örgüt yapısı sistemi aşağıdakilerdenhangisidir?
Matriks yapılar iki farklı bölümlere ayırma sisteminin bir arada kullanıldığı bir yapıdır. Örneğin bölgesel gereksinimlerin karşılanabilmesi için coğrafi temellere göre bölümlere ayırma kullanılırken, aynı örgüt yapısı içinde işletme fonksiyonlarına göre bölümlere ayırma sisteminin kullanılması örnek teşkil etmektedir. Doğru Cevap B’dir.
Yatırım yapılan yabancı ülke işletmesi üzerinde kontrol sağlama potansiyeli oldukça düşük veya hiç olmayan, yabancı pazara giriş yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
Yatırım yapılan yabancı ülke işletmesi üzerinde kontrol sağlama potansiyeli oldukça düşük veya hiç olmayan, yabancı pazara giriş yöntemi portföy yatırımlarıdır.