Aşağıdakilerden hangisi, yabancı ortakların elde ettiği faydalardan biri değildir?
Uluslararası itibar, yabancı ortakların elde ettiği faydalardan biri değildir.
I- Lisansiye olan bağımlılıkII- Sınırlı piyasa fırsatı ve karlılıkIII- Üretime ayrılan kaynakların en aza indirilebilmesiIV- Lisansiye tarafından sağlanan yerel pazar bilgisiV- Piyasa potansiyelini değerlendirmede düşük maliyetVI- Düşük finansal risk
Yukarıda verilen maddelerden hangileri franchising'in üstünlükleri arasındadır?
Franchising'in üstünlükleri arasında:
Düşük finansal riskPiyasa potansiyelini değerlendirmede düşük maliyetGümrük tarifeleri, tarife dışı engeller ve yabancı yatırımlara yönelik kısıtlamalardan kaçınmaLisansiye tarafından sağlanan yerel pazar bilgisi bulunmaktadır.
Doğru yanıt D seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi yabancı pazara giriş kararı verilirken öne çıkan proaktif etkenlerden biri değildir?
Yöneticileri uluslararası pazara girmeye yönelten etkenler, bir başka ifadeyle tetikleyiciler, proaktif ve reaktif etkenler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Proaktif etkenler işletmenin kendisinden kaynaklanan; kâr avantajı, özellikli ürün üretimi, teknolojik gelişmişlik, rakiplere göre daha önceden edinilmiş bilgi, vergi avantajları ve ölçek ekonomisinden yararlanma gibi etkenlerdir. Üretim fazlası reaktif etkenler arasındadır. Doğru yanıt E seçeneğidir.
I. Ürünler ve sermayenin ülkeler arası serbest dolaşımının önündeki engellerin kalkmasıII. İletişim, bilgi işleme ve ulaşım teknolojilerindeki gelişmelerIII. Gümrük vergilerinin tamamen kaldırılmasıIV. Ülkelerin yerel endüstrilerini koruma çabalarının hızlanmasıV. Uluslararası yatırım anlaşmaları yapılmasıKüreselleşmenin ardındaki iki temel unsur yukarıdakilerin hangileridir?
Küreselleşme eğilimini etkileyen iki temel unsur II. Dünya Savaşı sonrasında ürünlerin ve sermayenin ülkeler arası serbest dolaşımının önündeki engellerin kalkmaya başlaması ve teknolojik değişim ve özellikle, iletişim, bilgi işleme ve ulaşım teknolojilerindeki büyük ilerlemelerdir.
Aşağıdakilerden hangisi matriks örgüt yapı ile ilgili doğru bir ifade değildir?
Matriks yapı, karma bir örgüt yapısı gerektirir bunun yanı sıra çalışanlar ve yöneticiler için sürekli eğitimi ve iyi bir iletişim sisteminin kurulmasını gerekli kılar. Bu nedenle maliyetler düşük değil yüksektir.
İnternet kullanımı istatistiklerine göre 2000 - 2015 dönemi itibariyle aşağıda sıralanan bölgelerden hangisi diğerlerine oranla daha büyük bir gelişime kaydetmiştir?
İnternet kullanımı istatistiklerine göre 2000 - 2015 dönemi itibariyle Orta doğu diğer bölgelere oranla daha büyük bir gelişime kaydetmiştir.
Çevrenin özelliklerinin doğru okunması, işletmenin başarısına katkıda bulunması yanında aşağıdaki hangi faydaları sağlamaktadır?
1. Fırsatların ve tehditlerin belirlenmesi
2. Büyüme yönünün belirlenmesi
3. Sürekli öğrenme
4. İmaj Geliştirme
5. Rekabeti engelleme
Çevrenin özelliklerinin doğru okunması, işletmenin başarısına katkıda bulunması yanında aşağıdaki faydalarısağlayacaktır.
Fırsatların ve tehditlerin belirlenmesi
Büyüme yönünün belirlenmesi
Sürekli öğrenme
İmaj Geliştirme
Ancak rekabeti engelleme yerine rekabetle başa çıkma söz konusudur. Çevrenin analizi aynı zamanda işletmenin rakiplerini analiz etmelerine yardımcı olur ve işletme kendi stratejisini buna göre yeniden şekillendirebilir. Doğru cevap B seçeneğidir.
Küresel isletmelerin tercih edebileceği farklı örgütsel yapılanma seçenekleri, arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
Literatürde yer alan temel bazı örgütsel yapılar arasında; ürün temeline göre bölümlere ayırma, coğrafi temele göre bölümlere ayırma, fonksiyonlara göre bölümlere ayırma ve matriks yapı sayılabilir.
İşletmenin finansal getiri elde etmek için yabancı ülkelerdeki hisse senetleri ve borç senetleri gibi uluslararası değerli kağıtları satın almasına ne ad verilir?
Doğrudan yabancı yatırım, işletmenin sermaye, teknoloji, emek, toprak, tesis ve donanım gibi üretken varlıkları satın alarak yurt dışında fiziksel olarak bulunduğu yatırım türüdür. Offshoring, bir işletme sürecinin ya da bütün bir imalat tesisinin yabancı bir ülkeye taşınmasıdır. Uluslararası ticaret, ürünlerin ülkeler arasında değişimidir. Soruda verilen ifade uluslararası portföy yatırımıdır.
Aşağıda verilenlerden hangileri işletmeler için iç çevre unsurlarıdır?I. Liderlik ve yönetimII. Örgüt yapısıIII. Teknolojideki değişimlerIV. Politik gelişmelerV. Operasyonel ve yönetsel süreçler
Teknolojideki değişimler ve politik gelişmeler işletmeler için dış çevre unsurlarıdır. İç çevre unsurları; liderlik ve yönetim, örgüt kültürü, insan kaynakları, örgüt yapısı, işletmenin varlıkları, finansal güç ve operasyonel ve yönetsel süreçler biçiminde sıralanır.
Otomobil üreticilerin talebin yetersiz olduğu bölgelerde ortaklaşa motor veya parça üretim tesisikurmaları ve sonrasında bu tesislerde üretilen ürünleri satın almaları hangi tür ortak girişime örnektir?
Geri satın alma amaçlı ortak girişim türünde ortak girişimde yer alan işletmelerin sağladıkları kaynaklarla gerçekleştirilen üretim sürecinin çıktısının, yine ortak girişim dâhilinde olan bir işletme tarafından satın alınması söz konusudur. Otomobil üreticilerin talebin yetersiz olduğu bölgelerde ortaklaşa motor veya parça üretim tesisi kurmaları ve sonrasında bu tesislerde üretilen ürünleri satın almaları bu tür bir ortak girişim konfigürasyonuna örnek olarak verilebilir.
Aşağıdakilerden hangisi küreselleşmeyi tetikleyen unsurlardan biri değildir?
Küreselleşmenin ardında iki önemli unsur bulunmaktadır. Birinci unsur, II. Dünya Savaşı sonrasında başlayan ürünlerin ve sermayenin ülkeler arası dolaşımının önündeki engellerin kalkmaya başlaması (ülkeler arası serbest dolaşımın artması, gümrük vergilerinin düşürülmesi, Avrupa Birliği, NAFTA gibi bölgesel bütünleşme çabaları); ikinci unsur ise özellikle iletişim (cep telefonları ve internet), bilgi işleme (mikroişlemcilerin geliştirilmesi) ve ulaşım teknolojilerindeki büyük ilerlemelerdir. Yabancı rakiplere karşı yerli üreticilere verilen sübvansiyonlar küreselleşmenin karşısında bir ticaret ve yatırım engelidir.
Bir işletme ihracat faaliyetlerine aracılık yapan şirketten pazarlama konusunda bir sunum yapmasını beklemesi aşağıdaki hangi beklenti türüne örnektir?
Dolaylı ihracat işletmeler arası aracılık ilişkilerinin varlığını gerektirir. İhracat sürecine aracılık eden işletmeler ihracat faaliyetlerine aracılık yaptıkları işletmenin;• Pazarlanmaya hazır iyi ve güvenilir bir ürün sunması,• İhraç edilen ürününün kâr potansiyelinin yüksek olması,• Pazarlama iletişimi, reklamcılık ve ürün garantisi konusunda destek sağlaması,• Zahmetsiz bir ödeme yöntemi sunması,• Aracının tesislerini ziyaret edip gerektiğinde çalışanlarına ürüne ilişkin eğitim sağlaması • Satış sonrası servis hizmetlerinin yürütülmesinde aracı işletmeye destek olmasını beklemektedir.
Çokuluslu İşletme, birden çok ülkede işletmecilik faaliyetlerine sahiplik yoluyla katılan işletmeye çok uluslu işletme (ÇUI) denir. Söz konusu sahiplik, kaç şekilde gerçekleşebilir? Aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?
Çokuluslu İşletme, birden çok ülkede işletmecilik faaliyetlerine sahiplik yoluyla katılan işletmeye çok uluslu işletme (ÇUI) denir. Sahiplik, dört şekilde gerçekleşir.
• Tamamen sahip olunan bağlı işletme yoluyla: Yabancı ülkedeki işletmeyi satın alma ya da işletmeyi kurma yoluyla tamamen sahip olma.• Bağlı işletme yoluyla: Yabancı ülkedeki işletmenin çoğunluk ortağı olma (işletmehisselerinin % 50’sinden fazlasına sahip olma).• Eşit hissedarlık yoluyla: Yabancı ülkedeki işletmenin eşit hisseye sahip ortaklarından bir olma (örn. dört ortak varsa, her birinin işletme hisselerinin % 25’ne sahip olması).• İlişkili işletme yoluyla: işletmenin azınlık ortağı olma (örn. işletme hisselerinin % 50’sinden azına sahip olma).
Aşağıdakilerden hangisi ortak girişimin temel özelliklerinden biri değildir?
Ortaklar yasal olarak bağımlı değil aksine bağımsız işletmelerdir.Doğru cevap C şıkkıdır.
Ürün kalitesinin arttırılması ve müşteri beklentilerinin daha iyi karşılanabilmesi için işletme kiminleAr-Ge faaliyetlerine yönelik ortak projeler geliştirilebilir?
Tedarikçiler ile işletme arasındaki ilişki iki yönlü olup ilişkinin kalitesi ve sürekliliği her iki tarafın da çıkarınadır. Ürün kalitesinin arttırılması ve müşteri beklentilerinin daha iyi karşılanabilmesi için işletme tedarikçiler ile Ar-Ge faaliyetlerine yönelik ortak projeler geliştirilebilirler.
Farklılaşma stratejisi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
B seçeneği dışındaki seçenekler odaklanma ve maliyet liderliği stratejisi ile ilgili cümlelerdir. Doğru yanıt B seçeneğidir.
Türkiye’de bir işletmenin KOBİ (Küçük ve Orta Boy İşletme) olarak kabul edilebilmesi için aşağıdaki şartlardan hangisine sahip olması gerekmektedir?
Türkiye’de bir işletmenin KOBİ (Küçük ve Orta Boy İşletme) olarak kabul edilebilmesi için çalışan sayısının 250’nin ve cirosunun 40 milyon TL’nin altında olması gerekmektedir. Avrupa Birliği’nde bu sayılar, çalışan sayısı için 500 ve ciro için 50 milyon Euro şeklindedir. A.B.D. ve Kanada’da ise çalışan sayısının 500’den az olma şartı aranmaktadır.
Uluslararası işletmeler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Uluslararası işletmelerde:
Doğru yanıt D seçeneğidir.
İş çevresi ve genel çevre unsurları birlikte değerlendirildiğinde aşağıdakilerden hangisi iş çevresi unsurlarından biridir?
İşletmenin genel çevre unsurları arasında ekolojik, yasal, sosyo kültürel, teknolojik, politik ve ekonomik unsurlar bulunmaktadır. İşgücü piyasası iş çevresi unsurlarından biridir. Doğru cevap E seçeneğidir.