• Uluslararası İşletmecilik Deneme Final Sınavları – Deneme 22

Uluslararası İşletmecilik
Deneme Final Sınavları - Deneme 22
1.

Aşağıdakilerden hangisi birincil farklılıklardan biridir?

Doğru Cevap: "D" Cinsiyet
Soru Açıklaması

Birincil özellikler; bireylerin doğuştan sahip olduğu; yaş, cinsiyet, etnik köken, zeka gibi zaman içinde değişim göstermeyen karakteristik özelliklerdi. Doğru cevap D'dir. 

2.

I. Uluslararası pazarlamaII. İç pazarlamaIII. Küresel pazarlama IV. İhracat pazarlamasıKüreselleşme hedefleyen bir işletmenin pazarlama geçiş süreci aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak sıralanmıştır?

Doğru Cevap: "B" II - IV - I - III
Soru Açıklaması

Yerel pazarlamadan küresel pazarlamaya geçiş süreci; yerel/iç pazarlama, ihracat pazarlaması, uluslararası pazarlama, küresel pazarlama aşamalarını takip etmektedir.

3.
İşletme itibarının korunmasında ve “doğru şeyi yapma” konusunda yöneticilere rehberlik etme biçimlerine ne ad verilir?
Doğru Cevap: "C" Etik sorumluluk
Soru Açıklaması

İşletme itibarının korunmasında ve “doğru şeyi yapma” konusunda yöneticilere rehberlik etme etik sorumluluklar dahilindedir. Doğru cevap C'dir.

4.
Aşağıdakilerden hangisi uluslararası işletmelerde dış görevlendirmede başarıyı sağlayan unsurlardan biri değildir?
Doğru Cevap: "B" Odaklanma
Soru Açıklaması

Uluslararası işletmelerde dış görevlendirmede başarıyı sağlayan unsurlar; kişisel uyum, diğerlerine uyum, algılama kabiliyeti, kültürel zorluklar olarak sıralanmaktadır. B şıkkında yer alan odaklanma bunlardan biri değildir.

5.

______ sosyal bir hedefe yönelik olarak ticari faaliyetlerin bir araç olarak kullanıldığı ve elde edilen gelirin yine bu sosyal hedefe yönlendirildiği bir işletmecilik faaliyeti olarak tanımlanmaktadır. Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Doğru Cevap: "B" Sosyal Girişimcilik
Soru Açıklaması

1980 yılında ilk kez Bill Drayton tarafından gündeme getirilen sosyal girişimcilik kavramı; sosyal bir hedefe yönelik olarak ticari faaliyetlerin bir araç olarak kullanıldığı ve elde edilen gelirin yine bu sosyal hedefe yönlendirildiği bir işletmecilik faaliyeti olarak tanımlanmaktadır. 

6.
Uluslararası işletmenin ülke dışı faaliyetlerinde (bağlı kuruluşlarında) ev sahibi ülke uyruklu (yerel) yönetici görevlendirmesine ne ad verilmektedir?
Doğru Cevap: "C" Polisentrizm
Soru Açıklaması

Uluslararası işletmenin ülke dışı faaliyetlerinde (bağlı kuruluşlarında) ev sahibi ülke uyruklu (yerel) yönetici görevlendirmesi polisentrizmdir. Örnek olarak, bir Alman işletmesinin Türkiye’deki fabrikasında Türk yönetici görevlendirmesi verilebilir. Doğru cevap C seçeneğidir. 

7.

Bir kurumun, sosyal bir amaca yönelik ilgi ve farkındalığı arttırmak için fon toplama, bağışta bulunma ya da gönüllü toplama işleri için girişimde bulunması, işletmelerin kurumsal sosyal sorumlulukları kapsamında yaptıkları sosyal girişimlerden hangisine aittir?

Doğru Cevap: "A" Sosyal amaç teşvikleri
Soru Açıklaması

İşletmelerin kurumsal sosyal sorumlulukları kapsamında yapılan sosyal girişimler“sosyal amaçları desteklemek ve kurumsal sosyal sorumluluk yükümlülüklerini tamamlamak için bir kurum tarafından üstlenilmiş büyük çaplı faaliyetler” olarak tanımlanmaktadır. Bu faaliyetler altı grupta toplanmaktadır. Bunlar;

  • Sosyal amaç teşvikleri
  • Sosyal amaç bağlantılı pazarlama
  • Kurumsal sosyal pazarlama
  • Kurumsal gönüllülük
  • Toplum gönüllülüğü
  • Sosyal açıdan sorumluluk taşıyan iş uygulamaları

Soruda verilen bir kurumun, sosyal bir amaca yönelik ilgi ve farkındalığı arttırmak için fon toplama, bağışta bulunma ya da gönüllü toplama işleri için girişimde bulunması gibi aktiviteler sosyal amaçlı teşvikler kapsamında ele alınmaktadır. Bu nedenle cevap A'dır.

8.
  • Finansal yetersizlikler
  • Dış pazarlardaki fırsatların farkına varılmamış olması
  • Risk almaktan çekinme
  • İç pazarların yetersizliği
  • Dış ülkelerdeki dağıtım sistem ve olanaklarının bilinmeyişi
  • Dış pazarlardaki ilişkilerin zayıf oluşu
  • Yukarıdakilerden hangileri işletmelerin dış pazarlara açılmalarında isteksiz olma nedenleri arasında yer alır?

    Doğru Cevap: "C" I, II, III, V ve VI
    Soru Açıklaması

    İç pazarların yetersizliği, işletmelerin dış pazarlara açılmalarında isteksiz olmalarına neden olmaz, tam tersine dış pazarlara yönlendirir. Doğru yanıt C şıkkıdır.

     

    9.

    Küreselleşmenin iki alt boyutu aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bir arada verilmiştir?

    Doğru Cevap: "A" Pazarların ve üretimin küreselleşmesi
    Soru Açıklaması

    Küreselleşmenin iki alt boyutu pazarların ve üretimin küreselleşmesidir. Pazarların küreselleşmesi birbirinden ayrı ulusal pazarların bir büyük küresel pazar altında bileşmesidir. Üretimin küreselleşmesi ise üretim faktörlerinin (emek, enerji, toprak, sermaye vb.) maliyet ve kalitede ülkeler arası farklılıklardan faydalanmak için dünya çapında ürün tedariki gerçekleştirmek demektir.

    10.

    Vadeli fonda borçlunun fonları kullanma süresiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    Doğru Cevap: "C" Tek bir seferde krediyi çekme hakkı vardır
    Soru Açıklaması

    Borçlunun fonları kullanım süresi içerisinde tek bir seferde veya dilimler halinde krediyi çekme hakkı vardır. Vadeli borçlanmada kredinin geri ödenmesi, önceden kabul edilen geri ödeme programına göre ya da tek bir seferde vade sonunda yapılabilir

    11.

    Uluslararası işletmelerde insan kaynakları süreci kaç temel faaliyetle gerçekleşmektedir.

    Doğru Cevap: "D" 5
    Soru Açıklaması

    Uluslararası işletmelerde insan kaynakları süreci 

    • İşe alma

    • Eğitim ve geliştirme

    • Performans değerleme

    • Ücret yönetimi

    • İşçi ve işveren ilişkileri

    olmak üzere beş temel faaliyetle gerçekleşmektedir.

    12.
    Entelektüel varlıklar üzerinde kısıtlı veya eksik koruma sağlayan ülke pazarlarına, aşağıda yer alan hangi yabancı pazara giriş yöntemi ile girilmemesi önerilmektedir?
    Doğru Cevap: "C" Lisans anlaşması
    Soru Açıklaması

    Giriş yöntemi olarak lisans anlaşmalarının seçimi ev sahibi ülkenin yasal çevresiyleoldukça ilişkilidir. Entelektüel varlıklar üzerinde kısıtlı veya eksik koruma sağlayan ülke pazarlarına, anlaşma şartlarının uygulanmasında yaşanacak olası sıkıntılar dolayısıyla lisans anlaşmalarıyla girilmemesi önerilir.

    13.

    Sosyal girişimcilik kavramı ilk kez kim tarafından gündeme getirilmiştir?

    Doğru Cevap: "C" Bill Drayton
    Soru Açıklaması

    Sosyal girişimcilik kavramı 1980 yılında ilk kez Bill Drayton tarafından gündeme getirilmiştir. Doğru cevap C'dir.

    14.

    Döviz piyasalarında küçük tutarlarla büyük hacimli işlemler yapılmasını sağlayan finansal olanağı ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

    Doğru Cevap: "C" Kaldıraç
    Soru Açıklaması

    Soruda verilen tanım “kaldıraç” kavramının tanımıdır.

    15.

    ……………………. fiyatların belirlenmesinde tabanı oluşturuken, müşterinin ……………. ………………   ……………….  ise tavanı oluşturmaktadır.

     

    Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdaki şıklardan hangisinde verilen ifadeler doğru şekilde tamamlar?

     

    Doğru Cevap: "B" Maliyetler ve satın alma gücü
    Soru Açıklaması

    Fiyat belirlenirken maliyetlerin altında bir belirleme olmayacağı için maliyetler tabanı oluşturur. Ürüne verilecek en yüksek fiyatın ise müşterinin satın alma gücünün aşmaması gerekir. Doğru yanıt B şıkkıdır.

    16.

    Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası ödeme şekillerinden  Taşıma ve Sigorta Ödenmiş Olarak mal teslimini ifade eder?

    Doğru Cevap: "E" CİP
    Soru Açıklaması

    Taşıma ve Sigorta Ödenmiş Olarak (varış yeri ….olarak belirtmek suretiyle) CIP: aşıma ve sigorta ödenmiş olarak terimi malların bizzat satıcının seçtiği bir taşıyıcıya teslim edileceğini, satıcının, malların belirtilen varış noktasına getirilmesi gereken taşıma masraflarını ödemek zorunda olduğunu ifade eder.

    17.
    Başkaları hakkında bazı benzer özelliklerden yola çıkılarak yapılan genellemeye ne ad verilir?
    Doğru Cevap: "B" Otostereotip
    Soru Açıklaması

    Bireyler arasındaki farkları gözetmeksizin belirli bir kategorideki bireyler hakkında sahip olunan kavrayışlardır. Bireylerin kendi hakkındaki stereotipler heterostereotip, başkaları hakkındaki stereotipler ise otostereotip olarak adlandırılmaktadır. Kişilerin benzer özelliklerinin sürekli tekrarlanması durumunda, algılayıcının geçmiş bilgi ve deneyimlerini hedef kişiye aktarması sonucu oluşan olaydır. Stereotipler gerçek olabileceği gibi sanal olarak da yaratılmış olabilir. Diğer bir deyişle, bazı benzer özelliklerden yola çıkılarak yapılan genellemelerdir. Doğru cevap B'dir.

    18.

    Aşağıdakilerden hangisi üretim faaliyetlerinin küreselleşmesini engelleyen unsurlar arasında yer almaz?

    Doğru Cevap: "D" Girdi maliyetlerinin çeşitliliği
    Soru Açıklaması

    Üretimin Küreselleşmesi

    Üretimin küreselleşmesi, üretim faktörlerinin (emek, enerji, toprak, sermaye vb.) maliyet ve kalitede ülkeler arası farklılıklardan faydalanmak için dünya çapında ürün tedariki gerçekleştirmek demektir. Böylece işletmeler, toplam maliyetlerini düşürmeyi ve/veya ürünlerinin kalite ya da işlevselliğini yükseltmeyi ve böylece daha etkili rekabet etmeyi umut etmektedir.

    Ancak tıpkı pazarların küreselleşmesinde olduğu gibi, üretimin küreselleşmesinin de tamamlandığını iddia etmek yanlış olacaktır. Ülkeler arasındaki ticaret ve yatırım engelleri, ulaşım maliyetleri ve ekonomik ve politik risklerle ilgili sorunlar, işletmelerin üretim faaliyetlerini dünyaya yayılmasını engelleyebilmektedir.

    19.

    Küresel ekonomiyi her geçen gün daha fazla etkileyen, uluslararası finansal işlemleri düzenleyen kurumlar, kurallar ve düzenlemeler bütününe ne ad verilmektedir?

    Doğru Cevap: "A" Uluslararası finans sistemi
    Soru Açıklaması

    Uluslararası finans sistemi, uluslararası finansal işlemleri düzenleyen kurumlar, kurallar ve düzenlemeler bütünüdür. Uluslararası finans sistemi, küresel ekonomiyi her geçen gün daha fazla etkilemektedir. Uluslararası sermaye hareketleri, iletişim teknolojileri alanında gerçeklesen gelişmeler, sermayenin girişini kolaylaştıran ve finansal açıklığı arttıran finansal liberalleştirme reformları sebebiyle son yıllarda çok artmış, dünyanın farklı coğrafyalarındaki ülkelerin para ve finans sistemlerinin geleceği birbirlerine bağlı hale gelmişlerdir

    20.

    Başlangıçta iç pazara yönelik çalışan bir işletme sonradan dış pazara açılma kararı verebilir. Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin dış pazara açılmasını destekleyen güdüler arasında yer almaz?

    Doğru Cevap: "E" Siyasi ve kültürel farklar
    Soru Açıklaması

    E seçeneği dışındaki seçeneklerde yer alan etkenler dış pazarlara açılmayı destekleyen güdülerdir. Ancak siyasi ve kültürel farklar genellikle pazarlama anlayışında da farklara yol açarak bir ülkede başarı sağlayan pazarlama stratejisinin başka bir ülkede işe yaramamasına da yol açabilir, dolayısıyla dış pazarlara açılmayı doğrudan destekleyen güdüler arasında yer almaz.

    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
    YORUMLAR

    Recent Comments

    Görüntülenecek bir yorum yok.

    Archives

    Categories