• Maliyet Muhasebesi Deneme Ara Sınavları – Deneme 8

Maliyet Muhasebesi
Ara Sınav - Deneme 8
1.

I. Araştırma-geliştirme maliyetleriII. Genel yönetim maliyetleriIII. Direkt işçilik maliyetleriIV. Endirekt işçilik maliyetleriV. Pazarlama, satış ve dağıtım maliyetleriYukarıdakilerden hangileri üretim dışı faaliyetleri ile ilgili işçilik maliyetlerindendir?

Doğru Cevap: "C" I, II ve V
Soru Açıklaması

Üretim dışı faaliyetleri ile ilgili işçilik maliyetleri şunlardır: Araştırma-geliştirme maliyetleri, Genel yönetim maliyetleri, Pazarlama, satış ve dağıtım maliyetleri ve Diğer faaliyet maliyetleridir. Direkt ve Endirekt işçilik maliyetleri ise üretim faaliyetleri ile ilgili işçilik maliyetleridir. Doğru yanıt C seçeneğidir.

2.
Aşağıdakilerden hangisi maliyet muhasebesinin amaçlarından biri değildir?
Doğru Cevap: "A" İşletmenin parasal ve parasal olmayan varlıklarının belirlenmesi 
Soru Açıklaması
3.

I. Varlığın satın alma fiyatıII. Yükleme maliyetleriIII. Stokların mamule dönüştürülmesi sırasındaki direkt işçilik giderleriIV. Varlığın satın alınması ile ilgili gümrük vergileriV. Varlığın satış giderleri

Yukarıdakilerden hangileri stok maliyetinin oluşumunda varlık maliyetinin hesaplanmasında dikkate alınması gereken maliyet unsurlarındandır?

Doğru Cevap: "D" I, II, III ve IV
Soru Açıklaması

Varlık maliyetinin hesaplanmasında dikkate alınan maliyet unsurlarını stok maliyetinin oluşumuna örnek olmak üzere aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: Çözüm: Varlık maliyetinin hesaplanmasında dikkate alınan maliyet unsurlarını stok maliyetinin oluşumuna örnek olmak üzere aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: Varlığın satın alma fiyatı, gümrük vergileri, taşıma, yükleme boşaltma maliyetleri ile varlıkların edinilmesiyle doğrudan ilişkisi kurulabilen diğer maliyetler. Ticari iskontolar ve benzeri diğer indirimler satın alma maliyetinin belirlenmesinde indirim konusu yapılır.Stokların mamule dönüştürülmesi için yapılan direkt işçilik giderleri ve üretimle ilgili diğer giderler- genel üretim giderleri stokların mevcut konum ve duruma getirilmesi için yapılan diğer giderler

4.
İşletmelerde kullanılan yardımcı maddeler ve işletme giderleri hangi ana hesap başlığı altında toplanır?
Doğru Cevap: "A" Genel üretim maliyetleri
Soru Açıklaması
5.
Aşağıdakilerden hangisi maliyet çalışmasının yapılmasındaki amaçlardan değildir?
Doğru Cevap: "E" Dış bilgi kullanıcılarına maliyet bilgilerinin raporlanması
Soru Açıklaması
6.

Bir üretim işletmesinde, genel üretim maliyeti toplam 900.000 Türk Lirası, direkt ilk madde-malzeme maliyeti 600.000 Türk Lirası ve çalışılan toplam direkt işçilik süresi 3.600.000 saattir. Genel üretim giderleri direkt işçilik saati esas alınarak maliyet merkezlerine dağıtıldığına göre, dağıtım oranı kaç Türk Lirasıdır?

Doğru Cevap: "E" 0,25
Soru Açıklaması

Dağıtım Oranı = Genel Üretim Maliyeti / toplam direkt işçilik süresi

Dağıtım Oranı = 900.000 TL / 3.600.000 saat

Dağıtım Oranı = 0.25 TL

7.
Aşağıdakilerden hangisi direkt ilk madde ve malzeme gideri olarak kabul edilemez?
Doğru Cevap: "C" Uçağın uçması için kullanılan yakıt maliyeti
Soru Açıklaması
Bir mamulün temel ve fiziki yapısını oluşturan ilk madde/malzemelerden hangi mamul için ne kadar tüketildiği herhangi bir dağıtım yapılmaksızın doğrudan belirlenebilen, aynı türdeki bir mamulden diğerine kullanılan ilk madde/malzeme miktarı değişmeyen ve bu nedenle giderinin de değişmeyeceği kabul edilen ilk madde/ malzeme giderlerine, direkt ilk madde/malzeme gideri denir.
8.

Aşağıdakilerden hangisi ülkemizdeki mevzuat ve uygulamalar göz önünde bulundurularak detaylandırılan işçi ücret ve giderlerine ilişkin maliyetlerden biri değildir?

Doğru Cevap: "D" Hammadde ve malzeme
Soru Açıklaması
9.
Değişken giderlerin tamamının, sabit giderlerin ise kapasite kullanım oranına göre maliyetlere yüklenmesi esasına dayanan maliyet yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "C" Normal maliyet yöntemi
Soru Açıklaması
10.
Aşağıdakilerden hangisi üretim faaliyetleri ile ilgili işçilik maliyetlerinden biridir?
Doğru Cevap: "E" Endirekt İşçilik Maliyetleri 
Soru Açıklaması
11.

Mamulün içerisine girmesine karşılık mamulün özünü veya temel yapısını oluşturmayan, bir birim mamul içinde ne kadar kullanıldığını doğrudan saptayabilmenin teknik olarak çok zor olduğu maddelere ne ad verilir?

Doğru Cevap: "A" Yardımcı madde
Soru Açıklaması

Yardımcı maddeler; mamulün içerisine girmesine karşılık mamulün özünü veya temel yapısını oluşturmayan, bir birim mamul içinde ne kadar kullanıldığını doğrudan saptayabilmenin teknik olarak çok zor olduğu veya bunu doğru olarak saptayabilmenin maliyetinin bunu doğru olarak saptamanın yarattığı faydanın üzerinde olduğu, maddelerdir. Yardımcı maddeler, ilk maddenin mamule dönüştürülmesinde etkilidirler. Kitap üretiminde kullanılan yapıştırıcı, şeker üretim sürecinde kullanılan kireç taşı, toz halindeki kir sökücülerin üretim sürecinde kullanılan parfümler yardımcı maddelere verilebilecek örneklerdir.

12.

Stok miktar ve çeflitlerinin, işletmelerin tedarik, üretim ve finansal olanaklarına göre en akılcı ve en tasarruflu fşekilde belirlenmesi sürecine ne ad verilir?

Doğru Cevap: "D" Stok kontrolü
Soru Açıklaması

Stok kontrolü: stok miktar ve çeflitlerinin, işletmelerin tedarik, üretim ve finansal olanaklarına göre en akılcı ve en tasarruflu fşekilde belirlenmesi sürecine denir

13.
Aşağıdakilerden hangisi maliyet kapsamına göre maliyet yöntemlerinden değildir?
Doğru Cevap: "D" Fiili maliyet yöntemi
Soru Açıklaması
Maliyet yöntemleri üç grupta toplanabilir. • Maliyet kapsamına göre maliyet yöntemleri: Tam maliyet yöntemi, Değişken maliyet yöntemi, Normal maliyet yöntemi ve Asal maliyet yöntemi (Direkt maliyet yöntemi) • Maliyetlerin saptanması zamanına göre maliyet yöntemleri: Fiili maliyet yöntemi, Tahmini maliyet yöntemi ve Standart maliyet yöntemi • Maliyetlerin saptanma şekline göre (üretim biçimine göre) maliyet yöntemleri: Sipariş maliyet yöntemi ve Evre (safha) maliyet yöntemi Fiili maliyet yöntemi ,maliyetlerin saptanması zamanına göre maliyet yöntemlerindendir.
14.

"Çalışanları güdülemek (motive etmek) amacıyla belirli dönem ya da günler için tahakkuk ettirilen ücret ekleridir."

Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" İkramiyeler
Soru Açıklaması

İkramiyeler; çalışanları güdülemek (motive etmek) amacıyla belirli dönem ya dagünler için tahakkuk ettirilen ücret ekleridir. Primler ile ikramiyeler arasındaki temelfark; primlerin doğrudan çalışma karşılığı olarak verilmesi, buna karşın ikramiyelerinbaşarılı bir performansa karşılık ödüllendirme amacıyla ödenmesidir.Bununla birlikte ikramiyeler genellikle toplu iş sözleşmeleri gereği ödendiğinden,genellikle başarı kriteri göz ardı edilmektedir.

15.
İşletme üretimde kullanılmak üzere ilk madde satın almıştır. İlk maddenin satın alma fiyatı 5.000 TL, KDV 900TL’dir. 5.900 TL peşin olarak ödenmiştir. İlk maddenin maliyet tutarı kaç TL'dir?
Doğru Cevap: "D" 5.000
Soru Açıklaması
16.
Otomobil karoseri üretimi ve montajı yapılan bir merkezde aşağıdakilerden hangisi Esas Üretim Maliyet Merkezi olarak kabul edilir?
Doğru Cevap: "E" Montaj maliyet merkezi
Soru Açıklaması
17.
İşletmelerde kullanılan yardımcı maddeler ve işletme malzemeleri hangi ana hesap başlığı altında toplanır? 
Doğru Cevap: "A" Genel üretim maliyetleri 
Soru Açıklaması
18.
Aşağıdakilerden hangisi üretim dışı faaliyetler ile ilgili işçilik maliyetlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "B" Direkt İşçilik Maliyetleri
Soru Açıklaması
19.
Aşağıdaki seçeneklerde verilen hangi maliyet yöntemi, Kapsamına göre maliyet saptanma maliyet yöntemleri arasında yer alır?
Doğru Cevap: "C" Sipariş maliyet yöntemi
Soru Açıklaması
Maliyet sisteminin ayrı bir yönünü niteleyen söz konusu maliyet yöntemleri aşağıda belirtildiği üzere üç grupta toplanabilir. Maliyet kapsamına göre maliyet yöntemleri: Tam maliyet yöntemi, Değişken maliyet yöntemi, Normal maliyet yöntemi ve Asal maliyet yöntemi (Direkt maliyet yöntemi) Maliyetlerin saptanması zamanına göre maliyet yöntemleri: Fiili maliyet yöntemi, Tahmini maliyet yöntemi ve Standart maliyet yöntemi Maliyetlerin saptanma şekline göre (üretim biçimine göre) maliyet yöntemleri: Sipariş maliyet yöntemi ve Evre (safha) maliyet yöntemi
20.

Aşağıdakilerden hangisi direkt işçilik maliyetlerinin özelliklerinden biri değildir?

Doğru Cevap: "E" Direkt işçilik maliyetleri tamir, bakım ve temizlik vb. işlerde çalışan işçileri temsil eder.
Soru Açıklaması

Endirekt işçilik maliyetleri tamir, bakım ve temizlik vb. işlerde çalışan işçileri temsil eder.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories