Hangi özellik mamulün bozuk mamul olduğunu belirler?
Bozuk mamuller, üretim aşamasında bazı eksikleri olan ancak, bu eksikliklerin tamamlanması ekonomik olmayan mamuller olmasına karşın, kusurlu mamuller bozuk mamullere benzemekle birlikte, ek ilk madde ve malzeme, ek direkt işçilik ve ek genel üretim maliyetlerine katlanılmak yoluyla istenilen kalite ve özelliklerdeki sağlam mamullere dönüştürülmesi olanaklı ve ekonomik olan mamullerdir.
Çok sayıda ve birbirinden farklı türde mamul veya hizmetlerin üretildiği üretim işletmelerinde, üretilecek mamullerin maliyetinin hesaplanmasında hangi maliyet sistemi kullanılır?
“Sipariş Maliyeti Sistemi”, çok sayıda ve birbirinden farklı türde mamul veya hizmetlerin üretildiği üretim işletmelerinde kullanılan bir maliyet sistemidir. Sipariş maliyeti sisteminde, genel olarak bir mamulün maliyeti hesaplanırken üretimi harekete geçiren unsur, siparişin gelmesidir.
Bu nedenle siparişin maliyeti hesaplanır. Farklı mamullerin müşteri isteklerine göre üretilmesi sonucunda üretim maliyeti, siparişe özgü maliyetlerin toplamından oluşacaktır.
İşletmecilikte en önemli sorunlardan bir tanesi aşağıdakilerden hangisidir?
Niteliksiz bir ilk madde ve malzeme, üretilecek olan mamullerin kalitesini etkileyecek, gereksiz işgücü kaybına ve müşteri gereksinimlerini karşılamada olumsuz sonuçlara neden olmakta, bu nedenlerden dolayı da işletmenin maliyetlerini yükselterek ya zarara yol açmakta ya da kârlılığını azaltmaktadır. işte bu nedenlerden dolayı, işletmecilikte üretim kayıpları önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisinde, dönem içinde montaj safhasında üretimi tamamlanan mamuller ile dönem sonunda üretimi henüz devam etmekte olan yarı mamullerin maliyetini hesaplamak amacıyla safha maliyeti sisteminde maliyetlerin belirlenmesinde kullanılan 5 temel aşamadan Toplam Üretim Maliyetlerinin Hesaplanması aşamasının açıklaması doğru verilmiştir?
Doğru yanıt; Dönem başı yarı mamuller ile dönem içinde ilgili safhada üretimi gerçekleştirilen mamul ve yarı mamuller için katlanılan direkt ilk madde malzeme ve şekillendirme maliyetlerinin toplamının hesaplanması sürecidir. ifadesidir.
Dönem sonu itibarıyla henüz tamamlanmamış siparişlerin sipariş maliyet kartlarında toplanan maliyetleri, bilançoda Yarı Mamuller-Üretim Hesabının yardımcı hesaplarında siparişler temelinde tamamlanıncaya kadar izlenmeye devam eder.
Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde oluşma zamanına göre üretim kayıplarının ortaya çıkış evreleri doğru sıralanmıştır?
Oluşma zamanlarına göre üretim kayıpları; üretimin başında, üretim sırasında ve üretimin sonunda ortaya çıkan kayıplardır. Üretimin başında ve üretim sırasında ortaya çıkan üretim kayıpları, genellikle, fire ve artıklardan oluşmaktadır. Üretimin sonunda ya da kalite kontrol aşamasında ortaya çıkan üretim kayıpları ise, genellikle, bozuk mamuller ve kusurlu mamuller olarak açıklanmaktadır.
Tek tip ya da benzer ürünlerin sürekli olarak yığın ha^linde üretilmeleri söz konusu olduğunda, üretim eylemlerinin niteliğine göre, birim ve toplam mamul maliyetinin belirlenmesinde kullanılan, fiili ve standart maliyet uygulaması söz konusu olan bir maliyet hesaplama sistemi olarak da ifade edilebilen kavram aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir.
Safha (evre) maliyet sistemi”; tek tip ya da benzer mamullerin sürekli olarak yığın ha^linde üretilmeleri söz konusu olduğunda, üretim eylemlerinin niteliğine göre, birim ve toplam mamul maliyetinin belirlenmesinde kullanılan, fiili ve standart maliyet uygulaması söz konusu olan bir maliyet hesaplama sistemi olarak da ifade edilebilir. Doğru cevap C'dir.
Aşağıdakilerden hangisi sipariş maliyeti sisteminin özelliklerinden birisi değildir?
Hizmet sektöründe danışmanlık firmaları, reklam ajansları vb. tarafından uygunabilirken, üretim işletmelerinde de mobilya, gemi, otomotiv, yat, özel projeler ve inşaat vb. mamulleri üreten işletmeler tarafından uygulanabilmektedir.
Ağırlıklı ortalama maliyet yöntemine göre maliyetlerin hesaplanmasında kullanılan basamaklardan 3. Basamak hangisidir?
Sırası ile Fiziki Birimler, Eşdeğer Birimler, Toplam Üretim Maliyetlerinin Hesaplanması, Birim Eşdeğer Mamul Maliyetlerinin Hesaplanması, Maliyetlerin Dağıtımı ve Sağlama olmak üzere 5 basamaktır.