Ürün-Pazar bağlamında pazarlama stratejileri büyümeye dönük stratejilerdir. Buna göre işletme mevcut ürünle mevcut pazara hitap edebileceği gibi mevcut ürünle yeni pazarlara da girebilir. Bir başka strateji olan ürün geliştirmede ise yeni ürünle mevcut pazara girme şeklinde ürün geliştirme ya da farklı pazarlara farklı ürünlerle girme şeklinde çeşitlendirme stratejisini benimseyebilir. Örnek olayda mevcut pazara yeni ürünle girme durumu söz konusudur.
"......... piyasadaki/piyasasındaki işletmeler marjinal gelirin marjinal maliyete eşit olduğu noktada denge fiyatını ve niceliğini hesaplar. Her zaman üretimlerini istenen girdi düzeyinde gerçekleştirip bunun verdiği fiyatı uygulayamazlar."
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
Tekelci Rekabet Piyasası: Tekelci rekabet piyasası, belirli ölçülerde birbirlerinden farklılaştırılmış ürünler üreten birçok işletmenin rekabet ettiği ve günümüzde en çok rastlanılan piyasa türüdür. Bu piyasanın başlıca ayırt edici özellikleri şunlardır: Çok sayıda alıcı ve satıcı bulunmaktadır, pazara serbestçe girilebilir, pazar bilgisi tam veya tama yakındır. Bu piyasada belirli ürün kümelerini üreten endüstriler bulunmaktadır ve ürünler birbirinden çeşitli derecelerde farklılaştırılmıştır. Ürünler farklılaştırıldığı ölçüde esneklikleri diğerlerine göre azalır böylece; tekelciye benzeyen bir güç oluşturma çabası ortaya çıkmış olur. Tekelci rekabet piyasasındaki işletmeler marjinal gelirin marjinal maliyete eşit olduğu noktada denge fiyatını ve niceliğini hesaplar. Tekelci rekabet piyasasındaki işletmeler, her zaman üretimlerini istenen girdi düzeyinde gerçekleştirip bunun verdiği fiyatı uygulayamazlar. İşletmenin ürettiği ürünlere karşı talebin yetersiz kalması durumunda, işletmenin kâr sağlaması olanaksızdır; kimi zaman normal kârı bile sağlayamaz duruma girebilirler.
Bu bilgilere dayanarak, doğru cevap seçeneği A'dır.
Ankara’ya uçakla gelen bir kişi şehir merkezine gitmek istediğinde sadece bir otobüs firmasının ulaşım hizmeti verdiğini ikinci bir firmanın bu ulaşım sisteminde yer almadığını görmektedir. Piyasalar hakkında bilgisi olan bu kişi mevcut durumu hangi piyasa türüne bir örnek olarak değerlendirebilir?
Anlatılan durum tekelci piyasaya örnek olarak verilebilir. Çünkü tekelci piyasada arz tek bir işletmenin elindedir ve anlatılan durum ile benzer yönlere sahiptir.
Aşağıdakilerden hangisi pazarlama iletişimi kapsamında ikna etmenin alt amaçları arasında değildir?
İkna etmek genel amacı ise aşağıdaki alt amaçları içerir: Marka tercihi yaratmak, reklamı yapılan markaya geçiş için tüketicileri cesaretlendirmek, ürün özelliklerine ilişkin müşteri algılamalarını değiştirmek, müşteriyi hemen satın alması için ikna etmek, müşteriyi bir satış çağrısı almaya ikna etmek (bir satış temsilcisi ile görüşmek üzere).
Pazarlamaya yönelik iki temel bakış açısı olan Anglo-Sakson ve Alp-Germen yaklaşımlarının temel farklılığı aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Pazarlamaya yönelik iki temel bakış açısı (yaklaşımı): Anglo-Sakson (pazarlama yönetimi) yaklaşımı olarak ifade edilen değişim yönlü bakış açısı ve taraflarına değer yaratan değişim ilişkileri yönlü bakış açısı olan Alp-Germen (ilişkisel pazarlama) yaklaşımıdır. Anglo-Sakson bakış açısı, değişim unsurunu ele almakta ve pazarlama faaliyetlerini işletmenin fonksiyonlarından biri olarak görmektedir. Alp-Germen bakış açısı ise pazarlamayı bir işletme felsefesi olarak görmekte ve uzun vadeli değişim ilişkileri ve bu ilişkilerin oluştuğu ağlar üzerine odaklanmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin fiyatlama amaçlarından biri değildir?
Bir işletme fiyat kararlarını alırken elde etmeye çalıştığı genel işletme ve pazarlama amaçlarının en önemlileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Dolayısıyla sosyal itibar sağlamak işletmenin temel fiyatlama amaçları arasında yer almamaktadır.
Dayanıklı ürünlerin uzun bir zaman tükenmemeleri beklenir. Bir kere değil, tekrar tekrar kullanılırlar. Örneğin, çamaşır makinesinden uzunca bir süre performans göstermesi beklenir. Doğru cevap B'dir.
Aşağıdakilerden hangisi Pazarlama Yönetiminde yöneticinin çok daha önem vermesi gereken unsurdur?
Pazarlamanın her şeyden önce bir iletişim faaliyeti olduğunu söyleyebiliriz. Ürünler arasındaki farklılıkların azaldığı, tüketicilerin aynı ürün kategorisinde onlarca seçenekle karşı karşıya kaldığı günümüz pazar ortamlarında doğru ürünü doğru fiyatla ve doğru kanallarla tüketicilere ulaştırmak yetmemekte; tüketicilerle doğru iletişimi gerçekleştirmek gerekmektedir. Pazarlama yöneticileri tüketiciler için nasıl bir değer ürettiklerini iyi ifade edebilmek için iletişim sürecinden yararlanırlar. Bir işletmede tüm yöneticilerin iletişim sürecini iyi anlaması ötgütsel başarı için önemli olmasına rağmen iletişim sürecini doğru kavramak ve doğru yönetmek pazarlama yönetimi için çok daha önemlidir. Doğru cevap E'dir.
İmalatçı doğrudan satış yapmak için aradaki işletme ya da kişiyi devre dışı bırakmak istediğinde yapılacak olası çözümler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
İmalatçı doğrudan satış yapmak için aradaki işletme ya da kişiyi devre dışı bıraktığı zaman yapılabilecek olası çözümler şunlardır:
Hiçbir zaman doğrudan satış yapılmaması için politika oluşturmak.
doğrudan satış için hesapları tanımlamak ve aracılarla fikir birliği için anlaşmalar düzenlemek
Doğrudan satış ancan belirlenmiş aracıları kaybetmemek için sınırlarını gecikmeden belirlemek.
Logo; bir kurumun, markanın, mekânın iletişiminde o kurumu temsil edecek şekil, işaret ve marka adının yazı karakteri ile düzenlenmiş hâlini ifade etmektedir. Doğru cevap A'dır.
Pazarlama yöneticilerinin ileriyi görememesi ve kısa vadeli düşünerek hareket etmesiyle alakalı olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
İşletmeler değişim ilişkileri ile sadece satışlarını artırıp kâr elde etmemekte; aynı zamanda uzun vadede varlığını koruma altına almak istemektedirler. Kısa vadeli düşünen işletmeler, pazarlama miyopluğuna tutulmakta ve uzun vadede devamlılığını sağlayamamaktadır. İşletmeler, özellikle rekabetçi avantaj sağlamak amacıyla müşterinin algıladığı değeri arttırmanın yollarını aramaktadır. Pazarlama miyopluğu, pazarlama yöneticilerinin ileriyi görememesi ve kısa vadeli düşünerek hareket etmesiyle alakalı bir kavramdır.