Talep öne çıkartılarak yapılan bu tanımlara göre pazar; belirli ürün ve hizmetlerin satın alıcılar tarafından temsil edilen talebidir denilebilir. Pazarın varlığından söz edebilmek için bazı özelliklerin var olması gereklidir: Ölçülebilirlik, Erişilebilirlik, Kârlılık, İstikrar.
Pazarlamac›lar›n pazarlama çevresindeki önemli de¤ifliklikleri ve bu de¤ifliklikleriniflletme üzerindeki potansiyel etkilerini tahmin etmeleri aç›s›ndan dört aflamal›bir model önerilebilir (Hill ve O’Sullivan 2004: 83):
1. İzleme
2. Kontrol
3. Tahmin
4. Değerlendirme
Pazar bölümlendirmede farklı kriterler kullanılmakta ve bu kriterler tüketici pazarları ile örgütsel pazar için kısmen farklılıklar göstermektedir. Bölümlendirme kriteri olarak satın alma alışkanlıkları altında yer alan davranışsal boyut içerisinde: ürün ilgilenimi, üründen beklentiler, ihtiyaçlar, kullanım sıklığı ve satın alma yeri bölümlendirme değişkenleri yer almaktadır. (Bkz. sf:87, Tablo 4.2.) Doğru yanıt A seçeneğidir.
Aşağıdaki dağıtım kanalı ile ilgili bilgilerden hangisi doğrudur?
Büyük ve hacimli ürünler genellikle doğrudan kanallar kullanılarak daha verimli satılabilir. Büyük makineler veya mobilyalar doğrudan kanallarla ya da tek aracılı kanallar kullanılarak satılır. Küçük bir ressam grubuna özel bir resim aracı büyük bir olasılıkla doğrudan satılır, çünkü düşük hacimli satışlar ek aracı maliyetini karşılayamaz. Diğer yandan, çok sayıda müşterinin hedeflendiği, örneğin mısır gevreği toptancılar ve perakendeciler aracılığı ile satılmalıdır. Genel anlamda satın alma miktarı ne kadar küçük ve satın alma ne kadar sıksa kanal da o kadar uzun olur. Sık ve küçük miktarda satın alınan ürünlerin toptancı ve perakendeciler aracılığı ile satılması gerekir.
Aşağıdakilerden hangisi pazarlama kanallarının tasarımında, yöneticilerin üzerinde düşünmesi gereken sorulardan birisi değildir?
Pazarlama kanallarının tasarımında, yöneticilerin şu dört soru üzerinde düşünmeleri gerekir:1. Dağıtım hedefleri nelerdir?2. Ürünün yapısal özellikleri nedir ve kanal gerekliliklerini nasıl etkiler?3. Hedef pazarın yapısı ve ihtiyaçları nelerdirve hangi kanallar bu ihtiyaçları karşılar?4. Hangi kanallar ve aracılar en verimli ve enetkin biçimde yukarıdaki ihtiyaçları karşılar?
İşletmenin geliştireceği ürün “NE” olacaktır sorusu, yeni ürün geliştirmesinin aşağıdaki hangi aşamasında ortaya çıkar?
Kavram Geliştirme ve Test Etme AşamasıÇeşitli kaynaklardan gelip elemeyi geçen yeni ürün fikirleri işletmenin geliştireceği yeni ürüneyönelik iyi bir kavramın oluşmasına yardımcı olur. İşletmenin geliştireceği ürün “NE” olacaktır (Güvenli, lüks, spor?) sorusu kavram geliştirme aşamasında ortaya çıkar.
Ürünün belirlenen kalitesinin harfle, rakamla ya da kelimeyle tanımlanmasını ifade eden etiket türü hangisidir?
Sınıflandırma etiketi: Ürünün belirlenen kalitesinin harfle, rakamla ya da kelimeyle tanımlanmasını ifade eder. Enerji sınıflarının verilmesi, büyüklük sınıflarının verilmesi gibi.
İşletmedeki yöneticiler ve çalışanlar da kurum içi bültenler,sosyal organizasyonlar aşağıdaki gruplardan hangisine örnektir?
İçsel baskı grupları: İşletmedeki yöneticiler ve çalışanlar da kurum içi bültenler,sosyal organizasyonlar ve benzeri yöntemlerle bilgilendirilip kuruma sadık tutulmayaçalışılır. Çalışanlarının işletme hakkındaki düşünceleri işletmenin dışsal müşterilerineilişkin başarısını doğrudan etkiler.
Gelecekteki ihtiyaçları karşılamak amacıyla depolanan, girdilerin ya da işlerin bir tıkanıklıkla karşılaşmadan, etkin ve verimli olarak akışını sağlamak için elde tutulan ürünlere ne ad verilir?
Stok, gelecekteki ihtiyaçları karşılamak amacıyla depolanan, girdilerin ya da işlerin bir tıkanıklıkla karşılaşmadan, etkin ve verimli olarak akışını sağlamak için elde tutulan ürünlerdir.
Fikir, ürün ve hizmetler gibi değerli olan şeylerin doğuş, çıkarım veya üretim noktalarından son kullanım noktalarına kadar götürülmesiyle uğraşan birbiriyle bağımlı bir dizi kurum ve kuruluşun oluşturduğu örgütsel sisteme ne ad verilir?
Fikir, ürün ve hizmetler gibi değerli olan şeylerin doğuş, çıkarım veya üretim noktalarından son kullanım noktalarına kadar götürülmesiyle uğraşan birbiriyle bağımlı bir dizi kurum ve kuruluşun oluşturduğu örgütsel sisteme dağıtım kanalı adı verilir.
Rekabete yönelik fiyatlandırmanın en çok kullanılan biçimi hangisidir?
Rekabete dayalı fiyatlandırma yönteminin başlıca iki uygulama şekli vardır. Bunlar; Cari fiyatı temel alma yöntemi ve teklif alarak fiyatlandırma yöntemidir, en çok kullanılan yöntem ise işletmenin ürün fiyatını pazarda görülen ortalama fiyat düzeyinde tuttuğu cari fiyatı temel alma yöntemidir. Rekabete dayalı fiyatlandırmanın yaygın olarak kullanılma nedenleri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:• Maliyetleri hesaplamada yaşanan sorunlara oranla daha kolay uygulanan bir yöntem olması,• Uygulanan fiyatın sektörle benzer ve normal kazanç sağlayan bir fiyat düzeyinde olması,• Sektördeki diğer işletmelerle rekabeti arttırıcı olmaması.
Söz edilen işletmenin ürünü piyasadan artık düşmektedir. Bir işletmenin satışları düşüyor, verimlilik korunmaya çalışılıyor, karlılığı azalıyor, rekabet azalıyor, müşteri açısından sadece elinde kalanlarla idare ediyor ve kar etmeyen satış yerlerini kapatıyorsa bu ürün gerileme evresindedir.