Bireylerin kısa dönemli istek ve ihtiyaçları ile toplumun uzun dönemli refahı arasında oluşan ikileme cevap bulmak amacıyla ortaya çıkan pazarlama yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?
Sosyal pazarlama yaklaşımı, bireylerin kısa dönemli istek ve ihtiyaçları ile toplumun uzun dönemli refahı arasında oluşan ikileme cevap bulmak amacıyla ortaya çıkmıştır.
İşletmeye hammadde, malzeme, makine, iş gücü ve sermaye sağlayanlar, fiyatlandırma kararlarını etkileyen aşağıdaki hangi çıkar gruplarıdır?
İşletmeye hammadde, malzeme, makine, iş gücü ve sermaye sağlayan üretim faktörleri sahiplerinin de fiyatlandırma kararlarında göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi pazarlama karmasında fiyata önem verilme nedenlerinden biri değildir?
Pazarlama karmasında fiyata, aşağıda sıralanan nedenlerden dolayı önem verilmektedir:
Diğer yandan fiyat, hedef pazarın belirlenmesi sürecinde bir araç olarak kullanılamaz. Pazar ve pazarlama araştırmaları sonrasında belirlenen hedef pazarın niteliklerine göre fiyat belirlenebilir.
İşletmeler fiyatlandırma kararlarını alırken maliyetleri göz önünde tutmak zorundadır. Maliyetler; üretim, dağıtım, pazarlama iletişimi ve fiyatın belirlenmesinde oldukça önemli bir değişkendir. Bir ürünün fiyatı, uzun dönemde ürünün maliyetlerini içermesinin yanı sıra işletmeye yeterli düzeyde kâr da sağlamalıdır. Rakiplerin, alıcıların ve üreticilerin maliyetleri de işletmelerde fiyatlama kararlarını etkilemektedir. • Rakiplerin Maliyeti: Rakiplerin maliyetleri ve rakiplerin işletmenin fiyatlandırma politikalarına karşı aldıkları olası tavır fiyat kararının verilmesinde değerlendirilmesi gereken etkenlerdendir. Pazarda rekabet eden işletmelerden birinin takip ettiği fiyatlandırma stratejisi diğer işletmelerin stratejileri üzerinde etkili olabilmektedir. • Alıcıların Maliyeti: Ürünlerin fiyatlamasında, özellikle işletme ürünlerinde göz önünde bulundurulan etmendir. Fiyatlamada, ürünün fiyatının yatırımcıların gözünde çekici göstermek temeldir. • Üreticilerin Maliyeti: Üretim ve pazarlama maliyetleri fiyatlandırmada büyük bir öneme sahiptir.
Bazı ürünlerin fiyatları için bir alt sınır koyar ve bu alt sınırlardan daha düşük bir fiyattasatış yapmayı yasa yoluyla önleyen, fiyatlandırma kararlarını etkileyen aşağıdaki hangi çıkar gruplarıdır?
Devletin fiyatlama ile ilgili etkisi doğrudan ya da dolaylı olmaktadır. Devletin fiyatlar üzerindeki doğrudan etkileri farklı biçimlerde oluşur. İlk olarak devlet, bazı ürünlerin fiyatları için bir alt sınır koyar ve bu alt sınırlardan daha düşük bir fiyatta satış yapmayı yasa yoluyla önler.
Yukarıda açıklamaları verilen, pazarlama çevresinin izlenmesine ilişkin model aşamaları, sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
1. Aşama - İzleme (Scanning): Bu aşamada pazarlama departmanı pazarlama çevresini sürekli izleyerek olası değişiklikleri önceden belirlemeye çalışır. Böylece işletmenin müşterilerinin istek ve ihtiyaçlarını karşılamasında tehdide dönüşebilcek her türlü değişime ilişkin önlemler alınarak konuyla ilgili olarak rakiplerden önce harekete geçme şansı elde edilebilir.
3. Aşama - Tahmin (Forecasting): Kontrol aşamasında belirlenen noktalar ışığında çevresel değişikliğin olası etki alanları, hızı ve yoğunluğu tahmin edilmeye çalışılır. İşletmenin karşı karşıya kalabileceği olası gelecek senaryolar değerlendirilir.
Bu bilgilere dayanarak, doğru cevap seçeneği A'dır.
BPİ; reklam, halkla ilişkiler, satış tutundurma vb. olarak ayrı ayrı gördüğümüz iletişim işlevlerini bir bütün olarak görme yoludur. Tüketicilerin ürüne ilişkin bilgi akışını; birbirinden ilintisiz, kopuk ya da farklı kaynaklardan gelmiyor şeklinde görmesine yönelik olarak düzenlemektir. Doğru cevap D'dir.
Bir işletme, yeni çıkan bir ürünü için yaptığı basın bülteni, toplumsal farkındalığı artırma faaliyetleri sonucu halkla ilişkilerin hangi temel amacını yerine getirmiş olur?
Halkla ilişkilerin temel amaçlarından, bir mal ya da hizmeti tutundurmak; bir işletmenin markaları hakkında toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik basın duyuruları ya da olaylar halkla ilişkiler aracılığıyla yürütülmesidir.
Çözüm: Makro çevreyi oluşturan elemanlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Mikro çevreye kıyasla makro çevre konusunda pazarlama yöneticisinin yapabilecekler veya tepkileri daha kısıtlıdır. Bununla birlikte makro çevresel değişikliklere kayıtsız kalmak düşünülemez. Pazarlama yöneticisi makro çevresel değişime etki edemese bile bunu önceden tahmin ederek hazırlanmaya çalışmalıdır. Rakipler ve baskı grupları ise mikro çevre unsurları olarak sayılmaktadır.
Fiyatlamada göz önüne alınması gereken etkenler maliyetler, dağıtım kanalı, rakipler, talep ve ürünün niteliği olarak beş ana başlık altında sıralanabilir.