I ve II nolu ifadeler, aşağıda verilen örnekleme türlerinden hangilerine karşılık gelmektedir?
Kartopu örneklemesi: Kartopu örneklemesinde araştırmacı en son anket yaptığı kişiden kendisini araştırma örneklemine uygun bir başka kişiye yönlendirmesini ister. Her gidilen kişiden yeni bir kişi ismi alınarak araştırma tamamlanır.
Yargısal örnekleme: Yargısal örneklemede araştırmacı ana kütleyi temsil edebileceğini düşündüğü örnek birimlerini örnekleme kapsamına alır. Kolayda örneklemede araştırmacının “ulaşabildiği” örnek birimleri hedeflenirken yargısal örneklemede ulaşılması zor olsa bile “ana kütleyi en iyi temsil edeceğini düşündüğü” örnek birimleri hedeflenir.
Bu bilgilere dayanarak, doğru cevap seçeneği A'dır.
Ürün, hizmet, personel, imaj faydası markadan algılanan toplam fayda unsurları iken zaman, markada algılanan toplam maliyetlerden biridir. Doğru cevap E'dir.
Üretim, ürün ve satış yaklaşımı geleneksel pazarlama anlayışı içerisinde yer alırken pazarlama yaklaşımı modern pazarlama anlayışı içersinde yer almaktadır. Doğru cevap D'dir.
Fiyatlandırma kararlarını etkileyen çıkar grupları ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Devletin fiyatlama ile ilgili etkisi doğrudan ya da dolaylı olmaktadır. Devletin fiyatlar üzerindeki doğrudan etkileri farklı biçimlerde oluşur. İlk olarak devlet, bazı ürünlerin fiyatları için bir alt sınır koyar ve bu alt sınırlardan daha düşük bir fiyatta satış yapmayı yasa yoluyla önler. Bu sınırın üzerinde satış yapmak ise serbesttir. İkinci olarak devlet fiyatları belirlerken işletmelerin belirli bir düzeyin üstüne çıkmalarını önlemek amacıyla bazı ürünlerin fiyatlarına bir üst sınır koyabilir. Bu üst sınır geçilmemek şartıyla fiyatlar belirlenebilir. Bazı durumlarda ise belirli ürünlerin fiyatlarının alt ve üst sınırları belirlenir. Alt sınırdan daha düşük bir fiyat uygulama ya da üst sınırdan daha yüksek bir fiyat uygulamaya olanak yoktur. Devletin fiyatlandırmaya dolaylı etkileri de farklı şekillerde olmaktadır. İlk olarak fiyat indirimleri yasalar yoluyla sınırlandırılabilir. İkinci olarak fiyatların açık bir biçimde ilan edilmesi zorunlu tutulabilir. Bu yolla tüketicilerin değişik fiyatlar yüzünden karşılaşabileceği olumsuzluklar önlenmeye çalışılır. Üçüncü olarak devlet, maliyetlerin belirlenmesi zorunlu ya da isteğe bağlı hesaplama yolları gösterebilir. Bunlara ek olarak kâr marjları da devlet tarafından belirlenebilir.
Bu bilgilere dayanarak, doğru cevap seçeneği B'dir.
Pazarlama yöneticilerinin ileriyi görememesi ve kısa vadeli düşünerek hareket etmesiyle alakalı kavram aşağıdakilerden hangisidir?
İşletmeler değişim ilişkileri ile sadece satışlarını arttırıp kar elde etmemekte; aynı zamanda uzun vadede varlığını koruma altına almak istemektedirler. Kısa vadeli düşünen işletmeler, pazarlama miyopluğuna tutulmakta ve uzun vadede devamlılığını sağlayamamaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi halkla ilişkiler faaliyetlerinde maddi destek sağlayarak işletmenin pazarlama faaliyetlerini yerine getirmesinde katkı sağlar?
İşletmeler farklı hedef gruplara yönelik olarak faklı halkla ilişkiler araçları ve kanalları kullanırlar. Pazarlamada işletmelerin çeşitli spor, sanat, eğitim ya da çevresel faaliyetlere maddi destek sağladığı sponsorluk faaliyeti hem kamuya yönelik bir halkla ilişkiler faaliyeti hem de işletmenin pazarlama amaçlarının yerine getirilmesine katkı sağlayan bir faaliyettir. Doğru cevap E'dir.
Ürünün karması, bir işletmenin satışa sunduğu tüm ürünler olarak tanımlanır. Örneğin, her bir farklı tür şampuan, saç bakım kremi, saç bakım ürünlerinin tamamı için ürün karması kavramı kullanılır.
Müşteri siparişlerinin kabulünden siparişin hazırlanmasına kadar geçen süre aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
Sipariş işleme süresi, Müşteri siparişlerinin kabulünden siparişin hazırlanmasına kadargeçen süreyi ifade eder.
Ürün yönetiminde; ürün yaşam süreci kavramı kaç aşamadan oluşmaktadır?
Ürün yönetiminde; bir ürünün üretiminden başlanan andan itibaren pazardan çekilinceye kadar olan yaşamını ve gelişimini anlatmak için kullanılan kavram ürün yaşam sürecidir. Ürün yaşam süreci 4 aşamadan oluşmaktadır:
1. Pazara giriş: İşletme pazara yeni bir ürün sunmaktadır. En riskli ve maliyetli bir dönemdir.
2. Gelişme evresi: Ürün tanınmaya başlar, satışlar hızla yükselir, dolayısıyla kar da yükselir.
3. Olgunluk evresi: Pazar artık ürünü gerçekten iyi tanır, satışlar yükselmeye devam eder, ama pazar yavaş yavaş doymaya başlar.
4. Gerileme evresi: Satışlar düşer, ürün bilinir, tanınır ama pek de arzulanmaz.
Doğru cevap C'dir.
Aşağıdakilerden hangisi dayanıklı ürünlere örnek olarak gösterilebilir?
Bütün ürünler aynı değildir. Kullanım biçimlerine, yaptıkları işlere, dağıtım biçimlerine ve kim için yararlı oldukları konularına göre farklılık gösterirler. Dayanıklılık yönüne göre ürün sınıflandırıldığında bu grubu da 2 bölüme ayırabiliriz. Dayanıklı ürünler uzun bir zaman tüketilmemeleri beklenen ürünlerdir. Bir kere değil, tekrar tekrar kullanılırlar. Örneğin çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı vb. dayanıksız ürünlere ise satın alınmasının hemen ardından tüketilen ürünler örnektir. Dayanıklı değildirler. Deterjanlar, şampuanlar, kahveler, vb. ürünler kullanıldıkça azalır ve biter. Doğru cevap A'dır.