• Finansal Yönetim 1 Deneme Final Sınavları – Deneme 1

Finansal Yönetim 1
Deneme Final Sınavları - Deneme 1
1.

......................; parayı talep edenler açısından gelecekte kullanılacak parayı bugünden kullanmanın bir bedelidir.

Yukarıdaki boşluğu doğru olarak tamamlayacak kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" Faiz
Soru Açıklaması

Faiz; parayı sunanlar açısından bugünkü kullanım hakkından vazgeçmenin getirisi; parayı talep edenler açısından da, gelecekte kullanılacak parayı bugünden kullanmanın bir bedelidir.

2.
Aşağıdakilerden hangisi Optimum stok düzeyini belirleyen faktörlerden biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Depolama personeli
Soru Açıklaması
Her ürünün tahmini satış miktarı, Hammadde ve malzemeye kolayca ulaşılabilme, • Satıcının sevkiyat süresi, • Büyük alımlarda peşin ödeme iskontosundan yararlanılması.
3.
Bir işletmenin faiz ve vergi öncesi kârı 10.000 TL olduğu durumda hisse başına kârı 400 TL olmaktadır. İşletmenin faiz ve vergi öncesi kârı %20 lik bir artışla 12.000 TL olduğunda hisse başına kârı 800 TL olmaktadır. Bu işletmenin finansal kaldıraç derecesi nedir?
Doğru Cevap: "D" 5
Soru Açıklaması

Finansal Kaldıraç Derecesi= Hisse Başına Kar % Değişim / FVÖK % Değişim

Finansal Kaldıraç Derecesi= ((800-400)/400) / ((12000-10000)/10000)

Finansal Kaldıraç Derecesi= 1 / 0,2

Finansal Kaldıraç Derecesi= 5

4.
İşletmenin belirli bir dönemde sağlamış olduğu kaynaklarla, bu kaynakların kullanım yerlerinin belirtildiği tablo aşağıdakilerden hangisidir? 
Doğru Cevap: "E" Fon akım tablosu 
Soru Açıklaması
Fon akım tablosu, bir işletmenin belirli bir dönemde sağlamış olduğu kaynaklarla bu kaynakların kullanım yerlerinin belirtildiği tablodur.
5.
Aşağıdakilerden hangisi satışların yüzdesi yönteminde ek fon gereksinimi hesaplanırken kullanılan değişkenlerden biridir?
Doğru Cevap: "A" Gelirlerdeki net artış
Soru Açıklaması

Ek Fon Gereksinimi hesaplanırken; V= İşletmenin mevcut düzeydeki toplam varlıkları S= Mevcut düzeydeki satışlar KB= Mevcut düzeydeki kısa vadeli borçlar ?S = Satışlardaki değişim GA= Gelirdeki net artış K= Kâr payı ödemeleri dikkate alınır.

6.

Bir işletmenin faaliyet kaldıraç derecesi 4 ve finansal kaldıraç derecesi 2 ise bu işletmenin birleşik kaldıraç derecesi ne kadardır?

 

Doğru Cevap: "C" 8
Soru Açıklaması

Birleşik Kaldıraç Derecesi = Faaliyet Kaldıraç Derecesi X Finansal Kaldıraç Derecesi dolayısıyla Birleşik Kaldıraç Derecesi = 4 X 2   = 8 

7.

Aşağıdaki kavramlardan hangisi satışlardaki değişime karşı faiz ve vergi öncesi kârların (FVÖK) göstereceği değişim seviyesini ifade eder?

Doğru Cevap: "E" Faaliyet kaldıracı derecesi
Soru Açıklaması

Faaliyet Kaldıracı Derecesi: Satışlardaki değişime karşı faiz ve vergi öncesi kârların (FVÖK) göstereceği değişim seviyesini ifade eder.

8.

Aşağıdaki yöntemlerden hangisinde geçmiş bilanço kalemleri ile satışlar arasındaki ilişki belirlenerek ve bu ilişkinin gelecekte de devam edeceği varsayılarak, satış seviyesi tahmin edilerek proforma bilanço hazırlanır?

Doğru Cevap: "D" Satışların yüzdesi yöntemi
Soru Açıklaması

Satışların yüzdesi yönteminde Geçmiş bilanço kalemleri ile satışlar arasındaki ilişki belirlenerek ve bu ilişkinin gelecekte de devam edeceği varsayımı altında, tahmin edilen satış seviyesi için proforma bilanço hazırlanır.

9.

Bir yıllık veya dönemlik finansal faaliyetlerin rakamlara dökülmüş ve özetlenmiş hali aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Bütçe
Soru Açıklaması

Bütçe, bir yıllık veya dönemlik finansal faaliyetlerin rakamlara dökülmüş ve özetlenmiş halidir. Doğru cevap A'dır.

10.

Aşağıdaki yöntemlerden hangisinde geçmiş bilanço kalemleri ile satışlar arasındaki ilişki belirlenerek bu ilişkinin gelecekte de devam edeceği varsayımı altında, tahmin edilen satış seviyesi için proforma bilanço hazırlanır?

Doğru Cevap: "A" Satışların yüzdeki yöntemi
Soru Açıklaması

Satışların yüzdesi yönteminde, geçmiş bilanço kalemleri ile satışlar arasındaki ilişki belirlenerek bu ilişkinin gelecekte de devam edeceği varsayımı altında, tahmin edilen satış seviyesi için proforma bilanço hazırlanır. Dolayısıyla doğru cevap A'dır.

11.

Hem borç alanlar hem de borç verenler sık sık herhangi bir tarihteki kalan borç miktarını bilmek isterler. Kalan borç miktarı kimin açısından önem taşır?

Doğru Cevap: "D" Muhasebe
Soru Açıklaması

Hem borç alanlar hem de borç verenler sık sık herhangi bir tarihteki kalan borç miktarını bilmek isterler. Kalan borç miktarı muhasebe açısından gereklidir.

12.
Faktoringing üç temel fonksiyonu aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: "C" Finansman, Hizmet, Risk üstlenme
Soru Açıklaması
Söz konusu fonksiyonlar şunlardır: • Finansman • Hizmet • Risk üstlenme.
13.
Aşağıdakilerden hangisi finansal planlamadan beklenen faydanın sağlanabilmesi için belirlenen plan hedeflerinin taşıması gereken özelliklerden biridir?
Doğru Cevap: "A" Gerçekçi ve ulaşılabilir olması
Soru Açıklaması

Finansal planlamadan beklenen faydaların sağlanabilmesi için belirlenen plan hedeflerinin: • İşletmedeki tüm ilgili birimlerin görüşlerini yansıtıyor olması, • Gerçekçi ve ulaşılabilir olması, • Güçlü varsayımlara dayanması gerekmektedir.

14.

Bir işletmede nakit giriş ve çıkışları anlamında para akımlarına yol açan işlemler başlıca üç grupta toplanır. Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi doğru bir şekilde sıralanmıştır?

Doğru Cevap: "A" Satışlardan, faaliyetlerden ve finansmandan doğan nakit akımları
Soru Açıklaması

Satışlardan, faaliyetlerden ve finansmandan doğan nakit akımları

15.

Aşağıdaki yöntemlerden hangisi bilanço kalemlerinin günlük satış tutarına oranlanması ile bulunur?

Doğru Cevap: "C" Bilanço kalemlerinin günlük satış tutarına oranı yöntemi
Soru Açıklaması

Bilanço kalemlerinin günlük satış tutarına oranı yöntemi, bilanço kalemlerinin günlük satış tutarına oranlanması ile bulunur. Bu yöntemde ilk olarak, bilanço kalemlerinin kaç günlük satışa eşit oldukları bulunur. Daha sonra, tahmini satış tutarına bağlı olarak her bir bilanço kaleminin değeri hesaplanır.

16.
Aşağıdakilerden hangisi finansal plan yaklaşımı içerisinde yer almaz?
Doğru Cevap: "A" Firma yöneticilerinin vizyonu
Soru Açıklaması

Finansal planlama, işletmenin, gelecekte bir bütün olarak hangi noktada olmasının istendiğinin belirlenmesidir. Finansal plan ise, firmanın gelecekte nasıl davranacağını, hedeflerini, hareket tarzını belirleyen, gelecekteki alternatif yatırımlarının ve finansal kararlarının finansal yönden etkilerini değerlendiren ve şekillendiren sistematik bir yaklaşımdır

17.

Dönen varlık ile kısa süreli borçlar arasındaki fark nedir?

Doğru Cevap: "B" Net çalışma sermayesi
Soru Açıklaması

Doğru cevap B'dir. Net işletme sermayesi dönen varlıklar ile kısa süreli borçlar arasındaki farkı ifade etmektedir.

18.
İşletme içerisinde finansal planlama faaliyetleri aşağıdakilerden hangisinin temel görevlerinden  biridir?
Doğru Cevap: "D" Finans yöneticisi
Soru Açıklaması

Geleceğe ilişkin faaliyetler çerçevesinde finans yöneticisi, varlıklarının bileşiminin ne olacağı ve varlıkların nasıl bir finansal yapı ile finanse edileceklerini belirlemek zorundadır. Finansal planlama olarak adlandırılan bu faaliyetler finans yöneticilerinin temel görevlerinden biridir. Sorunun doğru cevabı D seçeneğidir.

19.
Dönen varlıklara daha az yatırım yapılarak, likiditenin düşük tutulması ve risk düzeyinin artırılarak dönen varlık yapısının oluşturulmasıdır.                  Yukarıdaki cümlede çalışma sermayesi politikalarından hangisi tanımlanmaktadır?
Doğru Cevap: "B" Atak Çalışma Sermayesi Politikası
Soru Açıklaması
20.

Aşağıdaki özelliklerden hangisi çalışma sermayesinin sahip olduğu özelliklerden biridir?

Doğru Cevap: "E" İşletmenin risk derecesine etkisinin nispeten sınırlı olması
Soru Açıklaması

Çalışma sermayesi bileşenleri bölümlendiriliebilr ve küçük parçalara ayrılabilirdir. Kolayca nakde çevrilir veya birbirine dönüşebilir. Bu gibi sebeple çalışma sermayesi kararları kolayca değiştirilebilir. Ayrıca, çalışma sermayesinin işletmenin risk derecesine etkisinin nispeten sınırlıdır. Buna göre doğru cevap E seçeneğinde yer almaktadır. 

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories