Finansal planlama, işletmenin, gelecekte bir bütün olarak hangi noktada olmasının istendiğinin belirlenmesidir. Buna göre sorunun doğru cevabı B seçeneğidir.
Satışların yüzdesi yönteminde, geçmiş bilanço kalemleri ile satışlar arasındaki ilişki belirlenerek bu ilişkinin gelecekte de devam edeceği varsayımı altında, tahmin edilen satış seviyesi için proforma bilanço hazırlanır
Bir işletmenin 12.500 TL'lik satış düzeyindeki faiz ve vergi öncesi kârı 80.000 TL dir. İşletmenin satışları 15.000 TL olduğunda faiz ve vergi öncesi kârının 100.000 TL olacağı beklenmektedir. Bu işletmenin faaliyet kaldıraç derecesi nedir?
Faaliyet Kaldıraç Derecesi = FVÖK'daki % değişim / Satışlardaki % değişim
Faaliyet Kaldıraç Derecesi = ((100.000 - 80.000) / 80.000) / ((15.000 - 12.500) / 12.500)
Faaliyet Kaldıraç Derecesi = 0,25 / 0,20
Faaliyet Kaldıraç Derecesi = 1,25
Finansal planlar işletmenin amacına göre olağan, özel ve olağanüstü finansal planlar olarak üçe ayrılırlar. İşletme faaliyetleri ilgili gerek miktar, gerekse zaman bakımından birbirini tamamlaması gereken bütün gelir ve giderleri kapsayan planlar, olağan finansal planlardır. Sorunun doğru cevabı C seçeneğidir.
Brüt çalışma sermayesini oluşturan ve bir yıl içinde paraya dönüşebilen para, menkul kıymetler, alacaklar,stoklar, akreditif ve peşin ödenen giderlerdir.
I. Yönetim Analizi
II. Dinamik Analiz
III. Likidite analizi
Bir işletmeye kısa vadeli kredi vermek adına geçmiş yıllara ait finansal tablolarını inceleyen kredi analistinin yaptığı finansal yukarıda verilen analiz türlerinden hangisi veya hangilerini gerçekleştirmiş olmaktadır?
Soruda açıklanan analist firmanın birden çok yıla ait finansal tablolarını kullnarak, kısa vadeli ödeme gücünü ölçmektedir. Dolayısıyla yaptığı analiz dinamiktir ve likidite analizini içerir. Analist işletme yönetiminde yer almadığı için analizi bir yönetim analizi değildir.
Çalışma sermâyesinde karlılık ve risk hangi politikadaki değişimlerden etkilenir?
Çalışma sermayesinde kârlılık ve risk yatırım ile finansman politikasındaki değişimlerden etkilenir. Doğru yanıt B'dir.
Firmanın dönen varlıkların toplamı 124,673 tl iken firmanın kısa vadeli yabancı kaynakları ise 57,875 tldr. Stokların miktarı ise 34,654 dir. Firmanın Asit-Test oranı kaçtır?
Asit-Test Oranı: Likiditenin daha doğru değerlendirilmesinde kullanılan bir ölçü de, ‘çabuk oran, hassas oran ya da asit- test oranı’ olarak ifade edilen orandır.
124673-34654/ 57875 =1.555
Alacak yönetimiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi daha etkin bir çalışma sermayesi yönetimi için yapılması gerekenler arasında yer alır?
Alacak tahsili işletme için geri planda kalabilecek bir unsur değildir. İyi yönetilmemesi halinde çalışma sermayesi yönetiminde problemler yaşanacaktır. Büyük müşterilere dikkat edilmelidir. Alımları ve alımlarından doğan alacaklar büyük olduğu için, herhangi bir aksamada işletmenin çalışma sermayesi ihtiyacını aniden yükseltebilir. Fiili satış ve faturalandırma süreçleri birlikte gerçekleştirilmeli, satış gerçekleştiği gibi fatura kesimi yapılmalıdır. Gecikmiş ödemelere dikkat edilmeli, vade farkı uygulanarak geç ödemeye özendirmemeye dikkat edilmelidir. Alacak barışlarının sıklıkla uygulanması alıcılar tarafından borçların ödenmesini aksatmaya yöneltir. Özetle A, B, C, ve D çalışma sermayesi yönetimi açısından sıkıntılıdır. E seçeneğinde yer alan "Her müşterinin kredi yeterliliği yakından izlenmesi ve her müşteriye kredi limiti tahsil edilip yakından izlenmesi" etkin bir çalışma sermayesi yönetimi için yapılması gerekenler arasında yer alır. Doğru ceap e seçeneğidir.
Bir firmanın faaliyetleri yalnızca bir takvim yılı için inceleniyorsa hangi tür analiz yapılıyordur?
Kapsadığı döneme göre finansal analiz statik analiz ve dinamik analiz olarak iki şekilde yapılabilir. Statik analizde; belirli bir tarihte düzenlenmiş veya belirli bir döneme ait mali tablolardaki çeşitli kalemler arasındaki ilişkilerin saptanmasına çalışılır. Dinamik analizde ise, mali tablolar birbirini izleyen dönemler itibariyle incelenir.
Bir firmanın dönen varlıkların toplamı 124,673 tl iken firmanın kısa vadeli yabancı kaynakları ise 57,875 tldr. Firmanın menkul kıymetlerinin değeri 7465 ise bu firmanın cari oranı kaçtır?
CariOran= DönenVarlıkların Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklara bölünmesi ile elde edilir.
124.673/57875=2.15
Menkul kıymetler dönen varlıkların içindedir.
Bir işletmenin yıllık üretim kapasitesi 200.000 birimdir. Bu işletmede üretilen ürünün birim satış fiyatı ? 150 olup birim başına ? 110 değişken maliyete katlanmaktadır. İşletmenin sabit maliyetler toplamı ?160.000 ise bu işletmenin başabaş noktası üretim düzeyini nedir?
Q= Sabit Giderler / (Birim Satış Fiyatı-Birim Değişken Gider) dolayısıyla başabaş noktası üretim düzeyi =Q=160.000 / ( 150-110) = ?4.000