Ekiplerin örgütlerin içerisindeki en temel öğrenme birimleri oldukları ve ekiplerde öğrenmenin sağlanabilmesi için beş temel önkoşulun karşılanmasının gerekli olduğu ileri sürülmektedir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?
Bui ve Baruch (2010) ekiplerin örgütlerin içerisindeki en temel öğrenme birimleri olduklarını ve ekiplerde öğrenmenin sağlanabilmesi için beş temel önkoşulun karşılanmasının gerekli olduğunu ileri sürmektedirler:
Buna göre doğru cevap A seçeneğinde verilmiştir.
Altı sigma ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi/ hangileri doğrudur?
I. Maddi getirisi düşüktür.
II. Müşteri memnuniyeti odaklıdır.
III. Toplam Kalite Yönetiminden oldukça farklıdır.
Altı sigma, toplam kalite yönetimine benzemekle birlikte, toplam kalite yönetiminden bazı farklılıkları içermektedir. Şöyle ki altı sigma “müşteri memnuniyeti odaklı” bir uygulamadır. Bu uygulamanın amacı; kaliteyi artırmak değil müşteri memnuniyetini sağlamaktır. Yapılan tüm altı sigma uygulamalarının temelinde, müşteri memnuniyeti anlayışı ağır basmaktadır. Müşteri memnuniyeti odaklı bir uygulama olması, “maddi getirisinin yüksek” olmasına neden olmaktadır. Doğru cevap B’dir.
Bir okulda zil çalınca öğrencilerin sınıflarına yönelmeleri hangi öğrenme türüne örnek gösterilebilir?
Klasik koşullanma yoluyla gerçekleşen öğrenmenin belki de en temel özelliği, tepkinin uyaranı takiben oluşmasıdır. Bu öğrenme biçimine ilişkin güncel hayattan birçok örnek verilebilir. Okullarda zil çalınca öğrencilerin sınıflara yönelmeleri ya da bahçeye koşuşturmaları, sürücülerin sarı ışığı görünce yavaşlamaları klasik koşullanmanın karşımıza çıkan örnekleridir.
Aşağıdakil keşif ve buluşlarından hangisinde kullanılan enerji kaynağı yanlızca insan ve hayvandır?
Tarım, hayvancılık, makara, palanga, tekerlek, dokuma, çömlekçilik, bitkisel ve hayvansal ilaçlar.
Astronomi, yazı, matematik, geometri ve takvim’in keşfinde kullanılan eneji kaynağı yanlızca insan ve hayvandır.
Aşağıdakilerden hangisi işletmelerde verimliliğe ve etkililiğe ilişkin 1990’lardan sonra geçerli olan bir varsayım olarak kabul edilmektedir?
Çatışma ve uyumsuzluk örgütsel hayatın doğal parçasıdır varsayımı işletmelerde 1990 yılından sona kabul edilen bir varsayım olmuştur. Diğer seçenekler 1990’lı yıllardan öncesine dayanan ve geçerli olan varsayımlardır
Aşağıdakilerden hangisi yeniliğin evrelerinden biri arasında değildir?
Yeniliğin evreleri; fikir üretme, izleme, uygunluk, uygulama'dır. Doğru yanıt B'dir.
"Zaman içinde örgütte oluşan, örgütün kendine özgü işleyişini ansıtan, örgütte bulunan aktörleri ve örgütü şekillendiren grupları açıklayan ve örgütü çevresiyle uyumlaştırmanın yollarını gösteren bir süreç" olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Kurumsallaşma, zaman içinde örgütte oluşan, örgütün kendine özgü işleyişini ansıtan, örgütte bulunan aktörleri ve örgütü şekillendiren grupları açıklayan ve örgütü çevresiyle uyumlaştırmanın yollarını gösteren bir süreçtir.
Aşağıdakilerden hangisi yöneticiler tarafından örgütlerin öğrenen örgüte dönüştürülmesi için uygulanabilecek uygulamalardan biri değildir?
Ortaklaşa öğrenmeyi sağlayacak bir sistemin kurulması, çalışanların ortak bir vizyon doğrultusunda güçlendirilmesi, örgütün çevre ile bağlantısının kurulması, örgütsel öğrenmenin stratejik liderlikle desteklenmesi örgütlerin öğrenen örgüte dönüşebilmesi için alınabilecek önlemlerdendir. Çalışanlarla ilgili performans ölçümleri belirlemek örgütsel öğrenmenin bir yoludur.
Aşağıdaki cümlelerden hangisinde doğru ifadeler yer almaktadır?
i. Kıyaslamanın temel amacı yasal ve ahlaki yollarla başkalarının bazı işleri neden daha iyi yaptıklarını anlayabilmektedir.
ii. Kıyaslama tekniğinde sektörel bir sınırlama yapılmalıdır.
iii. Kıyaslamanın nihai hedefinin müşteri tatmini ve kalite düzeyinin yükseltilmesidir.
Kıyaslama tekniğinde sektörel bir sınırlama yoktur. Bu nedenle doğru cevap ii ve iii'nci ifadelerdir.
Vekalet verenle (principal) vekil (agency) arasında gerçekleştirilen sözleşmeyi ele alan ve en etkin sözleşmenin nasıl kurulabileceğini araştıran yaklaşım hangisidir?
Vekalet verenle (principal) vekil (agency) arasında gerçekleştirilen sözleşmeyi ele alan ve en etkin sözleşmenin nasıl kurulabileceğini araştıran yaklaşıma Vekalet Kuramı denir. Bu bağlamda doğru cevap D'dir.
Aşağıdakilerden hangisi yeniliğin başlangıç evresinde yer alan bir duruma işaret etmektedir?
4 evreli aşamadan daha basit anlamda ele alınan bu yaklaşımın ilk evresi başlangıç evresidir. Buevrede yeniliğe olan gereksinim hakkında gerekli analizler yapılmakta ve bu gereksinimin şiddetiölçülmektedir.
1991 yılında Oliver Williamson tarafından geliştirilen işlem maliyeti yaklaşımı temelde neye dayanmaktadır ?
1991 yılında Oliver Williamson tarafından geliştirilen işlem maliyeti yaklaşımı temelde pragmatizme dayanmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi endüstri öncesi döneme ait yönetim anlayışını yansıtan bir ifadedir?
Endüstri devrimi öncesinde derebeylik sisteminin oluşmasını sağlayan şartlar oluşmuş ve oluşan bu feodal yapı endüstri devrimiyle beraber zayıflamıştır. Endüstri devrimi öncesinde hâkim olan yönetim yapısında dini örgütlerin yönetimdeki söz payı büyüktür. Toplumsal yapı köle sahipleri ve köleler olarak ikiye bölünmüştür. İşçiler yaşamak için çalışmakta ve çok çalışıp çok üretip olabildiğince tasarruf yapma zihniyeti toprak sahiplerinde değil işçilerde gözlemlenmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi dış kaynak kullanmanın olumlu sonuçlarından biridir?
Dış kaynak kullanımı taşıma giderlerini artırma, çalışanların motivasyonunu düşürme, rakiplerin konumunu güçlendirmesi, işletmenin farklı alanlarda deneyim sahibi olmasına engel olması gibi olumsuz etkilerinin yanı sıra maiyet tasarrufu sağlaması bakımından olumlu sonuçlara sahiptir.
Türkçe yazın ile birlikte uluslararası yazın incelendiğinde yenilik kavramının biçimsel anlamdaki ilk tanımının Schumpeter’in 1934 yılında yayımladığı “The Theory of Economic Development. An inquiry into Profits, Capital, Credit, Interest, and the Business Cycle” kitabında yapıldığı görülmektedir.Cevap:B
"Ortaya çıkan bir yeniliğin, kullanılmasındaki ve algılanmasındaki güçlük derecesini" ifade eden yenilik özelliği aşağıdakilerin hangisidir?
Ortaya çıkan bir yeniliğin, kullanılmasındaki ve algılanmasındaki güçlük derecesini belirten yenilik özelliği karmaşıklıktır. Doğru cevap "C" şıkkıdır.
Aşağıdakilerden hangisi Hawthorne Araştırmaları sonucunda ortaya konan sonuçlardan biri değildir?
Hawthorne araştırmaları neo-klasik dönemde yürütülen ve klasik dönem yönetim anlayışını açıklarını büyük ölçüde tespit eden araştırmalar serisidir. Bu araştırmalar sonucunda klasik dönem kuramının önerdiği uygulamaların işletmeler için yetersiz olduğu, işletmelerde biçimsel olmayan örgüt tipine yer vermek gerektiği, çalışanları motive etmek için para kadar sosyal imkânların da önemli olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. İşletmelerde esnekliğin önemi ise modern döneme ait bir unsurdur.
"Modern iş örgütlerinin sanayi çağının ilk yönetim bilimcilerinin geliştirdiği katı ilkeler çerçevesinde yapılanmalarının, zaten büyük şehir hayatına uyum sağlama zorlukları çeken insanların üzerine ilave bir yük getirdiği düşünülebilir. Örgütlerin ________(1) ve dış çevreye ________ (2) yapılanması düşüncesinin, değişime karşı olan zafiyetlerini arttırdığı ifade edilebilir." Verilen boşluklar hangileriyle doldurulmalıdır?
Modern iş örgütlerinin sanayi çağının ilk yönetim bilimcilerinin geliştirdiği katı ilkeler çerçevesinde yapılanmaları, zaten büyük şehir hayatına uyum sağlama zorlukları çeken insanların üzerine ilave bir yük getirdiği düşünülebilir. Örgütlerin mekanik ve dış çevreye kapalı yapılanması düşüncesinin, değişime karşı olan zafiyetlerini arttırdığı ifade edilebilir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında şekil değiştiren iş hayatı yönetim ve örgüt araştırmaları alanlarında değişim uyumlu tasarım ve yönetim anlayışlarının geliştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Buna göre doğru yanıt A seçeneğinde verilmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi Ivan Pavlov'un geliştirdiği klasik koşullanma örnekleri arasında gösterilemez?
İlk dört seçenek, bir kişinin normal koşullarda vermeyeceği bir tepkiyi bir uyarıcı karşısında vermesi anlamına gelen klasik koşullanmayı ifade etmektedir. Son seçenek ise edimsel koşullanmaya bir örnektir.