• Yönetimde Güncel Yaklaşımlar Deneme Ara Sınavları – Deneme 4

Yönetimde Güncel Yaklaşımlar
Ara Sınav - Deneme 4
1.

Örgütsel öğrenme süreci aşağıdakilerden hangisiyle başlar?

Doğru Cevap: "E" Bilginin kazanılması
Soru Açıklaması

Örgütsel öğrenme sürecinin aşamaları sırasıyla bilginin kazanılması, bilginin dağıtılması, bilginin yorumlanması ve örgütsel hafızadır.

2.

I. Buhar makinesi

II. Birinci Dünya Savaşı

III. Ulusların Zenginliği kitabı 

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri endüstri devriminin temellerini oluşturan gelişmelerden biridir?

Doğru Cevap: "C" II ve III
Soru Açıklaması

Birinci Dünya Savaşı endüstri devriminin temellerini oluşturan gelişmelerden biri değildir. 

3.

Sürecin başlangıcından bitimine kadar, yenilik süreci göz önüne alındığında, aşağıdaki basamakların sıralanışı nasıl olmalıdır?

  • Üretim
  • Geliştirme
  • Temel araştırma
  • Uygulamalı araştırma
  • Pazara ticari olarak girme
  • İleri düzey teknoloji geliştirme
  • Doğru Cevap: "D" III-IV-VI-II-I-V
    Soru Açıklaması

    Yenilik sürecinin önemli 6 aşaması sırasıyla şu şekildedir: (1) temel araştırma, (2) uygulamalı araştırma, (3) ileri düzey teknoloji geliştirme, (4) geliştirme, (5) üretim ve (6) pazara ticari olarak girme. Doğru cevap D’dir.

    4.

    Ali Bey, patronunun kırmızı kravat taktığı günlerde çok sinirli olduğunu ve kendisini sürekli azarladığını gözlemlemiştir. Bu nedenle patronu kırmızı kravat taktığında Ali Bey patronuna görünmemek için hep dışarıdaki işleri halletmeye gönüllü olmaktadır.

    Yukarıda verilen örneği en iyi açıklayan öğrenme kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

    Doğru Cevap: "B" Klasik koşullanma
    Soru Açıklaması

    Klasik koşullanma, bir kişinin normal koşullarda vermeyeceği bir tepkiyi bir uyarıcı karşısında vermesi anlamına gelmektedir. Diğer bir ifadeyle klasik koşullanma, bir uyaranın diğer bir uyaranın ortaya çıkmasına neden olması anlamına gelmektedir. Doğru yanıt B'dir.

    5.

    Aşağıda yenilik yönetiminin kültürel faktörlerine ilişkin sıralanan seçeneklerden hangisi yanlıştır?

    Doğru Cevap: "D" Bir işletmenin yenilik yapabilmesi için içe odaklı bir bakış açısının olması gerekir.
    Soru Açıklaması

    İşletmelerin yenilik yaparken göz önünde bulundurması gereken kültürel faktörler bulunmaktadır. Bu kapsamda işletmeye ait kültürel özellikler işletmenin yapacağı yeniliği yansıtır nitelikte olmalıdır, işletmenin yaptığı yenilik toplumun kültürel özellikleriyle uyuşmuyorsa kabul edilmesi beklenemez, işletmenin kültürüne ters düşen bir yenilik toplumda yüksek ilgiyle karşılanamaz. Yeni bir hizmet sunulduğunda işletme çalışanlarıyla kültürel uygunluk mutlaka aranmalıdır. Tüm bunların yanı sıra işletmenin dışa dönük bir bakış açısının olması gerekmektedir.

    6.
    Öğrenen örgütler kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler genel olarak aşağıdakilerin hangisinin geliştirmesiyle ilişkilidir?
    Doğru Cevap: "A" İnsan kaynakları
    Soru Açıklaması

    Öğrenen örgütler kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerin genel olarak insan kaynaklarının geliştirmesiyle ilişkili olduğu düşünülebilir

    7.

    Doğadaki tüm sistemlerin sonunda kendilerini yok etmelerini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir ?

    Doğru Cevap: "A" Entropi
    Soru Açıklaması

    Entropi doğadaki tüm sistemlerin sonunda kendilerini yok etmelerini ifade eden kavramdır.

    8.

    Tushman ve Nadler yenilikleri kaç başlık altında toplamıştır?

     

    Doğru Cevap: "E" II
    Soru Açıklaması

    Tushman ve Nadler (1986) yenilikleri ürün ve süreç yeniliği olarak iki başlık altında toplamıştır.

    9.
    "Bireylerin ve sistemlerin yeniliği kabul etme ve kullanma derecesini gösterir" ifadesi yeniliğin hangi özelliğini ifade etmektedir?
    Doğru Cevap: "E" Uygunluk
    Soru Açıklaması

    Uygunluk; Bireylerin ve sistemlerin yeniliği kabul etme ve kullanma derecesini gösterir.

    10.
    Daha az girdiyle daha çok çıktı üretilmesi anlamına gelen kavram hangisidir?
    Doğru Cevap: "A" Yalın Üretim
    Soru Açıklaması

    Yalın üretim kısaca daha az girdiyle daha çok çıktı üretilmesi anlamına gelmektedir. Daha az stok, daha az çalışan, daha az fiziksel alan kullanarak üretim yapmak yalın üretimin temel felsefesidir. Doğru cevap A seçeneğidir.

    11.

    Hangisi Endüstri Devrimi'nin temellerini atan gelişmelerden biridir?

    Doğru Cevap: "D" Ulus devlete geçiş
    Soru Açıklaması

    Ulus devlete geçiş

    12.

    İlk bilimsel yönetim çalışmalarının başlamasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

    Doğru Cevap: "A" Sanayi Devrimi ile üretim ve tüketim ilişkilerinin değişmesi
    Soru Açıklaması

    Sanayi devriminin en önemli sonuçlarının kırsal alanlardan kentsel alanlara doğru büyük bir göç yaşanması, büyük şehirlerin oluşması ve şehirleşmeyle artan talebe cevap verebilecek büyük iş yerlerinin kurulması olduğu ifade edilebilir. İlk yönetim çalışmalarının başlamasının nedeni, sanayi devrimi ile birlikte üretim ve tüketim ilişkilerinde köklü değişimlerin gerçekleşmesidir. Doğru yanıt A'dır.

    13.

    Yeniliğin sağlayacağı faydanın sistemden sisteme farklılık göstermesi, yeniliğin hangi özelliğini vurgular?

    Doğru Cevap: "D" Göreli avantaj
    Soru Açıklaması

    Yeniliğin sağlayacağı faydanın sistemden sisteme farklılık göstermesi, yeniliğin göreli avantaj özelliğine aittir. Doğru yanıt D'dir.

    14.

    Aşağıdakilerden hangisi sosyal bilimlere örnek gösterilemez ?

    Doğru Cevap: "D" Biyoloji
    Soru Açıklaması

    Biyoloji sosyal bilimlere örnek gösterilemez.

    15.
    Aşağıdakilerden hangisi ekiplerde öğrenmenin sağlanabilmesi için karşılanması gereken beş temel önkoşuldan biri değildir?
    Doğru Cevap: "E" Merkeziyetçilik
    Soru Açıklaması

    Bui ve Baruch, ekiplerin örgütlerin içerisindeki en temel öğrenme birimleri olduklarını ve ekiplerde öğrenmenin sağlanabilmesi için beş temel önkoşulun karşılanmasının gerekli olduğunu ileri sürmektedirler:

    • Ekibin Bağlılığı: Ekiplerin öğrenme süreci tüm üyelerin çabalarını yenilik yapmaya odaklamalarıyla ilişkili olduğu düşünülebilir. Tüm üyelerin beraber öğrenmeleri ve ortaklaşa bir akıl düzeyine erişmeleri gerekmektedir. Üyelerde bireysel sorumluluk ve ekibe bağlılık oluşmadan ekiplerin öğrenmeleri mümkün değildir. Bir ekibin içerisinde yetenekli bireylerin olması, ortak bir vizyon olmadığı sürece aynı yeteneklerin ekibe aktarılmasını sağlayamaz.
    • Liderlik: En başarılı ekiplerin öğrenme faaliyetlerini faal bir biçimde yöneten liderleri vardır. Liderlik, beraber öğrenen bir ekip kültürü oluşturmakla ilgilidir. Liderlik, ekip üyeleri arasında yenilik ve bilgi üretimini sağlayan ruhu oluşturur. Ekibin bir lidere ihtiyacı olmayabilir ancak liderlik öğrenmeyi mümkün kılmak için gereklidir.
    • Amaç Belirleme: Ekibin öğrenme sürecinin çıktılarının ölçülmesi oldukça önemlidir. Eğitimli insanlar kendilerinin amaçları net bir biçimde belirlenmesi durumunda daha katılımcı ve verimli olurlar.
    • Eğitim ve Geliştirme: Ekibin sahip olduğu yetenekler öğrenme sürecinin başarıya ulaşması bakımından önemlidir. Etkili olunabilmesi için üyelerin ekibe özgü yetenekler geliştirmesi gereklidir. Eğitim, ekip üyelerinin işbirliği içerisinde öğrenmelerini sağlar. Özellikle iş üstünde eğitime odaklanılması, rekabet avantajı kazanılmasına yardımcı olur.
    • Örgüt Kültürü: Ekiplerin öğrenmelerini sağlayabilecek son önkoşul ise örgütsel kültürdür. Öğrenmeyi kolaylaştırıcı bir örgüt kültürü; öğrenmeyi, araştırmayı ve yenilik yapmayı destekleyici ve ödüllendirici; çalışanlar arasındaki diyaloğu güçlendirici; hataların öğrenme için bir şans olduğunu düşünen ve çalışanların refahına öncelik verici olmalıdır.

    Yukarıdan da anlaşılabileceği üzere, ekip düzeyinde öğrenmenin güçlendirilmesi tüm örgüt geneline bu anlayışın yaygınlaştırılması bakımından önem taşımaktadır. Doğru cevap E seçeneğidir.

    16.
    İşletme bünyesinde görev yapan tüm çalışanların temel yeteneklerin farkında olmaları temel yeteneklerin yönetiminde yöneticilerin üzerinde durmaları gereken hangi faktör ile ilgilidir?
    Doğru Cevap: "B" Temel Yeteneklerin Tüm İşletme Çapında Duyurulması
    Soru Açıklaması

    Temel Yeteneklerin Tüm İşletme Çapında Duyurulması: İşletme bünyesinde görev yapan tüm çalışanların temel yeteneklerin farkında olmaları oldukça önemlidir. Bu durum çalışanların işlerine ilişkin tutum davranışları üzerinde etkili olacaktır. Temel yeteneklerin geniş bir şekilde kabul gördüğü ortamlarda, çalışanların ortak amaçlara ulaşmak için daha yoğun bir çaba gösterdikleri belirtilmektedir.

    17.
    Rakip işletmelerin ürettiği çeşitli ürünlerin yalnızca özellikleri, işlevselliği ve performansı itibariyle kıyaslanması sürecine ne ad verilir?
    Doğru Cevap: "A" Tersine mühendislik
    Soru Açıklaması

    Bir yönetim tekniği olarak kıyaslamanın 1940’lı yıllardan itibaren gelişerek ve değişerek bugünkü hâlini aldığı belirtilmektedir. Bu gelişim serüvenini yedi basamaklı bir süreç şeklinde özetlemek mümkündür. İlk kıyaslama girişimleri “tersine mühendislik” uygulamaları şeklinde ortaya çıkmıştır. Tersine mühendislik (reverse engineering) rakip işletmelerin ürettiği çeşitli ürünlerin özellikleri, işlevselliği ve performansı itibariyle kıyaslanması sürecidir. Doğru yanıt A’dır.

    18.

    İşletmenin dış kaynak kullanımı nedeniyle duran varlık yatırımlarını da belli oranda kısabilme avantajı yaratmasıyla aşağıdakilerden hangisi sağlanmaktadır?

    Doğru Cevap: "D" Maliyet Tasarufu
    Soru Açıklaması

    Maliyet Tasarufu: Dış kaynak kullanımı konusunda işletmeleri motive eden temel unsur, dış kaynak kullanımı sayesinde elde edilen maliyet avantajıdır. Bu maliyet avantajının önemli bir kalemini işgücü maliyetleri oluşturmakta, ayrıca işletme dış kaynak kullanımı nedeniyle duran varlık yatırımlarını da belli oranda kısabilmektedir.

    19.

    Aşağıdakilerden hangisi örgütün içinde yer aldığı çevrenin örgüt popülasyonu içinde bir seçime (elemeye/seleksiyona) gideceğini, bulundukları çevreye uyum sağlayabilen yapıdaki örgütlerin yaşamlarını ve gelişmelerini sürdüreceklerini, uygun yapıda olmayanların ise yok olacaklarını öngören kuramı ifade etmektedir?

    Doğru Cevap: "B" Örgütsel ekoloji kuramı
    Soru Açıklaması

    Örgütsel ekoloji kuramı örgütün içinde yer aldığı çevrenin örgüt popülasyonu içinde bir seçime (elemeye/seleksiyona) gideceğini, bulundukları çevreye uyum sağlayabilen yapıdaki örgütlerin yaşamlarını ve gelişmelerini sürdüreceklerini, uygun yapıda olmayanların ise yok olacaklarını öngörmektedir. Örgütsel ekoloji, popülasyon açılımının katkısıyla, örgütleri tek tek ele alarak çevrelerine nasıl uyum sağladıklarını açıklamak yerine, farklı örgüt topluluklarının (popülasyonların) nasıl ortaya çıktıklarını ve zaman içinde nasıl geliştiklerini ve/veya gerilediklerini ya da başka deyişle “örgüt popülasyonunu etkileyen dinamikleri” anlamaya doğru kaymaktadır.

    20.

    Aşağıdakilerin hangisi yenilik yönetiminin faydalarından birisi değildir?

    Doğru Cevap: "D" Pazar bilgisine çevrimiçi sahip olmayı engellemek
    Soru Açıklaması

    Yenilik yönetiminin işletmeye sağladığı faydaların ne olduğu aşağıdaki maddeler halinde sıralanabilir;• İşletme içi esneklik ve etkinliği artırmak• Bilgiyi etkin yönetmek• Üretkenliği artırmak ve zamanı daha etkindeğerlendirmek.• Pazar bilgisine çevrimiçi sahip olmayaimkân tanımak.• Tedarikçilerle olan ilişkileri geliştirmek.• Farklı müşteri bilgilerini birleştirmek.• Müşteri ilişkilerini güçlendirmek.• Gereksiz süreçleri elemek.• Bilgi teknolojileri sayesinde maliyetleri düşürmek.• Bürokratik görevleri azaltmak.• Elektronik öğrenmeyi kullanmak.• Elektronik ticareti keşfetmek.• Mal ve hizmetlerin pazar boyutunu artırmak• Çalışanlarla ilişkileri güçlendirmek.

    Bu açıdan bakıldığında sorunu doğru cevabı "D" şıkkıdır.

    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
    YORUMLAR

    Recent Comments

    Görüntülenecek bir yorum yok.

    Archives

    Categories