I. Doğrudan (direkt, basit) dağıtım yöntemi,II. Kademeli (basamaksal, şelale, sıralı) dağıtım yöntemi,III. Matematiksel (eş zamanlı çözüm, denklem) dağıtım yöntemi.IV. Endirekt dağıtım yöntemiV. Karşılıklı dağıtım yöntemi
Yukarıdakilerden hangileri ikinci maliyet dağıtımında kullanılabilecek yöntemlerdendir?
Uygulamada en fazla kullanılmakta olan üç yöntem şunlardır:
-Doğrudan (direkt, basit) dağıtım yöntemi,
-Kademeli (basamaksal, şelale, sıralı) dağıtım yöntemi,
-Matematiksel (eş zamanlı çözüm, denklem) dağıtım yöntemi.
Bir işçinin saat ücreti 8 TL.- işçinin Akord zammı % 20, Akord zamanı bir birim için 10 dakikadır. İşçi 8 saatlik bir çalışmanın sonucunda günde 50 Adet mamul ürettiğinde işçinin günlük kazancı ne kadardır?
Akord Faktörü = (Saat ücreti + Zam) / 60 dakikaAkord Faktörü = 8 TL + (8.TL x % 20) / 60 dakikaAkord Faktörü = 0,16 TL/dakikaİşçinin günlük kazancı: 50 adet x 10 dakika x 0,16 TL/dakika = 80TL/gün
I. Maliyet dağıtımı sırasında maliyet akışı karşılıklıdır.II. Maliyet dağıtımı hem ileriye hem de geriye doğru çift yönlüdür.III. Eş Zamanlı Çözüm, Denklem dağıtım yöntemi doğrudan dağıtım yöntemine göre daha doğru çözüm olmaktadır.IV. Eş Zamanlı Çözüm, Denklem dağıtım yöntemi kademeli dağıtım yöntemine göre daha doğru çözüm olmaktadır.V. Maliyeti dağıtılacak yardımcı maliyet merkezinin diğer yardımcı maliyet merkezlerine sunduğu hizmet dağıtım sırasında dikkate alınmaz.
Yukarıdakilerden hangileri Eş Zamanlı Çözüm, Denklem dağıtım yöntemi için doğrudur?
Matematiksel dağıtım yönteminin kimi zaman eş zamanlı çözüm ya da denklem yöntemi olarak da tanımlandığı olmaktadır.
Matematiksel dağıtım yönteminde, yardımcı maliyet merkezleri arasındaki karşılıklı hizmet ilişkileri “tam” olarak dikkate alınmaktadır. Bu nedenle maliyet dağıtımı sırasında maliyet akışı tek yönlü değil, karşılıklıdır. Bir başka ifade ile maliyet dağıtımı hem ileriye hem de geriye doğru, çift yönlü olmaktadır. Maliyetleri dağıtılan bir yardımcı maliyet merkezi diğer yardımcı maliyet merkezlerine hizmet sunmuşsa, bu hizmet ilişkisi dikkate alınarak, bunlara da dağıtım sırasında maliyet payı verilir. Böylece, geriye dönük olarak da maliyet dağıtımı yapılır. Doğal olarak, maliyetleri dağıtılan bir yardımcı maliyet merkezinin esas üretim maliyet merkezlerine sunduğu hizmetler nedeniyle, ileriye doğru, esas maliyet merkezlerine de maliyet dağıtılır. Sonuçta yardımcı maliyet merkezlerinde hiç maliyet kalmayacak şekilde dağıtım yapılmış olacaktır. Matematiksel dağıtım yöntemi bu nedenle, doğrudan dağıtım yöntemine ve kademeli dağıtım yöntemine göre daha doğru çözüm olmaktadır.
Matematiksel dağıtım yönteminde, kademeli dağıtım yönteminde olduğu gibi dağıtım sırasına gerek duyulmamaktadır. Yardımcı maliyet merkezlerinin dağıtılacak maliyet tutarı, sadece birinci maliyet dağıtımı sonrasında o yardımcı maliyet merkezinde toplanan maliyetler olmayıp buna diğer yardımcı maliyet merkezlerinden ikinci maliyet dağıtımı ile gelecek maliyetler eklenmektedir.
I. Faaliyetlere dayalı sistemde ilk aşamada maliyetler faaliyetlere dağıtılır.II. Geleneksel maliyet sistemlerinde maliyet taşıyıcısı kavramı kullanılır.III. Faaliyetlere dayalı maliyet sisteminde çok daha fazla sayıda ve türde maliyet taşıyıcısı/dağıtım anahtarı kullanılır. IV. Faaliyetlere dayalı sistemde maliyetler önce faaliyetlere aktarılmakta, daha sonra da bu faaliyetleri tüketen mamullere aktarılmış olmaktadır.V. Faaliyetlere dayalı sistemde her bir faaliyet için maliyet taşıyıcıları belirlenmiştir.Yukarıda geleneksel sistem ile faaliyetlere dayalı sistem arasındaki farklılıklarla ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?
Geleneksel maliyet sistemleriyle karşılaştırıldığında, faaliyetlere dayalı maliyet sistemlerinde, yardımcı maliyet merkezleri ve esas üretim maliyet merkezlerinin yerini faaliyetler almaktadır. Bir başka ifade ile, ilk aşamada maliyetler faaliyetlere dağıtılmaktadır. Her ne kadar artık maliyet merkezleri değil, faaliyetlerin maliyetleri toplandığı için faaliyet maliyeti merkezleri olarak tanımlansalar da, maliyetlerin dağıtımının ilk aşamasında daha fazla sayıda merkez oluşturulduğunu söylemek mümkündür. İki sistem arasındaki ikinci farklılık ise, faaliyetlere dayalı maliyet sisteminde çok daha fazla sayıda ve türde maliyet taşıyıcısı/dağıtım anahtarı kullanılıyor olmasıdır. Bu durumda, geleneksel maliyet sistemlerinde kullanılan dağıtım anahtarı kavramı yerine, faaliyetlere dayalı maliyet sistemlerinde maliyet taşıyıcısı kavramının kullanıldığı da ortaya çıkmaktadır. Bir faaliyet ile bir maliyet nesnesi arasında neden/etki ilişkisini oluşturabilmek adına, her bir faaliyet için maliyet taşıyıcıları belirlenmiştir. İki sistem arasındaki bir diğer farklılık ise, geleneksel maliyet dağıtım sisteminin ikinci aşamasıyla, bir başka ifade ile, birinci aşama sonrasında yardımcı maliyet merkezlerinde toplanan genel üretim maliyetlerinin dağıtım anahtarları ile esas üretim maliyet merkezlerine dağıtılmasıyla, ilgilidir. Tekrar dağıtım olarak da tanımlanan bu işlemin faaliyetlere dayalı maliyet sisteminde yapılmasına gerek kalmadan, maliyetler, her faaliyet için ayrı faaliyet maliyeti taşıyıcısı ile mamullere aktarılmaktadır. Böylece, maliyetler önce faaliyetlere aktarılmakta, daha sonra da bu faaliyetleri tüketen mamullere aktarılmış olmaktadır. Doğru yanıt C seçeneğidir.
En güvenilir stok kontrol yöntemlerinden birisi olan yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
En güvenilir stok kontrol yöntemlerinden birisi olan RFIT yönteminde, çizgi imleme yönteminde olduğu gibi, ilk madde/malzemelerin elle okuyuculara gösterilmesine gerek duyulmaması çok önemli bir zaman tasarrufu sağlar.
I. Kusurlu Mamüller
II. Fire
III. Bozuk Mamüller
IV. Artık
Yukarıda numaralandırılmış ifadelerden hangisi oluşum zamanına göre üretim kayıplarından üretim sonunda veya kalite kontrol aşamasında meydana gelmektedir?
Oluşum zamanına göre üretim kayıplarından üretim sonunda veya kalite kontrol aşamasında meydana gelen kayıplar bozuk mamüller ve kusurlu mamüller olarak adlandırılmaktadır. Üretimin başında veya üretim sırasında meydana gelen üretim kayıpları ise fire ve artık olarak adlandırılmaktadır.
I. Genel üretim maliyetlerinin siparişlere yüklenmesinde kullanılacak dağıtım (yükleme) kriterinin uygulanabilir (pratik) olması gerekir.II. Genel üretim maliyetlerinin siparişlere yüklenmesinde kullanılacak dağıtım (yükleme) kriterinin mantıklı olması gerekir.III. Genel üretim maliyetlerinin siparişlere yüklenmesinde dağıtım (yükleme) kriterlerinin belirlenmesi gerekirIV. Her bir genel üretim maliyeti unsuru için tahmini tutarlarının belirlenmesi gerekirV. Genel üretim maliyetlerini toplayıcı kriterlerin belirlenmesi gerekir
Yukarıdakilerden hangileri sipariş maliyeti sisteminde genel üretim maliyeti yükleme oranlarının hesaplanmasında kullanılmaktadır?
731 GENEL ÜRETIM GIDERLERI YANSITMA HS. 840.000.-151 YARI MAMULLER ÜRETIM HS. 14.000.-152 MAMULLER HS. 16.000.-620 SATILAN MAMULLERIN MALIYETI HS. 30.000.-730 GENEL ÜRETIM GIDERLERI HS. 865.000.-
Siparişe özgü üretim maliyetleri aşağıdaki maliyet türlerinden hangisini kapsamaz?
Siparişe özgü üretim maliyetleri, direkt ilk madde/malzeme gideri, direkt işçilik gideri ve genel üretim giderleri ve siparişin müşterilere teslim maliyetlerinden oluşmaktadır.
Bir Üretim İşletmesi’nde döneme ilişkin bilgiler şöyledir:Dönem başı direkt ilk madde ve malzeme stokları: 5.000 TLDönem sonu direkt ilk madde ve malzeme stokları: 2.500 TLDönem içinde satın alınan;Direkt ilk madde ve malzeme: 10.500 TLDirekt işçilik maliyetleri: 6.000 TLGenel üretim maliyetleri: 12.000 TLBu bilgilere göre toplam üretim maliyeti kaç Türk Lirasıdır?
Gider Toplamı 28.500 TL. Mamul stoklarındaki değişim 2.500 TL + Toplam üretim maliyeti 28.500 + 2500 = 31.000
Iskartaya çıkarıldığı ana kadar yüklenilen toplam maliyetlerden, satış değerinin bir başka ifade ile hurda değerinin çıkarılması ile maliyeti belirlenen mamüller aşağıdakilerden hangisidir?
Sorunun doğru yanıtı D şıkkıdır. Bozuk mamüller hurda değeri ile satılabileceği için o ana kadar yüklenilen maliyetlerinden hurda değerinin çıkarılması ile maliyeti belirlenmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi sipariş maliyeti sisteminin özelliklerinden biri değildir?
Sipariş maliyeti sistemi belirli partiler halinde üretim yapan ve her partide diğerlerinden oldukça farklı tür ya da nitelikte mamuller üreten işletmelerde, her bir mamul veya mamul grubunun maliyetlerini ayrı saptayabilmek için kullanılmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi kademeli (basamaksal, şelale, sıralı) dağıtım yönteminin işleyişindeki kurallardan değildir?
Kademeli dağıtım yönteminde, bir yardımcı maliyet merkezinin maliyet dağıtımı tamamlanmış ise, sonrasında maliyeti dağıtılmakta olan yardımcı maliyet merkezinden bu maliyet merkezine dağıtım yapılmaz.
Bir işletme birbirinden farklı ürünler kullanıyorsa, her bir ürünün maliyetini ayrı izlemek amacıyla sipariş maliyet sistemini kullanır.
Sipariş maliyet sisteminde eksik ya da fazla yüklemeye bağlı olarak fark ortaya çıktığında bu fark nasıl düzeltilir?
Siparişlere tahmini olarak yüklenen genel üretim maliyeti ile fiili genel üretim maliyeti arasında eksik ya da fazla yüklemeye bağlı olarak bir fark ortaya çıktığında; bu fark, 620 SATILAN MAMULLERİN MALİYETİ HESABI, 151
YARI MAMULLER ÜRETİM HESABI ve 152 MAMULLER HESABI arasında borç toplamları ile orantılı olarak dağıtılır ya da doğrudan 620 SATILAN MAMULLERİN MALİYETİ HESABI’na aktarılır.