Kıyaslama odağının tarif edilmesi kıyaslama sürecinin hangi aşamasında gerçekleşir?
Kıyaslama sürecinin ilk aşaması genellikle kıyaslama odağının tarif edilmesiyle başlamaktadır. Bu da kıyaslama sürecinin planlaması aşamasında gerçekleştirilmektedir.
Hangisi 1850 ve 2010 yılları arasında yapılan ve her biri uygarlık tarihinin birer dönüm noktası olarak değerlendirilen buluşlar arasında yer almaz?
1850 ve 2010 yılları arasında yapılan ve her biri uygarlık tarihinin birer dönüm noktası olarak değerlendirilen buluşlardan bazıları, Nobel’in dinamiti (1865), Bell’in telefonu (1876), Edison’un fonografı (1877), yine Edison’un ampulü (1880), Herts’in elektromanyetik dalgaları (1885), Berliner’in gramofonu (1887), Lumiere Kardeşler’in sinema makinesini (1894), Marconi’nin radyo dalgalarını (1896), Wright Kardeşler’in motorlu uçağı (1903), Korn’un faks makinesini (1922), Baird’in televizyonu (1926), Carlson’un fotokopi makinesini (1938), Chain ve Florey’in penisilini (1940), Bardeen, Brattain ve Schockley’in transistörü (1948), IBM’in bilgisayarı (1951), SSCB’nin uyduyu (1957), MIT’nin interneti (1962), Philips şirketinin kompakt diski (CD) (1982), Microsoft’un Windows işletim sistemini (1983), CERN’nin World Wide Web’i (1991), ABD’nin genetik kopyalamayı (1997), ABD’nin insanın gen haritasını (2000) keşfetmesi şeklinde sıralanabilir. Bu bilgiler ışığında doğru cevap A'dır. Çünkü Gutenberg matbaayı 1440 yılında icat etmiştir.
Altı sigma, toplam kalite yönetimine benzemekle birlikte, toplam kalite yönetiminden bazı farklılıkları içermektedir. S¸öyle ki altı sigma “müşteri memnuniyeti odaklı” bir uygulamadır. Bu uygulamanın amacı; kaliteyi artırmak değil müşteri memnuniyetini sağlamaktır. Yapılan tüm altı sigma uygulamalarının temelinde, müşteri memnuniyeti anlayışı ağır basmaktadır. Müşteri memnuniyeti odaklı bir uygulama olması, “maddi getirisinin yüksek” olmasına neden olmaktadır.
Kıyaslama tekniğine ilişkin ilk örnekleri Japonya’da “dantotsu” terimi ile ifade edilen uygulamalarda görmek mümkündür. Modern anlamda kıyaslama tekniğinin ilk biçimsel uygulamasının ise Xerox tarafından 1979 yılında gerçekleştirildiği belirtilmektedir. Kıyaslama konusunda Xerox belli bir kıyaslama modelini formüle eden, uygulayan ve bu uygulamayı yayınlayan ilk şirket olarak dikkat çekmektedir. Xerox’u bu tür bir girişimin içine sokan neden ise Japon şirketlerinin artan rekabetçi baskılarıdır.
Aşağıdakilerden hangisi sanayi devriminin sonuçlarındandır?
Sanayi devriminin en önemli sonuçlarının kırsal alanlardan kentsel alanlara doğru büyük bir göç yaşanması, büyük şehirlerin oluşması ve şehirleşmeyle artan talebe cevap verebilecek büyük iş yerlerinin kurulması olduğu ifade edilebilir. İlk yönetim çalışmalarının başlamasının nedeni, sanayi devrimi ile birlikte üretim ve tüketim ilişkilerinde köklü değişimlerin gerçekleşmesidir. Küçük yerleşim yerlerinde üretim zanaatkârlar tarafından atölyelerde gerçekleştirilirken yeni gelişen büyük şehirlerin artan talebinin karşılanması amacıyla büyük fabrikalar kurulmuş ve bu işyerlerinde çalışan yüzlerce kişinin örgütlenmesiyle ilgili önemli sorunlar ortaya çıkmıştır (Daft, 2007).
I. Biçimsel örgüt yapısı üzerinde durmaktadır.
II.İşçilerin kişisel sorunları işyerindeki verimliliği ve etkinliği etkilememektedir.
III.Örgüt ve çevresi arasında önemli bir etkileşim yoktur.
IV. İşçiler ücretle motive edilebilir.
V. Kurumsal performansın yükseltilmesine odaklanmıştır.
Aşağıdaki yönetim yaklaşımlarından hangisi yukarıda sıralanan özellikleri benimsemiştir?
Sıralanan özellikler klasik yönetim dönemine ait özelliklerdir. Bu dönemde benimsenen yönetim yaklaşımları bilimsel yönetim, yönetim süreci ve bürokrasi yaklaşımıdır.
Kıyaslamayı örgütsel öğrenme ile bağdaştıran bir tanıma göre ise kıyaslama, bir işletmenin zayıf yönlerinin alanında en iyi olan kendi bünyesindeki birimlerle veya diğer işletmelerle karşılaştırılarak ortaya konması, işletmenin bu zayıf yönlerini nasıl geliştireceğini alanında en iyi olan kendi bünyesindeki birimlerden veya diğer işletmelerden öğrenmesi ve bu şekilde genel başarı düzeyini yükseltmesi sürecidir
Kıyaslamayı "Bir işletmenin zayıf yönlerinin alanında en iyi olan kendi bünyesindeki birimlerle veya diğer işletmelerle karşılaştırılarak ortaya konması, işletmenin bu zayıf yönlerini nasıl geliştireceğini alanında en iyi olan kendi bünyesindeki birimlerden veya diğer işletmelerden öğrenmesi ve bu şekilde genel başarı düzeyini yükseltmesi sürecidir" biçiminde yapılan bir tanımlama, kıyaslamayı aşağıdaki kavramlardan hangisi ile bağdaştırmaktadır?
Kıyaslamayı örgütsel öğrenme ile bağdaştıran bir tanıma göre ise kıyaslama, bir işletmenin zayıf yönlerinin alanında en iyi olan kendi bünyesindeki birimlerle veya diğer işletmelerle karşılaştırılarak ortaya konması, işletmenin bu zayıf yönlerini nasıl geliştireceğini alanında en iyi olan kendi bünyesindeki birimlerden veya diğer işletmelerden öğrenmesi ve bu şekilde genel başarı düzeyini yükseltmesi sürecidir.
İşletmeler küçülme yönünde karar alırken işletmelerini daha etkili ve verimli kılacağına inanılan bazı beklentilerin gerçekleşme olasılığını göz önünde bulundurmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu beklentilerden biri değildir?
İşletmenin küçülme sürecindeki beklentileri;
• Değişken maliyetlerin düşmesi,• İş süreçlerindeki gereksiz bürokrasininazalması,• Karar alma sürecinin hızlanması,• Örgütsel iletişim kolaylaşması,• Örgüt içi girişimcilik potansiyelinin gelişmesi,• Örgütün genel üretkenlik düzeyinin artışışeklinde sıralanmaktadır. Doğru yanıt B'dir.
Hangi yönetim şeklinde toprak sahipleri ve tüccarlar giderek zenginleşirken zanaata dayalı küçük aile işletmeleri bu iki sınıftan gelen talepler doğrultusunda varlıklarını sürdürebilmiştir ?
Feodalitede toprak sahipleri ve tüccarlar giderek zenginleşirken zanaata dayalı küçük aile işletmeleri bu iki sınıftan gelen talepler doğrultusunda varlıklarını sürdürebilmiştir
Rogers’a göre yeniliğin işletme içerisinde ortaya çıkışı, yeniliğe gereksinim duyma ve yenilik hakkındaki gerekli bilgilerin iç ve dış kaynaklardan toplanması gibi etkenler yeniliğin hangi evresini oluşturmaktadır?
Yenilik olarak ifade edilen olgunun işletme içerisinde ortaya çıkışı, yeniliğe gereksinim duyma ve yenilik hakkındaki gerekli bilgilerin iç ve dış kaynaklardan toplanması gibi etkenler yeniliğin başlangıç evresini oluşturmaktadır.
Kıyaslama süreçlerindekim uygulama adımlarının sayısı ve yapısı farklılık gösterebilmektedir ancak aşağıdaki maddeler baz alındığında ilk atılacak adım aşağodakilerden hangisi olmalıdır?
Veri elde edilmesi ve analizi,
Farklılıkların işletmeye uyarlanması ve uygulanması
Kıyaslama sürecinin planlanması
Kıyaslama sürecinin işletme özelinde kurumsallaştırılması
Yeni uygulamaların gözden geçirilmesi
Birçok farklı kıyaslama sürecinin yapısal olarakincelenmesi sonucunda, kıyaslama sürecinde temelyapı taşı olarak nitelendirebileceğimiz uygulamaaşamaları ortaya çıkartılmıştır. Kıyaslama süreçlerindekiuygulama adımlarının sayısı ve yapısı farklılıkgösterebilmektedir. Fakat birçok kıyaslamamodelinde ortak olan ve Şekil 4.2’de görülen temeluygulama aşamaları;• Kıyaslama sürecinin planlanması,• Veri elde edilmesi ve analizi,• Farklılıkların işletmeye uyarlanması veuygulanması,• Yeni uygulamaların gözden geçirilmesi,• Kıyaslama sürecinin işletme özelinde kurumsallaştırılmasışeklinde sıralanmaktadır
Davranışsal yönetim olarak da adlandırılan yönetim kuramı hangisidir?
Neo-klasik yönetim kuramı “davranışsal yönetim” olarak da adlandırılmıştır. Bu bilgiler neticesinde doğru cevap B'dir.
Örgüt içi iletişimin sağlanması için intranet kurulması aşağıdaki hangi yenilik çeşidine bir örnektir?
Örneğin bilgisayar destekli bir muhasebe sisteminin örgüte entegre edilmesi, örgüt içi iletişim için Intranet’in kurulması örgütsel yenilik kapsamında değerlendirilebilir.
Elton Mayo ve ekibi tarafından gerçekleştirilen araştırmalar üretim miktarındaki artışın aşağıdakilerden hangisine bağlı olduğunu ortaya koymuştur?
Elton Mayo ve ekibi tarafından işletmede gerçekleştirilen uygulamalarla ilgili bir dizi araştırmada; çalışma koşullarında gerçekleştirilecek iyileştirmelerin (dinlenme molalarının sayısının artırılması, çalışma saatlerinin azaltılması, primli ücret sistemiyle daha yüksek ücret ödenmesi, aydınlatma ve havalandırma gibi fiziki çalışma ortamında iyileştirmeler yapılması), üretim miktarını artıracağı düşünülürken bunun düşünüldüğü gibi olmadığı saptanmış ve üretim miktarındaki artışların, iş tatmini (severek yapılan bir iş) ve çalışma grubunun üyeleri arasındaki uyuma (işbirliğine) bağlı olduğu saptanmıştır.
İşletmelerde Verimliliğe ve Etkililiğe İlişkin Temel Varsayımlar bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi 1990’lı Yılların Öncesindeki Varsayımlardan biridir?
Büyük işletmeler daha etkili ve verimli işletmelerdir. İşletmelerin performans düzeylerinin gelişimindesürekli büyüme doğal ve arzulanan bir durumdur.İşletmelerin değişen koşullar karşısındaki esnekliklerive uyum kabiliyetleri ancak gereğinden fazla kapasiteyesahip olmaları ile mümkün olabilir.Uyumluluk ve tutarlılık etkili örgütlerin en temelözelliğidir.