• İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Ara Sınavları – Deneme 15

İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Ara Sınav - Deneme 15
1.
İş Kanununa göre, Mahkeme feshin geçersizliğine karar verdiğinde, işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarı ne kadardır?
Doğru Cevap: "A" En az dört, en çok sekiz aylık ücreti tutarında 
Soru Açıklaması

İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya özel hakem tarafından saptanarak feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren on iş günü içinde başvuru yapan işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. İşveren, işçiyi başvurusu üzerine bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az dört aylık, en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür. Mahkeme feshin geçersizliğine karar verdiğinde, işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek bu tazminat miktarını da belirler.

2.
Usulsüz süreli fesihte bildirim şartına uymayan tarafın bildirim süresine ilişkin ücret tutarında ödemek zorunda olduğu tazminata öğretide ve uygulamada ne ad verilir?
Doğru Cevap: "A" İhbar tazminatı
Soru Açıklaması
Usulsüz süreli fesihte bildirim şartına uymayan tarafın bildirim süresine ilişkin ücret tutarında ödemek zorunda olduğu tazminata öğretide ve uygulamada ihbar tazminatı adı verilir. Sorunun Doğru Cevabı A şıkkıdır
3.

I. Zamana göre ücret

II. Akort ücret

III. Götürü ücret

IV. Yüzde usulü ücret

Yukarıdakilerden hangileri işçiye ödenecek ücret türlerindendir?

Doğru Cevap: "E" Hepsi
Soru Açıklaması

İşçiye ödenecek olan ücretin hesaplanması ve ödenmesi konusunda çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Zamana göre ücret, akort ücret, götürü ücret, yüzde usulü ücret işçiye ödenecek ücret türlerindendir. Doğru cevap E'dir. 

4.
Aşağıdakilerden hangisi işverenin iş sözleşmesinden doğan borçlarından biridir?
Doğru Cevap: "D" Eşit davranma borcu
Soru Açıklaması
Eşit davranma borcu işverenin iş sözleşmesinden doğan borçlarından biridir. Doğru cevap D seçeneğidir.
5.
İşverenin ücret ödeme borcuna ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "A" Ücret en geç ayda bir ödenmelidir.
Soru Açıklaması
A şıkkı dışındaki tüm önermeler yanlıştır. Şöyle ki; - Aksi kararlaştırılmadığı müddetçe ücretin işveren dışındaki kişilerce ödenmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. - İş sözleşmesi kurulurken ücretin kararlaştırılmamış olması sözleşmeyi geçersiz hale getirmez, ücret daha sonra asgari ücretten az olmamak kaydıyla örf ve adete göre belirlenebilecektir. - Ücret kural olarak Türk lirasıyla ödenir. - Türk Hukukunda asıl ücretin ayni olarak ödenmesi kabul edilmemiştir. Asıl ücretin nakdi olarak ödenmesi zorunludur.
6.
Hafta tatili ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "E" Pazar günü çalışılan işyerlerinde çalıştırılan işçilere fazla mesai ücretinin 3 katı ücret verilir.
Soru Açıklaması
Hafta tatiline ilişkin düzenlemeler, İş Kanunu’nun dışında 02.01.1924 tarihli ve 394 sayılı Hafta Tatili Kanunu’nda da yer almaktadır. Kanuna göre, nüfusu 10.000 veya 10.000’den çok olan şehirlerdeki tüm sınai ve ticari işyerlerinde çalışmanın haftada bir gün tatil edilmesi zorunludur. Yalnız ziraat, avcılık, balıkçılık, çobanlık, ormancılık ve benzer işler Hafta Tatili Kanunu’nun uygulama alanı dışındadır. Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunu’na göre, hafta tatili Pazar günüdür. Pazar günü çalışılan işyerlerinde çalıştırılan işçilere haftanın başka bir gününde izin verilmesi gereklidir.
7.
Aşağıdakilerden hangisi iş sözleşmesinin genel sebeplerle sona erme hallerinden birisidir?
Doğru Cevap: "C" Tarafların uzlaşması
Soru Açıklaması
İş sözleşmelerini sona erdiren genel sebepleri ölüm, tarafların uzlaşması ve belirli sürenin dolmasıdır.
8.

Deneme süresi toplu iş sözleşmesiyle kaç aya kadar uzatılabilir?

Doğru Cevap: "C" 4
Soru Açıklaması

Taraflar iş sözleşmelerine deneme süresi koyup koymamakta serbest olmakla birlikte, koydukları takdirde Kanunda öngörülen deneme süresine ilişkin emredici hükme uymak zorundadırlar. Kanunumuza göre deneme süresi en çok iki aydır. Ancak toplu iş sözleşmeleriyle bu süre dört aya kadar uzatılabilir.

9.
Fabrika sahibi (F) ile bu fabrikada yapılan işi, verilecek talimatlar kapsamında ve ücret karşılığı olmak üzere yapmayı kabul eden (İ) arasındaki sözleşmenin niteliği nedir?
Doğru Cevap: "D" İş Sözleşmesi
Soru Açıklaması
10.

Çalışma ilişkilerini bütünsel olarak düzenleme amacına yönelik ilk kanun olan 3008 sayılı İş Kanunu hangi yıl kabul edilmiştir?

Doğru Cevap: "B" 1936
Soru Açıklaması

1936 yılında kabul edilen 3008 sayılı “İş Kanunu”, Türk İş Hukukunun en önemli belgelerindendir. Kanunu önemli kılan hususlar; çalışma ilişkilerini bütünsel olarak düzenleme amacına yönelik ilk kanun olması, aynı zamanda da bireysel çalışma ilişkilerine yönelik düzenlemeler yapmakla birlikte, toplu iş ilişkileri alanına yönelik hükümler de içermesidir.

11.

Aşağıdakilerden hangisi iş sözleşmesinin türlerindendir?

Doğru Cevap: "A" Süreksiz iş sözleşmesi
Soru Açıklaması

Süreksiz iş sözleşmesi iş sözleşmesinin türlerindendir. Doğru cevap A'dır.

12.

İşveren Melahat ile işçi Osman arasında yapılan iş sözleşmesinde haftalık çalışma süresi 35 saat olarak belirlenmiştir. Osman ilk hafta 50 saat çalışmıştır. Buna göre Osman'ın fazla çalışma süresi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" 5 saat
Soru Açıklaması

4857 sayılı İş Kanunu’nda fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma şeklinde bir ayrıma gidilmiştir. Kanuna göre fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde haftalık 45 saati aşan çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışma ise haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği durumlarda haftalık çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmalardır.

13.

Geçersiz sebeple yapılan feshin sonucunda işçi, kesinleşen mahkeme kararının tebliğinden itibaren kaç işgünü içinde işe başlamak için işverene başvurmak zorundadır?

Doğru Cevap: "D" On işgünü
Soru Açıklaması

İşçi, kesinleşen mahkeme kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır.

14.
Hangisi psikolojik taciz (mobbing) örneği oluşturur.
Doğru Cevap: "A" İşyerinde yapılan özel kutlama ve sosyal etkinliklere kasıtlı olarak davet edilmemek
Soru Açıklaması
15.
Aşağıda belirtilen iş veya iş ilişkilerinden hangisine İş Kanunu hükümleri uygulanmaz?
Doğru Cevap: "C" Aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her çeşit yapı işleri
Soru Açıklaması

Aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her çeşit yapı işleri de İş Kanunu’nun kapsamı dışındadır (İK m.4/1-c).

16.

Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin haftalık çalışma süresi en çok kaç saattir?

Doğru Cevap: "E" Otuz yedi buçuk saat
Soru Açıklaması

Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir.

17.

İşçinin bireysel olarak veya grup içinde büyük bir çaba göstererek yapmış olduğu işi ödüllendirmek amacıyla ödenen ek ücrete ne ad verilir?

Doğru Cevap: "B" Prim
Soru Açıklaması

Prim, işçinin bireysel olarak veya grup içinde büyük bir çaba göstererek yapmış olduğu işi ödüllendirmek amacıyla ödenen ek bir ücrettir.

18.
Kıdem tazminatı ilk kez kaç yılında mevzuatımıza girmiştir?
Doğru Cevap: "A" 1936
Soru Açıklaması
19.

Çağrı üzerine çalışmayı öngören bir iş sözleşmesi yapan taraflarca haftalık çalışma süresi kararlaştırılmamıştır. Bu sözleşmenin tarafı olan işçi herhangi bir haftada hiç çalışma yapmaz ise, hangi ücrete hal kazanır?

Doğru Cevap: "C" 20 saatlik ücrete
Soru Açıklaması

Hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne kadar süre ile çalışacağını taraflar belirlemedikleri takdirde, haftalık çalışma süresi yirmi saat kararlaştırılmış sayılır. Çağrıüzerine çalıştırılmak için belirlenen sürede işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın ücrete hak kazanır.

20.

Sanayi Devrimi ilk olarak hangi ülkede ortaya çıkmıştır?

Doğru Cevap: "A" İngiltere
Soru Açıklaması

Sanayi Devrimi ilk olarak İngiltere’de başlayarak daha sonra Fransa, Almanya gibi bazı Batı Avrupa ülkelerine yayılmıştır. Doğru cevap A'dır.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories