• İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Final Sınavları – Deneme 16

İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Deneme Final Sınavları - Deneme 16
1.

6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre “işveren sendikaları” ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "B" İşveren sendikası hukuki dayanağı olan betimsel yapıya sahiptir.
Soru Açıklaması

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre “işveren sendikaları, işkolu esasına göre bir işkolunda ve bu işkolundaki en az yedi işveren tarafından kurulur” (STİSK m.3). Madde hükmünden de anlaşılabileceği üzere, ülkemizde işveren sendikaları ancak,• İşkolu esasına göre,• Bir işkolundaki işverenler tarafından ve• En az yedi işverenin bir araya gelmesi ile kurulabilmektedir.

2.

Yetki belgesi bulunmaksızın yapılan bir toplu iş sözleşmesiyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru Cevap: "C" Talep halinde mahkeme, toplu iş sözleşmesinin uygulanmasını dava sonuna kadar durdurabilir. 
Soru Açıklaması

C şıkkı doğru, diğer şıklar yanlıştır. Yetki belgesi bulunmaksızın yapılan bir toplu iş sözleşmesinde taraflardan birinin veya ikisinin yetki şartlarına sahip olmadığı ve bu nedenle sözleşmenin hükümsüzlüğü, Bakanlıkça durumun tespitinden itibaren kırk beş gün içinde, ilgililerce veya Bakanlıkça mahkemede dava yolu ile ileri sürülebilir (m.45/1). Talep halinde mahkeme, toplu iş sözleşmesinin uygulanmasını dava sonuna kadar durdurabilir (m.45/2).

3.
Ülkemizdeki işçi sendikaları aşağıdakilerden hangisine göre kurulabilmektedir?
Doğru Cevap: "C" İşkolu esası
Soru Açıklaması
İşçi sendikaları, iş kolu esasına göre bir işkolunda ve bu işkolundaki işyerlerinde çalışan en az yedi işçi tarafından kurulur.
4.

Her üye ya da delegenin genel kurulda kaç oy hakkı vardır?

Doğru Cevap: "A" 1
Soru Açıklaması

Her üye ya da delegenin genel kurulda bir oy hakkı vardır. Doğru cevap A'dır.

5.
İşveren, bir işçisini sendika üyesi olduğu için şefliğe yükseltmemiştir. Bu durum Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamında sendika üyeliğinin güvencesinden hangisiyle ilgilidir?
Doğru Cevap: "C" Çalışma sırasında koruma
Soru Açıklaması
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre, iş ilişkisi devam ederken işveren bir sendikaya üye olan işçilerle sendika üyesi olmayan işçiler arasında çalışma şartları açısından herhangi bir ayrım yapamaz (m.25/II).
6.

Tarafların anlaşması üzerine bir işçi sendikası ile bir işveren sendikası arasında, birden çok üye işverene ait aynı işkolunda kurulu işyerleri ve işletmeleri kapsamak üzere yapılan toplu iş sözleşmesi türüne ne ad verilir?

Doğru Cevap: "C" Grup toplu iş sözleşmesi
Soru Açıklaması

6356 sayılı Kanunun 34/3. maddesi uyarınca, “grup toplu iş sözleşmesi”, tarafların anlaşması üzerine bir işçi sendikası ile bir işveren sendikası arasında, birden çok üye işverene ait aynı işkolunda kurulu işyerleri ve işletmeleri kapsamak üzere yapılan bir toplu iş sözleşmesi türüdür. Aynı işveren sendikasına üye olan işverenlerin işyerleri için bu işveren sendikası ile bu işyerlerinin herbiri için gereken şartları ayrı ayrı yerine getirmiş olan işçi sendikası tek bir toplu iş sözleşmesi yapmaktadır.

7.
Aşağıdakilerden hangisi Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre, işçi ve işveren sendikalarının kurulabileceği işkollarından birisi değildir?
Doğru Cevap: "E" Emniyet
Soru Açıklaması
İşçi ve işveren sendikalarının kurulabileceği işkolları sırasıyla: Avcılık, balıkçılık, tarım ve ormancılık; Gıda sanayi; Madencilik ve taş ocakları; Petrol, kimya, lastik, plastik ve ilaç; Dokuma, hazır giyim ve deri; Ağaç ve kâğıt; İletişim; Basın, yayın ve gazetecilik; Banka, finans ve sigorta; Ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar; Çimento, toprak ve cam; Metal; İnşaat; Enerji; Taşımacılık; Gemi yapımı ve deniz taşımacılığı, ardiye ve antrepoculuk; Sağlık ve sosyal hizmetler; Konaklama ve eğlence işleri; Savunma ve güvenlik; Genel işlerdir.
8.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda sendikalarla ilgili pek çok düzenleme yapılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi düzenleme yapılan konulardan birisi değildir?
Doğru Cevap: "C" İşçi ve işveren sendikalarının ayrıcalıkları
Soru Açıklaması

Anayasa’nın 51. madde hükmüne dayanılarak yürürlüğe konulan 2821 sayılı Sendikalar Kanunu’nda (SK) olduğu gibi 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’yla da işçi ve işveren sendikalarının kuruluşu, yönetilmesi, faaliyetleri ve sona ermeleri ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir.

9.

Sanayi Devrimi'nden sonra devletin pasif rolünü bırakarak, çalışma hayatına müdahale etmesi ve aldığı sosyo - politik önlemler ile çalışma hayatını disiplin altına alması ilk olarak hangi ülkede gerçekleşmiştir? 

Doğru Cevap: "C" İngiltere
Soru Açıklaması

İngiltere

10.
I. İşçinin korunması / II. İşçi yararına yorum / III. Mevzuat dışı kararların oluşturulması / IV. İşçinin kişiliğinin tanınması / Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri iş hukukunun temel ilkeleri arasında sayılabilir?
Doğru Cevap: "E" I, II ve IV
Soru Açıklaması
11.

 İşyerinin miras yoluyla intikali halinde ise mirasçıları, ölüm tarihinden itibaren en geç ne kadar süre içinde işyeri bildirgesini Kuruma vermekle yükümlüdür ? 

Doğru Cevap: "A" 3 ay 
Soru Açıklaması

İşyerinin miras yoluyla intikali halinde ise mirasçıları, ölüm tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde işyeri bildirgesini Kuruma vermekle yükümlüdür

12.
Aşağıdakilerden hangisi, kadınların doğum izinleri ile ilgili doğru bir bilgi verilmektedir?
Doğru Cevap: "B" Çoğul gebelikte, doğumdan önce 2 hafta ilave edilir.
Soru Açıklaması
İş Kanunu’na göre kadınların doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta kanuni doğum izinleri vardır. Çoğul gebelik söz konusu ise doğumdan önce çalıştırılamayacak 8 haftalık süreye 2 hafta daha ilave edilir.
13.

Olağan Genel Kurul en geç kaç yılda bir toplanır?

Doğru Cevap: "D" 4
Soru Açıklaması

Olağan Genel Kurul en geç dört yılda bir toplanır. Doğru cevap D'dir.

14.

Türk Borçlar Kanununa göre sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde işçiye hangi ücretin ödenmesi gerekir?

Doğru Cevap: "E" Emsal ücret
Soru Açıklaması

Türk Borçlar Kanunu’nda da, işverenin işçiye sözleşmede veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen ücreti ödemekle yükümlü olduğu, sözleşmede hüküm bulunmayan hallerde ise asgari ücretten az olmamak üzere emsal ücreti ödeyeceği hükme bağlanmıştır.

15.
İşçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılan ve toplu düzeyde iş ilişkilerini düzenleyen hukuk kaynağına ne ad verilir?
Doğru Cevap: "A" Toplu iş sözleşmesi
Soru Açıklaması
İş hukukunun özel kaynakları, farklı çıkar gruplarını temsil eden işçi ve işveren taraflarının serbestçe belirledikleri ve ortaklaşa meydana getirdikleri ya da geleneksel olarak kabul edilebilir özellikler kazanmış kurallardır. Bu kaynaklar bizzat taraflarca oluşturulan özel nitelikteki kaynaklardır. Sadece iş hukukuna özgü olan kaynaklar şunlardır (Sümer, 2003, s.13-15; Tunçomağ ve Centel, 2005, s.24-25; Süzek, 2011, s.61-66): • Toplu İş Sözleşmesi İşçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılan ve toplu düzeyde iş ilişkilerini düzenleyen hukuk kaynağıdır. Özellikle iş sözleşmelerinin yapılması, muhtevası ve sona ermesine ilişkin hususları düzenlemek üzere yapılmaktadır. Tarafların karşılıklı hak ve borçları, sözleşmenin uygulanması ve denetimini, uyuşmazlıkların çözümü için başvurulacak yolları düzenleyen hükümleri de içerebilir. İş hukukunda toplu iş sözleşmeleri önemli kaynaklar arasındadır. Çünkü toplu iş sözleşmeleri taşıdıkları normatif kurallarla, birçok durumda işçiler ile işverenler arasındaki ilişkilerde başvurulacak başlıca kaynağı oluşturmaktadır.
16.
Toplu iş görüşmelerinde, işçi sendikası ile işveren haftalık çalışma süresi konusunda anlaşamamışlardır. Burada hangi tür iş uyuşmazlığı bulunmaktadır.
Doğru Cevap: "B" Çıkar uyuşmazlığı
Soru Açıklaması
Çıkar uyuşmazlıkları, mevcut bir hakkın değiştirilmesi veya yeni bir hakkın elde edilmesi amacıyla çıkarılan uyuşmazlıklardır. Bu nedenle çıkar uyuşmazlıkları yeni bir toplu iş sözleşmesini yapma aşamasında ortaya çıkar. Ücretlerin, kıdem tazminatı miktarlarının, yıllık ücretli izin sürelerinin arttırılması konularında tarafların anlaşamamaları halinde çıkar uyuşmazlığı söz konusudur.
17.
“Sürekli iş göremezlik geliri” hangi durumlarda verilir?
Doğru Cevap: "C" İş kazası ve meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve özürlerde
Soru Açıklaması

İş kazası ve meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve özürler nedeniyle Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden Kurum Sağlık Kurulu’nca meslekte kazanma gücü en az %10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalı sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır. Sürekli tam işgöremezlikte sigortalıya aylık kazancın %70’i oranında gelir bağlanır. Sürekli kısmi işgöremezlikte ise sigortalıya bağlanacak gelir, tam iş göremezlik geliri gibi hesaplanarak bunun iş göremezlik derecesi oranındaki tutarı kendisine ödenir. Sigortalı, başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise, gelir bağlama oranı % 100 olarak uygulanır

18.

Evlendikleri için gelir ve aylıkları kesilecek olan kız çocuklarına talepte bulunmaları halinde ödenen evlenme ödeneği miktarı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Almakta oldukları aylık veya gelirin 2 yıllık tutarı
Soru Açıklaması

Evlendikleri için gelir ve aylıkları kesilecek olan kız çocuklarına, talepte bulunulursa almakta oldukları aylık veya gelirin 2 yıllık tutarı bir defaya mahsus olarak, evlenme ödeneği şeklinde peşin ödenir.

19.

Bir işkolunda çalışan işçilerin yüzde birinin tespitinde Bakanlıkça her yıl hangi aylarda yayımlanan istatistikler esas alınır?

Doğru Cevap: "B" Ocak- Temmuz
Soru Açıklaması

Bir işkolunda çalışan işçilerin yüzde birinin tespitinde Bakanlıkça her yıl ocak ve temmuz aylarında yayımlanan istatistikler esas alınır.

20.

Hangi işlerde çalışanlar bakımından iş güvencesinden yararlanabilmek için belli bir kıdem süresine sahip olma koşulu aranmaz?

Doğru Cevap: "A" Yeraltı işlerinde
Soru Açıklaması

Yer altı işlerinde çalışan işçilerde iş güvencesinden yararlanabilmek için kıdem şartı aranmaz(10.09.2014-6552/2md.).

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories