• İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Final Sınavları – Deneme 8

İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Deneme Final Sınavları - Deneme 8
1.
Aşağıdaki sözleşmelerden hangisi niteliği gereği yazılı şekilde yapılmak zorundadır?
Doğru Cevap: "E" Takım sözleşmesi
Soru Açıklaması
İş Hukukunda şekil serbestisi kural olup yazılı şekil şartı istisnai niteliktedir. Bu nedenle açıkça yazılı yapılması gerektiği öngörülmedikçe iş sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması zorunlu değildir. İş Hukukundaki yazılı şekil şartı getirilen sözleşmeler arasında; takım sözleşmesini, süresi bir yıldan fazla belirli süreli iş sözleşmesini, çağrı üzerine çalışma sözleşmesini saymak mümkündür. Doğru cevap E seçeneğidir.
2.
I.İşveren greve katılan işçinin sözleşmesini feshedebilir. II. Greve katılan işçiler işverenin uğradığı zararı karşılar. III. İşveren greve katılan işçilerin sözleşmelerinde işçi aleyhine tek taraflı değişiklik yapabilir. III. Kanun dışı grevin işçiye herhangi bir yaptırımı yoktur. Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri kanun dışı grevin sonuçlarındandır?
Doğru Cevap: "C" I ve II
Soru Açıklaması
Kanun dışı grev yapılması halinde işveren, grevin yapılması kararına katılan, grevin yapılmasını teşvik eden, greve katılan veya katılmaya ya da devama teşvik eden işçilerin iş sözleşmelerini haklı nedenle feshedebilir. Kanun dışı bir grev yapılması halinde bu grev nedeniyle işverenin uğradığı zararlar, greve karar veren işçi kuruluşu veya kanun dışı grev herhangi bir işçi kuruluşunca kararlaştırılmaksızın yapılmışsa, bu greve katılan işçiler tarafından karşılanır.
3.
Aşağıdakilerden hangisi 5510 sayılı Kanun anlamında sigortalıdır?
Doğru Cevap: "A" Köy ve mahalle muhtarları
Soru Açıklaması
5510 sayılı Kanunun 4. maddesinde kısa ve uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılanlar sıralanmıştır. Buna göre, a. Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar sigortalı sayılırlar. Ayrıca sigortalılığa ilişkin hükümler, işçi sendikaları ve konfederasyonları ile sendika şubelerinin başkanlıkları ve yönetim kurullarına seçilenler, bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları ile müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşları içine alan bütün güzel sanat kollarında çalışanlar ile düşünürler ve yazarlar, mütekabiliyet esasına dayalı olarak uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış ülke uyruğunda olanlar hariç olmak üzere yabancı uyruklu kişilerden hizmet akdi ile çalışanlar, 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanunu’na göre çalıştırılanlar, 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nda belirtilen umumi kadınlar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen kurslarda usta öğretici olarak çalıştırılanlar, kamu idarelerinde ders ücreti karşılığı görev verilenler ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4. maddesinin (C) bendi kapsamında çalıştırılanlar hakkında da uygulanacaktır. b. Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan ise ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları, tarımsal faaliyette bulunanlar ve 6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanuna tabi jokey ve antrenörler hakkında da uygulanır.
4.

Osmanlı İmparatorluğu’nda tüm esnaf ileri gelenlerinin toplandığı, meslekleriyle ilgili serbestçe görüşebildiği ve herkesin uyabileceği kararların alındığı yerlere ne ad verilir?

Doğru Cevap: "C" Lonca
Soru Açıklaması

Lonca, tüm esnaf ileri gelenlerinin toplandığı, meslekleriyle ilgili serbestçe görüşebildiği ve herkesin uyabileceği kararların alındığı yerlerdir. Doğru cevap C'dir.

5.

5510 sayılı Kanuna göre, 2048 yılından itibaren yaşlılık aylığı bağlanması koşullarından biri olan yaş haddi, kadın ve erkek için aşağıdakilerden hangisi olacaktır?

Doğru Cevap: "A" Kadın 65, erkek 65
Soru Açıklaması

Sosyal güvenlik sistemindeki finansman zorlukları nedeniyle ilerideki yıllarda aylık bağlama koşulları ağırlaşacak ve 2036 yılından itibaren bugün için 58 ve 60 olan yaş sınırı her yıl artacak 2048 yılından itibaren kadın ve erkek için 65 olarak uygulanacaktır.

6.
Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal ve hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran kişiye ne ad verilir?
Doğru Cevap: "A" Alt İşveren
Soru Açıklaması
Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal ve hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran kişiye alt işveren; diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir.
7.
Grev oylamasıyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "E" Oylamada, grev ilanının yapıldığı tarihte işyerinde çalışan işçilerden oylamaya katılanların salt çoğunluğu grevin yapılmaması yönünde karar verirse, bu uyuşmazlıkta alınan grev kararı uygulanamaz.
Soru Açıklaması
Grev oylaması, grevi engelleme yollarından biridir. Grev oylaması, grev kararının işyerinde ilan edilmesinden itibaren, grev kararının ilan edildiği tarihte o işyerinde çalışan işçilerin en az 1/4’ünün 6 işgünü içinde yazılı olarak grev oylaması talebinde bulunması üzerine yapılır. Oylamaya ilişkin itirazlar, oylama gününden başlayarak üç işgünü içinde mahkemeye yapılır. İtiraz, mahkemece üç işgünü içinde kesin olarak karara bağlanır
8.

İşverence gününde ödenmeyen ücretlere hangi faiz oranı uygulanır?

Doğru Cevap: "B" Mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı
Soru Açıklaması

Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır

9.
A ve B aynı işkolunda faaliyet gösteren ve aynı işverene ait işyerleridir. A'da 80 B'de ise 120 işçi çalışmaktadır. Kurulu olduğu işkolunda yeterli üye sayısına sahip bir işçi sendikasının söz konusu işyerlerinde işletme toplu iş sözleşmesi yapma yetkisine sahip olması için aşağıdaki üye sayılarından hangisi yeterlidir?
Doğru Cevap: "C" A'da 60, B'de 22 sendika üyesi
Soru Açıklaması
İşçi sendikasının işletme toplu iş sözleşmesi yapma ehliyetinin belirlenmesinde işyerleri bir bütün olarak değerlendirmekte ve işletme kapsamındaki işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısının yüzde kırkının ilgili işçi sendikasının üyesi olması gerekmektedir. İşletme toplu iş sözleşmelerinde, grup toplu iş sözleşmesinden farklı olarak işçi sendikası her işyerinde ayrı ayrı salt çoğunluğu sağlamak zorunda değildir. İşyerleri bir bütün olarak dikkate alınır. Toplam işçi sayısı esas alınarak, işçi sendikasının kanunda öngörülen oranı sağlayıp sağlamadığı tespit edilir. Buna göre toplam işçi sayısının 200 olduğu bir işletmede 80 işçinin sendika üyesi olması yeterli olacaktır.
10.
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre aşağıdakiler sendikalardan hangisinin kurulabilmesi mümkündür?
Doğru Cevap: "D" Sağlık Sendikası
Soru Açıklaması
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre İşçi sendikaları işkolu esasına göre kurulur; işyeri, coğrafya, meslek, istihdam türü esasına göre sendika kurulamamaktadır.
11.

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde; 600 gün sigortalı çalışıp, işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere kaç gün süre boyunca işsizlik ödeneği verilir?

Doğru Cevap: "E" 180
Soru Açıklaması

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde; 600 gün sigortalı çalışıp, işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, gün süre boyunca işsizlik ödeneği verilir. Doğru cevap E'dir.

12.

İşçinin bireysel olarak veya grup içinde büyük bir çaba göstererek yapmış olduğu işi ödüllendirmek amacıyla ödenen ek ücrete ne ad verilir?

Doğru Cevap: "B" Prim
Soru Açıklaması

Prim, işçinin bireysel olarak veya grup içinde büyük bir çaba göstererek yapmış olduğu işi ödüllendirmek amacıyla ödenen ek ücrete denir. Doğru cevap B'dir.

13.

Osmanlı Devletinde, iş hukukuna ilişkin ilk belgeler arasında kabul edilen Dilaverpaşa Nizamnamesinin temel amacı nedir?

Doğru Cevap: "B" Ereğli Bölgesinde çalışan maden işçilerinin verimliliğini arttırmak
Soru Açıklaması

Dilaverpaşa Nizamnamesi’nin amacı, Ereğli Kömür Havzası’nda çalışan işçilerin verimliliğiniarttırmaktır. Nizamname madenlerin üretim ve işletilmesi ile ilgili kuralları düzenlemekte ve çalışma koşulları ile ilgili kurallara dağınık bir şekilde yer vermektedir.

14.
Aşağıdakilerden hangisi kanuni grevdir?
Doğru Cevap: "C" İşçilerin ekonomik ve sosyal koşullarını düzeltmek için yapılan grev
Soru Açıklaması
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 58. maddesinin 2. fıkrasında, kanuni grevin tanımı yapılmıştır. Buna göre, “toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde işçilerin iktisadi ve sosyal durumlarıyla, çalışma şartlarını korumak veya düzeltmek amacıyla Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu hükümlerine uygun olarak yapılan grev kanuni grev” olarak tanımlanmıştır. Bu tanımdan hareketle kanuni grevin unsurlarını da şu şekilde sıralamak mümkündür. 1-Toplu iş sözleşmesinin yapılması s ırasında yani toplu çıkar uyuşmazlığında greve gidilmiş olmalıdır. 2- Greve, işçilerin ekonomik ve sosyal durumlarıyla çalışma koşullarını korumak ve düzeltmek amacıyla gidilmiş olmalıdır. 3- Grev 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun hükümlerinde öngörülen usul ve şekil şartlarına uygun olarak yapılmalıdır.
15.
Akort ücret, aşağıdakilerden hangisine göre belirlenebilir?
Doğru Cevap: "A" Parça sayısına göre
Soru Açıklaması
Akort ücret, yapılan işe bağlı olarak hesaplanan ücret türüdür. Bu ücret türünde parça sayısı, uzunluk, ağırlık ve büyüklük gibi birimler esas alınarak işçinin alacağı ücret belirlenir.
16.

Hesap ücret pusulasında, ödemenin günü ve ilişkin dönemde fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her türlü eklemelerin gösterilmesi mecburdur. Ayrıca gösterilmesi gereken kesintilerde bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu kesintilerden biri değildir?

Doğru Cevap: "C" Damga vergisi
Soru Açıklaması

Hesap ücret Pusulası

Bu pusulada, ödemenin günü ve ilişkin dönemde fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her türlü eklemelerin ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir. Bu işlemler, damga vergisi ve her çeşit harçtan da muaftır.

17.
Aşağıdaki ülkelerin hangisinde sosyal güvenlik sistemi bireysel-özel fonlama esasına dayanmaktadır?
Doğru Cevap: "B" Şili
Soru Açıklaması
Sorunun Doğru Cevabı B şıkkıdır. Şili'de sosyal güvenlik sistemini bireysel-özel fonlama esasına dayanmaktadır. Şili, sosyal güvenlik sistemini 1982 yılından itibaren tamamen özelleştirmiştir. Bireylere sosyal güvenlik primlerini, özel sigorta şirketlerinin veya bankaların kurdukları özel fon yönetimi kuruluşlarına ödeme zorunluluğu getirilmiştir. Bu sistemde, bireysel tasarruf (fon) yönetimi esası benimsenmiştir.
18.
I.İşçinin ölümüII.İşverenin ölümüIII.Tarafların uzlaşmasıIV.Saptanan (belirli) sürenin dolmasıYukarıdakilerin hangisi veya hangileri, iş sözleşmesinin genel sona erme sebeplerindendir?
Doğru Cevap: "D" I, III ve IV
Soru Açıklaması
İş sözleşmelerini sona erdiren genel sebepler arasında “ölüm, tarafların uzlaşması ve saptanan (belirli) sürenin dolması” sayılabilir. İşçinin ölümü ile sözleşme kendiliğinden sona erer. Buna karşılık işverenin ölümü ise, iş sözleşmesinin sona ermesi açısından işçinin ölümü kadar kesin bir etkiye sahip değildir. Genelde işveren, zaten iş sözleşmesinden doğan ücret ödeme, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemleri alma gibi birçok borcunu bizzat yerine getirmemekte, bu borçları çoğunlukla işveren vekili gibi yardımcıları yerine getirmektedir. Bu nedenle ilke olarak işverenin ölümü iş sözleşmesini sona erdirmez.
19.
Aşağıdaki sigorta kollarından hangisinde sigortalının prim oranlarına devlet katkısı bulunmaktadır?
Doğru Cevap: "E" İşsizlik
Soru Açıklaması
İşsizlik sigortası, ülkemizde en geç uygulanmaya başlayan sigorta koludur. İşsizliğin kişiler üzerinde yarattığı olumsuz sonuçların azaltılmasına yönelik olarak 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu 25.08.1999 tarihinde (RG, T.08.09.1999, S.23810) kabul edilmekle birlikte Kanunun yürürlüğe girme tarihi 01.06.2000 tarihine bırakılmıştır. İşsizlik sigortası, 5510 sayılı Kanun kapsamında değil bağımsız bir kanun olarak düzenlenmiştir. İşsizlik sigortasının primleri sigortalı, işveren ve devlet payı olarak Kanunda düzenlenmiştir. Buna göre işsizlik sigortası primi, sigortalının 5510 sayılı Kanunun 80. ve 82. maddelerinde belirtilen prime esas aylık brüt kazançlarından %1 sigortalı, %2 işveren ve %1 devlet payı olarak alınacaktır. İsteğe bağlı sigortalılardan ise %1 sigortalı ve %2 işveren payı alınır (İSK m.49/1).
20.

Gazetecilerin iş hukukunda kaynaklı sorunları ile ilgili ilk kanuni düzenleme aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" 5953 sayılı “Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki Kanun
Soru Açıklaması

5953 sayılı “Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki Kanun

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories