• İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Final Sınavları – Deneme 13

İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Deneme Final Sınavları - Deneme 13
1.
Sendikaların, sendika şubelerinin ve konfederasyonların en üst düzeyde yetkiye sahip zorunlu organı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Genel Kurul
Soru Açıklaması
Sendikaların, sendika şubelerinin ve konfederasyonların en üst düzeyde yetkiye sahip zorunlu organı genel kuruldur.
2.
I.İşçi II.İşçi Sendikası III.Sendikalı işveren IV.Sendikasız işveren V.İşveren Sendikası Yukarıdakilerden hangileri toplu iş sözleşmesinin bir tarafı olabilir?
Doğru Cevap: "A" I, II ve III
Soru Açıklaması
Toplu iş sözleşmesinin işçi tarafı mutlaka bir işçi sendikasıyken işveren tarafı ise, bir işveren sendikası olabileceği gibi, sendika üyesi olmayan bir işveren de olabilir.
3.

Bir kapak basma fabikasında işçinin bastığı kapak sayısı karşılığında aldığı ücret türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Akort ücret
Soru Açıklaması

Yapılan işe bağlı olarak hesaplanan ücret türüdür. Bu ücret türünde parça sayısı, uzunluk, ağırlık ve büyüklük gibi birimler esas alınarak işçinin alacağı ücret belirlenir. Bir kapak basma fabikasında işçinin bastığı kapak sayısı veya kablo fabrikasında işçinin ürettiği kablonun uzunluğu gibi üretilen birim ile her birim için belirlenmiş olan birim ücretin çarpılması sonucunda işçinin alacağı ücret bulunur.

4.

Çerçeve sözleşme, taraflardan birinin çağrısı ve karşı tarafın çağrıya olumlu cevap vermesi ile hangi yıl aralıklarında yapılır?

Doğru Cevap: "A" En az 1- en çok 3
Soru Açıklaması

Çerçeve sözleşme, taraflardan birinin çağrısı ve karşı tarafın çağrıya olumlu cevap vermesi ile en az bir, en çok üç yıl için yapılır (m. 33/4).

5.
Sendika ve konfederasyonların denetime ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "E" Yeminli mali müşavirler tarafından mali denetim yapılması halinde denetleme kurulunun yükümlülüğü de ortadan kalkar.
Soru Açıklaması
6356 sayılı Kanuna göre sendikalarda denetleme yetkisi genel kurula aittri. Ancak genel kurul bu yetkisini denetleme kurulu aracılığıyla yerine getirir. Denetleme kurulu bu görevini kanun ve kuruluşun tüzük hükümlerine göre yerine getirir. Dış denetim, sendika ve konfederasyonşarın kendilerine tamamen yabancı olan, sendika organları ile hiçbir ilişkisi bulunmayan yetkililer aracılığıyla denetlenmesidir. sendikaların denetimi en geç iki yılda bir yapılır. doğru cevap e şıkkıdır.
6.
Çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmasıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "E" Okulun kapalı olduğu dönemlerde çalışma süreleri, çocuğun veya gencin yaşına bağlı olarak 45 veya 50 saati aşmayacaktır.
Soru Açıklaması
Okulun kapalı olduğu dönemlerde çalışma süreleri, çocuğun veya gencin yaşına bağlı olarak 35 veya 40 saati aşmayacaktır.
7.
Aşağıdakilerdenhangisi Türk İş Hukukunun yürürlükteki düzenlemeleri arasında yer almaz?
Doğru Cevap: "A" 2821 sayılı Sendikalar Kanunu
Soru Açıklaması
2821 sayılı Sendikalar Kanunu ve 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu yürürlükten kaldırılmış, bu kanunların yerini 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu almıştır.
8.
I- Kişisel/hukuki bağımlılıktan söz edebilmek için işin, işverenin emir ve direktiflerine uygun biçimde görülmesi gerekir. / II- İşverenin vereceği emir ve talimatlar yasalara aykırı olsa dahi işçi bunlara uymak zorundadır. / III- Bağımlılık unsuruna göre işin işyerinde görülmesi zorunluluğu vardır. / IV- 1475 Sayılı Kanunda bağımlılık unsuruna yer verilmemiştir. / İş sözleşmesinin bağımlılık unsuruna ilişkin yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: "C" I ve IV
Soru Açıklaması
9.

Aşağıdakilerden hangisi işveren tarafından işçinin yaptığı işten duyulan memnuniyeti göstermek veya yeni yıl, evlenme ve doğum gibi bazı özel nedenlerle verilen ek bir ödemenin tanımıdır?

Doğru Cevap: "A" İkramiye
Soru Açıklaması

İkramiyei işveren tarafından işçinin yaptığı işten duyulan memnuniyeti göstermek veya yeni yıl, evlenme ve doğum gibi bazı özel nedenlerle verilen ek bir ödemenin tanımıdır.

10.
Aşağıdakilerden hangisi yazılı şekil şartı olmayan sözleşmelerden birisidir?
Doğru Cevap: "B" Süreksiz iş sözleşmesi
Soru Açıklaması
11.

Olağanüstü genel kurul, yönetim kurulu veya denetleme kurulunun gerekli gördüğü hallerde ya da genel kurul üye veya delegelerin beşte birinin yazılı isteği üzerine kaç gün içinde yazılı istekteki konuları öncelikle görüşmek üzere toplanır?

Doğru Cevap: "C" 60
Soru Açıklaması

Olağanüstü genel kurul, yönetim kurulu veya denetleme kurulunun gerekli gördüğü hallerde ya da genel kurul üye veya delegelerin beşte birinin yazılı isteği üzerine altmış gün içinde yazılı istekteki konuları öncelikle görüşmek üzere toplanır. Doğru cevap C'dir.

12.

18 ve daha küçük yaştaki işçilerin yıllık ücretli izin süresi kaç günden az olamaz?

Doğru Cevap: "D" 20
Soru Açıklaması

18 ve daha küçük yaştaki işçilerin yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz.

13.

Aşağıdakilerden hangisi sendikal kuruluşların zorunlu organları arasında yer almaz?

Doğru Cevap: "B" Temsilciler Kurulu
Soru Açıklaması

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre sendikaların organları; “Zorunlu Organlar” ve “İsteğe Bağlı (İhtiyari) Organlar” olmak üzere iki grupta incelenebilir (STİSK m.9/1, 2). Sendikaların, sendika şubelerinin ve konfederasyonların zorunlu organları; “Genel Kurul”, “Yönetim Kurulu”, “Denetleme Kurulu” ve “Disiplin Kurulu” dur.

14.
Türk Hukukuna göre aşağıdakilerden hangisi toplu iş sözleşmesi yapma ehliyetine sahiptir?
Doğru Cevap: "E" Sendika üyesi olmayan işveren
Soru Açıklaması
Toplu iş sözleşmesi yapma ehliyeti, belirli kişi ya da kişi birliklerine kanun tarafından tanınmış hukuki bir nitelik olup, toplu iş sözleşmesine taraf olabilmeyi ifade eder. İşçi tarafı olarak sadece işçi sendikaları toplu iş sözleşmesi yapma ehliyetine sahiptir. Bu anlamda işçi konfederasyonları toplu iş sözleşmesi yapma ehliyetine sahip değildirler. Aynı şekilde işçiler de kendi başlarına, işçi sendikası olmadan toplu iş sözleşmesi yapma ehliyetine sahip değildirler. İşveren tarafı olarak da işveren ve işveren sendikaları ehliyet sahibidir. İşveren konfederasyonlarının da toplu iş sözleşmesi yapma ehliyetleri yoktur.
15.

Toplu iş sözleşmesinin önemi ve fonksiyonuyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru Cevap: ""
Soru Açıklaması

C şıkkı doğrudur.  Toplu iş ilişkilerinin, başlıca konusu ve amacı toplu iş sözleşmelerinin imzalanarak yürürlüğe konmasıdır. İşçi ve işveren sendikalarının ana faaliyet konusu toplu iş sözleşmelerinin yapılmasıdır. A ve B şıkkı yanlıştır. Toplu iş sözleşmeleri önemli bir iş hukuku kaynağıdır. Toplu iş sözleşmeleri hukuk kaynağı olarak iş sözleşmelerinden önce gelir. Toplu iş sözleşmelerine aykırı iş sözleşmesi yapılamaz. Ayrıca İş Kanunu her işyeri için ayrıntılı kurallar öngöremez. D şıkkı yanlıştır. Toplu iş sözleşmeleriyle, Kanunun öngördüğü asgari koşulların üstüne çıkılarak daha üst düzeyde işçi yararına kurallar oluşturulmaktadır. E şıkkı yanlıştır. “teşmil” uygulamalarında ise bazen bütün bir işkolunu kapsayabilen geniş bir toplu iş sözleşmesi düzeni gerçekleşmektedir. 

16.
Aşağıdakilerden hangisi geleneksel sosyal güvenlik tekniklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "D" Sosyal sigorta
Soru Açıklaması
Sorunun doğru cevabı d şıkkıdır. Geleneksel sosyal güvenlik teknikleri tasarruf, yardımlar, hukuki sorumluluk, yardımlaşma sandıkları ve özel sigortalardır. Modern sosyal güvenlik teknikleri ise sosyal sigorta, sosyal yardımlar ve sosyal hizmetlerdir.
17.
İşveren tarafından belirli bir işyerinde çalışma koşullarını belirlemek için tektaraflı olarak hazırlanan objektif ve genel nitelikte düzenlemelere ne ad verilir?
Doğru Cevap: "D" İşyeri İç Yönetmelikleri
Soru Açıklaması
İş ilişkisini düzenleyen temel kaynak iş sözleşmesidir. İş sözleşmesi, bireysel iş ilişkilerinin temelini oluşturur ve bu ilişkide uygulanacak kuralları belirlemesi açısından önemli bir kaynaktır. Taraflar yaptıkları iş sözleşmesi ile kendileri açısından bağlayıcı hükümler getirmektedirler. İş sözleşmesinin tarafları bu sözleşme ile çalışma süresi, ücret, izin süresi gibi konuları kanunun emredici hükümlerini göz önünde bulundurarak belirler.
18.
Nitelikleri bakımından en çok 30 işgünü süren işlere ne ad verilir?
Doğru Cevap: "A" Süreksiz iş
Soru Açıklaması
İş Kanunu’nun 10. maddesindeki sürekli ve süreksiz işler ayrımına göre, iş sözleşmeleri sürekli ve süreksiz iş sözleşmeleri olarak ikiye ayrılırlar. Bu maddeye göre nitelikleri bakımından en çok 30 işgünü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denir.
19.

I. Devletçe bakılma

II. Yardımlaşma sandıkları

III. Sosyal yardımlar ve sosyal hizmetler

IV. Özel sigortalar

 Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri modern sosyal güvenlik tekniklerindendir? 

Doğru Cevap: "A" I ve III. 
Soru Açıklaması

Modern sosyal güvenlik teknikleri ; Sosyal yardımlar ve sosyal hizmetler, sosyal sigorta ve devletçe bakılmadır. 

20.

İşletme toplu iş sözleşmelerinde ise işyerleri bir bütün olarak değerlendirmekte ve işletme kapsamındaki işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısının yüzde ............. ilgili işçi sendikasının üyesi olması gerekmektedir.

Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru Cevap: "B" Kırkının
Soru Açıklaması

İşyeri toplu iş sözleşmesinde işçi sendikasının toplu iş sözleşmesi kapsamına girecek işyeri veya işyerlerinin her birisinde çalışan işçilerin salt çoğunluğunun, yani yarıdan fazlasını kendi üyesi olarak kaydetmiş olmasıdır. İşletme toplu iş sözleşmelerinde ise işyerleri bir bütün olarak değerlendirmekte ve işletme kapsamındaki işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısının yüzde kırkının ilgili işçi sendikasının üyesi olması gerekmektedir.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories