Yöneticilerin çalışanlara gösterdikleri davranışların ne kadar adil algılandığı hangi örgütsel adalet boyutunun açıklamasıdır?
Örgütsel adalet, çalışanların iş yerlerinin ne kadar adil olduğuna dair algılarını kapsamaktadır ve dört boyutu bulunmaktadır. Bunlar: Dağıtım adaleti, süreç adaleti, etkileşim adaleti ve bilgisel adalettir. Soruda açıklaması verilen ise etkileşim adaletidir. Doğru yanıt D seçeneğidir.
Bir kişinin istediği sonuçları elde etmek üzere güç kazanmak, gücünü kullanmak ve geliştirmek için giriştiği tüm faaliyetlere ne ad verilir?
Güç, başkalarını etkileme becerisidir. Gücü örgüt veya iş yaşamı içerisinde ele aldığımızda, politika önem taşıyan bir başka kavram olarak karşımıza çıkmaktadır; çünkü bir kişinin istediği sonuçları elde etmek üzere güç kazanmak, gücünü kullanmak ve geliştirmek için giriştiği tüm faaliyetler (stratejiler, taktikler, oyunlar ve davranışlar) politika veya politik davranış olarak adlandırılmaktadır. Doğru cevap A'dır.
Çalışma arkadaşlarına karşı düşünceli olmak ve kişiler arası sorunlara olanak vermeyecek şekilde davranmaya ne denir?
Nezaket; çalışma arkadaşlarına karşı düşünceli olmak ve kişiler arası sorunlara olanak vermeyecek şekilde davranmaktır.
Aşağıdaki seçeneklerde sağlıklı ve sağlıksız örgüt kültürüne yönelik verilen eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
Sorun çözme süreci yapıcı ve faydacı olması, her konuda takım çalışmasına yöneliş ve riske girmeye değer verilmesi sağlıklı örgüt kültürünün özellikleridir. Sorunlar gizlenmesi veya iş dışı ortamlarda tartışılması ise sağlıksız örgüt kültürünün özelliğidir. Bunun yanında iş başında öğrenme ağırlıklı mesleki eğitimin esas olması seçenekte verilenin aksine sağlıklı örgüt kültürünün bir özelliğidir. Doğru yanıt B'dir.
''Tarafları çatışmaya götürebilecek yapısal faktörler arasında artan uzmanlaşma, taraflar arasında karşılıklı bağımlılık, fiziksel ortam ve merkeziyetçiliğe karşı merkez kaççılık vardır.''
Yukarıda verilen özelik hangi açıdan çatışmaya kaynaklık etmektedir.?
Yapısal Faktörler; Tarafları çatışmaya götürebilecek yapısal faktörler arasında artan uzmanlaşma, taraflar arasında karşılıklı bağımlılık, fiziksel ortam ve merkeziyetçiliğe karşı merkez kaççılık vardır.Doğru cevap E'dir
Yukarıdakilerden hangileri çatışmanın örgütlerdeki sonucu olarak karşımıza çıkabilir?
ÇAtışmanın sonuçları olumlu ya da olumsuz olabilir. bu nedenle yukarıda verilenlerden her biri örgütlerde karşılaşabileceğimiz sonuçlar arasında yer alır.
Aşağıda verilenlerden hangisi güç ilişkilerinin özelliği değildir?
Güç ilişkisi özelliklerinde biri, güç ilişkisinin her zaman tek yönlü işlemez oluşudur.
................doğru olup olmadığı sorgulanmaksızın, tartışmaya açık olmadan bireylerce kabul edilen yargı, inanç ve genellemeleri ifade eder.
Boş bırakılan alana aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Sayıltı doğru olup olmadığı sorgulanmaksızın, tartışmaya açık olmadan bireylerce kabul edilen yargı, inanç ve genellemeleri ifade eder.Doğru cevap A'dır.
Görev çatışması olarak da bilinen ve sorun çözmede bir gereklilik kabul edilen çatışma türü hangisidir?
Fikir çatışması, yapılacak işler, görevler, politikalar, yöntemler ve işle ilgili diğer benzer konularda farklı görüş ve fikirlerin olmasından kaynaklanır. Bu tür bir çatışma sorun çözmede bir gerekliliktir, çünkü bu sayede fikirler; kanıtlar, mantık, eleştirel ve yenilikçi düşünceyle değerlendirmeye alınır. Bu çatışma, görev çatışması olarak da adlandırılmaktadır.
Bu nedenle doğru seçenek A'dır.