1945 tarihinde çalışma hayatıyla ilgili hususları düzenleme, yürütme ve denetlemeyle görevli hangi Bakanlık kurulmuştur?
Çalışma Bakanlığı k
Aşağıdakilerden hangisi iş hukukunun yürütme kaynaklarından birisi değildir?
Yargıtay İçtihatları
Kıdem tazminatı mevzuatımıza ilk kez hangi tarihte girmiştir?
Kıdem tazminatı mevzuatımıza ilk kez 1936 yılında girmiştir. Doğru cevap B'dir.
İş Kanununda hangi sektör için denkleştirme süresi diğerlerine göre daha uzun belirlenmiştir?
Turizm sektöründe dört aylık süre içinde haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Bu sektörde denkleştirmre süresi toplu iş sözleşmeleri ile altı aya kadar arttırılabilir. Turizm Sektörü Dışında Denkleştirme süresi 2 aydır, toplu iş sözleşmeleri ile 4 aya kadar arttırılabilir.
Aşağıdakilerden hangisi iş hukukunun resmi iç kaynağı olan yasama kaynaklarından birisi değildir?
Yargı kararları
Aylık ücret alan bir işçinin ücretinden yapılabilecek ceza kesintisi bir ayda en fazla kaç gündelik olabilir?
Kanun, işçi ücretlerinden bir ayda yapılacak ceza kesintisine işçiyi korumak amacıyla sınırlama getirmiştir. Buna göre işçi ücretlerinden yapılacak ceza kesintileri, bir ayda 2 gündelikten veya parça başına ya da yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin 2 günlük kazancından fazla olamaz (İK m.38/2).
İşçinin işverenden izin almaksızın veya hastalık, kaza, ölüm gibi haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına kaç işgünü işine devam etmemesi işverene iş sözleşmesinin derhal fesih hakkı verir?
İşçinin işverenden izin almaksızın veya hastalık, kaza, ölüm gibi haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü işine devam etmemesi işverene iş sözleşmesinin derhal fesih hakkı verir. Doğru cevap B'dir.
Asgari bir çalışma süresini dolduran işçinin iş sözleşmesinin kanunda sayılan hallerden biriyle son bulması halinde, işveren tarafından işçiye ya da ölümü halinde mirasçılarına ödenen ve miktarı işçinin çalışma süresi ve ücretine göre saptanan paraya ne ad verilir?
Kıdem tazminatı, asgari bir çalışma süresini dolduran işçinin iş sözleşmesinin kanunda sayılan hallerden biriyle son bulması halinde, işveren tarafından işçiye ya da ölümü halinde mirasçılarına ödenen ve miktarı işçinin çalışma süresi ve ücretine göre saptanan paradır. Doğru cevap D'dir.
İş sözleşmelerinin sona ermesi sorunu, genel hukuk kuralları içerisinde yani Borçlar hukuku çerçevesinde bir hukuk sorunu olarak ele alınır buna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
İş sözleşmesinin sona ermesiyle, işçi ve işveren arasındaki hukuki ilişki hemen sona ermez. İki taraf arasındaki hukuki ilişki bir süre daha devam eder. Gerçekten, özellikle iş hukukunun kendine özgü yapısı, sosyal karakteri ve iş sözleşmesinin hukuki nitelikleri, taraflar arasındaki sözleşme ilişkisinin sona ermesine rağmen, iş ilişkisinin sonuçlarınınbelli bir süre daha devam etmesini gerektirmektedir. Bu anlamda iş sözleşmesinin sona ermesi ile özellikle işverenin bazı yükümlülükleri doğmakta; iş ilişkisi bu yükümlülüklerin yerine getirilmesiyle kesin şekilde sona ermektedir.
İşverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde %..... engelli, kamu işyerlerinde ise %...... engelli ve %...... eski hükümlü işçiyi çalıştırmakla yükümlüdürler.
Yukarıdaki cümlede bış bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?
İş Kanunu’nda engelli ve eski hükümlülerin istihdam edilebilmelerine yönelik kota yöntemine ilişkin hükme yer verilmiştir. Kanuna göre işverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde %3 engelli, kamu işyerlerinde ise %4 engelli ve %2 eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.
I. Ölüm
II. Fesih
III. Tarafların uzlaşması
IV. Saptanan sürenin dolması
Yukarıdakilerden hangisi iş sözleşmesini sona erdiren genel sebepler arasındadır?
İş sözleşmelerini sona erdiren genel sebepler arasında “ölüm, tarafların uzlaşması ve saptanan (belirli) sürenin dolması” sayılabilir.
İşyerinin bir devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlarından devreden ile devralan birlikte sorumludur. Ancak devredenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl süreyle sınırlıdır (İK m.6/3).
Sanayi Devrimi sonrası çalışma ilişkilerinde devletler ilk olarak hangi kesimleri korumak amacıyla hareket etmiştir?
Devlet aldığı bir takım sosyo-politik önlemlerle çalışma hayatını disiplin altına almayı ve dolayısıyla sarsılmaya başlayan toplumsal yapıyı düzenlemeyi amaçlamıştır. Devletin müdahalesinin ilk belirtileri İngiltere’de; daha sonra tüm Avrupa’da görülmüş ve özellikle kadın ve çocuk işçilere yönelik olarak gerçekleşmiştir
İş sözleşmesinin baştan itibaren geçersiz sayılması halinde geçersizliğin ileri sürüldüğü ana kadar yerine getirilen edimlerin hangi esasa dayanılarak iade edilmesi gerekir?
Sebepsiz zenginleşme
Türk borçlar kanununda belirtilen genel sebeplerle sona ermeye “genel sebeplerle sona erme” denirken, sözleşme taraflarından birinin irade beyanıyla sona ermesine ne denir?
İş sözleşmesinin diğer bütün sözleşmeler için geçerli olan ve Türk Borçlar Kanunu’nda belirtilen genel sebeplerle sona ermesine “genel sebeplerle sona erme”; sözleşme taraflarından birinin irade beyanıyla sona ermesine ise“fesih” denir.