• İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku Deneme Ara Sınavları – Deneme 11

İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Ara Sınav - Deneme 11
1.

İş sözleşmesinin geçersizliği halinde bu durumun başlangıçtan itibaren değil, geleceğe yönelik etki etmesinin sebebi nedir?

Doğru Cevap: "C" İş hukukunun işçiyi koruyan bir hukuk dalı olması
Soru Açıklaması

İş hukukunda işçiyi koruma düşüncesi gereği, geçersizlik halinde iş sözleşmesinin geçersizliğinin ileri sürüldüğü ana kadar geçerli bir sözleşme olduğu başka bir deyişle, geçersizlik halinde iş sözleşmelerinin başlangıçtan itibaren değil, geleceğe yönelik olarak geçersiz olacağı kabul edilmektedir.

2.

"U¨retim aile üyeleri tarafından, bunların yeterli olmadığı durumlarda ise kölelerce sağlanmaktaydı". 10. yüzyıla kadar devam eden bu döneme ne ad verilmektedir?

Doğru Cevap: "A" Aile Ekonomisi ve Kölelik Düzeni
Soru Açıklaması

U¨retim aile üyeleri tarafından, bunların yeterli olmadığı durumlarda ise kölelerce sağlanmaktaydı. 10. yüzyıla kadar devam eden bu döneme “Aile Ekonomisi ve Kölelik Düzeni” olarak adlandırılmaktadır. Doğru cevap A'dır.

3.
Denkleştirme esasına göre çalışmada, denkleştirme süresi ve denkleştirme süresinin uzayabileceği maksimum süre nedir?
Doğru Cevap: "A" Denkleştirme süresi, 2 aydır, toplu iş sözleşmeleri ile 4 aya kadar arttırılabilir.
Soru Açıklaması
Denkleştirme süresi, 2 aydır. Ancak, toplu iş sözleşmeleri ile 4 aya kadar arttırılabilir. Burada önemli olan denkleştirme süresi olarak belirlenen dönemde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresinin normal haftalık çalışma süresini aşmamasıdır.
4.
Aşağıdakilerden hangisi 4857 sayılı İş Kanununa göre işçi açısından derhal fesih sebeplerinden birisidir?
Doğru Cevap: "B" İşçinin, işyerinde yaptığı işin işin niteliğinden doğan bir nedenle işçinin sağlığı ve yaşayışı için tehlikeli olması
Soru Açıklaması
İşçinin sağlık sebeplerine dayanarak iş sözleşmesini derhal fesihle sona erdirebilmesi için iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılmasının işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olması gerekir.
5.
Atatürk İlköğretim Okulunun karşısındaki kırtasiyede, tam süreli olarak beş işçi çalışmaktadır. Kayıt döneminde işlerin yoğunlaşacağı düşünülerek, 25 gün süreyle mesai saati sonuna denk gelecek şekilde günde 2 saat çalışması için ilave üç kişi istihdam edilecektir. Bahsedilen üç kişi ile yapılacak iş sözleşmesinin niteliği nedir?
Doğru Cevap: "B" Belirli Süreli - Süreksiz - Kısmi Süreli
Soru Açıklaması
6.

Aşağıdakilerden hangisi İş Kanunu’nun uygulama alana giren işler veya kişilerden birisidir?

Doğru Cevap: "B" Tarım işletmelerinde yapılan yapı işleri
Soru Açıklaması

Tarım ve orman işi olmakla birlikte, tarım sanatları ile tarım aletleri, makine ve parçalarınınyapıldığı atölye ve fabrikalarda görülen işler, tarım işletmelerinde yapılan yapı işleri, halkın faydalanmasına açık veya işyerinin eklentisi durumunda olan park ve bahçe işleri, maddedeki özel düzenleme dolayısıyla İş Kanunu’nun kapsamı içine alınmıştır (İK m.4/2-c, d, e).

7.

Mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları halinde en fazla kaç ay süreyle geçici iş ilişkisi kurulabilir?

Doğru Cevap: "A" 4 ay
Soru Açıklaması

Geçici işçi sağlama sözleşmesi ikinci fıkranın (a) bendinde sayılan hallerin devamı süresince , (b) ve (c) bentlerinde sayılan hallerde süre sınırı olmaksızın, diğer bentlerde sayılan hallerde ise en fazla dört ay süreyle kurulabilir. Mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları hali ise g bendinde yer aldığı için en fazla 4 ay süreyle kurulabilecektir.

8.
Aşağıdakilerden yorumlardan hangisi Sanayi Devrimi öncesi için yanlıştır?
Doğru Cevap: "E" 13. yüzyılda bu durum sonlanmıştır
Soru Açıklaması
Sanayi Devrimi Öncesi Dönemde, kişilerin iradelerinden kaynaklanmayan zorunlu çalıştırma sözkonusuydu. Üretim aile üyeleri tarafından, bunların yeterli olmadığı durumlarda ise kölelerce sağlanmaktaydı. 10. yüzyıla kadar devam eden bu dönem “Aile Ekonomisi ve Kölelik Düzeni” olarak adlandırılmaktadır. Aile üyelerinin ve kölelerin çalışma ilişkileri ise, aile başkanı tarafından düzenlenmekteydi.
9.

Hangi Anayasa, ilk kez sosyal ve ekonomik haklar ve ödevlere yer vererek; çalışma hakkını, sendika özgürlüğünü, toplu sözleşme ve grev hakkı ile sosyal güvenlik hakkını tanımıştır?

Doğru Cevap: "E" 1961 Anayasası
Soru Açıklaması

1961 tarihli Anayasa, ilk kez sosyal ve ekonomik haklar ve ödevlere yer vererek; çalışma hakkını, sendika öz- gürlüğünü, toplu sözleşme ve grev hakkı ile sosyal güvenlik hakkını tanıyan bir anayasadır. Doğru cevap E'dir.

10.

İş Sözleşmesinin Unsurları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?