I. İşletmenin faaliyet konusu, sektörü, vb. faaliyetler işletmelerdeki fonksiyonların belirlenmesini etkilemez
II. İşletmelerin amaçlarına ulaşabilmesinde ve başarı sağlayabilmesinde bu fonksiyonların bir sistem içerisinde bir şekilde bir araya getirilmesi ve yönetilmesi gerekir
III. İşletmelerin kendisi birer sistemdir
Bir sistem olarak işletme ve fonksiyonları için yukarıda belirtilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
İşletmelerdeki fonksiyonların belirlenmesini etkileyen birçok faktörden bahsedilebilir. İşletmenin faaliyet konusu, sektörü, stratejileri, teknolojisi ve çalışanların niteliği gibi faktörler bunlar arasında yer almaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi Küresel İşletmelerin Üretim ile ilgili amaçlarından birisidir?
Küresel İşletmelerin Üretim ile ilgili amaçları:Küresel üretimde ölçek ekonomisi sağlamakMaliyetler ve kalite kontrolüDüşük maliyetli üretim yöntemleri geliştirmedir.B seçeneği doğru seçenektir.
Bir sistemin performansı hakkındaki verilere ne ad verilir?
Geri Bildirim: Bir sistemin performansı hakkındaki verilerdir.
Aşağıdakilerden hangisi bir sistem olarak işletmede ekonomik kaynaklardan biridir?
Ekonomik Kaynaklar:
• İnsan• Para• Malzeme• Makinalar• Arazi• Tesisler• Enerji• Bilgi
Aşağıdakilerin hangisinde temel rekabet stratejileri tam ve doğru olarak verilmiştir?
Temel rekabet stratejileri: Rekabette üstünlük sağlayabilmek için işletmeler fiyat, kalite, zaman ve çeşitlilik olmak üzere dört farklı konuda strateji geliştirebilir. Bu grupta maliyet liderliği, farklılaşma ve odaklanma stratejileri olmak üzere 3 farklı strateji belirlenebilir.
Aşağıdakilerden hangisi küresel işletmelerde strateji geliştirme sürecinde, yalnızca İç analizin özelliklerinden biridir?
İç analiz: Dış çevre analizinden sonra işletmenin güçlü ve zayıf yönlerinin belirlenmeye çalışıldığı iç analizin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu analizin amacı, işletmenin kendisini tanıması ve rekabet üstünlüğünü belirleyebilmesi için rakipleri ile kıyaslandığında üstün ve zayıf olduğu noktaları tanımlayabilmesidir. Doğru cevap B şıkkıdır.
Bir pazar ya da pazarın herhangi bir bölümündeki tehdit ve fırsatların belirlenmesine olanak sağlayan aşağıdakilerden hangisidir?
Pazar Araştırması Bir pazar ya da pazarın herhangi bir bölümündeki tehdit ve fırsatların belirlenmesine olanak sağlar.
Hangisi İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın kısaltmasıdır?
İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), 1947 yılında İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa'nın yeniden yapılandırılması için ABD ve Kanada’nın Marshall Planı’nın koordinasyonunu sağlamak amacıyla oluşturduğu bir kuruluştur. Doğru cevap B seçeneğidir.
Hem sosyal açıdan hem de ilgili yasaların gerektirdiğinin ötesinde olmak üzere toplumsal açıdan arzu edilen etkinliklerinve ahlaki ilkeler doğrultusunda davranışların işletmeler tarafından yerine getirilmesi hangi kavramla ifade edilmektedir?
Kurumsal vatandaşlık, hem sosyal açıdan hem de ilgili yasaların gerektirdiğinin ötesinde toplumsal açıdan arzu edilen etkinliklerinve ahlaki ilkeler doğrultusunda davranışların işletmeler tarafından yerine getirilmesidir.
Aşağıdakilerden hangisi Sistem'in bileşenlerinden "Girdi"ye örnektir?
Girdi, sisteme giren ve işlenecek tüm unsurlara verilen addır. Örneğin, ham maddeler, enerji, veri ve insan çabası birer girdidir.
Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri, işletme satın almalarından elde edilebilecek faydalardandır?
I. Yeni piyasalara giriş
II. Yeni ürün ve hizmetlerin elde edilmesi
III. Yeni kaynak dönüşüm süreçlerinin öğrenilmesi
IV. Yeni bilgi ve becerilerin kazanılması
Satın almalar sayesinde işletmelerin elde edebileceği faydalar şunlardır:• Yeni piyasalara giriş,• Yeni ürün veya hizmetlerin elde edilmesi,• Yeni kaynak dönüşüm süreçlerinin öğrenilmesi,• Yeni bilgi ve becerilerin kazanılması,• Dikey bütünleşme.
Doğru yanıt E seçeneğidir.
"Belirli bir dönemde gerçekleşmesi istenilen faydalar için kaynakların bağlanması anlamına gelir" İfadesi aşağıdakilerden hangisini tanımlar?
Yatırım Belirli bir dönemde gerçekleşmesi istenilen faydalar için kaynakların bağlanması anlamına gelir.
Aşağıdakilerden hangileri işletmelerin sınıflandırılmasına yönelik yaklaşımlar incelendiğinde en yaygın kullanılan ölçütler arasında yer almaz?
İşletmelerin sınıflandırılmasında ürettikleri mal ve hizmetler, faaliyet alanları, büyüklükleri, hukuki yapıları gibi çok çeşitli ölçütler kullanılmaktadır. İşletmelerin sınıflandırılmasına yönelik yaklaşımlar incelendiğinde en yaygın kullanılan ölçütlerin şunlar olduğu görülmektedir:
‘’Sendikalar Arası Anlaşmalar’’ işletmelerin sınıflandırılmasına yönelik yaklaşımlar incelendiğinde en yaygın kullanılan ölçütler arasında yer almadığından yanlıştır. Doğru cevap E’dir.
İşletmelerde yeni ürün ve üretim süreçlerinin ortaya çıkarılmasına yönelik sistemli ve yaratıcı çalışmalara ne ad verilir?
Ar-Ge: İşletmelerde yeni ürün ve üretim süreçlerinin ortaya çıkarılmasına yönelik sistemli ve yaratıcı çalışmalardır.
"....işletmelerin kuruluşunu, faaliyetlerini, kararlarını, başarı ya da başarısızlıklarını etkileyen, kontrol edebildiği, değiştirebildiği veya kontrol edemeyip etkilendiği tüm unsurları ifade etmektedir." boşluğu dolduracak kavram aşağıdakilerden hangisidir?
İşletmelerin faaliyetlerine yön veren çevresel faktörler incelenmektedir. Bireylerin davranışları ve alışkanlıkları nasıl ki başta aile olmak üzere bireyin çevresinde bulunan kişi, grup ya da unsurlardan (örneğin iklim ya da kültür) etkileniyorsa işletmelerin faaliyetleri de içerisinde hayatlarını sürdürdükleri teknolojik, ekonomik, politik, kültürel, demografik ve sektörel koşullardan etkilenir.
Hangi ürün ve hizmetlerin ne miktarda, hangi tesiste, nasıl ve ne kadar sürede üretileceğinin önceden tasarlanmasına ve gerekli tedbirlerin alınmasına ne ad verilir?
Üretim Planlaması: Hangi ürün ve hizmetlerin ne miktarda, hangi tesiste, nasıl ve ne kadar sürede üretileceğinin önceden tasarlanmasına ve gerekli tedbirlerin alınmasına denir.
Hangisi hizmet üreten işletmelerin faaliyet alanıdır?
Hizmet üretimi alanında faaliyet gösteren işletmeler yaptıkları faaliyetlere göre aşağıdaki gibi sıralanabilir:
• Sağlık hizmetleri üreten işletmeler: Hastaneler, poliklinikler, muayenehaneler.• Eğitim hizmetleri üreten işletmeler: Okullar, dershaneler, eğitim kursları.• Konaklama hizmetleri üreten işletmeler: Otel, motel, tatil köyleri.• Eğlence hizmetleri üreten işletmeler:Tiyatro, sinema, konser salonları, müzikholler.• Taşıma ve iletişim hizmetleri üreten işletmeler: Otobüs işletmeleri, hava yolu firmaları, kargo şirketleri, posta ve telefon işletmeleri.• Danışmanlık hizmeti üreten işletmeler: Hukuk büroları, mali müşavirlik
Seçeneklerden hangisi halkla ilişkiler faaliyetleri arasında yer almaz?
Halkla ilişkiler faaliyetleri araştırma, planlama, uygulama ve değerlendirme olmak üzere dört aşamalı bir süreçten geçmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi işletme dışı faktörlerle ilgili iş ahlakı konuları arasında yer almaktadır?
• Fiyat sınırlamaları• Talebin manipülasyonu• Rakip ürünlerin sattırılmaması• Perakende fiyatlara müdahale edilmesi• Fiyat farklılıkları• Fiyat anlaşmaları• Rüşvet