Örgütlerin çevrelerindeki büyük çaplı değişimlerin gerekli kıldığı yapısal değişiklikleri gerçekleştiremeyeceklerini ve bu nedenle çevrede değişim meydana geldiğinde var olan örgütlerin önemli bir kısmının kapanacağını öne süren yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?
Örgütlerin çevrelerindeki büyük çaplı değişimlerin gerekli kıldığı yapısal değişiklikleri gerçekleştiremeyeceklerini ve bu nedenle çevrede değişim meydana geldiğinde var olan örgütlerin önemli bir kısmının kapanacağını öne süren yaklaşım, ayıklama yaklaşımıdır.
Bir örgüt biçiminin sosyal çevrenin doğal bir unsuru gibi görülmesi ve bu biçime sahip örgütlerin varlığının sorgulanamaması hangi kavramla açıklanmaktadır?
Bir örgüt biçiminin sosyal çevrenin doğal bir unsuru gibi görülmesi ve bu biçime sahip örgütlerin varlığının sorgulanamamasına kanıksanmışlık denmektedir.
I. Örgütlenmenin, bir tane en iyi yolu yoktur.II. Her türlü örgütlenme aynı ölçüde etkili değildir.III. Örgütlenmenin en iyi yolu, örgütün ilişkili olduğu koşul-bağımlılık etmenlerine bağımlıdır.Hangileri koşul-bağımlılık kuramının temel varsayımlarındandır?
Kimi kaynaklarda durumsallık yaklaşımı olarak da geçen koşul-bağımlılık kuramının temel varsayımları şu şekilde sıralanabilir. Örgütlenmenin, bir tane en iyi yolu yoktur. Her türlü örgütlenme aynı ölçüde etkili değildir. Örgütlenmenin en iyi yolu, örgütün ilişkili olduğu koşul-bağımlılık etmenlerine bağımlıdır.
İşletmelerin tedarikçisi konumundaki bir işletmeyi satın alarak ilgili kaynağı doğrudan kontrol etme şekli aşağıdakilerden hangisidir?
İşletmelerin tedarikçisi konumundaki bir işletmeyi satın alarak ilgili kaynağı doğrudan kontrol etme şekli geriye doğru dikey bütünleşmedir.
Örgütsel yapı ile koşul-bağımlılık etmeninin yüksek örgütsel performansa yol açacak biçimde bir araya gelmesine ne ad verilir?
Uyum: Örgütsel yapı ile koşul-bağımlılık etmeninin yüksek örgütsel performansa yol açacak biçimde bir araya gelmesidir. Çevre: Örgütün girdilerinin kaynağı, çıktılarının pazarı, rakiplerle rekabet ettiği ve devlet, düzenleyici kuruluşlar ve diğer örgütlerle ilişkilerini sürdürdüğü ortamdır. Teknoloji: Örgütte yapılan işlere karşılık gelmektedir. Büyüklük: Örgütte kaç kişinin çalıştığıyla ilgili bir kavramdır. Strateji: Temel ve uzun dönemli hedefleri belirleme, hedeflere ulaştıracak hareket şekillerini benimseme ve gerekli kaynakları tahsis etmedir.
Örgütlerin davranışını anlayabilmek için o davranışın içinde gerçekleştiği ortamı anlamak gerekmektedir. Bu çerçevede hangisi kaynak bağımlılığı kuramının, örgütler arası ilişkilere dair ortaya koyduğu temel argümanlardan değildir?
Bağımlılık ilişkisi, bağımlı olan tarafın davranışlarına ilişkin belirsizlikle birlikte ortaya çıktığında, örgütün varlığını sürdürmesi ve başarılı olması bir sorunsal hâline gelmektedir.
Temel ve uzun dönemli hedefleri belirleme, hedeflere ulaştıracak hareket şekillerini benimseme ve gerekli kaynaklar tahsis edilmesini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Strateji, temel ve uzun dönemli hedefleri belirleme, hedeflere ulaştıracak hareket şekillerini benimseme ve gerekli kaynakların tahsis edilmesini ifade etmektedir.
I. Yenilik sıkıntısıII. Yaşlılık sıkıntısıIII. Ergenlik sıkıntısıHangileri örgüt kapanma oranında yaş bağımlılığına bağlı görülen sıkıntılardır?
Yaş bağımlılığı kuramı örgütlerin yaşı büyüdükçe kapanma oranlarının nasıl değiştiğine ilişkin önermeler sunar. Bunlar: yenilik sıkıntısı, yaşlılık sıkıntısı, ergenlik sıkıntısıdır.