______________________; çalışanların tembel olduğunu, işlerini sevmediklerini, yönlendirilmeye ihtiyaçları olduğunu ve ancak yönetim tarafından zorlandıkları zaman çok çalıştıklarını ileri sürmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi yukarıda boş bırakılan yeri doğru şekilde tamamlar?
Bundan yüz sene önce yöneticilerin çalışanları hakkında son derece olumsuz düşünceleri bulunmaktaydı. Onlara göre çalışanlar genelde tembel, işlerine karşı sorumsuzdular ve yöneticiler bunlara saygısız bir tutumla yaklaşıyorlardı. Bu olumsuz yaklaşım bizimle çok uzun süre yaşadı ve yönetimde (X) kuramı olarak tanımlandı. Bu yönetim felsefesine göre çalışanlar tembeldi işlerini sevmiyorlardı, yönlendirilmeye ihtiyaçları vardı ve ancak yönetim tarafından zorlandıkları zaman çok çalışıyorlardı.
Dolayısıyla doğru cevap A seçeneğidir.
Örgüt iklimi ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?
• Örgüt iklimi geçici bir özelliğe sahipken; örgüt kültürü genellikle uzun dönemli, stratejik bir özellik taşır.• Örgüt kültürü, örgüt iklimini kapsar fakat iklim, kültürün bütün yönlerini içermez.• Örgüt kültürü, çalışanların örgütleri hakkında hissettiklerinin yanı sıra, örgüte kimliğini ve davranış standartlarını kazandıran inançlar, değerler ve varsayımları kapsarken; örgüt iklimi, çalışanların çalışma birimleri ve örgütleri ile ilgili olarak paylaştıkları algıları kapsamaktadır.• Örgüt kültürü yavaş, örgüt iklimi ise daha hızlı değişir.• Örgüt kültürü, örgüt iklimini etkiler ve biçimlendirir.• Örgüt kültürü sosyoloji ve antropolojinin, örgüt iklimi ise psikolojinin temel ilkeleriyle ilgili kavramlardır.• Örgüt iklimi, örgüt kültüründen daha kısa sürelidir.• Örgüt kültürü belirleyici, örgüt iklimini değerleyicidir.• Örgüt kültürü davranış normlarını oluştururken; iklim bu davranış normlarına ne kadar uyulup uyulmadığı hususunda bir göstergedir. Yani, kültürün oyunun kurallarını belirleyici rolü varken iklim bu kurallara ne derece ve nasıl uyulduğunu gösterir.• Kültürün belirleyicileri ile iklimin belirleyicileri farklıdır.• Örgüt iklimi çalışanların beklentilerinin gerçekleşme düzeyini ölçerken; örgüt kültürü bu beklentilerin ne olduğu ile ilgilidir
Değer kuramına göre iş tatminini en çok etkileyen faktör aşağıdakilerden hangisidir?
Değer kuramı çalışanların yaptıkları işin ücret, danışmanlık, iş arkadaşları, terfi ve işin kendisi gibi değer verdikleri faktörler konusundaki iş tatmini algılamalarının bir sonucudur. Ancak, acaba bu beş faktörden hangisi çalışma yaşamında önemlidir. Yapılan çalışmalarda, danışmanlık ve iş arkadaşları ile iş tatmini arasında yaklaşık 0.50 gibi bir korelasyon bulunurken işin kendisi ve iş tatmini arasında yaklaşık 0.80’lik güçlü bir korelasyon saptanmıştır. Ücret, terfi ve iş tatmini, arasında ise 0.30’luk orta düzeyde bir korelasyon olduğu ortaya çıkmıştır; o hâlde işin kendisi neden bu kadar iş tatmininde önem taşır? Genelde bir iş haftasının 2400 dakikadan oluştuğunu düşündüğünüzde bu zamanın kaç dakikasını ücretle ilgili düşüncelere ayırırsınız? En fazla 10 veya 20 dakika. Aynı şey terfi içinde geçerlidir. Hepimiz terfi almayı isteriz ancak belki günün bir saatini bunu düşünmeye ayırabiliriz. Ancak, günün büyük bir çoğunluğunu etrafımızdaki insanlarla geçiriyoruz. Yemeklerde, iş konuşmalarında, yemek aralarında, bir işi yaparken yaklaşık haftanın 600 dakikası danışmanlarımız ve iş arkadaşlarımızla harcıyoruz. Geriye 1600 dakika sadece kendimize ve yaptığımız işe kalıyor.
I. Bireyler arası rolü
II. Bilgi rolleri
III. Karar verme rolleri
Yukarıdakilerden hangisi modern anlamda yöneticinin rolü arasında sayılır?
Modern anlamda yöneticinin üç tür rolü bulunmaktadır. Bunlar:
1. Bireyler arası rolü,2. Bilgi rolleri ve3. Karar verme rolleridir.
Doğru cevap E'dir.
I. Teknoloji
II. Davranış kalıpları
III. Örgüt yapısı
IV. Giyim-kuşam
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri örgüt kültürünün rasyonel araçlarındandır?
Bir örgütün kültürü “rasyonel ve görüntüsel” olarak farklı araçlarla tanımlanabilmektedir. Rasyonel araçlara örnekler; kullanılan teknoloji, örgüt yapısı, planlama ve kontrol sistemleri gibi tasarımlar olabilir. Öte yandan, görüntüsel araçlar örgütün jargonu (özel dili), davranış kalıpları, törenleri, başarı öyküleri, giyim-kuşam gibi örneklerle tanımlanabilir.
Görüldüğü üzere I ve III numaralı maddelerde verilenler rasyonel araçlara örnek iken, II ve IV numaralı maddelerde verilenler görüntüsel araçlara örnektir. Bu bakımdan doğru cevap I ve III numaralı maddeleri içeren C seçeneğidir.
Hangisi beş büyük kişilik treytlerinden açıklık treyti arasında yer alır?
Nerotik; • Sinirli • Hassas • Güvensiz • Kıskanç • Değişken
Açıklık; • Hayalci
Bir bilim insanının sorunu davranış bilimlerinin kullandığı kavramlar doğrultusunda yeniden inceleyerek sorunla ilgili diğer faktörleri tespit etmeye çalıştığı aşama aşağıdakilerden hangisidir?
Birçok yönetici, örgütle ilgili bir sorunu olduğu zaman davranış bilimcilerine başvurur. Böyle bir sorunla karşılaşan bilim insanının takip edeceği yol aşağıdaki gibidir.
Sorun hakkında ön araştırma: Bu aşamada konu hakkında bilgi toplanır ve sorunun sınır alanları tespit edilir. Yöntem, “nasıl” sorusuna cevap veren ve bir amaca göre hazırlanmış araştırma planıdır.
Sorunun yeniden formülasyonu: İkinci aşamada konu davranış bilimlerinin kullandığı kavramlar doğrultusunda yeniden incelenerek sorunla ilgili diğer faktörler tespit edilmeye sorun çözümünde izlenecek yol ve tutum belirlenmeye başlar.
Hipotez geliştirme: Sorun hakkında genel bir kanıya varıldıktan sonra, sorunun özel yanları genelden soyutlanır. Diğer bir deyişle soruna neden olan etmenler belirginleşir ve buna ilişkin hipotezler geliştirilir. Bu hipotez ile incelenecek olan sorun, artık diğer etmenlerden bağımsız bir biçimde araştırılmaya açıktır.
Veri toplama yöntemleri: Bu aşamada öne sürülen hipotez doğrultusunda sorun ile ilgili veriler toplanır. Sorun ile ilgili verileri toplamak da örgütsel davranışla ilgili kişinin bilgi ve yeteneklerine dayalıdır.
Verilerin analizi ve açıklanması: Burada hipotezle ilgili olarak toplanan verilerin hipotezi destekleyip desteklemediği araştırılır. Toplanan bilgilerin açıklama ve sınıflandırılması yapılır.
Verilerin sunulması ve çözüme ilişkin uyarılar: Burada da toplanan verilere bir anlam kazandırılarak sorunun çözüm yollarına ilişkin öneriler sunulur. Doğru yanıt D’dir.
Bir örgüt çalışanının, yöneticinin kendine verdiği görevlerin örgütün amaçlarına herhangi bir katkısı olmadığını düşünmesi ve bu nedenle iş tatmininin düşmesi, aşağıda verilen iş karakteristiklerinden hangisi ile açıklanır?
Yapılan işin niteliği ile ilgili bazı özellikler çalışanların iş tatmini veya tatminsizliği üzerinde etkili olabilmektedir. Bunlardan birisi, yapılan işin sonuçlarından bir sorumluluk almaktır (responsibility for outcomes). Yani bireyin kendisinin yapılan işe katkısının olduğuna inanması ve işin önemli bir parçası olduğunu hissetmesidir. Soru kökünde verilen örnek olayla işin bu niteliği ile ilgilidir. Doğru yanıt D'dir.
Yukarıda Danışman ve Özgen’e ait kültürel eğilim tipleri ve açıklamalarının doğru eşleştirmesi aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
Klan eğilimi: Örgüt üyelerini aile üyeleri gibi görme, onların özel sorunlarıyla ilgilenme derecesi
Destekleyicilik eğilimi: Görevlerin tam olarak yapılmasına mı yoksa göreli inisiyatif kullanımına izin verilmesine mi önem verildiğinin göstergesi
Profesyonelizm eğilimi: Rasyonel problem çözümünün, yetkinliğin, performansa dayalı terfinin ve açık rol tanımlamalarının önemsenme derecesi
Doğru eşleştirme 1-B, 2-E ve 3-A biçimindedir. Bu nedenle doğru cevap A seçeneğidir.
......…...….bireylerin yaşantısında önemli yer tutan toplumdaki bireyler tarafından paylaşılan ,iyi, kötü, onaylanmış, onaylanmamış olacak şekilde bireylere yön veren ,örgütsel kültürün yapı taşı olarak nitelenen ve bireylere tercihleri konusunda ışık tutan kavram ve inançlar olarak tanımlanabilir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere getirilebilecek en uygun sözcük nedir?
Değerler
Aşağıdakilerden hangisi örgüt kültürünün fiziksel sembolleri arasında yer alır?
Hikaye , kahraman , efsane , tören davranışsal sembol amblem ise fiziksel semboldür.Doğru cevap E'dir.
Aşağıdakilerden hangisi örgüt kültürü tanımlarında yer alan ortak öğelerden biri değildir?
Örgüt kültürü ile ilgili yapılmış birçok tanım bulunmaktadır. Bu tanımlar birlikte incelendiğinde bazı ortak yönlerinin olduğu görülmektedir. Tüm tanımlardaki ortak yönler;1. Bireylerin nasıl davranacağı konusunda bilgi veren ve paylaşılan değerlerbütünü olması,2. Asıl olması itibarıyla bireylerce sorgulanmadan kabul edilen ve bütün davranışları şekillendiren yazılı olmayan değerler olması,3. Zaman içinde karşılaşılan örgütsel varlık sorunlarına bulunan çözümlerden ve bunlara ilişkin genel kabullerden temellenmesi ve4. Değerlerin iletimi ve paylaşımında kullanılan semboller, bunlara yüklenenanlamlar, hikâyeler ve geçmiş olaylar gibi yolların olmasıdır.
Bu ortak yönler dikkate alındığında örgüt kültürünün örgütteki bir birimin değil, örgüt genelinin değerlerini yansıttığı anlaşılmaktadır. Doğru yanıt D'dir.