İnternet üzerinden gönderilen sayısal bir mektup olarak tanımlanan teknolojiye ne denir?
ELEKTRONİK POSTA (e-posta): Elektronik posta, İnternet üzerinden gönderilen sayısal birmektup olarak da tanımlanabilir.
Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri giyilebilir teknolojilerin etkilediği alanlardandır?
Giyilebilir teknolojilerin kullanım alanlarını sadece iletişim ve sağlıklı yaşam alanlarına indirgemekhaksızlık olacaktır. Bu yeni teknolojiler hâlihazırda bir çok alanı etkilemeye başlamıştır. Bu alanlar; sağlık,kişisel bakım, sağlıklı yaşam, yaşlanma, bedensel engeller, eğitim, ulaşım, girişimcilik, finans, oyun vemüzik olarak sıralanabilir.
I. Akıllı saatler
II. Akıllı Kulaklıklar
III. Akıllı Gözlükler
Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri giyilebilir teknolojiler arasında sayılır?
Giyilebilir teknolojilerinin temel işlevlerinden biri de iletişimi sağlamak ve kullanıcılara gerçek zamanlı verilere, bilgilere erişim olanağı sağlamaktır. Bu teknolojiler veri girişine olanak tanıdıkları için, yerel depolama aracı olarak da kullanıcıya hizmet verebilirler. Başlıca giyilebilir teknolojiler arasında; saatler, gözlükler, kontakt lensler, e-tekstiller ve akıllı kumaşlar, saç veya kafa bantları, kep veya bereler, yüzük, bilezik gibi takılar, küpe şeklinde tasarımlanmış işitme cihazları örnek olarak gösterilebilir.
“General Packet Radio Servis” baş harfleri alınarak oluşturulan GPRS, saniyede 28.8 Kbps’den 115 Kbps’ye kadar hızlara ulaşabilen paket temelli mobil iletişim servisidir. GPRS teknolojisi, kullanıcıya bağlantı süresine göre değil, veri alışveriş miktarına göre ücretlendirme olanağı sağlar. Böylece kullanıcılar her zaman İnternet’e bağlı kalabilir ancak alıp gönderdikleri veri miktarı kadar ödeme yaparlar. Doğru cevap C'dir.
Sanal dünyaları, sentetik dünyalar olarak nitelendirmekte ve bu dünyaların popülerliğinin giderek arttığını söyleyen kişi aşağıdakilerden hangisidir?
Castronova (2001) sanal dünyaları, sentetik dünyalar olarak nitelendirmekte ve bu dünyaların popülerliğinin giderek arttığını söylemektedir. Böyle bir düşünce içinde olmasının nedeni ise bu ortamların, gerçek dünyadan farklı olarak kullanıcılarına fırsat eşitliği sunması, herkesin burada parasız doğması ve herkesin yeteneklerini, cinsiyetini, ten rengini seçme özgürlüğüne sahip olabilmesi şeklinde açıklamaktadır.
Doğru cevap B şıkkıdır.
Yukarıda bahsedilen durumda en mantıklısı internet ulaşımı olan her yerden belegelerinize ulaşabileceğiniz bulut teknolojilerini kullanmanızdır.
Ses ve görüntü servisleri, veri haberleşmesi, kısa mesaj servisleri (SMS) gibi hizmetlerin daha hızlı veri transferi, kullanıcı hareketliliğinin genişletilmesi ve kullanıcıların çoklu ortam uygulamalarına olan eğilimlerini karşılamaya yönelik başlatılmış olup, kablolu bağlantının olmadığı yerlerde yüksek hızlı İnternet erişimini olanaklı hâle getirmiş olan mobil teknoloji aşağıdakilerden hangisidir?
3G teknolojisi, kullanıcıyı küresel bilgi ağının bir parçası hâline getirmeyi hedeflemiştir. 3G, EDGE teknolojisinin sınırlarını aşmak ve özellikle ses ve görüntü servisleri, veri haberleşmesi, kısa mesaj servisleri (SMS) gibi hizmetlerin daha hızlı veri transferi, kullanıcı hareketliliğinin genişletilmesi ve kullanıcıların çoklu ortam uygulamalarına olan eğilimlerini karşılamaya yönelik başlatılmış olup, kablolu bağlantının olmadığı yerlerde yüksek hızlı İnternet erişimini olanaklı hâle getirmiştir. Özellikle uzak noktalardan görüntü taşıma, bu bilgileri depolama, paylaşma ve sürekli çevrim içi görüntülü iletişim sağlanmasını olanaklı kılmıştır. Bu nedenle kullanıcılar, akıllı telefonlarındaki 3G ile küresel ağa “her zaman bağlı olma” bir başka ifadeyle sürekli İnternet’te olma özgürlüğünü yaşarlar.
Aşağıdakilerden hangisi arama motorudur?
Mynet arama motorudur.
Türkiye’deki cep telefonu kullanım nedenleri, A.B.D., Japonya, İngiltere ve Polonya gibi ülkelerle karşılaştırıldığında farklılıklar göstermektedir. Araştırma bulguları, diğer ülkelerde cep telefonlarının daha çok hangi amaçla kullanıldığını göstermektedir?
Türkiye’deki cep telefonu kullanım nedenleri, A.B.D., Japonya, İngiltere ve Polonya gibi ülkelerle karşılaştırıldığında farklılıklar göstermektedir. Araştırma bulguları, diğer ülkelerde cep telefonlarının daha çok telefona yüklenen uygulamaların kullanımı, yol bulma ve harita kullanımı için yüksek oranda kullanıldığını göstermektedir.
Aşağıdakilerden hangisi DNS tanımıdır?
DNS İnternet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi sağlamaya yarayan bir sistemdir.
TÜİK Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırmasının kapsamına ilk defa 6-15 yaşını ne zaman alınmıştır?
Çocukların cep telefonu kullanım durumları ülkemiz özelinde de çok farklı değildir. TÜİK’in verilerine göre, 2013 yılı Nisan ayında gerçekleştirilen Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırmasının kapsamı ilk defa 06-15 yaş grubu çocukları da içerecek şekilde genişletilmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi kullanıcıların aktif olduğu Web 2.0 araçlarının isim babasıdır?
Web 1.0 olarak nitelenen sitelerde kullanıcıların pasif bir rolü vardır. İçeriğe katkıda bulunmazlar. Web 2.0 olarak nitelendirilen sitelerde ise kullanıcılar içerik geliştiren ve paylaşan aktif üreticilerdir. İnternet’in sosyal etkileşim olanakları kullanıldığı için Web 2.0 araçlarına sosyal medya denmektedir. Bu bağlamda sosyal medya, elektronik ve İnternet araçlarının diğer insanların deneyimlerini, bilgilerini paylaşmak ve tartışmak amacıyla kullanılmasıdır. Sosyal medya dendiğinde akla sosyal ağlar, bloglar (ağ günlükleri), wikiler (bilgi sayfaları), forumlar (tartışma panoları) gelmektedir. Facebook, Twitter, Flickr, Youtube gibi siteler Web 2.0 için örnek gösterilen ilk uygulamalardır. Tim O’Reilly’nin isim babası olduğu Web 2.0, ikinci nesil toplumsal iletişim veya sosyal paylaşım siteleri, İnternet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak oluşturdukları bir sistemdir. İçeriklerin kullanıcılar tarafından oluşturulmasının yanısıra, kullanıcıların ekledikleri etiketler, reytingler aracılığıyla metadata (veriye ilişkin veri) üretilmektedir.
Kullanıcının paylaşımları ve hareketleri zaman içinde arttıkça bunların kronolojik sunumu biçiminde tanımlanan Facebook özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
Zaman tüneli: Kullanıcının paylaşımları ve hareketleri zaman içinde arttıkça bunların kronolojik sunumudur.
Duvar: Kullanıcıların sayfalarına eklediği ve izin verdikleri kişilerin görebileceği metin, resim ya da video gibi paylaşımlarının bulunduğu, arkadaşlarının da gönderide bulunabileceği bölümdür.
Haber kaynağı: Bu kısımda kullanıcı için önemli olabilecek ya da arkadaşlarının paylaştığı gönderiler yayınlanmaktadır.
Hareket dökümü: Bu bölümde güncel olarak tüm bildirimlerve diğer hareketler görülebilmektedir.
Arkadaşlık tarihçesi özelliği sayesinde Facebook’taki herhangibir arkadaşla bugüne kadar yapılan tüm etkileşimler görülebilmektedir.
"İnsanlar ilk başlarda büyük taş baltalar ve kesiciler kullanarak arazileri temizlemiş; çapa ve kazıcı ağaçlar kullanaraktopraklarını işlemişlerdir."
Yukarıdaki ifade hangi toplumu ifade etmektedir?
İklim değişikliği ve buzulların çekilmesi, büyükgövdeli hayvanların soylarının tükenerek yiyecekstoklarının sınırlanması; kısaca gereksinimler vekaynaklar arasındaki dengenin bozulması sonucunda tarım devrimi yaşanmış; göçebe yaşamdanbahçecilik ve hayvan yetiştiriciliğine geçilmiştir.Sosyo ekonomik ve teknolojik bir dönüşüm olantarım devrimi, yiyecek toplama düzeninden yiyecek üretimine geçişi içermektedir. İnsanlar ilk başlarda büyük taş baltalar ve kesiciler kullanarak arazileri temizlemiş; çapa ve kazıcı ağaçlar kullanaraktopraklarını işlemişlerdir.
Aşağıdakilerden hangisi cep telefonu kullanma nedenleri arasında yüzde olarak en
çoktur?
Sayfa 130 da ki Tablo 6.1 Cep Telefonu Kullanma Nedenlerine bakınız. Doğru cevap C şıkkıdır.
Kullanıma odaklanan belirlenimcilik felsefesine göre;
Bu yaklaşımda teknoloji kullanımı vurgulanmakta ve teknolojinin nasıl kullanıldığına; teknolojiyi kullanım yöntemlerine odaklanılmaktadır. Bu yaklaşım, teknolojinin kendi başına bir etkiye sahip olmadığını; teknolojinin etkisinin kullanıcılara bağlı olduğunu savunmaktadır. Başka bir ifadeyle teknolojinin etkisini kullanıcılar belirlemektedir. Teknolojiler basit bir şekilde kullanıcının yaptığı işin kapasitesini artıran;amaç ve hedeflerine ulaşmasında yardımcı olan araçlardır. Bu görüş, bireylerin teknoloji üzerinde kontrole ve özerkliğe sahip olduğunu ileri sürmektedir.