“Satış iade ve indirimleri için uygulanacak işlemlerle ilgili olarak denetçi; ….., ….. ve …. konusunda dikkatli olmalıdır.” cümlesinde boş bırakılan kısımlara hangi ifadeler gelmelidir?
İade ve iskontolar, yaygın şekilde kullanılan hileli finansal raporlama araçlarındandır. Özellikle bilanço tarihinden sonraki ilk aylarda yapılan satış iadeleri, önceki dönemde yapılan satışların aktif satış olabileceğine işaret edebilir.
Aşağıdakilerden hangisi "Bağımsız Denetçi Raporunda Olumlu Görüş Dışında Bir Görüş Verilmesi" ile ilişkili standartları içermektedir?
BDS 705 -Bağımsız Denetçi Raporunda Olumlu Görüş Dışında Bir Görüş Verilmesi
Kurumsal yönetim ilkelerinden hangisi azınlık hissedarlar ve yabancı ortaklar da dahil olmak üzere hissedar haklarının korunmasını ve yapılan sözleşmelerin uygulanmasını ifade etmektedir?
Kurumsal yönetim ilkelerinden "Adillik" azınlık hissedarlar ve yabancı ortaklar da dahil olmak üzere hissedar haklarının korunmasını ve yapılan sözleşmelerin uygulanmasını ifade etmektedir.
Olumlu görüşten sapma durumundaki denetçi raporu türlerinde denetçi için konuyla ilgili karar alma sürecinde en önemli kavram nedir?
Olumlu görüşten sapmayı ifade eden bu durumlarda denetçinin konuyla ilgili karar alma sürecinde en önemli role sahip olan kavram önemlilik kavramı olmaktadır.
Doğru cevap C seçeneğidir.
Aşağıda verilenlerden hangisi ''alacaklar hesabına ilişkin denetim amaçları'' arasında gösterilemez?
''Satış ve tahsilat döngüsündeki kontrollerin test edilmesi ve tözel testlerin yapılması.'' alacaklar hesabına uygulanan detaylı testler arasındadır. Diğer şıklarda verilenler denetim amaçları arasındadır.
Bilgi teknolojileri ortamında kullanıcının özel uygulamalarına ilişkin gereksinimlerini karşılamak üzere hazırlanmış programlara ne ad verilir?
Uygulama yazılımı, kullanıcının özel uygulamalarına ilişkin gereksinimlerini karşılamak üzere hazırlanmış programlardır. Bir ücret ödemesini hesaplayarak bordrosunu hazırlayan bir program ve yine bir stok kontrol programı, bu tür yazılımlara örnek olarak verilebilir.
Aşağıdakilerden hangi meslek mensubu gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin defterlerini tutarak bilanço, kâr-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenleyebilirler?
SMMM-Serbest muhasebeci mali müşavirler ,Gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin defterlerini tutarak bilanço, kâr-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenleyebilirler.
I. Kontrollerin, hataları ve hileleri atlama riskini azaltır.
II. Bilginin ek analizini kolaylaştırır.
III. Bilginin doğruluğunu arttırır.
IV. Kontrol testlerini gerçekleştirir.
V. Bilginin elde edilebilirliğini arttırır.
Yukarıdaki maddelerden hangileri BT’nin iç kontrolün verimli ve etkin çalışması için sağladığı faydalardandır?
BT’nin iç kontrolün verimli ve etkin çalışması için sağladığı faydalar; BT, potansiyel olarak iç kontrolün önceden tanımlanmış işletme kurallarının sürekli olarak uygulanmasını ve yürütülmekte olan geniş hacimdeki işlemlerin ve verilerin karmaşık hesaplamalarını yerine getirir, bilginin zamanlılığını elde edilebilirliğini ve doğruluğunu artırır, bilginin ek analizlerini kolaylaştırır, varlık hareketlerini ve bunlara ilişkin politikaların ve yordamların izlenme yeteneğini artırır, kontrollerin, hataları ve hileleri atlama ve kaçırma riskini azaltır, uygulamalardaki, veri tabanındaki ve işletim sistemindeki güvenlik kontrolleri uygulamasıyla görev ayrımlarının etkinliğinin başarısını artırır. Kontrol testlerini gerçekleştirmek ise bu faydalardan değildir. Bunun için doğru cevap B’dir.
I. Yönetim ya da üst yönetim ile görüşme
II. Yönetimin oluşturduğu politika ve yordamların anlaşılması
III. Şirketin ilişkili olduğu dava, iddia vb…yasal süreçlerle ilgili hukuk müşavirleri ve avukatlar ile görüşme
IV. Bilanço tarihinden sonraki olaylar dönemine ait, yönetim kurulu ve üst yönetim toplantı tutanaklarını inceleme
V. Varsa eğer bilanço tarihinden sonraki ara dönem finansal tabloları inceleme
Bilanço tarihinden sonraki olaylarda, zaman en önemli ve belirleyici unsurdur. Sonuçta, bilanço tarihinden sonra ortaya çıkan tüm olaylar, denetçinin görüşünün oluşumunda etkili olaylar olduğu için denetçinin titizlikle incelemesi gereken durumlardır. Yukarıdakilerden hangileri denetçinin bu amaçla uygulayacağı denetim yordamalarındandır?
Bilanço tarihinden sonraki olaylarda, zaman en önemli ve belirleyici unsurdur. Sonuçta, bilanço tarihinden sonra ortaya çıkan tüm olaylar, denetçinin görüşünün oluşumunda etkili olaylar olduğu için denetçinin titizlikle incelemesi gereken durumlardır. Bu bağlamda denetçi aşağıda belirtilen basamakları uygulayabilir.
Yönetim ya da üst yönetim ile görüşme,• Varsa eğer bilanço tarihinden sonraki ara dönem finansal tabloları inceleme,• Bilanço tarihinden sonraki olaylar dönemine ait, yönetim kurulu ve üst yönetim toplantı tutanaklarını inceleme,• Şirketin ilişkili olduğu dava, iddia vb…yasal süreçlerle ilgili hukuk müşavirleri ve avukatlar ile görüşme,• Yönetimin oluşturduğu politika ve yordamların anlaşılması.
Hesap kodu 4100173 olan bir müşteri kodunun sağlama sayısı kaçtır?
Aşağıda verilenlerden hangisi/hangileri kilit denetim konularındandır?
I. Karmaşık süreçler içeren muhasebe süreçleri
II. Şerefiyenin belirlenmesi
III. İşletmenin görüş beyan etmeme durumu
IV. Satın alma ya da birleşmeler
İşletmenin görüş beyan etmeme durumu kilit denetim konularından değildir.
Bu durumda,
Doğru cevap E seçeneğidir.
Dış denetçi için kullanılan diğer kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Dış denetçiye bağımsız denetçi de denilmektedir.